Πανελλαδικές: Στόχος του υπ. Παιδείας να ολοκληρωθούν έως 15 Ιουλίου – Τι θα γίνει με τους εισακτέους
Παρά τις όποιες ημερομηνίες έχουν δει κατά διαστήματα το φως της δημοσιότητας, το τοπίο παραμένει ομιχλώδες καθώς ουδείς είναι σε θέση να προβλέψει πότε θα ανοίξουν- σε πρώτη φάση τα σχολεία- και δευτερευόντως πότε θα μπουν στα εξεταστικά κέντρα οι υποψήφιοι των πανελλαδικών
Μετά τη μείωση της εξεταστέας ύλης που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Παιδείας, τα βλέμματα των υποψηφίων στρέφονται πλέον στον χρόνο διεξαγωγής των πανελλαδικών.
Παρά τις όποιες ημερομηνίες έχουν δει κατά διαστήματα το φως της δημοσιότητας, το τοπίο παραμένει ομιχλώδες καθώς ουδείς είναι σε θέση να προβλέψει πότε θα ανοίξουν- σε πρώτη φάση τα σχολεία- και δευτερευόντως πότε θα μπουν στα εξεταστικά κέντρα οι υποψήφιοι των πανελλαδικών.
Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ανακοινώνοντας τη μείωση της εξεταστέας ύλης αφαίρεσε ένα μέρος από το άγχος των υποψηφίων.
Πλέον όλοι περιμένουν την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα έτσι ώστε να σχεδιαστούν από τους επιστήμονες σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας τα επόμενα βήματα και να ανακοινωθούν οι ημερομηνίες και το πρόγραμμα των εξετάσεων.
Τα δυο σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι
Με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, τα σενάρια που βρίσκονται στο «τραπέζι» είναι δύο.
Να διεξαχθούν οι πανελλαδικές εντός του Ιουλίου ή να πάμε για εξετάσεις το Σεπτέμβριο.
Το υπουργείο Παιδείας θέλει με κάθε τρόπο να αποφύγει το σενάριο του Σεπτεμβρίου καθώς μία τέτοια εξέλιξη θα δυσκόλευε ιδιαίτερα τους υποψηφίους καθώς μετά από μία μακρά περίοδο… εγκλεισμού στο σπίτι λόγω της πανδημίας, θα έπρεπε να προετοιμάζονται καθ΄ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού για τις πανελλαδικές.
Η αρμόδια υπουργός Νίκη Κεραμέως έχει ξεκαθαρίσει ότι θα κάνει τα πάντα ώστε – εάν είναι εφικτό και δοθεί το «πράσινο φως» από τους ειδικούς – να πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις κοντά στον αρχικό προγραμματισμό.
Ολοκλήρωση έως τις 15 Ιουλίου;
Αν και όπως έχει παραδεχθεί αρκετές φορές, το υπουργείο Παιδείας περιμένει το… σήμα των ειδικών για το πότε μπορούν να ανοίξουν οι σχολικές μονάδες αλλά και για το πότε θα ήταν δυνατόν να διεξαχθούν οι πανελλαδικές με ασφάλεια, η Νίκη Κεραμέως μιλώντας χθες, το βράδυ στην ΕΡΤ αναφέρθηκε στο δικό της στόχο.
«Αυτό που θέλει το υπουργείου Παιδείας είναι οι Πανελλαδικές να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στον Ιούλιο, ιδανικά μέχρι τις 15 Ιουλίου» τόνισε διευκρινίζοντας όμως ότι όλα εξαρτώνται από την πορεία της πανδημίας και από το πότε θα αρχίσει η άρση των περιοριστών μέτρων.
Τι θα γίνει με τους εισακτέους στα ΑΕΙ
Μετά το πρώτο βήμα που έγινε με την ανακοίνωση της περικοπής της ύλης και με το ερώτημα του χρόνου διεξαγωγής των πανελλαδικών να παραμένει ανοιχτό, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας επεξεργάζονται αυτό το διάστημα και τον αριθμό των εισακτέων που θα ανακοινωθεί για τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια πληροφορία για το πως θα κινηθεί το υπουργείο Παιδείας σε αυτό το κομμάτι του παζλ των πανελλαδικών εξαιτίας και της έκτακτης κατάστασης που επικρατεί και στο κομμάτι της εκπαίδευσης.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας αφού λάβουν υπόψη και τις εισηγήσεις των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, θα ανακοινώσουν το προσεχές διάστημα τον αριθμό των εισακτέων ανά τμήμα και σχολή.
Πότε θα ανοίξουν τα σχολεία
Αναφορικά με το πότε θα βγει το «λουκέτο» από τα σχολεία, η κ. Κεραμέως υπογράμμισε ότι συνομιλεί καθημερινά με τον Σωτήρη Τσιόδρα για το θέμα, τόνισε ότι τα μηνύματα που λαμβάνει είναι αισιόδοξα και συμπλήρωσε πως σήμερα Παρασκευή θα συνεδριάσει η αρμόδια Επιτροπή και θα εξετάσει το θέμα της αναστολής εκπαιδευτικών δομών.
« Προφανώς θα υπάρξει παράταση. Ελπίζουμε ότι αν ο Απρίλιος κυλήσει καλά, να γυρίσουμε σε βάθος χρόνου σε μια σταδιακή κανονικότητα» είπε η υπουργός.
- Ο Μπαρτζώκας αποθέωσε τον Φουρνιέ: «Είναι παικταράς, τι άλλο να πω!»
- Βίκτορ Όρμπαν: Η εποχή της Δύσης τελείωσε, ξημερώνει η εποχή της Ευρασίας
- Κόρινθος: Αυτοκίνητο τυλίχθηκε στις φλόγες στην παλαιά εθνική οδό
- Φουρνιέ: «Μου αρέσει πολύ εδώ, απολαμβάνω να παίζω γι’ αυτόν τον κόσμο»
- Γιάφκα στο Παγκράτι: Ο «αόρατος» φιλόλογος από τον Βύρωνα και οι «παλιοί γνώριμοι» επισκέπτες της αποθήκης
- «Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο» – Μαρτυρίες από την περιοχή που χτύπησε το νέο όπλο του Πούτιν [video]