ΟΗΕ: Ο κοροναϊός απειλεί την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα
"Πρόκειται για τη μάχη μιας ολόκληρης γενιάς", δήλωσε ο γενικός γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες
Ο επικεφαλής του ΟΗΕ αποκάλεσε την πανδημία του κοροναϊού “μάχη μιας ολόκληρης γενιάς”, αλλά και απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια.
Ο γενικός γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε το Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ ότι η επιδημία δημιουργεί την πιθανότητα αύξησης της κοινωνικής αναταραχής και της βίας, η οποία θα μπορούσε να υποσκάψει την ικανότητα του πλανήτη να καταπολεμήσει την ασθένεια.
Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, πρόκειται για το πιο σημαντικό εστ του ΟΗΕ από τη στιγμή της ίδρυσής του 75 χρόνια πριν και ήδη έχει δημιουργήσει εμπόδια στις προσπάθειες ειρήνευσης διεθνών, τοπικών και εθνικών συγκρούσεων.
“Πρόκειται για τη μάχη μιας ολόκληρης γενιάς και τον ίδιο το λόγο ύπαρξης των Ηνωμένων Εθνών”, δήλωσε.
Περισσότεροι από 95.000 άνθρωποι έχουν βρει το θάνατο μέχρι σήμερα το πρωί εξαιτίας του φονικού ιού, σύμφωνα με στοιχεία του πανεπιστημίου Johns Hopkins. Περισσότερα από 1.6 εκατομμύρια άτομα έχουν διαγνωσθεί με τον ιό, ενώ παράλληλα και οι οικονομικές επιπτώσεις εξακολουθούν να μεγεθύνονται.
Ένας στους 10 Αμερικανούς έχει χάσει τη δουλειά του σε συνέπεια της πανδημίας, ενώ ο επικεφαλής του ΔΝΤ δήλωσε ότι ο κόσμος μας οδεύει προς τη μεγαλύτερη ύφεση μετά το κραχ του 1929.
Ο Γκουτέρες σημειώνει ότι ο κόσμος ήδη βλέπει “τις καταστροφικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις. Όμως η πανδημία δημιουργεί και μια σοβαρή απειλή για τη διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας”.
Φόβοι για τρομοκρατικές επιθέσεις και πολιτική ένταση
Προειδοποιεί ότι η πανδημία θα μπορούσε να αποτελέσει ευκαιρία για τρομοκρατικές επιθέσεις, οικονομική αστάθεια, πολιτικές εντάσεις που κυμαίνονται από την αναβολή εκλογών έως τα δημοψηφίσματα, ενώ ο Covid-19 “πυροδοτεί ή χειροτερεύει διάφορες απειλές για τα ανθρώπινα δικαιώματα”.
Σύμφωνα με τον Γκουτέρες, η εμπλοκή του Συμβουλίου Ασφαλείας θα μπορούσε να είναι “κρίσιμη για την εξασφάλιση της ειρήνης και την αποσόβηση ζητημάτων ασφαλείας”, ενώ “ένα μήνυμα ενότητας και διάθεσης για επίλυση εκ μέρους του συμβουλίου έχει τεράστια σημασία σε αυτούς τους αγχώδεις καιρούς”.
Μετά την συνάντησή του με τον Γκουτέρες την περασμένη Πέμπτη, η οποία πραγματοποιήθηκε μέσω βίντεο, το συμβούλιο ασφαλείας εξέδωσε την πρώτη του ανακοίνωση από την αρχή της κρίσης.
Εκεί εξέφρασε την “στήριξη για κάθε προσπάθεια του γενικού γραμματέα σε σχέση με τις πιθανές επιπτώσεις της πανδημίας σε χώρες όπου μαίνονται συγκρούσεις και υπενθύμισε την ανάγκη για ενότητα και αλληλεγγύη με τις πληγείσες χώρες”.
Εν μέσω του καλέσματος για ενότητα, η Κίνα εκφράστηκε σε σχέση με την εντεινόμενη διένεξη μεταξύ του ΠΟΥ και της Ταϊβάν.
Αργά το απόγευμα της Πέμπτης, το γραφείο υποθέσεων της Ταϊβάν στην Κίνα, κατηγόρησε την κυβέρνηση της Ταϊβάν για “ανήθικη χρήση του ιού στην προσπάθεια να διεκδικήσει ανεξαρτησία, αήθη επίθεση στον ΠΟΥ και τους ανθρώπους του που επιδεικνύουν υπευθυνότητα, συνωμοσία με τον “πράσινο στρατό του ίντερνετ” για την κακόβουλη διασπορά ρατσιστικών σχολίων” και καταδίκασε τη στάση της.
Η ανακοίνωση ήρθε σε συνέχεια της ανταλλαγής κατηγοριών μεταξύ του ΠΟΥ και της Ταϊβάν τις τελευταίες ημέρες, η οποία εν πολλοίς προέκυψε από τον συνεχιζόμενο αποκλεισμό της Ταϊβάν από την συμμετοχή στον ΠΟΥ και τις δραστηριότητές του, εξαιτίας των πιέσεων του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, το οποίο διεκδικεί την Ταϊβάν ως κινεζικό έδαφος.
Η Ταϊβάν απέκρουσε με επιτυχία το μαζικό ξέσπασμα του ιού, όμως έχει παραπονεθεί επανειλημμένως για τον αποκλεισμό της από τη συντονισμένη παγκόσμια αντίδραση, ο οποίος εκθέτει τους κατοίκους της σε κίνδυνο.
Κατηγορίες εξαπολύει η Ταϊβάν
Ο ΠΟΥ κατηγορήθηκε ότι ευνοεί με τη στάση του την Κίνα, συγχαίροντάς τη για την αντίδρασή της στον ιό, παρά το γεγονός ότι αρχικά η κυβέρνηση επιχείρησε να αποκρύψει τις πληροφορίες για τη νέα επιδημία.
Ο ΠΟΥ αρνείται τις κατηγορίες και την Τετάρτη ο επικεφαλής του, Tedros Adhanom Ghebreyesus δήλωσε ότι έχει υποστεί μήνες επιθέσεων, πολλές εκ των οποίων είχαν ρατσιστικό χαρακτήρα απέναντι στον ίδιο και τις μαύρες κοινότητες και κατηγόρησε την Ταϊβάν ότι ανεχόταν τέτοια φαινόμενα.
Σε απάντηση, το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν απαίτησε διευκρινίσεις και απολογία για τις “ανεδαφικές” κατηγορίες και τις “εξαιρετικά ανεύθυνες πράξεις συκοφαντίας”.
Η κυβέρνηση Τραμπ έλαβε θέση, ασκώντας κριτική στον ΠΟΥ και κατηγορώντας τον ότι λειτουργεί με όρους πολιτικής, αγνοώντας τις έγκαιρες προειδοποιήσεις της Ταϊβάν. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε την Τρίτη ότι ο ΠΟΥ “προτίμησε την πολιτική από τη δημόσια υγεία”.
Αυτή την εβδομάδα, ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε να βάλει σε παύση τη χρηματοδότηση του ΠΟΥ, αλλά κατηγορήθηκε πως επιχειρεί να μετατρέψει τον οργανισμό σε αποδιοπομπαίο τράγο για να στρέψει την προσοχή μακριά από τις δικές του αποτυχίες στην προετοιμασία των ΗΠΑ για την πανδημία, η οποία είχε στερήσει τη ζωή σχεδόν σε 15.000 ανθρώπους μέχρι σήμερα το πρωί.
- Κεφάλι παίρνουν οι μικρές βιοτεχνολογικές φαρμακευτικές με εγκρίσεις θεραπειών στις ΗΠΑ
- Κυβέρνηση: Ψάχνουν αντίδοτα σε επτά ανοιχτές πληγές
- «Flight Risk»: Ο Μελ Γκίμπσον επιστρέφει σχεδόν μετά από μια δεκαετία στη θέση του σκηνοθέτη
- Κόβεται το σεξ; Τι να κάνεις για να αυξήσεις τη διάθεσή σου
- Καμπανάκι οικονομολόγων για ΕΕ: Βάλτε τάξη στα του οίκου σας ή ετοιμαστείτε για «συνεχή παρακμή»
- Επενδυτικό κενό και χαμηλή παραγωγικότητα τα «αγκάθια» για την ελληνική οικονομία