Κλειστά τα σχολεία έως τις 10 Μαΐου – Τι θα γίνει με τις πανελλαδικές
Μετά τις διακοπές του Πάσχα θα αποφασιστεί εάν τελικά θα ανοίξουν ξανά φέτος τα σχολεία της χώρας ή όχι, όποτε θα πάμε κατευθείαν στις πανελλαδικές εξετάσεις.
Ως τις 10 Μαΐου παρατείνεται το κλείσιμο των σχολείων και εκπαιδευτικών δομών της χώρας με Κοινή Υπουργική απόφαση που δημοσιεύεται σήμερα.
Μετά τις διακοπές του Πάσχα θα αποφασιστεί εάν τελικά θα ανοίξουν ξανά φέτος τα σχολεία της χώρας ή όχι, όποτε θα πάμε κατευθείαν στις πανελλαδικές εξετάσεις.
Συγκεκριμένα, με την ΚΥΑ «αποφασίζεται η παράταση της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών δομών, όπως αυτή ρυθμιζόταν στην προηγούμενη ΚΥΑ, έως και τις 10 Μαΐου 2020, για προληπτικούς λόγους, κατόπιν εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κοροναϊού COVID-19».
Τι θα γίνει με τις πανελλαδικές
Λίγο νωρίτερα, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως μιλώντας στο MEGA είχε προαναγγείλει ότι η αρμόδια επιτροπή θα λάβει σήμερα απόφαση για παράταση του «λουκέτου» στα σχολεία σημειώνοντας όμως ταυτόχρονα ότι «στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι να ξεκινήσουν οι πανελλαδικές τον Ιούνιο». .
Αν ανοίξουν τα σχολεία από τον Μάιο, πρόσθεσε η υπουργός, θα υπάρξει παράταση του σχολικού έτους, ενδεχομένως και μία αλλαγή στη διάρκεια της σχολικής ώρας από 45 σε 35 λεπτά. «Έχουμε λάβει όλα τα μέτρα για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος» τόνισε χαρακτηριστικά.
Η κ. Κεραμέως τόνισε πως έχει δημιουργηθεί μία τεράστια αναστάτωση με το θέμα των εξετάσεων λόγω της πανδημίας. Γι΄ αυτό, πρόσθεσε, ανακοινώθηκε εγκαίρως η μείωση της εξεταστέας ύλης για τη Γ΄ λυκείου.
«Ο Απρίλης είναι ο πιο κρίσιμος μήνας. Τότε θα κριθεί σε τι βαθμό τα μέτρα έχουν αποτελεσματικότητα. Είμαστε αισιόδοξοι. Έχουμε μιλήσει για την σταθερή επιδίωξη μας να ξεκινήσουν οι πανελλαδικές κοντά στις καθιερωμένες ημερομηνίες . Στόχος μας να ξεκινήσουν οι πανελλαδικές τον Ιούνιο» .
Τα δυο σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι
Με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, τα σενάρια που βρίσκονται στο «τραπέζι» είναι δύο.
Να διεξαχθούν οι πανελλαδικές εντός του Ιουλίου ή να πάμε για εξετάσεις το Σεπτέμβριο.
Το υπουργείο Παιδείας θέλει με κάθε τρόπο να αποφύγει το σενάριο του Σεπτεμβρίου καθώς μία τέτοια εξέλιξη θα δυσκόλευε ιδιαίτερα τους υποψηφίους καθώς μετά από μία μακρά περίοδο… εγκλεισμού στο σπίτι λόγω της πανδημίας, θα έπρεπε να προετοιμάζονται καθ΄ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού για τις πανελλαδικές.
Η αρμόδια υπουργός Νίκη Κεραμέως έχει ξεκαθαρίσει ότι θα κάνει τα πάντα ώστε – εάν είναι εφικτό και δοθεί το «πράσινο φως» από τους ειδικούς – να πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις κοντά στον αρχικό προγραμματισμό.
Τι θα γίνει με τους εισακτέους στα ΑΕΙ
Μετά το πρώτο βήμα που έγινε με την ανακοίνωση της περικοπής της ύλης και με το ερώτημα του χρόνου διεξαγωγής των πανελλαδικών να παραμένει ανοιχτό, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας επεξεργάζονται αυτό το διάστημα και τον αριθμό των εισακτέων που θα ανακοινωθεί για τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια πληροφορία για το πως θα κινηθεί το υπουργείο Παιδείας σε αυτό το κομμάτι του παζλ των πανελλαδικών εξαιτίας και της έκτακτης κατάστασης που επικρατεί και στο κομμάτι της εκπαίδευσης.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας αφού λάβουν υπόψη και τις εισηγήσεις των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, θα ανακοινώσουν το προσεχές διάστημα τον αριθμό των εισακτέων ανά τμήμα και σχολή.
Προαγωγικές εξετάσεις
Για το θέμα των προαγωγικών εξετάσεων, μίλησε νωρίτερα στο MEGA η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, τονίζοντας ότι το υπουργείο εξετάζει όλα τα δεδομένα. «Η πρώτη προτεραιότητα είναι η κάλυψη της ύλης. Θα δούμε τι θα κάνουμε και με τις προαγωγικές εξετάσεις».
Στο θέμα της των προαγωγικών εξετάσεων αναφέρθηκε αργότερα και η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη.
Η υφυπουργός μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 τόνισε ότι στόχος του υπουργείου είναι να «κερδηθούν οι μαθησιακοί στόχοι. Τα παιδιά πρέπει να πάρουν τα περισσότερα από τον δάσκαλο στη φυσική τάξη. Θέλουμε να ανοίξουν τα σχολεία για να καλύψουν τα κενά».
Όσον αφορά το πώς θα βαθμολογηθούν οι μαθητές η κ. Ζαχαράκη παρέπεμψε στους υπευθύνους των τάξεων λέγοντας ότι «αυτοί γνωρίζουν τα παιδιά».
Ειδικά για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση η υπουργός σημείωσε ότι «πρέπει να καλυφθούν ενότητες που είναι σημαντικές σε γλώσσα και μαθηματικά για να πάνε στην επόμενη χρονιά».
- Μπαρτζώκας: «Έρχεται τη Δευτέρα ο Μενσά – Ήταν το 5ο ματς σε 10 μέρες»
- Μπένι Γκαντζ: Ο Νετανιάχου σαμποτάρει τη συμφωνία για τους ομήρους
- Κουτσούμπας: Δεν συμφωνώ με την άποψη ότι «το ΚΚΕ δεν θέλει να κυβερνήσει», έχουμε πρόγραμμα εξουσίας
- Γκουαρδιόλα, ο πραγματικός υπεύθυνος για την κρίση της Σίτι
- Οι λύκοι επέστρεψαν στον Ταΰγετο έναν αιώνα μετά
- Daniel: «Δεύτερα Χριστούγεννα ξεσπιτωμένοι» – Κάτοικος της Φιλιππούπολης Λάρισας ξεσπά στο in