Κοροναϊός : Ο ΠΟΥ ενημέρωσε από τον Ιανουάριο για τον τρόπο μετάδοσης – Εκθετος ο Τραμπ
Παρά τις δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ, συνεχίζουν να έρχονται στο φως αποδείξεις ότι είχε δεχτεί προειδοποιήσεις του ΠΟΥ για τον κοροναϊό ήδη από τον Ιανουάριο
Άλλη μια σειρά αποδείξεων που «καίνε» τον Τραμπ για τα ελλιπή μέτρα της κυβέρνησής του εν όψει της πανδημίας του κοροναϊού έφτασε στο φως. Μετά τις πληροφορίες ότι ο Τραμπ είχε ενημερωθεί από τον Νοέμβριο από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ για τον κίνδυνο πανδημίας και από τα τέλη Ιανουαρίου για τις πιθανές επιπτώσεις της, έγγραφα του ΠΟΥ που ήρθαν στο φως, εκθέτουν ακόμη περισσότερο την κυβέρηση των ΗΠΑ.
Ο ΠΟΥ είχε απευθύνει προειδοποίηση στις ΗΠΑ και άλλα κράτη για τον κίνδυνο μετάδοσης του νέου κοροναϊού από άνθρωπο σε άνθρωπο ήδη από τις 10 Ιανουαρίου, ενώ παρότρυνε στη λήψη προληπτικών μέτρων, παρά το γεγονός ότι οι αρχικές κινεζικές έρευνες μέχρι τότε δεν είχαν ανακαλύψει σαφείς αποδείξεις για τη συμπεριφορά της επιδημίας.
Τεχνικές οδηγίες που έφτασαν στον Guardian, αλλά και ενημερώσεις από κορυφαία στελέχη του ΠΟΥ προειδοποιούσαν για την πιθανότητα μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο και ξεκαθάριζαν ότι υπήρχε πιθανότητα μετάδοσης της ασθένειας από τα σταγονίδια σάλιου ή ακόμη και από μολυσμένες επιφάνειες, με βάση την εμπειρία προηγούμενων επιδημιών από άλλους κοροναϊούς, όπως ο SARS και ο Mers.
Ευθύνες στον ΠΟΥ επιρρίπτει ο Τραμπ
Τις τελευταίες μέρες, ο πρόεδρος Τραμπ έχει επιχειρήσει να κατηγορήσει τον ΠΟΥ για την πανδημία, με επιχείρημα ένα tweet του οργανισμού στις 14 Ιανουαρίου που δήλωνε ότι δεν υφίσταται μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο.
“Έκαναν πολλά λάθη. Επιπλέον υποβάθμισαν σημαντικά το μέγεθος της απειλής”, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, πριν απειλήσει να διακόψει τη χρηματοδότηση προς τον οργανισμό.
Οι υποστηρικτές του Τραμπ καλούν σε παραίτηση τον επικεφαλής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus και αιτούνται να διερευνηθεί από το Κογκρέσο η αντίδραση του οργανισμού απέναντι στην πανδημία.
Πράγματι, τον Ιανουάριο ο ΠΟΥ είχε αναρτήσει tweet όπου ανέφερε ότι “οι πρώτες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν από τις κινεζικές αρχές δεν ανακάλυψαν ξεκάθαρες αποδείξεις για μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο”.
Εγκαίρως φαίνεται ότι είχε αντιδράσει ο ΠΟΥ
Ωστόσο την ίδια εβδομάδα κορυφαία στελέχη του οργανισμού ενημέρωναν τους ηγέτες σε όλο τον κόσμο ότι εξακολουθούν να αναζητούν σημάδια τέτοιας μετάδοσης και ότι ήταν απαραίτητη η λήψη προληπτικών μέτρων με το σκεπτικό ότι πράγματι ο ιός μεταδίδεται κατ’ αυτόν τον τρόπο.
Ο ΠΟΥ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία σε ολόκληρο τον κόσμο στις 30 Ιανουαρίου, μια μέρα πριν ο Τραμπ απαγορεύσει την είσοδο στις ΗΠΑ σε μη Αμερικανούς πολίτες που είχαν ταξιδέψει στην Κίνα.
Σχεδόν ένα μήνα μετά την ανακοίνωση του ΠΟΥ, ο Τραμπ έγραψε στο Twitter: “Ο κοροναϊός είναι υπό έλεγχο στις ΗΠΑ”, προσθέτοντας ότι ο ΠΟΥ “εργάζεται πολύ σκληρά και πολύ έξυπνα”.
Ο Τραμπ έχει τονίσει ότι η χρηματοδότηση του ΠΟΥ από τις ΗΠΑ είναι πάνω από 10 φορές μεγαλύτερη από τη συνεισφορά της Κίνας στον οργανισμό, αναφέροντας τα ποσά των 450 εκατομμυρίων δολαρίων σε σχέση με τα 42 εκατομμύρια δολάρια.
Τα ποσά αφορούν την ετήσια συνολική συνεισφορά που προκύπτει από τη συνδρομή μέλους αλλά και τις δωρεές. Ωστόσο, οι ΗΠΑ χρωστούν περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια από τη συνδρομή τους, ενώ οι δωρεές σχετίζονται με συγκεκριμένα προγράμματα.
Από τη στιγμή που ο ΠΟΥ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η Κίνα έχει δωρίσει λίγο περισσότερα από 20 εκατομμύρια δολάρια, δηλαδή περίπου το ίδιο ποσό με τη Μεγάλη Βρετανία, ενώ οι ΗΠΑ έχουν δωρίσει λιγότερα από 15 εκατομμύρια δολάρια. Η Ιαπωνία έχει δωρίσει 47,5 εκατομμύρια δολάρια, το Κουβέιτ 40 και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή 33.
Σε συνεργασία καλεί τα κράτη ο ΠΟΥ
Ο Tedros έχει παροτρύνει τις κυβερνήσεις να μην δώσουν πολιτικό χαρακτήρα στην πανδημία, προειδοποιώντας την Τετάρτη που μας πέρασε: “Θα βρεθούμε μπροστά σε πολλά πτώματα αν δεν συμμορφωθούμε”.
Ο επικεφαλής του ΠΟΥ δήλωσε: “Οι ΗΠΑ και η Κίνα θα πρέπει να συνεργαστούν για τη μάχη με αυτό τον επικίνδυνο εχθρό. Είναι σαν να παίζουν με τη φωτιά., όταν υπάρχουν προβλήματα σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, ο ιός κερδίζει. Για όνομα του Θεού, έχουμε ήδη χάσει περισσότερους από 60.000 πολίτες σε όλο τον κόσμο”.
Τα στοιχεία που ήρθαν στο φως
Οι τεχνικές οδηγίες που δημοσίευσε ο ΠΟΥ στις 10 και 11 Ιανουαρίου είχαν εκδοθεί όταν τα ύποπτα κρούσματα στην Κίνα δεν ξεπερνούσαν τις μερικές δεκάδες.
Οι σημειώσεις εκθέτουν λεπτομερή κλινικά κριτήρια για την αντιμετώπιση ύποπτων κρουσμάτων αλλά και προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο εύκολης μετάδοσης του ιού τόσο από σταγονίδια που μένουν στον αέρα όσο και από επαφή με μολυσμένες επιφάνειες, προτείνοντας τακτική απομόνωσης.
Εκτός από την ανάρτησή τους στο διαδίκτυο, οι οδηγίες εστάλησαν στους τοπικούς διευθυντές διαχείρισης κρίσεων του οργανισμού αλλά και στους επικεφαλής των κρατών για να διανεμηθούν στα κορυφαία στελέχη των επιμέρους συστημάτων υγείας.
Οι οδηγίες προς τους γιατρούς
Μια οδηγία από τις 11 Ιανουαρίου συμβούλευε τους επαγγελματίες υγείας αλλά και τους διοικητές των νοσοκομείων να βρίσκονται σε εγρήγορση για την πιθανότητα εμφάνισης συμπλεγμάτων κρουσμάτων, όπως επίσης και για ενδείξεις “εντεινόμενης ή επιτυχούς μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο”, παρά το γεγονός ότι το κινεζικό κράτος μέχρι τότε δεν ανέφερε τέτοιου είδους συμπεριφορά του ιού.
Αν και το έγγραφο συμβούλευε το ιατρικό προσωπικό να έχει την προσοχή του στραμμένη σε ύποπτα κρούσματα που είχαν βρεθεί στην πληττόμενη επαρχία Χουμπέι, σύστηνε επίσης οι γιατροί να επιδεικνύουν προσοχή σε περιπτώσεις “ασυνήθιστης ή απροσδόκητης κλινικής πορείας, ιδιαίτερα στην ξαφνική επιδείνωση παρά την παροχή κατάλληλης θεραπείας”, ανεξάρτητα από το ταξιδιωτικό ιστορικό των ασθενών.
Πρόσθετε ότι απαιτείται επιφύλαξη ακόμη και αν υπάρχει κάποια άλλη διάγνωση, η οποία φαίνεται να εξηγεί πλήρως τα συμπτώματα του ασθενούς.
Σχέδιο βασισμένο σε προηγούμενους κοροναϊούς
Μια ημέρα νωρίτερα, με άλλο έγγραφο που σχετιζόταν με τη λήψη δειγμάτων από τους ασθενείς που παρουσίαζαν ύποπτα συμπτώματα, σύστηνε αυστηρές προφυλάξεις για την αποφυγή της μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο, με βάση την εμπειρία από τον κοροναϊό Mers.
Τα έγγραφα προστίθενται σε ένα πλήθος αποδείξεων των εκτεταμένων και έγκαιρων προειδοποιήσεων του ΠΟΥ γγια τον νέο κοροναϊό, πολλές εκ των οποίων είχαν επικοινωνηθεί σε και προωθηθεί από κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης των ΗΠΑ, και τα οποία είχε αγνοήσει ο Τραμπ.
Τι έδειξε η έρευνα της Washington Post
Έρευνα της Washington Post την προηγούμενη εβδομάδα αποκάλυψε μια προειδοποίηση εκ μέρους στελεχών της κυβέρνησης των ΗΠΑ στις αρχές Ιανουαρίου σε σχέση με την απειλή του νέου κοροναϊού.
Στις Ιανουαρίου ο Robert Redfield, διευθυντής των Αμερικανικών Κέντρων για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Λοιμωδών Νοσημάτων (CDC) μίλησε με τον Κινέζο ομόλογό του, George Pao, και ενημερώθηκε για την νεοεμφανιζόμενη ασθένεια. Η πληροφορία τον ανησύχησε αρκετά ώστε το CDC να εγκαθιδρύσει μια δομή διαχείρισης κρουσμάτων του νέου κοροναϊού ήδη στις 7 Ιανουαρίου και να ενεργοποιήσει τη δομή αντίδρασης σε έκτακτες ανάγκες δύο εβδομάδες αργότερα, στις 21 Ιανουαρίου.
Παρά τις κινήσεις του CDC, μια μέρα αργότερα ο Τραμπ θα επέμενε ότι η κατάσταση ήταν υπό έλεγχο. “Πρόκειται για ένα άτομο που γύρισε από την Κίνα και έχουμε την κατάσταση υπό έλεγχο. Όλα θα πάνε καλά”.
Πηγή: www.theguardian.com
- Ναυάγιο στη Νότια Κορέα: Αλιευτικό «αναποδογύρισε ξαφνικά», δύο νεκροί και δώδεκα αγνοούμενοι
- Ζάχαρη: Υπάρχει τρόπος για να την αποφύγουμε;
- Παναθηναϊκός: Πληγή ότι του …γυρίζουν αγώνες
- Συνταγή: Συκώτι με μουστάρδα ριγανάτο και πουρέ γλυκοπατάτας
- Το γκολ του Ελ Κααμπί το ζήλεψαν πολλοί σέντερ φορ στην Ευρώπη
- Χαμάς: Καλεί σε τριήμερες κινητοποιήσεις στα παλαιστινιακά εδάφη