Tips για τη σωστή απολύμανση του σπιτιού μας
Η καθαριότητα είναι πιο σημαντική από ποτέ
Μπορούμε να σώσουμε ζωές με όπλο μας ένα… σφουγγάρι; Στην παρούσα φάση, φαίνεται πως αν μη τι άλλο μπορούμε να συμβάλουμε σημαντικά σε αυτό. Από τη βόλτα του σκύλου μέχρι τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ, κάθε δραστηριότητα που μας φέρνει στον έξω κόσμο αυξάνει τις πιθανότητες να μεταφέρουμε στον χώρο μας τον νέο κοροναϊό, ο οποίος μάλιστα φαίνεται πως μπορεί να επιβιώσει για αρκετές ώρες σε διάφορες επιφάνειες. Γι’ αυτό και η σχολαστική καθαριότητα είναι πιο αναγκαία παρά ποτέ.
Ευτυχώς για μας, αυτό δεν σημαίνει πως θα πρέπει να κάνουμε καθημερινά όλες τις δουλειές του σπιτιού. Άλλωστε κανείς δεν έχει χρόνο για αυτό, ακόμη και εν μέσω καραντίνας! Αρκεί να κινηθούμε με… στρατηγική, εντοπίζοντας και απολυμαίνοντας καθημερινά με το κατάλληλο προϊόν τις επιφάνειες – κλειδιά που ενδέχεται να αποτελέσουν εστία μετάδοσης.
Βρείτε τις διαφορές
Άλλο καθαρισμός και άλλο απολύμανση. Όταν καθαρίζουμε μια επιφάνεια, απομακρύνουμε από πάνω της την ορατή βρωμιά. Αυτό είναι και το πρώτο βήμα της υγιεινής καθαριότητας. Η απολύμανση είναι αυτό που έπεται: Η μείωση του αριθμού των μικροοργανισμών με τη χρήση ειδικών προϊόντων. Και οι δύο διαδικασίες είναι απολύτως αναγκαίες αν θέλουμε να αποφύγουμε τη μετάδοση ασθενειών.
Τα… πεδία της μάχης
Υπάρχουν γωνιές στο σπίτι μας που δεν τις χρησιμοποιούμε ποτέ, αλλά και σημεία που ακουμπάμε δεκάδες φορές την ημέρα. Τα τραπέζια, τα πόμολα, οι διακόπτες, οι χειρολαβές, τα γραφεία, η τουαλέτα, οι βρύσες και οι νεροχύτες είναι μόνο μερικά από αυτά και αξίζει να τα απολυμαίνουμε σε καθημερινή βάση. Για να εντοπίσετε τις τυχόν επιπλέον περιοχές που… δικαιούνται τέτοια φροντίδα, προσπαθήστε για ένα 24ωρο να κινείστε όσο το δυνατόν πιο συνειδητά μέσα στο χώρο. Μην ξεχάσετε να συμπεριλάβετε στη λίστα σας τις ηλεκτρονικές συσκευές και ιδιαίτερα το κινητό σας, το οποίο σας ακολουθεί και σε καθεμία από τις εξόδους σας.
Κλείνοντας την πόρτα στις ιώσεις
Αν κάποιο μέλος της οικογένειάς μας εμφανίσει συμπτώματα γρίπης, δεν χρειάζεται να πανικοβληθούμε. Θα πρέπει όμως να φανούμε ακόμη πιο προσεκτικοί στη διατήρηση της οικιακής υγιεινής.
Συγκεκριμένα:
-
Η καλύτερη λύση είναι ο ασθενής να απομονωθεί στο δικό του δωμάτιο και μπάνιο, τα οποία θα καθαρίζονται μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο, ώστε να περιοριστούν οι συχνές επαφές με τους υπόλοιπους.
-
Αν ο ασθενής χρησιμοποιεί το ίδιο μπάνιο με τους υπόλοιπους και η κατάστασή του το επιτρέπει, θα πρέπει να αερίζει, να καθαρίζει και να απολυμαίνει τις επιφάνειες μετά από κάθε χρήση. Σε περίπτωση που πρέπει να το αναλάβει κάποιος άλλος, είναι σημαντικό να αφήνει αρκετό χρόνο να περάσει πριν εισέλθει στο μπάνιο.
-
Όταν καθαρίζουμε τον χώρο ή τα πράγματα του ασθενούς χρησιμοποιούμε γάντια μιας χρήσης, τα οποία πετάμε αμέσως μετά. Εναλλακτικά, κρατάμε ένα συγκεκριμένο ζευγάρι επαναχρησιμοποιούμενα γάντια για αυτόν το σκοπό, το οποίο δεν έρχεται σε επαφή με άλλες επιφάνειες.
-
Πλένουμε στο πλυντήριο τα ρούχα, τα σκεπάσματα, τις κουρτίνες και όποιο άλλο αντικείμενο μας δίνει αυτή τη δυνατότητα, επιλέγοντας την υψηλότερη δυνατή θερμοκρασία. Μπορούμε να πλύνουμε στην ίδια πλύση τα ρούχα του αρρώστου και της υπόλοιπης οικογένειας – όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε να απολυμάνουμε και το καλάθι των απλύτων!
Τα κατάλληλα πολεμοφόδια
Μια επιφάνεια που λάμπει από καθαριότητα δεν είναι απαραίτητα και μια επιφάνεια απαλλαγμένη από μικρόβια. Τι πρέπει να προσέξουμε για να είμαστε σίγουροι ότι έχουμε απολυμάνει σωστά;
Πεδίο δράσης
Ορισμένα καθαριστικά είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά απέναντι σε κάποιους μικροοργανισμούς, όπως τα βακτήρια, αλλά αφήνουν τους ιούς να κινηθούν ανενόχλητοι. Μια ματιά στη συσκευασία αρκεί για να διαπιστώσετε το πεδίο δράσης του εκάστοτε καθαριστικού.
Το πλήρωμα του χρόνου
Κάθε προϊόν απαιτεί διαφορετικό χρόνο για να δράσει. Η χλωρίνη, για παράδειγμα, είναι δραστική ακόμη και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Σε κάθε περίπτωση, όπου αυτό είναι εφικτό, περιμένετε μερικά λεπτά πριν ξεπλύνετε την επιφάνεια από το καθαριστικό.
Μέτρα προστασίας
Δεν κινδυνεύουμε μόνο από τους ιούς. Πολλά καθαριστικά μπορούν να γίνουν επικίνδυνα για την υγεία μας αν αναμειχθούν μεταξύ τους. Διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες της συσκευασίας και φροντίστε ο χώρος που απολυμαίνετε να αερίζεται καλά.
Μια απροσδόκητα… φυσική λύση
Ο οργανισμός μας καταπολεμά τους εισβολείς με πολλούς τρόπους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, προκειμένου να εξουδετερώσει τα μικρόβια, το ανοσοποιητικό μας σύστημα παράγει μια ουσία που ονομάζεται υποχλωριώδες νάτριο. Αυτή η ουσία είναι και το βασικό συστατικό της… χλωρίνης, η οποία είναι ικανή να εξοντώσει το 99,9% των μικροβίων είτε χρησιμοποιείται αδιάλυτη, είτε διαλυμένη σε νερό. Για επιφάνειες όπως το πάτωμα ή ο πάγκος της κουζίνας, συνίσταται να διαλύουμε 150 ml χλωρίνης σε 5 λίτρα νερό.
Με 4,5% περιεκτικότητα σε υποχλωριώδες νάτριο, η Χλωρίνη Klinex έχει εξαιρετικά ισχυρή απολυμαντική δράση. Μέσα από την ταχύτατη οξείδωση και διάσπαση των μικροοργανισμών, μας απαλλάσσει από οποιοδήποτε γνωστό παθογόνο και εξασφαλίζει την τέλεια απολύμανση των επιφανειών του σπιτιού μας. Έτσι καταφέρνει να σπάσει την αλυσίδα μετάδοσης των λοιμώξεων, κρατώντας ασφαλείς εμάς και τα αγαπημένα μας πρόσωπα.
Μάθετε περισσότερα για την απολυμαντική δράση της Χλωρίνης Klinex εδώ.
- Κουτσούμπας: Δεν συμφωνώ με την άποψη ότι «το ΚΚΕ δεν θέλει να κυβερνήσει», έχουμε πρόγραμμα εξουσίας
- Γκουαρδιόλα, ο πραγματικός υπεύθυνος για την κρίση της Σίτι
- Οι λύκοι επέστρεψαν στον Ταΰγετο έναν αιώνα μετά
- Daniel: «Δεύτερα Χριστούγεννα ξεσπιτωμένοι» – Κάτοικος της Φιλιππούπολης Λάρισας ξεσπά στο in
- Βιτόρια: «Υπάρχει κόπωση, αλλά οι παίκτες έχουν πολύ μεγάλο κίνητρο»
- «Δεν μπορώ να φανταστώ τίποτα πιο όμορφο» – Πώς ήρθαν τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια στα σαλόνια μας