Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Προστατεύουν οι μάσκες; – Έξι επικίνδυνοι μύθοι για τον κοροναϊό

Προστατεύουν οι μάσκες; – Έξι επικίνδυνοι μύθοι για τον κοροναϊό

Η παραπληροφόρηση για τον νέο κοροναϊό μπορεί να γίνει εξίσου επικίνδυνη με την ίδια την ασθένειας

Πώς μεταδίδεται ο νέος κοροναϊός; Ποιος κινδυνεύει περισσότερο; Τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατευτούμε; Δεκάδες μύθοι έχουν κυκλοφορήσει γύρω από όλα αυτά τα ζητήματα, συχνά θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές των ανθρώπων που τους πιστεύουν. Ποια είναι όμως η αλήθεια;

Μύθος: Οι μάσκες δεν προστατεύουν από τον ιό

Μια μάσκα όντως δεν αρκεί για να είμαστε απόλυτα προστατευμένοι, καθώς ο ιός έχει αποδειχθεί πως περνά στον οργανισμό μας και μέσα από τα μάτια μας, ενώ τα μικροσκοπικά σωματίδιά του μπορούν να διαπεράσουν τις απλές χειρουργικές μάσκες.

Ωστόσο, οι μάσκες είναι ικανές να συγκρατήσουν τα σταγονίδια που αποτελούν τον κυριότερο τρόπο μετάδοσης του ιού. Σύμφωνα με ορισμένες έρευνες, μάλιστα, όταν τη φοράμε είμαστε πέντε φορές πιο προστατευμένοι από ό,τι αν δεν φοράμε απολύτως τίποτα.

Επομένως, μια μάσκα είναι αναγκαία για εκείνους που φροντίζουν ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με τον ιό ή είναι ύποπτα κρούσματα, είτε πρόκειται για ασθενείς είτε για μέλη της οικογένειας. Ιδανικά, τόσο ο ασθενής όσο και ο φροντιστής θα πρέπει να τις φορούν.

Αντιθέτως, κατά πάσα πιθανότητα δεν κερδίζουμε κάτι χρησιμοποιώντας μια μάσκα όταν κυκλοφορούμε στο δρόμο.

Μύθος: Ο ιός μεταλλάσσεται και γίνεται πιο φονικός

Όλοι οι ιοί μεταλλάσσονται με την πάροδο του χρόνου. Η φυσική επιλογή κρίνει ποιο στέλεχος θα καταφέρει να εξαπλωθεί περισσότερο. Εκείνα που καταφέρνουν να εξαπλωθούν πιο γρήγορα και να πολλαπλασιαστούν πιο αποτελεσματικά εντός του οργανισμού, είναι και αυτά που “επιτυγχάνουν”.

Η “επιτυχία” ωστόσο δεν συνεπάγεται και μεγαλύτερη επικινδυνότητα, καθώς ένας ιός που σκοτώνει τους ανθρώπους γρήγορα ή τους κάνει να νοσούν τόσο βαριά ώστε να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια, συνήθως δεν προλαβαίνει να κυκλοφορήσει πολύ εντός της κοινότητας.

Γενετικές αναλύσεις που εκπόνησαν Κινέζοι επιστήμονες σε 103 δείγματα του ιού που ελήφθησαν από ασθενείς στην Ουχάν στην αρχή της πανδημίας δείχνουν ότι στην αρχή υπήρξαν δύο διαφορετικά στελέχη του κοροναϊού, με τις ονομασίες L και S. Αν και το 70% ανήκε στον τύπο L, φαίνεται ότι ο S αποτελεί την αρχική μορφή του.

Η ομάδα των ερευνητών θεωρεί ότι αυτό ενδεχομένως δείχνει ότι το στέλεχος L είναι πιο επιθετικό, είτε με την έννοια ότι μεταδίδεται ευκολότερα, είτε ότι πολλαπλασιάζεται με μεγαλύτερη ταχύτητα εντός του οργανισμού.

Μύθος: Είναι απλώς μια γρίπη

Πολλοί ασθενείς δεν θα παρουσιάσουν τίποτα χειρότερο από συμπτώματα όμοια με της εποχικής γρίπης, όμως το συνολικό προφίλ της ασθένειας, συμπεριλαμβανομένου του ποσοστού θνητότητάς της, είναι πιο επικίνδυνο.

Αν και πολλοί υποστηρίζουν ότι ενδέχεται να υπερεκτιμούμε αυτό το ποσοστό επειδή δεν λαμβάνουμε υπόψη μας τις ήπιες περιπτώσεις, ο ΠΟΥ διαφωνεί.

Τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι το ποσοστό θνητότητας 1% είναι σχετικά ακριβές. Αν αποδειχθεί, ο νέος ιός είναι 10 φορές πιο φονικός από την εποχική γρίπη, η οποία υπολογίζεται ότι στοιχίζει τις ζωές 290.000 – 650.000 ανθρώπων κάθε χρόνο.

Μύθος: Σκοτώνει μόνο τους ηλικιωμένους

Οι περισσότεροι άνθρωποι που δεν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες δεν θα νοσήσουν σοβαρά σε περίπτωση που κολλήσουν τον ίο.

Ωστόσο, η ασθένεια μπορεί να προκαλέσει σοβαρότερα αναπνευστικά προβλήματα σε σχέση με την εποχική γρίπη ακόμη και στους νέους και υγιείς.

Ταυτόχρονα, ομάδες όπως οι επαγγελματίες υγείας, είναι πιο ευάλωτοι εξαιτίας της έκθεσής τους σε πολύ μεγαλύτερο ιικό φορτίο.

Η συμπεριφορά των νέων και υγιών προστατεύει τόσο τους ίδιους όσο και τα ευάλωτα μέλη της κοινωνίας.

Μύθος: Απαιτούνται 10 λεπτά για να κολλήσεις

Πράγματι, οι οδηγίες προστασίας για τη γρίπη συμβουλεύουν να μην είμαστε σε απόσταση πιο κοντινή από τα δύο μέτρα από κάποιον ασθενή που βήχει ή φτερνίζεται για περισσότερα από δέκα λεπτά.

Όμως είναι δυνατό να μολυνθούμε και μετά από μια πιο σύντομη αλληλεπίδραση ή ακόμη και από κάποια επιφάνεια.

Μύθος: Σε λίγους μήνες θα έχουμε το εμβόλιο

Οι επιστήμονες έχουν κινηθεί ταχύτατα για την ανάπτυξη εμβολίου και πλέον κάνουν τις πρώτες δοκιμές σε ζώα.

Όμως προκειμένου να εξασφαλιστεί πως το εμβόλιο θα είναι ασφαλές, απαιτείται μια μακρά σειρά δοκιμών. Και αυτό είναι κάτι που θα πάρει πολύ χρόνο – σε ένα καλό σενάριο, περίπου ένα χρόνο από τώρα.

Πηγή: www.theguardian.com

Must in

LIVE: Ολυμπιακός – Μαρούσι

Παρακολουθήστε live στις 14:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Ολυμπιακός – Μαρούσι για την 11η αγωνιστική της Stoiximan GBL. Τηλεοπτική κάλυψη από ΕΡΤ3.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο