Γιάννης Φωστηρόπουλος: Εμείς οι δήμαρχοι πρέπει να βρεθούμε στη πρωτοπορία των εξελίξεων
Ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου μιλάει στο in.gr
Μια συζήτηση με τον Γιάννη Φωστηρόπουλο, δήμαρχο παλαιού Φαλήρου, θα είχε εκ προοιμίου ενδιαφέρον. Βλέπετε ο δήμος που διοικεί τα έχει όλα. Τουριστικό και εμπορικό ενδιαφέρον, κομβική γεωγραφική θέση, χιλιάδες δημότες, έντονη ζωή, χιλιόμετρα παραλιακού μετώπου διαφόρων δραστηριοτήτων, μαρίνες και πολλά άλλα. Η ζωή και εκεί λόγω πανδημίας έχει προσαρμοστεί και ο Γιάννης Φωστηρόπουλος και όλος ο μηχανισμός του δήμου από νωρίς έλαβε τα μέτρα του. Εμείς μιλήσαμε μαζί του κυρίως για την επόμενη της πανδημίας ημέρα. Ο διάδοχος του κ. Χατζηδάκη, νυν βουλευτή και ενός εκ των μακροβιότερων δημάρχων της χώρας, φαίνεται πως έχει ένα καλό σχέδιο για τον δήμο του αλλά και συναίσθηση πως ένα μεγάλο κομμάτι συνολικά του “αύριο” της χώρας πρέπει να οδηγείται απο την τοπική αυτοδιοίκηση.
“Η περίφημη και περιβόητη αναβάθμιση και ανάπτυξη των νοτίων προαστίων ή αλλιώς της Αθηναϊκής Ριβιέρας όπως είναι πιο γνωστή, αποτελεί μια τεράστια πρόκληση για όλους μας. Σε αυτό το πλαίσιο είναι επιτακτική η ανάγκη άμεσων συνεργειών και συνεργασιών μεταξύ των Δήμων καθώς η συζήτηση για την αξιοποίηση του παράκτιου μετώπου της Νότιας Αθήνας κρατά χρόνια και εν πολλοίς έχει περιοριστεί σε θεωρητικά σχέδια και πλάνα τα οποία δεν έχουν τελεσφορήσει ποτέ.
Θα έλεγα ότι έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος και με την ανεργία των νέων να αγγίζει πλέον το 40%-50%, τα μισά καταστήματα να είναι κλειστά και το μεγάλο έργο του Ελληνικού ακόμα να μην έχει ξεκινήσει εμείς οι δήμαρχοι πρέπει να βρεθούμε στην πρωτοπορία των εξελίξεων” δηλώνει.
Να ξεκινήσουμε από τον Κορωνοϊό κύριε Δήμαρχε. Ποια μέτρα έλαβε ο Δήμος σας για την προστασία της δημόσιας υγείας και την μη διάδοση του;
Η πρωτόγνωρη κατάσταση που όλοι μας ζούμε, φυσιολογικό ήταν να επηρεάσει αλλά και να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας του κράτους αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Μιλάμε για μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για όλους, μια κατάσταση που οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε ξαναζήσει και που πρέπει να την διαχειριστούμε με την απαιτούμενη ωριμότητα και σοβαρότητα προκειμένου να ελαχιστοποιήσουμε τις όποιες αρνητικές συνέπειες. Από την πρώτη στιγμή ως δήμος Παλαιού Φαλήρου κινητοποιηθήκαμε και λάβαμε σειρά μέτρων τα οποία συνέχεια επικαιροποιούνται και αναπροσαρμόζονται ανάλογα τις συνθήκες και τις οδηγίες των αρχών. Μπορεί σήμερα που μιλάμε να θεωρείται δεδομένο, αλλά ήμασταν από τους πρώτους δήμους Πανελλαδικά που κλείσαμε τα ΚΑΠΗ μας καθώς έχοντας εκτιμήσει σωστά, δώσαμε ιδιαίτερο βάρος στην προστασία των ηλικιωμένων συμπολιτών μας. Παράλληλα έγκαιρα αναστείλαμε όλες τις μαζικές εκδηλώσεις – πολιτιστικές, αθλητικές, ενημερωτικές – και με την εξέλιξη της κατάστασης προχωρήσαμε στο κλείσιμο και το σφράγισμα όλων των δημοτικών αθλητικών και πολιτιστικών υποδομών.
Δώσαμε βαρύτητα στην προστασία του προσωπικού μας με αυξημένα μέτρα και μέσα υγιεινής καθώς κύριο μέλημα μας είναι ο δήμος και οι άνθρωποι του να σταθούν όρθιοι στην δύσκολη αυτή περίοδο για να μπορούν να κάνουν και να προσφέρουν τα αυτονόητα στις βασικές και σημαντικές υπηρεσίες της καθαριότητας, της αποκομιδής των σκουπιδιών, της απολύμανσης των δημόσιων χώρων καθώς και της προσφοράς και της συνδρομής στις ευαίσθητες ομάδες όπως οι συνταξιούχοι και οι ανήμποροι μέσω του προγράμματος Βοήθεια Στο Σπίτι. Το κοινωνικό μας παντοπωλείο και το κοινωνικό μας συσσίτιο δεν σταμάτησε να λειτουργεί ούτε ένα λεπτό ενώ αναπροσαρμόσαμε τις διαδικασίες μας προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν οι πολίτες την ανάγκη μετακίνησης προς το δημαρχείο, τα ΚΕΠ και τις άλλες υπηρεσίες.
Επίσης λειτουργήσαμε τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής στήριξης των δημοτών μας, υποστήριξης των ευπαθών ομάδων και δήλωσης ενδιαφέροντος από εθελοντές που θα ήθελαν να μας υποστηρίξουν στο σημαντικό και πολυδιάστατο έργο που προσφέρουμε αυτές τις ημέρες ενώ διοργανώσαμε την πρώτη αιμοδοσία και προγραμματίζουμε ήδη την δεύτερη μέσα σε ένα μήνα για να στηρίξουμε την Τράπεζα Αίματος. Παράλληλα οι Δημοτικές μας Βιβλιοθήκες έθεσαν τις υποδομές τους στην διάθεση των εκπαιδευτικών και των νοικοκυριών που είχαν ανάγκη ενώ δημιουργήσαμε ειδικό διαδικτυακό χώρο με πλούσιο ψυχαγωγικό, εκπαιδευτικό, παιδαγωγικό και δημιουργικό περιεχόμενο, εύκολα προσβάσιμο για τα παιδιά και τους γονείς. Και όλα αυτά με μειωμένο προσωπικό λόγω των αδειών ειδικού σκοπού που δικαιούνταν πολλοί εργαζόμενοι μας που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
Σήμερα, μετά από δύο μήνες συνεχούς, τιτάνιας και πολυδιάστατης προσπάθειας, μπορώ να πω ξεκάθαρα κοιτάζοντας στα μάτια τους συμπολίτες μας, χωρίς να εφησυχάζουμε, ότι με την συνεργασία όλων αλλά κυρίως των δημοτών, έχουμε ανταποκριθεί και τα έχουμε καταφέρει σε μια πραγματικότητα απαιτητική και δύσκολη.
Υπάρχει ένα ολοκληρωμένο πλάνο ανάπτυξης των νοτίων προαστίων; Διότι εδώ φαίνεται μια ευκαιρία συνολικής αναβάθμισης της παραθαλάσσιας ζώνης. Να ανησυχούμε για το ενδεχόμενο ο κάθε δήμος να κοιτάξει μόνο το δικό του όφελος;
Η περίφημη και περιβόητη αναβάθμιση και ανάπτυξη των νοτίων προαστίων ή αλλιώς της Αθηναϊκής Ριβιέρας όπως είναι πιο γνωστή, αποτελεί μια τεράστια πρόκληση για όλους μας. Σε αυτό το πλαίσιο είναι επιτακτική η ανάγκη άμεσων συνεργειών και συνεργασιών μεταξύ των Δήμων καθώς η συζήτηση για την αξιοποίηση του παράκτιου μετώπου της Νότιας Αθήνας κρατά χρόνια και εν πολλοίς έχει περιοριστεί σε θεωρητικά σχέδια και πλάνα τα οποία δεν έχουν τελεσφορήσει ποτέ. Θα έλεγα ότι έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος και με την ανεργία των νέων να αγγίζει πλέον το 40%-50%, τα μισά καταστήματα να είναι κλειστά και το μεγάλο έργο του Ελληνικού ακόμα να μην έχει ξεκινήσει εμείς οι δήμαρχοι πρέπει να βρεθούμε στην πρωτοπορία των εξελίξεων.
Ευτυχώς και θέλω να το σημειώσω ιδιαίτερα αυτό, στους δήμους του νότιου τομέα υπάρχουν δήμαρχοι που έχουν αποδείξει ότι έχουν αναπτυξιακό όραμα για τις περιοχές τους και το όραμα αυτό το υπηρετούν ουσιαστικά και αποτελεσματικά. Συνεργαζόμαστε λοιπόν όλοι μαζί, ανταλλάσουμε απόψεις και ιδέες και κυρίως στηρίζουμε κάθε δράση που μπορεί να οδηγήσει στη πραγματική ανάπτυξη. Παράλληλα αναπτύσσουμε διαδημοτικές πρωτοβουλίες και συνέργειες που μας προσφέρουν ενημέρωση, εμπειρία αλλά και πόρους ενώ η περιφέρεια παίζει έναν σημαντικό συντονιστικό ρόλο.
Πρόσφατα συναντήσατε τον Γάλλο Πρέσβη Patrick Maisonnave. Ήταν μια εθιμοτυπική συνάντηση γνωριμίας ή αφορούσε συγκεκριμένο ενδιαφέρον από την Γαλλία για επενδύσεις στο δήμο σας;
Η συνάντηση με τον Γάλλο Πρέσβη πραγματικά με εξέπληξε ευχάριστα καθώς συνάντησα έναν πραγματικό φίλο της Ελλάδας και έναν διπλωμάτη, άριστο γνώστη της σημερινής Ελληνικής και Διεθνούς κατάστασης. Και κυρίως έναν άνθρωπο που θέλει πραγματικά να συμβάλει στην εμβάθυνση και την αναβάθμιση των κοινών δεσμών ανάμεσα στις δύο χώρες. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και από τις δύο πλευρές για κοινές δράσεις και εκδηλώσεις πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος ενώ υπάρχουν σημαντικές καλές πρακτικές που λειτουργούν σήμερα σε δήμους της Γαλλίας και οι οποίες θα μπορούσαν να μεταφερθούν και στον Δήμο μας. Ευελπιστώ ότι σύντομα θα έχουμε αποτελέσματα καθώς πρόθεση μας είναι η εξωστρέφεια του Δήμου και η περαιτέρω τουριστική προβολή του και σε αυτό το πλαίσιο η οποιαδήποτε θετική, πρωτοβουλία αγκαλιάζεται και στηρίζεται από πλευρά μας.
Το δημοτικό αθλητικό κέντρο Π. Φαλήρου είναι στην κατάσταση που επιτρέπει σε χιλιάδες αθλούμενους να προπονούνται χωρίς κίνδυνο τραυματισμού; Πολλά έχουν ειπωθεί για την κακή κατάσταση του ταρτάν αλλά και της συνολικής χωροθέτησης των διαφόρων οργάνων εκγύμνασης όπως το μονόζυγο και οι βαλβίδες.
Πριν από όλα θα πρέπει να τονίσουμε ότι μιλάμε για το μεγαλύτερο δημοτικό αθλητικό κέντρο της νότιας Αθήνας με εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες όλων των ηλικιών όχι μόνο από την πόλη μας αλλά και από όλη την Αθήνα. Και όλα αυτά με ελεύθερη είσοδο και ελεύθερο παρκινγκ για όλους, σε ένα χώρο που περιλαμβάνει το Νέο Κλειστό Γυμναστήριο Σοφία Μπεφόν, δύο μεγάλα γήπεδα ποδοσφαίρου με στίβο, τρία γήπεδα μπάσκετ, ένα γήπεδο βόλεϊ, επτά γήπεδα τένις, κολυμβητήριο με μικρή και μεγάλη πισίνα και δύο γυμναστήρια. Η θέση του Κέντρου δίπλα στην θάλασσα, η γειτνίαση με την μαρίνα Φλοίσβου, τα πάρκα Φλοίσβου και Αγίου Γεωργίου, οι υποδομές που έχει καθώς και η εύκολη πρόσβαση του, το καθιστούν ξεχωριστό, με αποτέλεσμα σύλλογοι, σχολεία και σωματεία να επιζητούν την χρήση των χώρων.
Υπό κανονικές συνθήκες, καθημερινά δέχομαι σχετικά αιτήματα για εκδηλώσεις, αγώνες, πρωταθλήματα και φιλοξενία ομάδων ενώ κάθε μέρα σχολεία από όλη την Αθήνα επισκέπτονται τους συγκεκριμένους χώρους. Είναι προφανές λοιπόν ότι παρά τις αδυναμίες και τις φυσιολογικές φθορές που υπάρχουν σε ένα τόσο μεγάλο αθλητικό κέντρο προσπαθούμε καθημερινά και το έχουμε επιτύχει οι αθλητικές μας υποδομές να ξεχωρίζουν. Ήδη η τεχνική μας υπηρεσία έχει κάνει την σχετική μελέτη, το σχετικό κονδύλι έχει προβλεφτεί στον προϋπολογισμό και οι σχετικές εργασίες θα ξεκινήσουν άμεσα.
Στην περιοχή “Νησάκι” υπάρχουν αυθαίρετα κτίσματα. Ξέρουμε πως έχετε ασχοληθεί επισταμένα με το ζήτημα. Δώστε μας μια εικόνα της υπάρχουσας κατάστασης αλλά και αν σύντομα θα βρεθεί λύση και ποια θα είναι αυτή.
Ως Δημοτική Αρχή παρακολουθούμε το θέμα και πρόσφατα με πρωτοβουλία μας συγκαλέσαμε σύσκεψη των εμπλεκομένων υπηρεσιών για να υπάρξει η απαραίτητη ενημέρωση και ο συντονισμός για το θέμα. Είναι προφανές ότι το θέμα έχει πολλές πτυχές και παραμέτρους τις οποίες εξετάζουμε και πρόθεση μας είναι σύντομα να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες προτάσεις.
Μας αρέσει η εφαρμογή του δήμου Παλαιού Φαλήρου, το e-Ethelontis που δημιουργήσατε. Δώστε μας μια συνοπτική περιγραφή τι κάνει και πείτε μας γιατί την κάνατε.
Το e-Ethelontis αποτελεί μια καινοτόμα εφαρμογή που επιτρέπει στον Δημότη να γίνει εθελοντής και να συμμετάσχει ενεργά και να παρακολουθεί τις δράσεις του Δήμου μας απλά και εύκολα μέσα από τον υπολογιστή, το κινητό ή το tablet του. Είναι ένα νέο μέσο κοινωνικής δικτύωσης με κοινό στόχο την ανιδιοτελή προσφορά και την αλληλεγγύη, παρέχοντας αποδοτικότερη και αμεσότερη οργάνωση. Θα πρέπει να σημειώσω ότι η ανταπόκριση του κόσμου σε αυτή την προσπάθεια είναι συγκινητική και η προσέλκυση εθελοντών ιδιαίτερα μεγάλη. Δεν εφησυχάζουμε όμως γιατί από εδώ και πέρα όλον αυτόν τον κόσμο θα πρέπει να τον προσανατολίσουμε και να τον εκπαιδεύσουμε με στόχο την αναγνώριση της πρόθεσης τους και κυρίως την διατήρηση του ενδιαφέροντος τους. Καθώς στο παρελθόν έχουμε λειτουργήσει και άλλες εθελοντικές ομάδες, είμαι πεπεισμένος ότι θα τα καταφέρουμε.
Τι δεν θα επιτρέπατε με κάθε τρόπο να γίνει στο δήμο σας; Μια νέα δομή φιλοξενίας προσφύγων, ένας χώρος υγειονομικής ταφής απορριμμάτων, μια οργανωμένη παραλία γυμνιστών;
Υπάρχουν πράγματα που μπορούν να γίνουν σε έναν δήμο και άλλα που δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν. Και αυτό, όχι λόγω ιδεοληψιών και αγκυλώσεων αλλά γιατί υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες λόγω έλλειψης χώρου ειδικά σε έναν δήμο όπως ο δικός μας ο οποίος διαθέτει ελάχιστους ελεύθερους χώρους. Ως προς το ερώτημα σας δομή φιλοξενίας προσφύγων φιλοξενήσαμε το 2015 στο ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ, στο πρώτο μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα και μάλιστα ήμασταν από τους πρώτους δήμους που αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα ενώ θέλω να σημειώσω την συγκινητική ανταπόκριση της τοπικής κοινωνίας η όποια υποστήριξε και στήριξε όλους αυτούς τους ανθρώπους. Όσον αφορά τον χώρο υγειονομικής ταφής απορριμμάτων είναι προφανές ότι δεν μπορεί να δημιουργηθεί καθώς αποτελεί μια υπερτοπική χρήση που απαιτεί εκτάσεις οι οποίες δεν υπάρχουν. Τέλος για την παραλία γυμνιστών, θα ήθελα να σημειώσω ότι η παραλία μας είναι ανοικτή σε όλο το μήκος της για όλο τον κόσμο χωρίς αποκλεισμούς, εμπόδια ή είσοδο με εισιτήριο.
Ο δήμος Παλαιού Φαλήρου είναι ο μόνος δήμος στα νότια όπου η ακτογραμμή του στο σύνολο της είναι ανοικτή και προσβάσιμη σε όλους και είναι προφανές ότι αυτό θα το τηρήσουμε για όποιον επιδιώξει την εκμετάλλευση της παραλίας με όρους αποκλεισμών. Είμαστε υπέρ της ήπιας και βιώσιμης ανάπτυξης του παραλιακού μετώπου, όχι μόνο της πόλης μας αλλά και όλης της Αθηναϊκής Ριβιέρας και αυτό το αποδεικνύουμε όχι μόνο με λόγια αλλά και με πράξεις καθώς μόλις τον προηγούμενο μήνα διοργανώσαμε την πρώτη ανοικτή ημερίδα για το θέμα όπου παρουσιάστηκαν από ειδικούς, πανεπιστημιακούς, πολιτικούς και κυρίως ανθρώπους της αγοράς τι μπορούμε να κάνουμε και κυρίως προς τα που πρέπει να πάμε.
Ο εισπρακτικός μηχανισμός των δήμων είναι επαρκής ώστε να διασφαλίζονται τα προβλεπόμενα έσοδα; Θα είναι καλό αν οι δημοτικές αρχές αποκτήσουν απευθείας πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία, επενδυτικά σχήματα και στο ίδιο το ΕΣΠΑ;
Οι οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης τα τελευταία χρόνια της δημοσιονομικής κρίσης έχουν δεχθεί τεράστιο πλήγμα στην χρηματοδότηση τους από το κεντρικό κράτος καθώς οι μειώσεις των επιχορηγήσεων σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν ακόμα και το 60%. Παράλληλα, μια σειρά αρμοδιοτήτων και πολιτικών μεταβιβάζονται στους Δήμους χωρίς την ανάλογη πρόβλεψη σχετικών κονδυλίων. Ο Δήμος μας παρότι ξεχωρίζει αφού έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να επιτυγχάνει συνεχές, ουσιαστικό και πραγματικό οικονομικό πλεόνασμα, από νωρίς έχει στραφεί στην κατεύθυνση αξιοποίησης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων καθώς η αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και των άλλων ευρωπαϊκών πολιτικών αποτελεί την μόνη ουσιαστική και ρεαλιστική δυνατότητα άντλησης αναπτυξιακών κεφαλαίων προς όφελος της πόλης μας σε αυτή την δύσκολη οικονομική συγκυρία.
Η πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων δημιουργεί καθυστερήσεις. Σε περιπτώσεις δε ανθρωπιστικών κρίσεων, κοινωνικού αποκλεισμού, φτωχοποίησης το πρόβλημα γίνεται μείζονος σημασίας. Πιστεύετε πως θα έπρεπε ο ρόλος αυτό να ανήκει αποκλειστικά στις τοπικές διοικήσεις;
Η πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων αλλά και η γραφειοκρατία καθώς και το πολυσύνθετο και πολυδαίδαλο νομικό καθεστώς αποτελούν γνωστές, δομικές και πάγιες αδυναμίες της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. Αν προσθέσετε στα παραπάνω την τυπολατρία, την ευθυνοφοβία αλλά και σε πολλές φορές την αδιαφορία εξηγείται σε μεγάλο βαθμό γιατί ως κοινωνία φτάσαμε πριν μερικά χρόνια «στο χείλος του γκρεμού¨ και γιατί ακόμα δεν έχουμε «σηκωθεί», την στιγμή που άλλες χώρες καλπάζουν. Με λίγα λόγια: Ως Αυτοδιοίκηση πολλές φορές δίνουμε μάχη για το αυτονόητο. Παρόλα αυτά, θεωρώ ότι οι δήμοι λόγω της εγγύτητας τους με τον πολίτη, αποτελούν τον θεσμό εκείνο που μπορεί να δώσει λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που αναφέρεστε. Αρκεί να μην επαναληφτεί το θλιβερό φαινόμενο της μεταφοράς αρμοδιοτήτων χωρίς την σχετική οικονομική υποστήριξη από τη κεντρική κυβέρνηση. Με αφορμή πάντως την περίοδο που διανύουμε, θέλω να δηλώσω ξεκάθαρα ότι η Αυτοδιοίκηση εντυπωσίασε με τα αντανακλαστικά και την ευελιξία της ενώ και το υπουργείο εσωτερικών αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός με σειρά αποφάσεων τους στήριξαν τους δήμους θεσμικά αλλά και οικονομικά, διαμορφώνοντας ένα νέο τοπίο για την επόμενη ημέρα με νέες αρμοδιότητες και δράσεις.
Ποια έργα υποδομής αλλά και υπηρεσίες προς τους δημότες έχετε ως προτεραιότητα;
Η προσπάθεια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι συνεχής καθώς οι απαιτήσεις της καθημερινότητας είναι μεγάλες. Από την καθαριότητα και την ανακύκλωση μέχρι τα σχολεία, την πρόνοια και τα τεχνικά έργα υπάρχει προγραμματισμός έργων, παρεμβάσεων και δράσεων ο οποίος υλοποιείται από τις υπηρεσίες μας. Παράλληλα παρακολουθούμε τα μεγάλα έργα της ανάπλασης του φαληρικού όρμου στα όρια της πόλης μας με στόχο την ομαλή σύνδεση τους και την διαλειτουργικότητα τους με τις δικές μας υποδομές. Ιδιαίτερα σημαντική προτεραιότητα μας είναι και η επανέναρξη των εργασιών για την πεζογέφυρα επί της παραλιακής, ένα έργο που έχει βαλτώσει και για το οποίο οι παρεμβάσεις μας είναι συνεχείς και διαρκείς.
Και φυσικά η Τοπική Βιώσιμη Ανάπτυξη. Περιγράψτε μας τι σημαίνει αυτό για εσάς;
Το παραθαλάσσιο μέτωπο μας είναι μια ξεχωριστή περιοχή και αποτελεί ένα ιδιαίτερο και προνομιακό περιουσιακό στοιχείο το οποίο μπορεί να αποδώσει πολλά στην Τοπική Κοινωνία αλλά και στην Εθνική Οικονομία αλλά και το οποίο πρέπει να παραδώσουμε προστατευμένο στις επόμενες γενιές. Μιλάμε για την κοντινότερη παραλία στο κέντρο της Αθήνας στην οποία μπορεί να βρεθεί κανείς σε 5 λεπτά ενώ ανάλογα εύκολη είναι και η πρόσβαση από το λιμάνι του Πειραιά.
Προσωπικά πιστεύω πως καινοτόμες ιδέες, καλές πρακτικές και δυνατότητες που εφαρμόζονται σε πόλεις της Ελλάδας και της Ευρώπης μπορούν και πρέπει να βρουν πεδίο εφαρμογής, συμβάλλοντας καθοριστικά στην αξιοποίηση του παραθαλάσσιου μετώπου της Αττικής και συνεισφέροντας ουσιαστικά στην αναπτυξιακή διαδικασία του τόπου. Μιλάμε για μια καθαρά ήπια και βιώσιμη ανάπτυξη που θα διαχέεται σιγά σιγά σε όλη την περιοχή και την τοπική οικονομία με δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στόχο οι Δημότες να απολαμβάνουν καθημερινά μιας ξεχωριστής ποιότητας ζωή. Οι δυνατότητες είναι άπειρες. Από την δημιουργία ενός συνολικού προϊόντος για προσέλκυση επενδύσεων στον χώρο της εστίασης, των ξενοδοχειακών υποδομών και των αθλητικών εγκαταστάσεων μέχρι την προσέλκυση τουριστών από όλον τον κόσμο με ιδιαίτερη στόχευση στα ταξίδια citybreak, την ανάπτυξη του ναυταθλητισμού και των σπορ παραλίας, την λειτουργία θαλάσσιας συγκοινωνίας, την τοποθέτηση και εγκατάσταση προβλητών που θα διευκολύνουν την πρόσβαση και την επισκεψιμότητα και πολιτιστικές δράσεις όλο τον χρόνο.
Και εδώ κατά την γνώμη μου είναι ο κύριος στόχος όλων μας. Η διεύρυνση της τουριστικής περιόδου όλο τον χρόνο, και τους 12 μήνες.
Τα πρώτα δείγματα προς αυτή την κατεύθυνση είναι θετικά. Ο θεσμός των Φαληρικών, του μεγάλου πολιτιστικού φεστιβάλ μας, φέτος σημείωσε μεγάλη επιτυχία ενώ σημαντικά αθλητικά και πολιτιστικά events πανελλαδικής και διεθνούς εμβέλειας όπως το μεγάλο διεθνές κύπελλο ρυθμικής γυμναστικής APHRODITE CUP και ο Ποσειδώνιος ημιμαραθώνιος ήδη πραγματοποιούνται κάθε χρόνο με μεγάλη επιτυχία, συμμετοχή και απήχηση.
Είναι προφανές ότι μιλάμε για άπειρες αναπτυξιακές και επενδυτικές δυνατότητες που θα εκτινάξουν την επιχειρηματικότητα με την δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας, παρέχοντας απασχόληση σε πολλούς κλάδους και επαγγέλματα, θωρακίζοντας τη τοπική οικονομία και ενισχύοντας το τουριστικό ρεύμα.
Τοπική οικονομία και επιχειρηματικότητα. Πως θα τονώσετε περαιτέρω την τοπική αγορά δήμαρχε;
Η αναζωογόνηση και η ανάδειξη της τοπικής μας αγοράς η οποία πρέπει να σημειώσω είναι μεγάλη και ποικίλη, αποτελεί κεντρική μας στόχευση. Με τον τοπικό εμπορικό σύλλογο η συνεργασία είναι άριστη και οι δράσεις προβολής είναι συνεχείς με στόχο η αγορά του παλαιού Φαλήρου να καταστεί σημείο αναφοράς. Ήδη σε κάποια περιοχές της Πόλης αυτό το έχουμε καταφέρει ενώ τα τελευταία χρόνια λόγω της ανάπτυξης και της αναβάθμισης του παραλιακού μας μετώπου σημειώνεται αύξηση της κίνησης αλλά και του τουριστικού ρεύματος. Όλα αυτά λειτουργούν πολλαπλασιαστικά καθώς το οικονομικό όφελος διαχέεται με ευεργετικά αποτελέσματα για όλους.
Ανακύκλωση και τοπική αυτοδιοίκηση. Εσείς ανακυκλώνετε σε ικανοποιητικό βαθμό;
Σε ότι αφορά την ανακύκλωση θα πρέπει να πω, πως ο δήμος Παλαιού Φαλήρου πρωτοπορεί από το 2008 καθώς ήταν από τους πρώτους Δήμους πανελλαδικά που εντάχθηκε στο συγκεκριμένο σύστημα.
Ήδη έχουν τοποθετηθεί δοκιμαστικά οι πρώτοι καφέ κάδοι και ελπίζουμε ότι σύντομα θα μπορέσουμε να προσθέσουμε νέα ρεύματα ανακύκλωσης περισσότερων υλικών. Παράλληλα συνεχείς είναι οι δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης με στόχο την συμβολή όλων των πολιτών και ειδικά της νέας γενιάς στην καλύτερη διαχείριση των απορριμμάτων, στη διαλογή στην πηγή και την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης με στόχο νέα πρότυπα κοινωνικής συμπεριφοράς στην καθημερινότητα των δημοτών.
Η κοινή προσπάθεια αποδίδει και αυτό φαίνεται κυρίως σε περιόδους κρίσεων όπως οι περίοδοι των απεργιών και των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στην καθαριότητα που εμείς στο Παλαιό Φάληρο, όλοι μαζί Δήμος, εργαζόμενοι και Δημότες καταφέρνουμε και κρατάμε την Πόλη μας καθαρή.
- Ουκρανία: Παρίσι και Λονδίνο υπόσχονται να μην αφήσουν τον Πούτιν να «πετύχει τους σκοπούς του»
- Η βαθμολογία στον όμιλο της Εθνικής μετά την ήττα στο Λονδίνο
- Θα μπουν οι ΗΠΑ στο στόχαστρο των εκδικητών ομολόγων;
- Euroleague: Η βαθμολογία μετά τη νίκη του Ολυμπιακού επί της Μπασκόνια
- Μεγάλη Βρετανία – Ελλάδα 73-72: Μπλακ-άουτ και απότομη προσγείωση για τη «γαλανόλευκη»
- Αυτό είναι το πρόσωπο-κλειδί στις διαπραγματεύσεις για τις απολύσεις στη Volkswagen