Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Ποιος θα πληρώσει την οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης;

Κοροναϊός : Ποιος θα πληρώσει την οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης;

Λίγη συζήτηση έχει γίνει για τον τρόπο χρηματοδότησης του πακέτου συμβιβασμού που ανακοινώθηκε χθες

Μέτρα αναθέρμανσης της οικονομίας ύψους 500 δισεκατομμυρίων ευρώ έχουν εγκρίνει οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ, με στόχο την άμβλυνση του πλήγματος που δέχτηκαν οι ευρωπαϊκές οικονομίες από την πανδημία ου κοροναϊού. Ωστόσο, εκτός συζήτησης παραμένει το πώς θα αποπληρωθούν τα πακέτα στήριξης για την ανάκαμψη της περιοχής.

Η συμφωνία ανακοινώθηκε την Πέμπτη, έπειτα από εβδομάδες διαπραγματεύσεων για την αντιμετώπιση της κρίσης, μια τραυματική διαδικασία που αποκάλυψε βαθείς διαχωρισμούς και οδήγησε τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε στην προειδοποίηση ότι αν δεν υπήρχε απόφαση για κοινή δράση, αυτό θα σήμαινε “το τέλος της Ευρώπης”.

Τι περιλαμβάνει το πακέτο στήριξης

Το πακέτο στήριξης περιλαμβάνει 100 δις ευρώ για την κάλυψη μισθών, με στόχο την αποτροπή μαζικών απολύσεων, αλλά και εκατοντάδες δισεκατομμύρια για δάνεια σε επιχειρήσεις και πιστώσεις για τις κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ. Οι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν επίσης στη συνεργασία για τη δημιουργία ενός αποθεματικού ανάκαμψης που θα βοηθήσει την περιοχή να επανέλθει από τη διαφαινόμενη ιστορική ύφεση.

Ωστόσο, λίγα βήματα έγιναν για τον σχεδιασμό της χρηματοδότησης των μέτρων.

Εννέα από τις χώρες που χρησιμοποιούν το ευρώ, μεταξύ των οποίων και οι Ιταλία και Γαλλία, έχουν αιτηθεί η ΕΕ να εκδώσει “κορονο-ομόλογο” προκειμένου να συγκεντρώσει μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση, η οποία θα βοηθήσει όλα τα κράτη μέλη να διορθώσουν τις καταστροφές που αφήνει πίσω της η πανδημία.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, με την υποστήριξη των ηγετών της Αυστρίας και της Ολλανδίας, έχει αρνηθεί αυτό το ενδεχόμενο. Από καιρό έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην έκδοση χρέους εκ μέρους της ΕΕ, υπό το φόβο ότι κάτι τέτοιο θα μετέτρεπε τους πολίτες τους σε εγγυητές των δανείων φτωχότερων κρατών – μελών.

Κρίσιμες στιγμές για το μέλλον της Ενωμένης Ευρώπης

Αναλυτές της Berenberg Bank δήλωσαν ότι η αντίδραση της ΕΕ στην παρούσα κρίση θα παίξει κρίσιμο ρόλο για το μέλλον της. Οι κίνδυνοι, τόνισαν, είναι υψηλότεροι σε σχέση με την κρίση χρέους της ευρωζώνης κατά το 2011 και 2012.

“Η αίσθηση απουσίας αλληλεγγύης στη χειρότερη κρίση εν καιρώ ειρήνης που έχουμε ζήσει, θα μπορούσε να δυναμιτίσει την μακροπρόθεσμη συνοχή της ευρωζώνης αλλά και της ΕΕ”, σημείωσαν μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας.

Η Ευρώπη έχει ήδη λάβει ορισμένα άλλα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων και των επιχειρήσεων. Τα όρια της ΕΕ για τα ελλείμματα των κρατικών προϋπολογισμών έχουν χαλαρώσει, προκειμένου τα μέλη της να μπορούν να δανειστούν περισσότερο, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει “ρίξει” στην αγορά εκατοντάδες δις, για να αποτρέψει μια νέα οικονομική κρίση.

Ωστόσο οι οικονομολόγοι εξακολουθούν να προβλέπουν ότι η Ευρώπη θα έρθει αντιμέτωπη με τεράστια ύφεση.

Φόβοι για ύφεση άνευ προηγουμένου

Τα κορυφαία ερευνητικά οικονομικά ινστιτούτα της Γερμανίας ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα, ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 4,2% την τρέχουσα χρονιά. Αναμένουν μάλιστα συρρίκνωση της τάξης του 9,8% για το τρέχον τρίμηνο σε σύγκριση με τους προηγούμενες τρεις μήνες, πράγμα που θα αποτελούσε τη μεγαλύτερη ύφεση από τη στιγμή που ξεκίνησαν να τηρούνται σχετικά στοιχεία το 700 και δύο φορές μεγαλύτερη από εκείνη που σημειώθηκε στο χειρότερο τρίμηνο της οικονομικής κρίσης.

Η Κεντρική Τράπεζα της Γαλλίας υπολογίζει ότι το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε κατά 6% το πρώτο τρίμηνο του 2020. η κεντρική τράπεζα δήλωσε ότι η τελευταία ύφεση αντίστοιχου μεγέθους σημειώθηκε το δεύτερο τρίμηνο του 1968, τις εβδομάδες των κοινωνικών αναταραχών, των διαδηλώσεων και των γενικών απεργιών, οι οποίες είχαν επηρεάσει σημαντικά την οικονομία.

Οι ενδείξεις σοβαρής ύφεσης στην Γερμανία και τη Γαλλία αποτελούν κακές ειδήσεις και για άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία, οι οποίες έχουν χτυπηθεί ακόμη πιο σκληρά από την πανδημία με την οικονομία τους να επηρεάζεται εξίσου με τη δημόσια υγεία.

Σημαντικό αλλά ανεπαρκές βήμα

Οι αναλυτές της Berenberg σημειώνουν ότι η συμφωνία που ανακοινώθηκε την Πέμπτη είναι “ένα σημαντικό βήμα”. Όμως προσθέτουν ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει πλέον να κινηθούν ταχύτατα για να εγκρίνουν ένα “ουσιαστικό και σημαντικό” κοινό αποθεματικό ανάκαμψης.

“Στο καλό σενάριο, η ανάμνηση της διαδρομής μέχρι τον συμβιβασμό θα σβήσει και οι πολίτες κατά μήκος της ΕΕ στο τέλος θα θυμούνται ότι οι χώρες τους αλληλοβοηθήθηκαν σημαντικά”, εξηγούν. “Στο αρνητικό σενάριο, η αντίληψη της καθυστερημένης – ή ανεπαρκούς – αλληλεγγύης θα υποσκάψει τις πολιτικές βάσεις του Ευρωπαϊκού οράματος”.

Πηγή: www.cnn.com

Must in

Εξαετές συμβόλαιο και ρήτρα 1 δισ. ευρώ για τον Γιαμάλ

Γιαμάλ και Μπαρτσελόνα θέλουν να κρατήσουν «κοινή» πορεία με τον Ισπανό να υπογράφει επέκταση συνεργασίας με τους «μπλαουγκράνα» διάρκειας έξι ετών με την ρήτρα του συμβολαίου να φτάνει το 1 δισ. ευρώ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024