Παγκόσμια τράπεζα: Αισιοδοξία για ελάφρυνση χρέους στις φτωχότερες χώρες
Η Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ απηύθυναν αρχικά το αίτημά τους για ελάφρυνση χρέους στις 25 Μαρτίου
Πεπεισμένος ότι θα υπάρξει πρόοδος στην έκκληση που απευθύνει από κοινού με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για προσωρινό «πάγωμα» στις επίσημες διμερείς πληρωμές χρέους από τις φτωχότερες χώρες του πλανήτη εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ντέιβιντ Μάλπας.
Ο Μάλπας δήλωσε ότι η πρόταση θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα από τους οικονομικούς αξιωματούχους των οικονομιών της Ομάδας των 7 (G7) και της Ομάδας των 20 και ότι αναμένει μια «ευρεία επικύρωση» από την 25μελή κοινή Επιτροπή Ανάπτυξης της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ όταν συνεδριάσει την Παρασκευή.
«Οι φτωχοί του κόσμου προσβλέπουν στη διεθνή κοινότητα για να επιδείξει αποφασιστική ηγεσία στην ελάφρυνση του χρέους, και είμαι βέβαιος για τη διαδικασία αυτή», ανέφερε σε ανάρτησή του στο LinkedIn.
Η Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ απηύθυναν αρχικά το αίτημά τους για ελάφρυνση χρέους στις 25 Μαρτίου.
Η πρωτοβουλία κέρδισε σημαντική στήριξη την περασμένη εβδομάδα από οργανισμούς και φορείς, μεταξύ των οποίων το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF).
Η πρόταση καλεί την Κίνα και άλλους μεγάλους πιστωτές να αναστείλουν τις πληρωμές χρέους από τις χώρες του Διεθνούς Οργανισμού Ανάπτυξης (IDA) από την 1η Μαΐου, αποδεσμεύοντας για αυτές πόρους προκειμένου να αντιμετωπίσουν την πανδημία του κορονοϊού. Στις χώρες του IDA ζει το ένα τέταρτο του πληθυσμού του πλανήτη και τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού που ζει σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.
Ο κοροναϊός απειλεί μισό δισ. ανθρώπους στη φτώχεια
Την ίδια στιγμή, τον κώδωνα του κινδύνου έχει κρούσει η μη κυβερνητική οργάνωση, Oxfam, η οποία ανέφερε πως μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι απειλούνται από τη φτώχεια λόγω κοροναϊού.
Τουλάχιστον μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι απειλούνται από τη φτώχεια λόγω κοροναϊού. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η Oxfam, οι άνθρωποι αυτοί βρίσκονται σε εξαιρετικά μεγάλο κίνδυνο αν δεν τεθούν γρήγορα σε εφαρμογή προγράμματα στήριξης, ειδικά προς τις λιγότερο προνομιούχες χώρες, για να αντιμετωπιστεί ο αντίκτυπος της οικονομικής κρίσης της πανδημίας του κοροναϊού.
Η Oxfam διευκρινίζει πως ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού που κυμαίνεται μεταξύ του 6% και του 8% διατρέχει κίνδυνο να περιπέσει στην ανέχεια, καθώς οι κυβερνήσεις τραβάνε χειρόφρενο στην οικονομική δραστηριότητα, έχουν αναστείλει σε πολλές περιπτώσεις κάθε δραστηριότητα, στην προσπάθειά τους να εμποδίσουν την εξάπλωση του κοροναϊού.
- Είναι εφικτή η απαγόρευση των social media στους ανηλίκους – Τι προσπαθεί να κάνει η Αυστραλία;
- World Pass powered by Telekom: Δύο τυχεροί συνδρομητές COSMOTE σε συναυλία του Justin Timberlake στο T-Mobile Center στις ΗΠΑ
- Καιρός: Έρχονται χιόνια και θερμοκρασίες υπό το μηδέν – Από πού θα περάσει ο παγερός βοριάς
- Στην Ευελπίδων η Ειρήνη Μουρτζούκου – Εν αναμονή άσκησης δίωξης από τον εισαγγελέα
- Μπαρτσελόνα: Ο Γιαμάλ χάνει και το παιχνίδι με τη Θέλτα
- Στο στόχαστρο της Amazon και της SpaceX τα εργασιακά δικαιώματα, με τις ευλογίες του Τραμπ