Εν μέσω πανδημίας, με τα πρωταθλήματα να έχουν σταματήσει και την τύχη τους να είναι εντελώς άγνωστη, εμείς και πάλι ασχολούμαστε με το αγαπημένο μας σπορ, την μεταγραφολογία.

Μόνο νέο δεν ήταν ότι  ο Νίκολα Μιλουτίνοφ ήταν με το ενάμισι πόδι μακριά από το ΣΕΦ και πολύ κοντά στην Μόσχα. Έχει περάσει αρκετός καιρός από την στιγμή που ο Γιώργος Κογκαλίδης είχε αναφέρει ότι οι Ερυθρόλευκοι οφείλουν να ψάξουν την επόμενη μέρα τους στο «5». Ο Γιώργος Μπαρζώκας εξάλλου ανέκαθεν ήθελε στην συγκεκριμένη θέση αθλητικότητα.
Όχι ότι ο Μίλου δεν άρεσε στον Έλληνα τεχνικό. Ποιος θα μπορούσε στην τελική να πει το αντίθετο. Όμως από την στιγμή που οι Ερυθρόλευκοι δεν καρπώθηκαν την αγωνιστική του αξία με κάποιο εισπρακτικό κέρδος και προτίμησαν να τον κρατήσουν για τελευταία χρονιά στην χώρα μας, ήταν λογικό και αναμενόμενο ο Σέρβος το καλοκαίρι του 2020 να αποχαιρετήσει την αγαπημένη του Ελλάδα.

Ο Ολυμπιακός εδώ και 10 περίπου χρόνια δημιουργεί υπεραξίες. Όποια… πέτρα και αν σηκώσεις, ένας πρώην Ερυθρόλευκος θα βρεθεί. Ο Μιλουτίνοφ, αμούστακος ακόμα από το Βελιγράδι και την Παρτιζάν, έγινε ο κορυφαίος σέντερ στην Ευρωλίγκα. Οι Πειραιώτες τον κράτησαν εδώ για 4 χρόνια και δικαιώθηκαν από το πείσμα τους στην πρώτη μεταβατική σεζόν του σε τοπ επίπεδο.

Αξίζει να απαριθμήσουμε τους παίκτες που ο Ολυμπιακός ήταν η αιτία που το κασέ τους εκτινάχθηκε στα ύψη; Χάινς, Σλουκας, Ντάνστον, Λοτζέσκι, Χάντερ, Μπιρτς, Τεόντοσιτς είναι μερικά από τα παραδείγματα που έρχεται να ακολουθήσει ο Μιλουτίνοφ. Πώς να συγκρουστούν οι Ερυθρόλευκοι στα ποσά που έπεσαν στο τραπέζι για τον Σέρβο; Είπαμε… Εάν υπάρξει στην Ευρωλίγκα κάποια στιγμή, ένα βραβείο για την ομάδα-πρότυπο στο κομμάτι να δημιουργεί αθλητές και να τους εκτοξεύει το κασέ, ο Ολυμπιακός θα έχει μόνιμα το πρώτο βραβείο.

Η ΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑ

Τι γίνεται τώρα με τον Έλληνα τεχνικό; Η πορεία του έχει δείξει πως είναι ο ειδικός στο να συστήνει αθλητές στην Ευρωλίγκα. Σε όποιο μετερίζι και αν βρέθηκε, ο 54χρονος τεχνικός όχι απλά παρουσίαζε έργο αλλά έβγαζε και παίκτες. Είναι αυτό που λέμε «έχει μάτι» στο να επιλέγει νέα πρόσωπα και να μας τα κάνει γνωστά στην Ευρωλίγκα.

Με την επιστροφή του στο Λιμάνι, ο Γιώργος Μπαρτζώκας προχώρησε στο ίδιο ακριβώς τέμπο κινήσεων. Παρουσίασε στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση τον Οκτάβιους Έλις, έφερε από την Μπεσίκτας τον Σακίλ ΜακΚίσικ και τον Ντουάιτ Μπάικς από την Κίνα.

Δεν πρόκειται να αλλάξει τρόπο σκέψεις ούτε αυτό το καλοκαίρι. Με την πανδημία να μην αφήνει περιθώρια για σκέψεις μπάσκετ και ουσιαστικά κανείς να μην ξέρει τι ακριβώς θα συμβεί με τα μπάτζετ των ομάδων, ο Ολυμπιακός οφείλει να κινηθεί στον ρυθμό του Έλληνα τεχνικού.

Να ακολουθήσει την λογική του και με έξυπνες κινήσεις που θα δημιουργήσουν την ομάδα που αυτός ονειρεύεται.

Ένας από αυτούς είναι και ο Χασάν Μάρτιν. Ένας σέντερ που φέρνει σε Χάινς, δεν έχει τόσο σχέση με τον αρχηγό της ΤΣΣΚΑ, αλλά μπορεί να αποδειχθεί λίρα εκατό για την ομάδα του Πειραιά.

Μπορεί να καλύψει όσα χάνει από τον Μιλουτίνοφ ο Μπαρτζώκας; Αυτό είναι κομματάκι δύσκολο. Μπορεί να πάρει πράγματα που δεν είχε από τον Σέρβο σέντερ με την προσθήκη του Αμερικανού; Σίγουρα μπορεί.

Ο 24χρονος σέντερ της Μπουντούτσνοστ είναι ο τυπικός mobile center που αρέσκεται στο να έχει στο ρόστερ του ο Έλληνας κόουτς. Προσφέρει δύναμη, ταχύτητα, αθλητικότητα, πικ εν ρολ παιχνίδι και στοιχεία που έλειπαν πέρσι.

Το τεράστιο ερωτηματικό είναι πως ο Ολυμπιακός θα προχωρήσει στο «5». Με τους Μάρτιν και Έλις; Η λογική λέει πως όχι. Μην βιαζόμαστε, το καλοκαίρι δεν έχει έρθει,  είμαστε μόλις στον Απρίλιο και οι Ερυθρόλευκοι έχουν ήδη ξεκινήσει τον προγραμματισμό τους, γεγονός που τις προηγούμενες σεζόν δεν ήταν συνηθισμένο φαινόμενο.

ΥΓ1 Το κομμάτι που θα συμπληρώσει το παζλ στους ψηλούς έχει να κάνει με το τι θα συμβεί με τον Χαπ. Εάν μείνει ο Αμερικανός, για τον οποίο στάζει μέλι ο Μπαρτζώκας, τότε οι επιλογές στους ψηλούς μειώνονται αφού οι σίγουροι θα είναι ήδη πέντε (Χαπ, Μάρτιν, Έλις, Πρίντεζης και Βεζένκοφ), με τον Έλληνα τεχνικό να έχει εκφραστεί ελεύθερα περί εξάδα ψηλών.

ΥΓ2 Ο κοντός είναι ουσιαστικά το «Α και το Ω» του προγραμματισμού. Η… Σλουκιάδα ξεκίνησε και πάλι, η Φενέρ ακόμα παραμένει «χλωμή» με τα οικονομικά της προβλήματα, ενώ ομάδες όπως η Ρεάλ καραδοκούν για τον Έλληνα γκαρντ. Το θέμα είναι. Αξίζει ο Ολυμπιακός να κινηθεί για τον Σλούκα ή πρέπει να πάει για έναν ξένο που το κασέ του θα είναι πάνω από το 1,4 εκατομμύρια ευρώ;