Τυπική υπόθεση η λήξη του πρωταθλήματος
Η UEFA θα μπορούσε να αποφασίσει στις 17 Μαρτίου το φινάλε της αγωνιστικής περιόδου αφήνοντας κάθε χώρα στο έλεος οποιασδήποτε εσωτερικής διαμάχης.
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
- Ο Τραμπ διορίζει τον παραγωγό του «Apprentice», ως ειδικό απεσταλμένο στη Μεγάλη Βρετανία
Προχθές το βράδυ παραιτήθηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ερευνας (ERC), ο ιταλός καθηγητής Μάουρο Φεράρι. Σύμφωνα με τους Financial Times υπέβαλε την παραίτησή του, εκτιμώντας ότι απέτυχε να πείσει τις Βρυξέλλες πως χρειάζεται ένα κοινό επιστημονικό πρόγραμμα αντιμετώπισης της πανδημίας.
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα στην επιστολή του ο καθηγητής αναφέρει πως τα μέλη του Συμβουλίου δεν είχαν διάθεση συνεννόησης, ούτε για τη μεθοδολογία που πρέπει να ακολουθήσει η κάθε χώρα για να βγει από την καραντίνα: όλοι, σύμφωνα με τον καθηγητή, ανέφεραν και υπερασπιζόταν τη στρατηγική που θέλει να ακολουθήσει η κάθε χώρα μεμονωμένα χωρίς να νοιάζονται για κάποιου είδους κοινή δράση. Ο ιταλός καθηγητής δηλώνει πως «έχασε την πίστη του στο σύστημα», προβλέπει μια «εσωτερική πολιτική καταιγίδα εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης» και δηλώνει «άκρως απογοητευμένος από την ευρωπαϊκή απάντηση στο πρόβλημα».
Συμπάθεια
Χρησιμοποίησα αυτή την άσχετη με τον χώρο του αθλητισμού είδηση για να κάνω κατανοητό γιατί από τη μεριά μου αντιμετωπίζω με μεγάλη συμπάθεια όλες τις προσπάθειες που κάνει τον τελευταίο καιρό η UEFA, αναλαμβάνοντας να διαχειριστεί το μεγάλο πρόβλημα που προέκυψε στα ποδοφαιρικά πρωταθλήματα. Η UEFA έκανε και λάθη – το πιο μεγάλο της ήταν ότι σεβάστηκε την πολιτική της κάθε χώρας και επέτρεψε να γίνουν με κόσμο κάποια παιχνίδια στις διοργανώσεις της: δεν χωρά αμφιβολία ότι τα ματς Αταλάντα – Βαλένθια και Λίβερπουλ – Ατλέτικο Μαδρίτης, που έγιναν με κόσμο, αποδείχτηκαν βιολογικές βόμβες.
Ομως παρά τις όποιες αβλεψίες (για τις οποίες έχει πάντως σοβαρές δικαιολογίες) δεν χωρά αμφιβολία ότι στη διαχείριση της κρίσης η UEFA αυτό που προσπαθεί είναι να πετύχει μια πραγματική ευρωπαϊκή συστράτευση: ο Αλεξάντερ Τσέφεριν και οι συνεργάτες του επιχειρούν να χτίσουν ένα είδος πανευρωπαϊκής συναίνεσης – και το κάνουν με κάθε τρόπο. Πρώτα από όλα ζητώντας να συνεχιστούν τα πρωταθλήματα σε όλη την Ευρώπη, αλλά και εναλλακτικά δίνοντας μια γραμμή για το ποιοι κανόνες πρέπει να τηρηθούν, αν για λόγους ανωτέρας βίας, υπάρξει ανάγκη για ένα ξαφνικό τέλος.
Ορίζει
Η UEFA θα μπορούσε να αποφασίσει στις 17 Μαρτίου το φινάλε της αγωνιστικής περιόδου αφήνοντας κάθε χώρα στο έλεος οποιασδήποτε εσωτερικής διαμάχης. Δεν το έκανε, μολονότι δεν έχει ανάγκη τα χρήματα που θα εισπράξει αν και εφόσον οι δικές της διοργανώσεις ολοκληρωθούν. Αυτό που προσπαθεί είναι να πείσει τις μεγάλες λίγκες να συνεργαστούν – να φτιάξουν ακόμα και ένα κοινό πρόγραμμα για το τέλος της σεζόν: το ζητά μολονότι γνωρίζει πως η κάθε χώρα έχει διαφορετικά προβλήματα και πως αυτό κάνει τη συνεργασία δύσκολη.
Ωστόσο δεν παραιτείται από την προσπάθεια: ορίζει νέους κανόνες, δίνει παρατάσεις στη σεζόν, υπόσχεται χρήματα – και θα τα δώσει στις ομάδες, αφού εκτιμήσει τη ζημιά, δημιουργώντας ένα ταμείο αλληλεγγύης. Σχέδιο, συνεργασία, τήρηση των κανόνων και αλληλεγγύη: αυτό είναι το μήνυμα που προσπαθεί να στείλει η UEFA. Που μου μοιάζει η μόνη ευρωπαϊκή ένωση που λειτουργεί σοβαρά αυτό τον καιρό…
Λίγα
Στο μεταξύ προχθές είχαμε την πρώτη τηλεδιάσκεψη του working group που δημιούργησε η Σουπερλίγκα. Από τα λίγα που κυκλοφόρησαν κατάλαβα ότι δεν απασχόλησε τα μέλη του τι πρέπει να γίνει για να ξαναρχίσει και να ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα, αλλά όλοι ασχολήθηκαν με τις οικονομικές ζημιές που έχουν πάθει μέχρι τώρα. Υστερα από πρόταση του προέδρου της Λίγκας Μηνά Λυσσάνδρου θα αναλάβει την καταγραφή της ζημιάς η Price Waterhouse με την οποία η Λίγκα ήδη συνεργάζεται: η πρόθεση των ΠΑΕ είναι να βρουν μια κοινή γραμμή σε ό,τι έχει να κάνει με τα «ψαλίδια» στα συμβόλαια των παικτών, τις συζητήσεις με τα κανάλια για τις εφετινές τηλεοπτικές συμφωνίες κ.λπ. Ακούστηκαν και ακραία πράγματα όπως μειώσεις των συμβολαίων των παικτών κατά 50%! «Αφού έξι μήνες δεν θα εισπράττουμε, ας σταματήσουμε για έξι μήνες να πληρώνουμε» είναι η χαρακτηριστική φράση.
Προχθές ο Τσέφεριν ξεκαθάρισε ότι ακόμα κι αν κάπου έχουμε διακοπή πρωταθλήματος πρέπει να υπάρχει επικύρωση του πρωταθλήματος και ανακήρυξη πρωταθλητή. Αν αυτές οι δηλώσεις είχαν γίνει πριν από την τελευταία τηλεδιάσκεψη της Σουπερλίγκας, το ελληνικό πρωτάθλημα θα είχε ήδη διακοπεί κι ο Ολυμπιακός θα ήταν πρωταθλητής: θα επέτρεπε μια τέτοια απόφαση και η μεγάλη του διαφορά από τον δεύτερο, (που σήμερα είναι 14 βαθμοί μετά την πρωτόδικη απόφαση για την υπόθεση του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης). Κυρίως όμως αυτή η εξέλιξη θα υπήρχε γιατί την επιθυμούν οι πιο πολλές ομάδες, οι οποίες θα ήθελαν να κατεβάσουν ρολά για να δουν πώς μπορεί να μειώσουν τις ζημιές διώχνοντας παίκτες, κάνοντας περικοπές και βάζοντας το σύνολο του προσωπικού τους σε αναστολή εργασίας μέχρι νεοτέρας.
Πρόταση
Η πρόταση διακοπής του πρωταθλήματος έγινε από τον ΠΑΟ. Από τον Παναθηναϊκό κυκλοφορεί ότι ο Γιάννης Αλαφούζος είχε μιλήσει με τους μεγαλομετόχους άλλων πέντε – έξι ομάδων και είχε εξασφαλίσει την έγκρισή τους: ο ΠΑΟΚ ήθελε απλά να γίνει η επικύρωση της βαθμολογίας μετά την απόφαση της Επιτροπής Εφέσων για την υπόθεσή του, ώστε να μη βρεθεί να κουβαλάει μια πιθανή αφαίρεση βαθμών και τη νέα χρονιά. Με βάση το σχέδιο αυτό θα υπήρξε δήλωση πρωταθλητή και δήλωση ομάδων στην Ευρώπη και θα ξεκινούσαν συζητήσεις για μια πιθανή αναδιάρθρωση: για να εξασφαλιστούν οι ψήφοι όλων θα αποφασιζόταν να μην πέσει κανείς και να ανέβουν οι δυο πρώτοι της Σούπερλιγκ 2, δηλαδή ο ΠΑΣ και ο Απόλλωνας.
Επειδή είχε κυκλοφορήσει πως θα υπάρξει πρόταση διακοπής, διάφορες ομάδες ετοιμάζονταν και για προσφυγές στο διαιτητικό δικαστήριο: θα το έκανε ο Ολυμπιακός στην περίπτωση που θα έβγαινε απόφαση μη ανακοίνωσης πρωταθλητή, αλλά και ομάδες της Σούπερλιγκ 2, όπως ο Λεβαδειακός π.χ., που θεωρούν μια τέτοια απόφαση νομικά αβάσιμη.
Σχέσεις
Αν δεν προέκυψε η συγκεκριμένη απόφαση είναι για δυο λόγους. Ο πρώτος γιατί ο Λυσσάνδρου εξήγησε ότι πρέπει να σεβαστούν όσα η UEFA αποφάσισε γιατί σε διαφορετική περίπτωση οι ομάδες δεν θα αγωνιστούν στην Ευρώπη – δεν υπήρχε μέχρι τότε η δήλωση του Τσέφεριν. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι ο Αλαφούζος δεν μίλησε για επικύρωση του πρωταθλήματος και ανάδειξη πρωταθλητή – περίμενε από τον Λυσσάνδρου να κάνει τη σχετική εισήγηση. Αυτός δεν την έκανε και πλέον οι σχέσεις τους δεν είναι οι καλύτερες. Και οι δυο προφανώς φοβήθηκαν όλους αυτούς που θα έγραφαν ότι έδωσαν στον Ολυμπιακό το πρωτάθλημα κ.λπ. Ο ένας ήθελε να το πει ο άλλος.
Πρωταθλητής
Αλλά το θέμα είναι άλλο. Τώρα που υπάρχει η τοποθέτηση του Τσέφεριν δεν θα υπάρξει πρόβλημα ανάδειξης πρωταθλητή και επικύρωσης της βαθμολογίας. Στην επόμενη τηλεσύσκεψη θα το αποφασίσουν. Και ομόφωνα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις