Η αξιοσημείωτη παγκόσμια ηγετική απάντηση της Ελλάδας στον κοροναϊό τράβηξε την προσοχή περισσότερων από 200 κορυφαίων πολιτικών από το Κογκρέσο των ΗΠΑ, τον Λευκό Οίκο, το Κρατικό Τμήμα και άλλους ηγέτες της σκέψης στην Ουάσινγκτον.

Κι όλα αυτά με χέρι βοηθείας από την εταιρεία πολιτικών συμβούλων/lobbying “Manatos & Manatos”, με έδρα την Ουάσινγκτον.

«Για μια ακόμη φορά, σε περιόδους τεράστιας δυσκολίας και πρόκλησης, η μικρή Ελλάδα έχει γίνει ένα πρότυπο για τον υπόλοιπο κόσμο. Αυτό σχετίζεται με την κληρονομιά που έχει διαμορφώσει η Ελλάδα εδώ και αιώνες – μια κληρονομιά θάρρους, δημιουργίας και επιμονής» αναφέρει η “Manatos & Manatos”.

Παρά το γεγονός ότι οι πόροι για την υγειονομική περίθαλψη μειώθηκαν κατά 75% από τη Μεγάλη Ύφεση κατά τα τελευταία 10 χρόνια, η Ελλάδα μπόρεσε να επιτύχει:


1. Εξομάλυνση της καμπύλης


Η πρώτη διαφάνεια δείχνει τους θανάτους ανά εκατομμύριο ανθρώπων σε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η δεύτερη διαφάνεια δείχνει θανάτους από τις 6 Μαρτίου έως τις 5 Απριλίου για τις Κάτω Χώρες (17,1 εκατ.), το Βέλγιο (11,4 εκατ.), Την Πορτογαλία (10,2 εκατομμύρια) και την Ελλάδα (10,74 εκατομμύρια).

2. Μερικά από τα πιο προληπτικά περιοριστικά μέτρα στην Ευρώπη

Η “Manatos & Manatos” αναφέρεται και στο άρθρο του Bloomberg στο οποίο επισημαίνεται ότι:

  • Η Αθήνα έκλεισε όλα τα μη βασικά καταστήματα μόνο τέσσερις ημέρες μετά την αναφορά του πρώτου νεκρού από τον κοροναϊό.
  • Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αναδειχθεί ως φωνή λογικής στη διεθνή σκηνή. Σε αντίθεση με τον πρόεδρο της Βραζιλίας Jair Bolsonaro που αρνήθηκε τη σοβαρότητα της πανδημίας.  Το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας στο σύνολό του, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, τον ΣΥΡΙΖΑ, αντέδρασε με ψυχραιμία – μια πολύ διαφορετική εικόνα από την πικρή μάχη που εμφανίστηκε στην Ισπανία. Και ο ελληνικός πληθυσμός φαίνεται να δείχνει μεγάλη προσοχή στην τήρηση των κανόνων που έχουν αποφασιστεί, εν μέρει ως αποτέλεσμα των ποινών που πέρασε η κυβέρνηση, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.

Οι New York Times δε αφιέρωσαν ολόκληρο άρθρο στον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα τοποθετώντας τον στους «ανερχόμενους ήρωες της εποχής του κοροναϊού».

«Στην Ελλάδα, που προς το παρόν έχει αποφύγει ένα μεγάλο ξέσπασα του κοροναϊού, όλοι συντονίζονται κάθε απόγευμα στις 6 στον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, έναν κομψό αδύνατο γκριζομάλλη. Οι ανακοινώσεις του δεν έχουν εξάρσεις, βασίζεται απολύτως στις σημειώσεις του καθώς ενημερώνει τη χώρα για τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, τους νοσηλευόμενους και τους θανάτους. Ο Έλληνας επικεφαλής στη μάχη κατά του κοροναϊού, εκκλησιαζόμενος και πατέρας επτά παιδιών με μακρά επιστημονική καριέρα στις μολυσματικές ασθένειες, σπουδές στο Harvard, στο M.I.T. και αλλού, δεν είναι άνθρωπος που εξωραΐζει».

Σε άρθρο του ο Independent αναφέρει μεταξύ άλλων για την Ελλάδα ότι:

«Οι δρόμοι είναι ερημωμένοι εδώ. Κάποιος σχολίασε ότι είναι έκπληξη πως οι Έλληνες είναι τόσο πειθαρχημένοι, αλλά πραγματικά δεν είναι. Όταν λέτε γεια στα ελληνικά λέτε «υγεία», όταν λέτε αντίο λέτε «υγεία», η γενική μας ευγνωμοσύνη στη συζήτηση είναι η υγεία».

3. Δείχνοντας τον δρόμο με δημιουργικές μεθόδους


Την 1η Απριλίου ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Μητσοτάκης είπε: «Από σήμερα αναθέτω στις σοφές Ελληνίδες να επιβάλουν την καραντίνα».

  • Ακολούθησε ανακοίνωση της κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία «η τροποποίηση του ισχύοντος νόμου περί καραντίνας μεταβιβάζει την εξουσία έκδοσης των απαραίτητων αδειών κυρίως σε μητέρες και γιαγιάδες, καθώς και σε συζύγους όπου δεν υπάρχει μητέρα ή γιαγιά».
  • Δημιούργησε μια #greecefromhome καμπάνια και ιστοσελίδα, ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να παρακολουθούν, να επισκέπτονται και να μαθαίνουν για την Ελλάδα από το σπίτι. Παρακολουθήστε το διαφημιστικό βίντεο 1 λεπτού εδώ:
  • Ήταν μια από τις πρώτες χώρες που ξεκίνησε την καμπάνια #stayathome, η οποία έγινε viral σε κοινωνικά μέσα ενημέρωσης.