Ο κοροναϊός δεν κάνει διακρίσεις σε αντίθεση με τις κοινωνίες: Οι «ξεχασμένοι» πρόσφυγες και οι Ρομά που έγιναν «απειλή»
Οι «κλειστοί» πληθυσμοί, έγιναν για ακόμα μια φορά δέκτες ρατσιστικών αντιδράσεων με αφορμή την εξάπλωση του κοροναϊού.
Συναγερμό στη Λάρισα σήμανε η Πολιτική Προστασία, μετά την είδηση βρέθηκαν τουλάχιστον 20 κρούσματα θετικά στον κοροναϊό, σε καταυλισμό Ρομά στη Λάρισα.
Οι «κλειστοί» πληθυσμοί, έγιναν για ακόμα μια φορά δέκτες ρατσιστικών αντιδράσεων με αφορμή την εξάπλωση του κοροναϊού.
Ωστόσο υπήρχαν και εκείνοι, όπως ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας ο οποίος κατάφερε να απομονώσει με δυο του κουβέντες τέτοιες φωνές. «Δεν είναι απειλή, αλλά ευάλωτη ομάδα» είπε χαρακτηριστικά.
Ελλιπής πρόσβαση στην ενημέρωση
Οι Ρόμα, όπως έκανε γνωστό και ο πρόεδρος Ομοσπονδίας Ρομά Θεσσαλίας Νίκου Παϊτέρη, όπως και οι πρόσφυγες πρόκειται για ομάδες οι οποίες, δεν ήταν πλήρως ενημερωμένοι για την κατάσταση και την εξαπλωση του ιού στη χώρα και δεν είχαν ενημερωθεί επαρκώς για την επικινδυνότητά του, με αποτέλεσμα πολλοί να βρεθούν εκτεθειμένοι.
Οι Ρομά είναι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, σημείωσε, τονίζοντας πως βρίσκονται σε επαφή και με τον δήμαρχο και με την περιφέρεια.
«Θέλουμε να σκύψει η πολιτεία στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, σε κάθε ανάγκη που θα προκύψει», τόνισε ο ίδιος και πρόσθεσε: «Αυτό που συνέβη εδώ θα γίνει και σε άλλους οικισμούς, από έναν θετικό πήγαμε σε είκοσι».
«Ζητάμε να λάβουμε μέτρα και να τα τηρήσουμε κι εμείς και ο καθένας εδώ και να εξασφαλίσουμε και τους υπόλοιπους, ήδη γίνονται μετρήσεις και λαμβάνονται δείγματα», κατέληξε.
Σε παρόμοια καταγγελία είχε προχωρήσει και κάτοικος του κέντρου φιλοξενίας της Ριτσώνας, η οποία ανέφερε ότι οι πρόσφυγες στο συγκεκριμένο τουλάχιστον ΚΥΤ δεν έχουν πραγματική πρόσβαση σε πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τον κοροναϊό.
«Ο ΔΟΜ συγκέντρωσε την πρώτη ομάδα ανθρώπων στις 9 Μαρτίου, ενόψει του εορτασμού της ημέρας της γυναίκας. Μετά τον εορτασμό, έδωσαν κάποιες βασικές πληροφορίες για τις παγκόσμιες προειδοποιήσεις. Μετά από αυτό, ανέστειλαν τις δραστηριότητες με κυβερνητική οδηγία και δεν υπήρχε η δυνατότητα να συγκεντρώνουν κόσμο πλέον».
Στο έλεος του θεού μέχρι να γίνουν απειλή
Οι μαρτυρίες αυτές αποδεικνύουν πως οι Αρχές ασχολήθηκαν με αυτές τις «κλειστές» κοινωνίες αφού θυμήθηκαν ότι κινδυνεύουν μαζί με εμάς.
Λησμόνησαν φαίνεται ότι η πανδημία δεν κάνει διακρίσεις και πως η ενημέρωση αλλά κυρίως τα τεστ αποτελούν την μεγαλύτερη πρόληψη.
Μέχρι να γίνουν γνωστά τόσα τα πρώτα κρούσματα στα κέντρα φιλοξενίας, η κυβέρνηση έπαιζε μονάχα το χαρτί των αυστηρών μέτρων θέλοντας να είναι σίγουρη ότι οι πρόσφυγες θα παραμείνουν μέσα στα καμπ για να μη… διασπείρουν κάποιον ιό.
Όπως όμως χαρακτηριστικά είπε η Parwana από τη Ριτσώνα, «δεν μεταδώσαμε εμείς τον ιό», καθώς το ίδιο νοσοκομείο όπου γέννησε η πρόσφυγας επιβεβαίωσε ότι ο ιός μεταδόθηκε σε αυτήν κατά την παραμονή της σε αυτό.
«Δεν μεταδώσαμε εμείς τον ιό στον τοπικό πληθυσμό, αλλά μεταδόθηκε από το νοσοκομείο σε εμάς και τώρα εξαπλώθηκε μέσα στο καμπ» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σε καραντίνα ο οικισμός στη Λάρισα
Με απόφαση της Πολιτικής Προστασίας, ο οικισμός των Ρομά στη Λάρισα τέθηκε υπό καραντίνα μέχρι τις 23 Απριλίου, οπότε και θα επανεκτιμηθεί η άρση ή η παράτασή της.
Τον κώδωνα του κινδύνου για τον οικισμό – υγειονομική βόμβα στη Λάρισα κρούει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της περιοχής, Ντίνος Γιαννακόπουλος.
Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Γιαννακόπουλος, τα επόμενα εικοσιτετράωρα θα φανεί εάν υπάρχει διασπορά του ιού πέραν της συνοικίας της Νέας Σμύρνης.
Εφόσον υπάρχει, ξεκαθαρίζει πως θα πρέπει να μπει σε καραντίνα ολόκληρη η πόλη της Λάρισας.
«Μέσα στις επόμενες μια δυο ημέρες θα φανεί εάν υπάρχει διασπορά πέραν της συνοικίας της Νέας Σμύρνης, στον υπόλοιπο ιστό της πόλης» είπε μιλώντας στο onlarissa.gr.
Μάλιστα, υποστήριξε πως οι αρμόδιες αρχές «οφείλουν να πάρουν δείγματα και από τις άλλες συνοικίες για να υπάρχει μία ασφαλής εικόνα. Τότε, εάν φανεί ότι υπήρξε διασπορά, πρέπει να μπει σε καραντίνα ολόκληρη η πόλη της Λάρισας».
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Λαρισαίων, Απόστολος Καλογιάννης, δήλωσε ότι πέραν της καραντίνας στον οικισμό των Ρομά, κλείνουν όλες οι λαϊκές αγορές στη Λάρισα και σε όλη την Θεσσαλία, αλλά δεν τέθηκε ως θέμα συζήτηση για ολική καραντίνα για την πόλη της Λάρισας.
Πώς ο Τσιόδρας τσάκισε τις ρατσιστικές φωνές
Αναφερόμενος στους Ρομά, ο Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την επίσημη ενημέρωση για τις εξελίξεις σχετικά με την πανδημία, απηύθυνε έκκληση να μη γίνονται στόχος μίσους στα πλαίσια της πανδημίας.
«Οι Ρομά σε ολόκληρη την Ευρώπη συγκαταλέγονται στις αδύναμες ομάδες, γιατί ζουν σε υποβαθμισμένες κατοικίες. Σε πολλές περιοχές της Ευρώπης δεν έχουν νερό, κάτι που κάνει δύσκολο ακόμα και το πλύσιμο των χεριών και μειωμένη πρόσβαση σε κοινωνικές παροχές» είπε αρχικά.
«Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι δεν είναι αποδιοπομπαίοι τράγοι, δεν είναι απειλή, αλλά ευάλωτη ομάδα, τα μέτρα που έχουν παρθεί, αφορούν την διασπορά του ιού. Πρέπει να βοηθήσουμε στην ενημέρωση τον έλεγχο και την παρακολούθηση της κατάστασης. Οι συμπολίτες μας θα συνεχίσουν να έχουν ισότιμη πρόσβαση» συμπλήρωσε.
«Δεν υπάρχει χώρος για διακρίσεις, φόβο, μίσος και διακρίσεις στην κοινωνία μας, ούτε στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου. Η αλληλεγγύη και η ενότητα θα μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε αυτή την κατάσταση.
Αβάσιμο το ότι κινήθηκαν επιθετικά
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, πρόσθεσε για δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι οι Ρομά κινήθηκαν επιθετικά προς εκείνον και τον κο Τσιόδρα:
«Είναι εντελώς αβάσιμα και παρά τις συστάσεις για απόσταση που δεν κρατούσαν μεταξύ τους, μας άκουσαν και κατάλαβαν όσα τους είπαμε. Είναι άνθρωποι που πραγματικά έχουν ανάγκη και θα είμαστε μαζί τους, για να μην λείψει τίποτα αυτές τις 14 ημέρες».
- «Τα μαύρα ρούχα»: Εννέα ερμηνεύτριες στέλνουν ένα ηχηρό μήνυμα κατά της έμφυλης βίας
- Γιατί οι ιδιωτικές εταιρείες οφείλουν να παρακολουθούν τη γεωπολιτική ένταση
- Σωκράτης Φάμελλος: Πρώτη με Bella Ciao, στο προεδρικό γραφείο
- Τουρκία: Σκότωσε 7 μέλη της οικογένειάς του και αυτοκτόνησε
- Ντέμης: «Ο Μεντιλίμπαρ διάβασε το παιχνίδι καλύτερα από τον Αλμέιδα»
- Ουκρανία: Ανατροπή κλίματος στη χώρα – Η κοινωνία πιέζει τον Ζελένσκι, τι απαιτούν οι πολίτες