Κοροναϊός: Την… κολόνια επιστρατεύουν στην Τουρκία για να σκοτώσει τον ιό
Καθώς τα κοινά απολυμαντικά χεριών του εμπορίου βρίσκονται σε έλλειψη τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη, οι Τούρκοι στρέφονται προς ένα παραδοσιακό, αρωματικό προϊόν, το οποίο εν μέσω πανδημίας έχεις αποκτήσει εντελώς διαφορετική ιδιότητα. Και ποιο είναι αυτό; Η κολόνια
Για εκατοντάδες χρόνια, η κολόνια των οθωμανικών χρόνων ήταν συνώνυμο της οθωμανικής φιλοξενίας. Τώρα χρησιμοποιείται στη μάχη κατά του… κοροναϊού.
Καθώς τα κοινά απολυμαντικά χεριών του εμπορίου βρίσκονται σε έλλειψη τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη, οι Τούρκοι στρέφονται προς ένα παραδοσιακό, αρωματικό προϊόν, το οποίο εν μέσω πανδημίας έχεις αποκτήσει εντελώς διαφορετική ιδιότητα. Και ποιο είναι αυτό; Η κολόνια.
Όπως αναφέρει το BBC, πρόκειται για ένα πολύτιμο σύμβολο υγιεινής ήδη από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, ενώ συχνά περιγράφεται ως η εθνική μυρωδιά της Τουρκίας.
Παραδοσιακά, αυτό το γλυκό άρωμα που φτιάχνεται από οινόπνευμα και με άνθη συνήθως λεμονιού, αλλά και σύκων, γιασεμιού, ρόδου ή συστατικά εσπεριδοειδών ψεκάζεται στα χέρια των επισκεπτών καθώς εισέρχονται σε σπίτια, ξενοδοχεία και νοσοκομεία κάθε φορά που τελειώνουν ένα γεύμα στο εστιατόριο ή καθώς συγκεντρώνονται για να εκτελέσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα.
Ωστόσο, σε αντίθεση με άλλα φυσικά αρώματα, αυτό το υψηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ περιεχόμενο μπορεί να σκοτώσει πάνω από το 80% των μικροβίων και να λειτουργήσει ως απολυμαντικό για τα χέρια.
Υπερπενταπλασιάστηκαν οι πωλήσεις
Όταν στις 11 Μαρτίου ο υπουργός Υγείας της χώρας εξύμνησε την ικανότητα της κολόνιας να αντιμετωπίσει τον κοροναϊό, προκάλεσε ουρές δεκάδων μέτρων μπροστά από τα καταστήματα και τα φαρμακεία από Τούρκους που προσπαθούσαν να προμηθευτούν το… μαγικό μπουκαλάκι.
Μάλιστα, από τη στιγμή που η Τουρκία ανακοίνωσε το πρώτο κρούσμα κοροναϊού, οι παραγωγοί κολόνιας ανέφεραν ότι οι πωλήσεις τους υπερπενταπλασιάστηκαν.
«Η κολόνια είναι αποτελεσματική στην προστασία από τον κοροναϊό, καθώς περιέχει τουλάχιστον 60% αλκοόλ, κάτι που καταστρέφει το σκληρό κέλυφος του ιού» λέει στο BBC η δρ Χατίρα Τοπάκλι, οικογενειακή γιατρός στην Κωνσταντινούπολη, σημειώνοντας ότι οι περισσότερες κολόνιες περιέχουν 80% αλκοόλ.
Η Τοπάκλι σημειώνει επίσης ότι τα απολυμαντικά του εμπορίου δεν είναι τόσο κοινά στην Τουρκία όσο και σε άλλες χώρες. «Η κολόνια είναι επιπλέον αποτελεσματική επειδή είναι κάτι που πολλοί άνθρωποι έχουν ήδη και αποτελεί μέρος της καθημερινής τους ρουτίνας. Δεν χρειάζεται να μάθουν νέο τρόπο για να προστατευθούν από αυτόν τον ιό».
Για να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση του αρώματος, στις 13 Μαρτίου η τουρκική κυβέρνηση σταμάτησε να ζητά τη χρήση αιθανόλης στην παραγωγή της βενζίνης για να ενισχύσει την παραγωγή κολόνιας και άλλων οικιακών απολυμαντικών.
Πώς παράγεται
Σύμφωνα με τον κ. Κερίμ Μουντερίσογλου, διευθύνοντα Σύμβουλο της Rebul Holding, στην οποία ανήκει το Atelier Rebul – μία από τις παλαιότερες και πιο διάσημες κολόνιες στην Τουρκία – η παραγωγή μιας κολόνιας είναι μάλλον απλή. Κατ ‘αρχάς, η καθαρή αιθανόλη παράγεται από ζυμωμένο κριθάρι, σταφύλια, μελάσες ή πατάτες και αναμειγνύεται με αποσταγμένο νερό.
Στη συνέχεια, προστίθεται ένα φυσικό άρωμα όπως η μανόλια, το λεμόνι ή το δενδρολίβανο και αφήνεται να καθίσει για περίοδο ωρίμανσης τριών εβδομάδων προτού εμφιαλωθεί.
- LIVE: Παναθηναϊκός – Άρης
- Ζαχαράκη για νέα σύλληψη αστυνομικού της Βουλής: Δεν γίνεται ανεκτή οποιαδήποτε μορφή βίας από οποιονδήποτε
- Το γκολ του Γερεμέγεφ που έδωσε τη νίκη στον Παναθηναϊκό (vid)
- Με «σπρώξε σπρώξε» προχωράει ο ΠΑΟ – Την Καλλιθέα με το ζόρι 1-0
- Σε έξαρση οι ψυχώσεις στις ΗΠΑ – Μαθαίνουν να ζουν ακούγοντας «φωνές»
- Βλαντίμιρ Πούτιν: Υποδέχθηκε τον Σλοβάκο πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φίτσο στο Κρεμλίνο