Καθώς μουσική και τραγούδια ακούγονταν ανάμεσα στις πολυκατοικίες της παραθαλάσσιας πόλης του Δυρραχίου, οι οικογένειες βγήκαν στα μπαλκόνια με τα χαρακτηριστικά κάγκελα από σφυρήλατο σίδερο, χειροκροτούσαν έξω από τα παράθυρα και χόρευαν στις στέγες.

Η ομάδα των τραγουδιστών που δίνει συναυλία κοντά στο λιμάνι του Δυρραχίου περιλαμβάνεται στους ελάχιστους ανθρώπους στην Αλβανία που έχουν λάβει ειδική άδεια για να βγαίνουν έξω κάποιες ώρες ενόσω διαρκεί η καραντίνα.

Κάθε απόγευμα, πριν από τη δύση του ηλίου οι μουσικοί πηγαίνουν σε διαφορετική γειτονιά της μεγάλης πόλης-λιμάνι της Αλβανίας, ακολουθούμενοι από αστυνομική συνοδεία και ένα συνεργείο που μεταφέρει μεγάφωνα και λοιπό εξοπλισμό, για να δώσουν ζωντανή συναυλία για τις οικογένειες που είναι μέσα στα διαμερίσματα των παρακείμενων πολυκατοικιών.

Η συναυλία της Τρίτης το βράδυ, η πέμπτη μέχρι τώρα, διήρκεσε 90 λεπτά, με τους τραγουδιστές κυρίως να φορούν μάσκες στο πρόσωπο καθώς ερμήνευαν παραδοσιακά τραγούδια και κρατούσαν ένα μικρόφωνο τυλιγμένο σε πλαστική μεμβράνη. Οι κάτοικοι χειροκροτούσαν και στα χέρια φορούσαν γάντια από καουτσούκ. Μερικοί παρέβησαν τους κανόνες και βγήκαν έξω για να χορέψουν στον δρόμο, κοντά στις εξώπορτες των σπιτιών τους.

Περιέγραψαν το μουσικό διάλειμμα ως μια ευλογία για την πόλη στην οποία έχουν επιβληθεί μερικοί από τους πιο αυστηρούς περιορισμούς στην Ευρώπη λόγω του κορονοϊού, ενώ το Δυρράχιο εξακολουθεί να φέρει τα σημάδια του σεισμού που σκότωσε 24 ανθρώπους πριν από λιγότερο από πέντε μήνες..

«Υπέροχα, ξέχασα όλες μου τις έγνοιες», δήλωσε η 60χρονη Αϊσέ. Χόρευε με μια λάμψη στα μάτια της, κρατώντας το τηλέφωνό της για να δείξει τη συναυλία live στον γιο της. Εκείνος ζει στο γειτονικό Κόσοβο γιατί ο σεισμός έκανε το σπίτι του στο Δυρράχιο ακατοίκητο.

Για να περιορίσει την επιδημία του κοροναϊού, η Αλβανία έδωσε εντολή όλοι οι κάτοικοι να μείνουν στα σπίτια τους, εκτός από τις καθημερινές μεταξύ 5:00 π.μ. και 13:00, ώρες κατά τις οποίες όσοι είναι κάτω των 65 ετών μπορούν να δηλώσουν μέσω μιας εφαρμογής στο κινητό τηλέφωνο ότι θα βγουν για να αγοράσουν τα απολύτως απαραίτητα.

Αυτή την εποχή, το Δυρράχιο θα υποδεχόταν τους τουρίστες σε μια από τις μεγαλύτερες παραλίες της Αδριατικής και θα έσφυζε από ζωή, με τα πολλά μπαρ και τη μουσική τους.

«Το κάνουμε αυτό επί τέσσερις ημέρες και πρέπει να πω ότι δεν πίστευα πως θα γινόταν μια από τις μεγαλύτερες χαρές της ζωής μου ως τραγουδιστής», δήλωσε ο ‘Αλμπαν Καμένιτσα, ένας από τους καλλιτέχνες, που τραγουδάει για Βρετανούς, Πολωνούς και Αυστριακούς τουρίστες σε γειτονικό ξενοδοχείο.

Ο διοργανωτής της συναυλίας, ο ποιητής ‘Αρντι Ομέρι, έλαβε ένα ευχαριστήριο δώρο: μια γλάστρα με λουλούδια.

Σε ένα μπαλκόνι του τρίτου ορόφου, μια μητέρα, με λευκά μαλλιά, κοντά στα 70, βιντεοσκοπεί τη συναυλία και τη μεταδίδει απευθείας με βιντεοκλήση στις 37χρονες δίδυμες κόρες της που είναι επίσης σε καραντίνα στο Μιλάνο της Ιταλίας, μια από τις σκληρότερα πληγείσες ευρωπαϊκές πόλεις από τον κορονοϊό.

«Βλέπετε», τους λέει χαμογελώντας. «Σας ευχήθηκα με ζωντανή μουσική για τα γενέθλιά σας!».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ