Κοροναϊός : Βάζει «τέλος» στη χειραψία – Αλλάζει ριζικά ο τρόπος που επικοινωνούμε
Το αίτημα να αποφύγουμε τη χειραψία έχει τη δυνατότητα να επαναπροσδιορίσει σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο επιτελούμε τις σχέσεις μεταξύ μας
Ο φόβος της εξάπλωσης του κοροναϊού οδήγησε όλον τον κόσμο να εγκαταλείψει τους «ευγενικούς» τρόπους και να προτείνεται να μη γίνονται χειραψίες.
Η χειρονομία είναι επίσης ανεπιθύμητη στο Andreessen Horowitz, εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων στο Σαν Φρανσίσκο. Ακόμη και στα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου νεολαίας στον Καναδά.
Το χρονικό της παύσης της χειραψίας
«Οι απαγορεύσεις χειραψίας δεν είναι μια νέα ιδέα», λέει ο Brian Labus, επίκουρος καθηγητής δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο της Νεβάδας, σε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα στο The Verge.
«Φαίνεται να εμφανίζονται κάθε φορά που υπάρχει ένα μεγάλο ξέσπασμα μιας νέας νόσου ή ακόμα και κατά τη διάρκεια της σοβαρής εποχικής γρίπης».
Το 2014, μια ομάδα γιατρών απαίτησε την απαγόρευση των χειραψιών σε χώρους υγειονομικής περίθαλψης για να αποφευχθεί η εξάπλωση λοιμώξεων.
Τα χέρια μπορούν να μεταδώσουν μικρόβια που μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες, ειδικά αναπνευστικές λοιμώξεις όπως το κρυολόγημα ή η γρίπη.
Ωστόσο, ο κίνδυνος μετάδοσης μέσω της χειραψίας σχετίζεται με τις πρακτικές υγιεινής των χεριών, λέει η Λίζα Μαραγκάκη, ανώτερη διευθύντρια πρόληψης των λοιμώξεων στο Σύστημα Υγείας του Johns Hopkins.
Εάν οι άνθρωποι πλένουν τα χέρια τους τακτικά και φτερνίζονται στους αγκώνες τους, οι χειραψίες δε θα είναι τόσο επικίνδυνες.
Η παύση των χειραψιών θα μπορούσε να προστεθεί στον κατάλογο των βημάτων που συνιστούν οι ειδικοί ότι πρέπει να λαμβάνονται για να προστατεύσουν από την εποχική γρίπη, λέει η Λίζα.
Στα χρόνια της πανδημίας
Το ξέσπασμα του κοροναϊού κάνει τους ανθρώπους να ξανασκεφτούν τη χειραψία και να αναζητήσουν άλλες χειρονομίες που επιτελούν παρόμοιες λειτουργίες χωρίς επαφή.
Ο ιστότοπος ειδήσεων India Today υποστήριξε την αντικατάσταση της (δυτικής) χειραψίας και του φιλιού στο μάγουλο προς όφελος μιας επιστροφής στον παραδοσιακό χαιρετισμό του «namaste».
Αυτή η παγκόσμια κρίση της υγείας θέτει υπό αμφισβήτηση τον ρόλο της επαφής στις πολιτισμικά συγκεκριμένες χειρονομίες του χαιρετισμού.
Η άρση της πιθανότητας να αγγίξουμε ο ένας τον άλλον αλλάζει ριζικά το ρεπερτόριο των χειρονομιών που έχουμε στη διάθεσή μας.
Το αίτημα να αποφύγουμε τη χειραψία έχει τη δυνατότητα να επαναπροσδιορίσει σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο επιτελούμε τις σχέσεις μεταξύ μας.
Μπορεί να οδηγηθούμε σε καινούργιες χειρονομίες που επαναπροσδιορίζουν τον τρόπο αλληλεπίδρασης μεταξύ μας.
Το «τέλος» της χειραψίας
Ο διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων, Dr. Anthony Fauci, ένας από τους κορυφαίους ειδικούς στον αγώνα κατά του κοροναϊού στις Η.Π.Α., δήλωσε στο podcast της Wall Street Journal την Τρίτη ότι όταν η χώρα αρχίζει να χαλαρώνει τους περιορισμούς, ορισμένες συμπεριφορές πρέπει να αλλάξουν.
Δήλωσε: «Λέτε, ποια είναι τα πράγματα που θα μπορούσατε ακόμα να κάνετε κανονικά; Ένα από αυτά είναι το απόλυτο καταναγκαστικό πλύσιμο των χεριών. Το άλλο είναι ότι δε θα πρέπει να κάνετε χειραψία».
«Δε νομίζω ότι θα πρέπει ποτέ να ξανακάνουμε χειραψία, για να είμαστε ειλικρινείς μαζί σας. Δε θα ήταν μόνο καλό για να αποφευχθεί η νόσος του κοροναϊού. Έτσι κατά πάσα πιθανότητα θα μειωθούν δραματικά τα περιστατικά γρίπης σε αυτή τη χώρα», προσέθεσε αργότερα.
Πηγή: theverge.com, theconversation.com, time.com
- Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (8/11): Πού θα δείτε το Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός
- Αυστραλία: Εξερράγη μηχανή κατά τη διάρκεια απογείωσης – Το αεροσκάφος έκανε αναγκαστική προσγείωση
- Johnson & Johnson στην Ελλάδα: 50 χρόνια καινοτομίας στην υγειονομική περίθαλψη
- Κασσελάκης: Αν είμαι υποψήφιος εκλέγομαι από τον 1ο γύρο – Δεν πρόκειται να μείνω σε αντιδημοκρατικό κόμμα
- Α. Τζιτζικώστας: Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες κράτησαν όρθια την κοινωνία
- Η ραγδαία ανάπτυξη των νότιων επαρχιών του Μαρόκου