Κροίσος μέσα στην κρίση: Ποιος είναι ο CEO της Ζoom που έβγαλε 4 δισ. σε 3 μήνες
To success story του νέου... Μαρκ Ζούκερμπεργκ - Μπήκε στη λίστα του Forbes
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Αλλαγές εξετάζει η Κομισιόν για την οδήγηση μετά τα 70 έτη - Τι θα αναφέρεται στην ευρωπαϊκή οδηγία
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
Πάντα υπάρχουν εκείνοι που σε μία κρίση βγαίνουν κερδισμένοι.
Εν προκειμένω, χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο 49χρονος επικεφαλής και ιδρυτής του Zoom, Έρικ Γιουάν, ο οποίος είδε την περιουσία του να εκτοξεύεται εν μέσω πανδημίας του κοροναϊού.
Η πλατφόρμα zoom, η οποία επιτρέπει τη διεξαγωγή τηλεδιασκέψεων, έχει κάνει θραύση λόγω της πανδημίας και τα downloads είναι αμέτρητα.
Παρ΄ότι δεν είναι λίγα τα δημοσιεύματα που κατηγορούν τον Κινέζο επιχειρηματία για τα σοβαρά κενά ασφαλείας που έχει η εφαρμογή, ο Γιουάν μπήκε για πρώτη φορά στις λίστα του Forbes με τους κροίσους την περασμένη Παρασκευή με καθαρή αξία εσόδων 5,5 δισ. δολαρίων.
Τα στοιχεία από τα downloads του Zoom δεν είναι γνωστά ωστόσο όπως αναφέρει το business insider, η εφαρμογή είναι η κορυφαία επιλογή σε iPhone και συσκευές Android, ξεπερνώντας τη δημοφιλή εφαρμογή βίντεο TikTok.
Ποιος είναι ο Ερικ Γιουάν
Ο Yuan γεννήθηκε στην επαρχία Σαντόνγκ της Κίνας και οι γονείς του ήταν μεταλλειολόγοι. Ο ίδιος, σύμφωνα με το Bloomberg, έλαβε το πτυχίο του στα εφαρμοσμένα μαθηματικά και μεταπτυχιακό τίτλο στη μηχανολογία. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του, έμεινε για τέσσερα χρόνια στην Ιαπωνία αλλά εν τέλει αποφάσισε να πάει στη Σίλικον Βάλλεϋ και να εργαστεί για μια νεοφυή επιχείρηση διαδικτυακών υπηρεσιών.
Δεν του έδιναν βίζα για να μετακομίζει στην Αμερική
Όπως αναφέρει το Fortune, οι ΗΠΑ απέρριψαν την αίτηση του Yuan για βίζα οχτώ φορές, προτού του επιτρέψουν τελικά να πάει στην Καλιφόρνια το 1997, σε ηλικία 27 χρονών.
«Τα πρώτα χρόνια, έγραφα αποκλειστικά κώδικα και ήμουν φοβερά απασχολημένος» λέει ο Yuan, σύμφωνα με το CNBC. Προτού ιδρύσει τη Zoom, ήταν αντιπρόεδρος στη γνωστή εταιρεία τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Cisco Systems. Ο Yuan εργαζόταν για μια άλλη εταιρεία τηλεδιάσκεψης με την επωνυμία WebEx, η οποία αγοράστηκε από τη Cisco το 2007.
Πώς δημιουργήθηκε η ιδέα ενός συστήματος τηλεδιάσκεψης
Η βασική ιδέα – την οποία εμπνεύστηκε από την ανάγκη του να επικοινωνεί με τη φίλη του που σπούδαζε μακριά από το μέρος όπου σπούδαζε αυτός στην Κίνα – ήταν να προσθέσει βίντεο σε συστήματα τηλεδιάσκεψης που βασίζονταν στο τηλέφωνο, όπως αυτό της Cisco. Επίσης, πρόθεσή του ήταν να αναπτύξει ένα σύστημα τηλεδιάσκεψης που θα είχε περισσότερη …πλάκα για τον χρήστη. Το Zoom, εξάλλου, είναι γνωστό για τα εικονικά background του, τα οποία επιτρέπουν στους χρήστες να εμφανίζονται σε μια παραλία, ή μπροστά στη γέφυρα Golden Gate.
Η αδιαφορία για την ιδέα του και η μεγάλη απόφαση
Όσο ήταν στην Cisco, τo 2011, ο Yuan παρουσίασε στα αφεντικά του ένα νέο φιλικό προς τα smartphone σύστημα τηλεδιάσκεψης με βίντεο. Όταν η εταιρεία δεν έδειξε κανένα ενδιαφέρον, ο Yuan έφυγε από τη Cisco για να ιδρύσει τη Zoom.
«Η Cisco ήταν περισσότερο εστιασμένη στην κοινωνική δικτύωση και προσπαθούσε να φτιάξει ένα Facebook για επιχειρήσεις» είπε ο Yuan στο Forbes. «Η Cisco έκανε λάθος. Τρία χρόνια αφότου έφυγα, κατάλαβαν ότι είχα δίκιο».
Η μεγάλη νίκη και η άνοδος
Η Zoom είχε μία από τις πιο επιτυχημένες αρχικές δημόσιες προσφορές για το 2019, τη χρονιά που μπήκε στο χρηματιστήριο. Μόνο την πρώτη μέρα διαπραγμάτευσης της μετοχής, η τιμή της ανέβηκε κατά 72%. Και πλέον η αξία της εταιρείας αποτιμάται στα 35 δισεκατομμύρια δολάρια.
Κροίσος μέσα στην κρίση
Σύμφωνα με το Business Insider, η χρήση της πλατφόρμας έχει αυξηθεί κατά 1.900% από τον περασμένο Δεκέμβριο, καθώς σχολεία, πανεπιστήμια και χώροι εργασίας έχουν μεταπηδήσει στο διαδίκτυο ως αποτέλεσμα της κοινωνικής αποστασιοποίησης που έχουν επιβάλλει οι αρχές για τον περιορισμό του κοροναϊού.
Η τιμή της μετοχής έχει διπλασιαστεί το τελευταίο τρίμηνο, ενώ η περιουσία του Yuan ανέρχεται πλέον στα 7,57 δισεκατομμύρια δολάρια, με το μεγαλύτερο μέρος της να προκύπτει από το μερίδιο 19% που κατέχει στη Zoom.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις