Κοροναϊός : Σφίγγει ο κλοιός την Μ. Εβδομάδα – Αυστηρή επιτήρηση των μέτρων σε πόλεις και εθνικές οδούς
Αυτό που φοβόταν η κυβέρνηση, πως μερίδα των πολιτών ακούγοντας τα περί θετικής πορείας της χώρας μας στην αντιμετώπιση του κοροναϊού, θα εφησύχαζε με αποτέλεσμα να παρατηρηθούν φαινόμενα χαλάρωσης στην τήρηση των μέτρων, γίνεται εν μέρει πραγματικότητα
- Σοκ στην Πάρο: Άγρια επίθεση ανήλικων με μαχαίρι σε βάρος δύο ανδρών
- «Υπάρχει θέμα» με το «De Grece» – Πυρά κομμάτων με το επίθετο που διάλεξαν οι Γλύξμπουργκ
- Βίντεο ντοκουμέντο λίγο μετά τη δολοφονία της Ράνιας στην Κρήτη - «Σκότωσα τον πατέρα μου» έλεγε ο δράστης
- «Συνεργαζόταν με Τούρκους για να με σκοτώσουν» - 10 μέρες σχεδίαζε τη δολοφονία του 52χρονου ο δράστης
Αυτό που φοβόταν η κυβέρνηση, πως μερίδα των πολιτών ακούγοντας τα περί θετικής πορείας της χώρας μας στην αντιμετώπιση του κοροναϊού, θα εφησύχαζε με αποτέλεσμα να παρατηρηθούν φαινόμενα χαλάρωσης στην τήρηση των μέτρων, γίνεται εν μέρει πραγματικότητα.
Και ενώ η πλειοψηφία τηρεί τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας εικόνες όπως αυτές χθες Σάββατο στον Φλοίσβο, αλλά ειδήσεις όπως η αύξηση της κυκλοφορίας στην Αθήνα κατά 18% δημιουργούν αλγεινές εντυπώσεις και προκαλούν προβληματισμό, αναφορικά με την επόμενη ημέρα.
Δεν αποτελεί άλλωστε μυστικό ότι η κυβέρνηση θεωρεί ως ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματά της την τήρηση των μέτρων κατά τη διάρκεια του Πάσχα. Τόσο η συνήθεια των Ελλήνων να το γιορτάζουν στην επαρχία με μεγάλες παρέες, όσο και ο καιρός που φτιάχνει, καθώς πλησιάζουμε στο καλοκαίρι, δημιουργούν… τις τέλειες συνθήκες για έξοδο από το σπίτι.
Αυτός είναι και ο λόγος που την περασμένη εβδομάδα, με εντολή της κυβέρνησης, αυστηροποιήθηκαν τα ήδη υπάρχοντα μέτρα, με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας να ανακοινώνει μπλόκο σε διόδια, λιμάνια και αεροδρόμια.
Άλλωστε το πόσο εύθραυστη είναι η πραγματικότητα, φαίνεται και στο παράδειγμα του οικισμού των Ρομά στη Νέα Σμύρνη, αφού μετά και την ιχνηλάτιση των επαφών του των θετικών κρουσμάτων, τα οποία έχουν φτάσει τα 30, η περιοχή παρακολουθεί τις εξελίξεις με κομμένη την ανάσα περιμένοντας να μάθει εάν υπάρχει ευρύτερη διασπορά του ιού στην κοινότητα και αν θα χρειαστούν περισσότερα μέτρα, πέραν του κλεισίματος του οικισμού για 14 ημέρες.
Σε κάθε περίπτωση άπαντες στην κυβέρνηση, μαζί με τους επιστήμονες με επικεφαλής τον Σωτήρη Τσιόδρα, έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν θα αφήσουν «να χυθεί η καρδάρα» που με τόσο κόπο γέμισε από τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού.
Η μεγάλη και παγκοσμίως αναγνωρισμένη προσπάθεια της χώρας μας, η οποία έχει φέρει σημαντικά αποτελέσματα, δεν πρόκειται να αφεθεί να καταστραφεί είτε από την κόπωση είτε από την ανεξέλεγκτη ανευθυνότητα κάποιων.
Να μην γκρεμίσουμε ότι με κόπο έχουμε χτίσει
Έτσι, για να προλάβουν τους «πονηρούς» που θα επιχειρήσουν να ξεγελάσουν την αστυνομία και να μετακινηθούν ασκόπως προς την επαρχία οι έλεγχοι στα διόδια θα είναι επί 24ώρου βάσεως και μάλιστα πολύ αυστηροί.
Παράλληλα, όπως έχει γίνει γνωστό, όσων η μετακίνηση δεν δικαιολογείται, εκτός από το αυξημένο πρόστιμο θα προβλέπεται και η επιστροφή τους πίσω από εκεί που ξεκίνησαν.
Ακόμα, τα drone της Αστυνομίας θα πετούν πάνω από τις εθνικές οδούς στη διάρκεια όλης της Μ. Εβδομάδας και θα αστυνομεύονται αυστηρά όλοι οι παράδρομοι των εθνικών οδών.
Έλεγχοι και στα αστικά κέντρα
Βέβαια, το ότι οι αρχές θα ρίξουν μεγάλο βάρος στις επαρχιακές οδούς, δεν σημαίνει ότι θα αφήσουν… ξέφραγο αμπέλι τα αστικά κέντρα.
Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν, αναμένεται να στηθούν μπλόκα επί 24ωρου βάσεως σε αρκετά κρίσιμα σημεία.
Ενδεικτικά είναι και τα όσα είπε ο Τάκης Θεοδωρικάκος, με τον υπουργό Εσωτερικών, εν όψει και του καλού καιρού, να ζητά από τους δημάρχους να ενεργοποιήσουν πρόσθετα μέτρα ελέγχου στις πόλεις τους, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός, όπως για παράδειγμα παρατηρήθηκε χθες στον Φλοίσβο.
Δεν πρέπει την απερισκεψία των λίγων να την πληρώσει το σύνολο, τόνισε ο υπουργός.
Στο τραπέζι ακόμα σκληρότερα μέτρα
Μάλιστα, σε περίπτωση που κατά τη διάρκεια των παραπάνω ελέγχων παρατηρηθεί μεγάλη αύξηση παραβάσεων, τόσο η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να προχωρήσει σε ακόμα πιο αυστηρά μέτρα είτε αυτά αφορούν συγκεκριμένες περιοχές, είτε το σύνολο της χώρας.
Από το Μέγαρο Μαξίμου ξεκαθαρίζουν καθημερινά ότι δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός και πως ο Απρίλιος είναι ο πιο κρίσιμος μήνας σχετικά με την πορεία του κοροναϊού στην Ελλάδα.
Υποχωρεί η Ελλάδα στην παγκόσμια λίστα κρουσμάτων και θανάτων
Υποχωρεί συνεχώς – συνεπώς βελτιώνεται – η συγκριτική θέση της Ελλάδας στην παγκόσμια κατάταξη κρουσμάτων και θανάτων Covid-19 τόσο σε απόλυτους αριθμούς, όσο και αν ληφθεί υπόψη ο πληθυσμός κάθε χώρας (κρούσματα και θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκων).
Η χώρα μας βρίσκεται πλέον – με 2.081 επιβεβαιωμένα κρούσματα έως τις 11 Απριλίου – στην 52η θέση παγκοσμίως σε συνολικό αριθμό διαγνωσμένων κρουσμάτων, έναντι της 43ης που βρισκόταν πριν μία εβδομάδα. Είναι επίσης 17η στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και την προηγούμενη Κυριακή.
Με περίπου 200 επιβεβαιωμένα κρούσματα ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμού (έναντι 161 την προηγούμενη εβδομάδα), η Ελλάδα έχει μια αναλογία που την τοποθετεί χαμηλά, στην 81η θέση παγκοσμίως, έναντι της 75ης θέσης την προηγούμενη Κυριακή και της 66ης την προπροηγούμενη.
Βρίσκεται επίσης – όπως πριν επτά μέρες – στην 23η θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο παγκόσμιος μέσος όρος κρουσμάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού είναι περίπου 228, συνεπώς η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από το διεθνή μέσο όρο, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα βρισκόταν λίγο πάνω από αυτόν.
49η σε θανάτους
Η χώρα μας – με 93 θανάτους – βρίσκεται πια στην 39η θέση παγκοσμίως σε απόλυτο αριθμό των θυμάτων της νόσου, από την 33η θέση πριν μία εβδομάδα και την 28η θέση πριν δύο εβδομάδες. Είναι επίσης 15η στην Ευρωπαϊκή Ένωση (από 14η πριν επτά μέρες).
Σε σχέση με τον πληθυσμό της, η Ελλάδα έχει μέχρι στιγμής περίπου εννέα θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού (από επτά την προηγούμενη Κυριακή), γεγονός που την τοποθετεί στην 49η θέση διεθνώς (από 38η θέση πριν επτά μέρες) και στην 18η στην Ευρωπαϊκή Ένωση (από 17η).
Ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι περίπου 14 θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκων, συνεπώς η χώρα μας βρίσκεται αρκετά κάτω από το διεθνή μέσο όρο.
Διασωληνωμένοι, τεστ και ιαθέντες
Ακόμη, έχοντας 75 ασθενείς διασωληνωμένους σε σοβαρή-κρίσιμη κατάσταση (έναντι 92 πριν επτά μέρες), η Ελλάδα είναι πλέον 38η διεθνώς σε αριθμό σοβαρών περιστατικών (ήταν 26ή πριν επτά μέρες και 20ή πριν 14 μέρες) και 16η στην Ευρωπαϊκή Ένωση (από 13η την προηγούμενη εβδομάδα).
Η χώρα μας είναι εξάλλου στην 48η θέση παγκοσμίως (έναντι της 57ης πριν επτά μέρες), όσον αφορά τον αριθμό των ασθενών με Covid-19 που έχουν αναρρώσει πλήρως (269 έως τώρα), ενώ είναι 15η στην ΕΕ.
Όσον αφορά στον αριθμό των τεστ που κάθε χώρα έχει πραγματοποιήσει, η Ελλάδα με 37.344 τεστ βρίσκεται στην 53ή θέση παγκοσμίως (από 50ή την προηγούμενη εβδομάδα). Εξάλλου, με αναλογία 3.583 τεστ ανά εκατομμύριο πληθυσμού, βρίσκεται στην 66η θέση διεθνώς (από 57η).
Οι χώρες που έχουν τα θλιβερά πρωτεία
Τα συνολικά επιβεβαιωμένα κρούσματα στις 12 Απριλίου παγκοσμίως είχαν ξεπεράσει τα 1,78 εκατομμύρια. Οι θάνατοι είχαν ξεπεράσει τους 108.800, ενώ σχεδόν 404.000 ασθενείς έχουν αναρρώσει πλήρως.
Την πρώτη πεντάδα σε επιβεβαιωμένα κρούσματα απαρτίζουν οι ΗΠΑ (532.879), η Ισπανία (163.027), η Ιταλία (152.271), η Γαλλία (129.654) και η Γερμανία (125.452).
Οι πέντε πρώτες χώρες σε αριθμό θανάτων είναι οι ΗΠΑ (20.577), η Ιταλία (19.468), η Ισπανία (16.606), η Γαλλία (13.832) και η Βρετανία (9.875).
Τα στοιχεία προέρχονται από τη διεθνή βάση δεδομένων https://www.worldometers.info/coronavirus/
Η πρόγνωση Ινστιτούτου των ΗΠΑ για την Ελλάδα
Οι ημερήσιοι θάνατοι στην Ελλάδα θα εμφανίσουν μία σταδιακή – αν και όχι μεγάλη σε απόλυτους αριθμούς – αύξηση, με την κορύφωση να φτάνει στις 21 Απριλίου, όταν προβλέπονται 13 θάνατοι.
Στη συνέχεια προβλέπεται μια βαθμιαία μείωση μέχρι την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου.
Αυτό θεωρεί πιθανό το μοντέλο πρόγνωσης του Ινστιτούτου ΙΗΜΕ (Institute of Health Metrics and Evaluation) του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σιάτλ, ενός από τα σημαντικότερα κέντρα μελέτης και ανάλυσης στατιστικών της υγείας παγκοσμίως.
Με βάση την τελευταία ανανέωση του με ελληνικά δεδομένα στις 10 Απριλίου, το μοντέλο προβλέπει ότι έως το τέλος του Μαΐου οι συνολικοί θάνατοι θα έχουν φθάσει τους 400.
Ο αριθμός 400 θεωρείται μια μέση πρόβλεψη, με το εύρος της πιθανής τιμής να κυμαίνεται από 264 έως 635 θύματα.
Ως πιθανότερη ημερομηνία που τα νοσοκομεία της Ελλάδας θα δεχθούν την κορύφωση της πίεσης τους από περιστατικά Covid-19 θεωρείται η 20ή Απριλίου.
Προβλέπεται ότι στην κορύφωση θα χρειασθούν έως 107 κλίνες μονάδων εντατικής θεραπείας για νοσηλεία ασθενών με τη νόσο και συνολικά 424 νοσοκομειακές κλίνες για τα λιγότερο σοβαρά περιστατικά.
Με βάση αυτή την εκτίμηση, το Ινστιτούτο προβλέπει ότι δεν θα υπάρξει έλλειψη σε κλίνες ΜΕΘ στην Ελλάδα ακόμη και στην κορύφωση της κρίσης.
Οι ανωτέρω προβλέψεις, σύμφωνα με το ΙΗΜΕ, βασίζονται στην εκτίμηση ότι τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης θα διατηρηθούν στη χώρα μας έως τον Μάιο.
Σενάρια για επιστροφή στην κανονικότητα
Ποια είναι λοιπόν τα σενάρια για σταδιακή επιστροφή στην καθημερινότητα;
Ευπαθείς ομάδες
Βασική προτεραιότητα τόσο των επιστημόνων όσο και της κυβέρνησης, η οποία έχει εκφραστεί επανειλημμένως και με πολλούς τρόπους, είναι η προστασία των ευπαθών ομάδων.
Οι ευπαθείς ομάδες μάλιστα δεν αποκλείεται σύμφωνα με πληροφορίες να βγουν τελευταίοι από την «καραντίνα», όταν δηλαδή πολλά από τα μέτρα θα έχουν αρθεί.
Τι θα ισχύσει με την απαγόρευση κυκλοφορίας
Σχετικά με όσους δεν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, η κυβέρνηση εξετάζει η απαγόρευση κυκλοφορίας να είναι από τα πρώτα μέτρα που θα αρχίσουν σιγά σιγά να χαλαρώνουν, αλλά με ελεγχόμενο ρυθμό.
Οι συστάσεις για αποστάσεις ασφαλείας δεν θα εξαφανιστούν από την μία μέρα στην άλλη, αλλά θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Οι πολίτες δηλαδή θα πρέπει να τηρούν αποστάσεις στα ΜΜΕ αλλά και σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους.
Σκοπός άλλωστε είναι να προφυλαχθούν μέχρι το τέλος και ειδικά όταν οι δρόμοι και τα μαγαζιά γεμίζουν ξανά κόσμο.
Καταστήματα
Τα καταστήματα μπορεί να έκλεισαν όλα μαζί, αλλά δεν θα ανοίξουν με τον ίδιο τρόπο. Το λουκέτο θα «σπάσει» σταδιακά και πρώτα σε αυτά που δέχονται τον λιγότερο κόσμο. Έτσι δεν αποκλείεται να δούμε τα εμπορικά αλλά και κέντρα διασκέδασης να ανοίγουν τελευταία.
Επίσης ακόμη κι όσα μαγαζιά γυρίσουν το ταμπελάκι στο «Ανοιχτά» δεν σημαίνει πως θα δέχονται κόσμο χωρίς κάποιο περιορισμό. Ίσως η τακτική που ακολουθήθηκε στην περίπτωση των σούπερ μάρκετ – με τα τετραγωνικά μέτρα- να ισχύσει και κατά την άρση των μέτρων σε ορισμένα μαγαζιά.
Επίσης όσα μαγαζιά έχουν τραπεζοκαθίσματα θα πρέπει να φροντίσουν να τοποθετήσουν τα τραπέζια τους σε απόσταση ασφαλείας ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός σε πολλά μαγαζιά.
Ταξίδια και τουρισμός
Σύμφωνα με κύκλους της κυβέρνησης στόχος είναι πρώτα να επιτραπούν οι μετακινήσεις οδηγών στον αστικό ιστό και μετά οι μετακινήσεις στην επαρχία.
Όσον αφορά τον τουρισμό, κοινή επιδίωξη επιχειρηματιών και κυβέρνησης είναι να σωθεί η σεζόν, ωστόσο πληροφορίες θέλουν το απαγορευτικό στα ταξίδια να αρθεί τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο.
Σχολεία, το μεγάλο αγκάθι
Τέλος δεν είναι κρυφό πως η σκέψη πολλών γονιών και μαθητών- φοιτητών είναι στο πότε θα ανοίξουν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Ωστόσο όπως όλα δείχνουν το μέτρο που επιβλήθηκε πρώτο είναι και αυτό που βρίσκεται… τελευταίο στη λίστα με τις άρσεις.
Το σίγουρο είναι πως οι μαθητές της Γ΄Λυκείου δεν θα χάσουν τις Πανελλαδικές, ωστόσο για τους υπόλοιπους τίποτα δεν είναι ακόμη σίγουρο, ενώ δεν αποκλείεται στο τραπέζι να βρεθεί ακόμη και το ενδεχόμενα να γίνει ότι και στην Νέα Υόρκη, δηλαδή τα σχολεία να ανοίξουν από Σεπτέμβρη.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις