Γιατί πρέπει να έχουμε πρόγραμμα ακόμη και στην καραντίνα;
Ακριβώς επειδή οι συνθήκες είναι πρωτόγνωρες, οι ειδικοί συνιστούν να ακολουθούμε πιστά καθημερινές ρουτίνες ώστε να διατηρήσουμε την ψυχική μας υγεία και να κάνουμε τον χρόνο μας μέσα στο σπίτι όσο πιο παραγωγικό και ευχάριστο γίνεται
Στην προσπάθειά μας να περιορίσουμε την εξάπλωση του νέου κοροναϊού, μένουμε σπίτι, περιορίζοντας τις μετακινήσεις μας στις απαραίτητες. Η διαμονή στο σπίτι για ορισμένους, μπορεί να σημαίνει ότι δεν υπάρχει λόγος να βγάλουμε τις πιτζάμες μας, να προγραμματίσουμε την ημέρα μας, να κάνουμε ένα πλάνο για όλα όσα πρέπει να πραγματοποιηθούν.
Αυτό ωστόσο, δεν μας βοηθάει στην πραγματικότητα ενώ η διάθεσή μας μπορεί ήδη να πλήττεται από τις ταχύτατες και μερικές φορές τρομακτικές εξελίξεις της πανδημίας. Ακριβώς επειδή οι συνθήκες είναι πρωτόγνωρες, οι ειδικοί συνιστούν να ακολουθούμε πιστά καθημερινές ρουτίνες ώστε να διατηρήσουμε την ψυχική μας υγεία και να κάνουμε τον χρόνο μας μέσα στο σπίτι όσο πιο παραγωγικό και ευχάριστο γίνεται.
Γιατί χρειαζόμαστε τις ρουτίνες;
Οι ώρες μπορεί να κυλήσουν πολύ γρήγορα τις πρώτες μέρες που αποφασίζουμε να δούμε πολλές σειρές ή ταινίες, να κοιμηθούμε ή να φάμε παραπάνω, ακόμα και σε ώρες που κανονικά δεν θα το κάναμε. Με την πάροδο όμως των ημερών, θα συνειδητοποιήσει κανείς ότι αρχίζει να χάνει την αίσθηση του χρόνου, με αποτέλεσμα να κοιμάται πολύ περισσότερο ή λιγότερο, γεγονός που επηρεάζει σημαντικά την διάθεσή μας. Αυτή η αίσθηση ελευθερίας σύντομα θα μετατραπεί σε ανησυχία ενώ την κατάσταση θα δυσκολέψει και η απουσία κινήτρων ή και στόχων. Όσο βαρετό κι αν φαίνεται το τακτικό πρόγραμμα μας βοηθά να καταπολεμήσουμε μια τέτοια αίσθηση κι αποτελεί έναν από τους λόγους που ο ανθρώπινος εγκέφαλος «λατρεύει» την ρουτίνα.
Το πρόγραμμα βοηθά τον εγκέφαλο;
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος λειτουργεί καλύτερα όταν αναπτύσσουμε ρουτίνες και τις επαναλαμβάνουμε καθημερινά. Καθώς η καθημερινή συμπεριφορά γίνεται συνήθεια, τότε ξεκινά να την αυτοματοποιεί, για αυτό και οι περισσότερες καθημερινές διαδικασίες γίνονται σχεδόν από «μόνες» τους δίχως να τις σκεφτούμε.
Η αυτοματοποίηση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς μας δίνει χώρο να εστιάσουμε σε σημαντικά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν και να χρειαστούν επίλυση. Βασιζόμαστε στην πραγματικότητα σε αυτά τα αυτόματα μοτίβα για να μπορούμε να διαχειριζόμαστε το καθημερινό στρες ή οτιδήποτε άλλο απαιτεί την προσοχή ή την σκέψη μας.
Η ρουτίνα μειώνει το άγχος
Παραμένοντας πιστοί στην ρουτίνα μας, συμβάλλουμε ουσιαστικά στην ελαχιστοποίηση του άγχους και την καλύτερη δυνατή διαχείρισή του. Αυτό σημαίνει ότι όταν ξυπνάμε, θα ήταν καλό να ντυνόμαστε κανονικά σαν να πρόκειται να πάμε στην δουλειά, να καθόμαστε έπειτα σε ένα συγκεκριμένο χώρο, το «γραφείο» μας και να ορίσουμε το πλάνο που θα ακολουθήσουμε μέσα στην ημέρα. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε να ορίσουμε τα διαλείμματα μας αλλά και τις ώρες που θα φάμε.
Το γεγονός ότι μένουμε σπίτι, δεν σημαίνει ότι έχουμε το ελεύθερο να τεμπελιάζουμε, αφού το σώμα μας χρειάζεται κίνηση και τα οφέλη της γυμναστικής τόσο για την ψυχική όσο και την σωματική υγεία είναι πολλά. Ορίστε μια ώρα μέσα στην ημέρα και κάντε μερικές ασκήσεις ή διατάσεις για να ξεμουδιάσετε. Χαλαρώστε στο τέλος της ημέρας διαβάζοντας το αγαπημένο σας βιβλίο ή κάνοντας βιντεοκλήση με ένα αγαπημένο σας πρόσωπο.
Extra tip: Βάλτε το ξυπνητήρι ίδια ώρα κάθε μέρα κι έτσι θα σας είναι πιο εύκολο να σηκώνεστε το πρωί όπως και να κοιμάστε το βράδυ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις