Γιατροί και νοσηλευτές με κορωνοϊό στη Γερμανία
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Κοχ μέχρι τις 09.04 είχαν μολυνθεί στη Γερμανία από τον κορωνοϊό τουλάχιστον 4.700 γιατροί και νοσηλευτές. Ήταν προετοιμασμένη η Γερμανία; Ένας νοσοκομειακός και μια ιδιωτική γιατρός στη DW.
Στη Γερμανία, τη χώρα των 83,02 εκατομμυρίων κατοίκων, λειτουργούν 1.942 νοσοκομεία, τα οποία πέρυσι περιέθαλψαν 19,4 εκατομμύρια ασθενείς και η νοσοκομειακή δαπάνη άγγιξε τα 105,7 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας στο Βισμπάντεν. Τα στοιχεία αφορούν το 2019. Πόσο προετοιμασμένη ήταν αλήθεια η Γερμανία, η ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης, να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορωνοϊού και τι συμβαίνει στην καθημερινότητα; Ο χειρούργος Ντάνιελ Έξνερ, ο οποίος είναι υπεύθυνος και για τα μέτρα προστασίας του προσωπικού και των ασθενών στο χειρουργικό τμήμα του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Βόννης και η παθολόγος, οικογενειακή γιατρός Ιωάννα Γέρμαντα στο Ντίσελντορφ, μας μεταφέρουν τη δική τους εικόνα.
«Η Γερμανία έχει την τύχη να έχει ένα εκτεταμένο σύστημα υγείας. Όπως όμως και σε άλλες χώρες υπάρχουν προβλήματα και το κυριότερο είναι η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού που αυτές τις μέρες παρατηρείται έντονα. Αναγνωρίσαμε νωρίς τους κινδύνους από την πανδημία και ευτυχώς τα περισσότερα νοσοκομεία πήραν τα κατάλληλα μέτρα. Παρόλα αυτά, πολλά νοσοκομεία εργάζονται τώρα στα όρια των αντοχών τους όσον αφορά το προσωπικό και τα υλικά» δηλώνει ο κ. Έξνερ.
Δεν ήμασταν προετοιμασμένοι στον ιδιωτικό τομέα, δεν είχαμε οδηγίες …
Διαφορετική είναι η εικόνα που μεταφέρει η παθολόγος, οικογενειακή γιατρός Ιωάννα Γέρμαντα στο Ντίσελντορφ, με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη, για το εάν η κρίση του κορωνοϊού βρήκε προετοιμασμένους τους ιδιωτικούς γιατρούς και τα ιατρεία τους. «Η κρίση δεν μας βρήκε καθόλου προετοιμασμένους γιατί απλά δεν πιστεύαμε ότι θα φθάσει μέχρι τη Γερμανία. Ούτε πήραμε κάποιες οδηγίες από τις αρμόδιες αρχές υγείας. Αρχίσαμε μόνοι μας να αλλάζουμε πράγματα στο ιατρείο, όταν διαπιστώθηκε το πρώτο κρούσμα στο Ντίσελντορφ στο τέλος Φεβρουαρίου, αρχές Μαρτίου. Μοιράζαμε τότε μάσκες σε κάθε ασθενή αλλά μέσα σε δυο ημέρες τελείωσαν. Μετά χωρίσαμε τις ώρες λειτουργίας και δεχόμασταν σε διαφορετικές ώρες όσους είχαν κρυολόγημα ή όσους υποπτευόμασταν ότι μπορεί να είχαν μολυνθεί από κορωνοϊό».
Στη Γερμανία σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Ταμείο της Ένωσης Γιατρών (ΚBV) λειτουργούν 101.932 ιδιωτικά ιατρεία που είναι συμβεβλημένα με τα ασφαλιστικά ταμεία. Όσον αφορά την αντιμετώπιση του κορωνοϊού στο ιατρείο, η κυρία Γέρμαντα δηλώνει πως τοποθέτησαν ένα πλαστικό προστατευτικό τζάμι στην υποδοχή και διαμόρφωσαν ένα δωμάτιο ειδικά για την εξέταση των ύποπτων κρουσμάτων. «Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε ειδικό χώρο για να ντυνόμαστε όπως στα νοσοκομεία, οπότε όταν βγαίνουμε από την εξέταση πρέπει να κυκλοφορούμε με την ειδική στολή μέσα στο ιατρείο, κάτι που φυσικά δεν είναι ιδανικό» επισημαίνει.
Από την άλλη πλευρά στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Βόννης έλαβαν νωρίς μέτρα, τονίζει ο κ. Έξνερ. Διέθεταν ήδη αποθέματα σε μάσκες, ποδιές, γάντια και προς το παρόν επαρκούν, ωστόσο «τόσο στο δικό μας νοσοκομείο όσο και σε άλλα οι κανονισμοί για τη χρήση του υλικού έχουν γίνει πολύ πιο αυστηροί ώστε να μην εξαντληθούν γρήγορα τα αποθέματα».
Γιατροί και νοσηλευτές μολυσμένοι από κορωνοϊό
Η εικόνα στα ιατρεία είναι όμως και πάλι διαφορετική. «Την προηγούμενη εβδομάδα αναγκαστήκαμε να κλείσουμε γιατί δεν είχαμε μάσκες. Λειτουργούσαμε μόνο τηλεφωνικά. Γενικά πάντως τώρα στέλνουμε τις συνταγές ταχυδρομικά και μπορώ να δίνω τηλεφωνικά αναρρωτικές άδειες μέχρι και για δυο εβδομάδες. Ευτυχώς ήρθαν και δυο από τα έξι πακέτα με 50 μάσκες το καθένα που είχαμε παραγγείλει στο ίντερνετ και έτσι μπορέσαμε να ανοίξουμε και πάλι. Παραγγέλνουμε πλέον στο ίντερνετ γιατί από τους παλιούς μας προμηθευτές δεν έρχεται τίποτα. Ευτυχώς όμως έρχονται πολλοί λίγοι ασθενείς πια στο ιατρείο κι έτσι δεν χρειαζόμαστε πολλές μάσκες» λέει η κυρία Γέρμαντα.
Μέχρι στιγμής στο ιατρείο της διαπιστώθηκαν 15 κρούσματα. Όλοι νέοι εκτός από μια 70χρονη κυρία με καρκίνο. Είναι όμως όλοι καλά στην υγεία τους σήμερα, λέει με ανακούφιση η οικογενειακή γιατρός. Όσον αφορά γάντια και αντισηπτικά έχουν ακόμα αλλά «αποφασίζουμε εβδομάδα με την εβδομάδα εάν θα λειτουργήσουμε. Μόλις τελειώνουν τα υλικά αναγκαστικά θα κλείνουμε για λίγες μέρες» συμπληρώνει. Αλλά και με τα τεστ, κυρίως στην αρχή, υπήρχε μεγάλη σύγχυση και καθόλου σαφείς οδηγίες από τις αρμόδιες αρχές υγείας ποιοι και που θα έπρεπε να τα κάνουν. «Οι ασθενείς συχνά όταν δεν αισθάνονταν καλά έπαιρναν άδεια και αποφάσιζαν μόνοι τους να καθίσουν σε καραντίνα. Από τις αρχές συχνά τους έλεγαν να πηγαίνουν στη δουλειά. Ίσως επειδή φοβόντουσαν τις οικονομικές επιπτώσεις. Κατά τη γνώμη μου έπρεπε να είχαν παρθεί πιο νωρίς αυστηρά μέτρα».
Οι φόβοι που εκφράζονται πλέον πιο έντονα, όχι μόνο στη Γερμανία αλλά παντού, είναι τι γίνεται με τους στυλοβάτες του συστήματος υγείας, τους γιατρούς και τους νοσηλευτές. Ο κ. Έξνερ μας μεταφέρει τα τελευταία επίσημα στοιχεία, όπως του δόθηκαν στις 09.04.2020 από το Επιδημιολογικό Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ στο Βερολίνο: «Τουλάχιστον 4.700 άτομα που ανήκουν στο ιατρικό προσωπικό, όχι όμως μόνο των νοσοκομείων αλλά και άλλων ιατρικών μονάδων όπως ιατρεία, υπηρεσίες παροχής φροντίδας, κέντρα νεφρού έχουν μολυνθεί με τον Covid-19. Τα συγκεκριμένα στοιχεία αφορούν 71% γυναίκες και 29% άνδρες. Ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 42 έτη».
Και κάτι όμως θετικό για το τέλος. Όπως δήλωσε προχθές ο επικεφαλής του Επιδημιολογικού Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, Λόταρ Βίλερ: «τα μέτρα φαίνεται να αποδίδουν. Και αυτό είναι καλό».
Μαρία Ρηγούτσου
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις