Καθηγητής λοιμωξιολογίας: Πολλά υποσχόμενο φάρμακο η ρεμντεσιβίρη
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του μέσα στο Μάιο θα έχουμε δεδομένα για το φάρμακο αυτό.
- Ο Κηφισός δεν θα άντεχε το νερό του Ντάνιελ ή της Βαλένθια - Καθηγητής του ΕΜΠ εξηγεί τον λόγο
- Ανδρουλάκης: Να επενδύσουμε στη βιωσιμότητα, την αειφορία και στις συνέργειες μεταξύ του τουρισμού
- Ο Σπηλιωτόπουλος εξηγεί γιατί δεν υπέγραψε τη διακήρυξη του κόμματος Κασσελάκη
- Στοιχεία σοκ για την ενδοοικογενειακή βία: Πάνω από 15.000 γυναίκες έχουν πέσει θύματα σε δέκα μήνες
Ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα των δοκιμών του φαρμάκου ρεμντεσιβίρη σε ασθενείς με κοροναϊό, σύμφωνα με καθηγητές λοιμωξιολογίας καθώς περίπου τα 2/3 των ασθενών εμφάνισαν βελτίωση της κατάστασής τους μετά την θεραπεία τους για 10 μέρες.
Στο 68% των ασθενών που χορηγήθηκε ρεμντεσιβίρη η κατάσταση της υγείας τους βελτιώθηκε. Δύο ελληνικά ερευνητικά πρωτόκολλα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή μάχης. Η ρεμντεσιβίρη στο παρελθόν έχει χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία για τον Έμπολα, τον SARS και τον MERS.
Δεν υπάρχει καταξιωμένη θεραπεία που να έχει τεθεί υπό διπλές και τριπλές δοκιμές, τόνισε ο κ. Γώγος και προσέθεσε πως μέχρι στιγμής χρησιμοποιούνται φάρμακα που έχουν δοθεί ως θεραπεία σε άλλες ασθένειες.
Για τι υπό δοκιμή φάρμακο μίλησε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος και όπως είπε είναι ένα πολλά υποσχόμενο φάρμακο, είναι πολύ ισχυρό αντιικό και φάνηκε ιδιαίτερα αποτελεσματικό. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του μέσα στο Μάιο θα έχουμε δεδομένα για το φάρμακο αυτό.
Για την επόμενη μέρα και την επιστροφή στην πραγματικότητα ο κ. Γώγος επεσήμανε πως αυτό θα πρέπει να γίνει αργά και σταδιακά «όταν σιγουρευτούμε ότι τα πράγματα έχουν ηρεμήσει». Επίσης, η έξοδος είναι πιθανότερο να γίνει ανά ομάδες. Οι τελευταίοι που θα βγουν θα είναι οι ευπαθείς και οι ηλικιωμένοι, όπως είπε.
«Οριστική έξοδος στην κανονικότητα θα γίνει όταν θα έχουμε το εμβόλιο.», τόνισε στη συνέχεια συμπληρώνοντας πως οι ευπαθείς θα πρέπει να παραμείνουν σπίτι τους και να τηρούν αυστηρά μέτρα με μάσκες.
Ανάλογα με τον αριθμό κρουσμάτων και της ανοσίας θα χαλαρώσουν τα μέτρα, σύμφωνα με τον καθηγητή. Τόνισε πως θα είναι ωφέλιμο «να παραμείνει η εξ αποστάσεως εργασία. »
«Να προσέξουμε να έχουμε άμεση διάγνωση, να έχουμε δηλαδή πολλά τεστ. Τα σχολεία είναι τα τελευταία που πρέπει να ανοίξουν.», είπε.
Για να ξεκινήσει η χαλάρωση των μέτρων ο καθηγητής υποστήριξε πως θα πρέπει να εξεταστεί η επίδρασή τους στους αριθμούς των κρουσμάτων, επομένως θα αίρονται ένα ένα.
«Αυτό που θα μας σώσει θα είναι το χαμηλό ποσοστό πασχόντων. Πρέπει να είμαστε πάντα έτοιμοι για την καραντίνα.», επεσήμανε.
Σχετικά με τον Τουρισμό, ο κ. Γώγος είπε ότι είναι δύσκολη η εισαγωγή τουριστών και θα πρέπει να ξαναδούμε τον εσωτερικό τουρισμό.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις