Η συμφωνία στο Eurogroup είχε γερμανικό πρότυπο
Ο Τύπος για τις αποφάσεις του Eurogroup, το μέλλον των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων και την απόρριψη της πρότασης για προσωρινή μετεγκατάσταση προσφύγων από ελληνικές δομές σε κρουαζιερόπλοια.
Η δομή του πακέτου μέτρων, στο οποίο συμφώνησε το Eurogroup για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού μοιάζει πολύ με εκείνη του γερμανικού πακέτου μέτρων, σχολιάζει η Süddeutsche Zeitung με τίτλο «Πακέτο Μινιατούρα». Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα «η σκέψη του γερμανού υπ. Οικονομικών Όλαφ Σολτς ήταν προφανώς πως ό, τι είναι καλό για τη Γερμανία δεν μπορεί να είναι κακό για τις γειτονικές χώρες και έτσι μεταφέρθηκαν τα γερμανικά σχέδια στήριξης της εγχώριας οικονομίας σε μορφή μινιατούρας στην ΕΕ. Θετικό είναι ότι σε αντίθεση με το μεταναστευτικό οι Ευρωπαίοι κατάφεραν να καταλήξουν σε συμβιβασμό. Το μειονέκτημα είναι ωστόσο ότι οι υπουργοί Οικονομικών απέτυχαν να συμφωνήσουν σε ένα επαρκές πακέτο μέτρων.
Έτσι το Βερολίνο ενέκρινε συνολικά 1,2 τρισεκατομμύρια ευρώ για να αμβλύνει τις επιπτώσεις της πανδημίας στην γερμανική οικονομία, ενώ για την υπόλοιπη Ευρώπη, με τα 460 εκ. κατοίκους, θα διατεθούν μόλις 500 δις. Κατά συνέπεια το κύριος βάρος των μέτρων ανοικοδόμησης θα το επωμιστούν τα εθνικά κράτη. Αυτό σημαίνει ότι οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να προσφύγουν σε υπέρογκους δανεισμούς με αποτέλεσμα να αποκλίνουν ακόμα περισσότερο η μια από την άλλη. Σε περίπτωση που Ρώμη και Μαδρίτη αυξήσουν κατά πολύ το δανεισμό τους, και θα το πράξουν, τότε θα πλησιάσουν τα ελληνικά επίπεδα χρέους. Το πραγματικό μήνυμα των υπ. Οικονομικών είναι ότι εναποθέτουν την τύχη της Ευρώπης στα χέρια της ΕΚΤ, η οποία θα εξακολουθήσει το πρόγραμμα μαζικής αγοράς ομολόγων πραγματοποιώντας την υπόσχεσή της πως θα κάνει ό,τι χρειαστεί για διάσωση του ευρώ».
Ήρθαν για να μείνουν τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία
«Οι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν σε αξιοσημείωτα μέτρα στήριξης, οι αντιθέσεις μεταξύ τους όμως παραμένουν», επισημαίνει η Frankfurter Allgemeine Zeitung στις οικονομικές της σελίδες με τίτλο «Μόνο για την αντιμετώπιση της κρίσης;». Η εφημερίδα της Φρανκφούρτης γράφει: «Όσα κατάφεραν οι ευρωπαϊκές χώρες είτε μεμονωμένα, είτε από κοινού φάνταζε αδιανόητο πριν μερικές εβδομάδες. Οι Ευρωπαίοι βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η οποία ωστόσο βοηθά έτσι ώστε να ενισχυθούν τα συστήματα υγείας, να διασωθούν θέσεις εργασίας και να στηριχθούν επιχειρήσεις. Το μεγάλο ανοιχτό ερώτημα είναι αν τα τρία ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, στα οποία κατέληξε το Eurogroup, θα είναι πράγματι προσωρινά όπως προβλέπει η απόφαση των υπουργών. Ό, τι αποφασίζεται μια φορά, δύσκολα καταργείται, ανεξάρτητα από την κατάσταση που επικρατεί. Αυτό ισχύει για τον ΕΜΣ, ο οποίος με αφορμή την πανδημία θα χορηγεί δάνεια ουσιαστικά χωρίς όρους, ισχύει για το πρόγραμμα ανοικοδόμησης, αλλά και για τη σχεδιαζόμενη οικονομική βοήθεια σε όσους εργάζονται με μειωμένο ωράριο. Από το Βερολίνο πάντως δεν προβλέπεται καμία αντίσταση σε αυτή τη λύση διαρκείας».
Κομισιόν: Όχι στην εγκατάσταση προσφύγων σε κρουαζιερόπλοια στην Ελλάδα
«Η Κομισιόν απέρριψε την πρόταση της γερμανικής τουριστικής επιχείρησης Phoenix για προσωρινή εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών από προσφυγικά κέντρα του Αιγαίου σε κρουαζιερόπλοια», γράφει το Der Spiegel με τίτλο «Όχι στην εγκατάσταση προσφύγων σε κρουαζιερόπλοια». Το γερμανικό περιοδικό σημειώνει ότι «η πρόταση, την οποία παρουσίασε στις Βρυξέλλες η γερμανίδα σοσιαλδημοκράτης ευρωβουλευτής και πρώην υπουργός Καταρίνα Μπάρλεϊ, απορρίφθηκε με την αιτιολογία ότι η εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών σε άδεια ξενοδοχεία είναι πιο συμφέρουσα.
Ελληνικοί κυβερνητικοί κύκλοι διαμηνύουν ωστόσο ότι οι τοπικές κοινωνίες είναι αντίθετες στη χρήση ξενοδοχείων και αντιπροτείνουν, και εκείνες, τη χρήση πλοίων. Ο ιδρυτής της γερμανικής τουριστικής επιχείρησης Γιοχάνες Τσουρνίντεν τονίζει ωστόσο ότι σε ένα κρουαζιερόπλοιο είναι ευκολότερος ο διαχωρισμός των μεταναστών καθώς και ο έλεγχος εκείνων που αποβιβάζονται ή επιβιβάζονται. Σε επιστολή της προς τη Κομισιόν η γερμανίδα ευρωβουλευτής υπογραμμίζει ότι το πλοίο αποτελεί εύκολη λύση για την άμεση δημιουργία ειδικών χώρων καραντίνας για όσους έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό».
Στέφανος Γεωργακόπουλος
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις