Κοροναϊός : Πρόγραμμα στήριξης του αγροδιατροφικού τομέα προτείνει το Κίνημα Αλλαγής
Τηλεδιάσκεψη της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, με θεσμικούς εκπροσώπους των αγροτών πραγματοποιήθηκε σήμερα, με αντικείμενο τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος μέσα στην κρίση και τις πρωτοβουλίες του Κινήματος Αλλαγής για τις λύσεις που πρέπει να δώσει η πολιτεία
- Στοιχεία σοκ για την ενδοοικογενειακή βία: Πάνω από 15.000 γυναίκες έχουν πέσει θύματα σε δέκα μήνες
- Κάνιε Γουέστ: Κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση
- Τι φταίει και δεν φτάνει ο προϋπολογισμός για φάρμακα στα νοσοκομεία
- Οι παράγοντες που καθορίζουν τις τιμές στη φέτα - «Είναι πλέον αδικαιολόγητες» λένε οι παραγωγοί
Τηλεδιάσκεψη της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, με θεσμικούς εκπροσώπους των αγροτών πραγματοποιήθηκε σήμερα, με αντικείμενο τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος μέσα στην κρίση και τις πρωτοβουλίες του Κινήματος Αλλαγής για τις λύσεις που πρέπει να δώσει η πολιτεία.
Στην τηλεδιάσκεψη έλαβαν μέρος οι εξής θεσμικοί εκπρόσωποι των αγροτών: Παύλος Σατολιάς, πρόεδρος Νέας ΠΑΣΕΓΕΣ και ΑΣ Καλαβρύτων, Ευθύμης Φωτεινός, αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας Θεσσαλονίκης, Χρήστος Μάρκου, πρόεδρος ΚΕΟΣΟΕ (οινοποιία/αμπελουργοί), και Δημήτρης Σαρατσιώτης, νέος αγρότης – θερμοκήπια/λαϊκές Λάρισα.
Μετά την τηλεδιάσκεψη η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής έκανε την εξής δήλωση:
«Ο πρωτογενής τομέας της παραγωγής πλήττεται ιδιαίτερα στη χώρα μας λόγω της κρίσης. Οι αρνητικές εξελίξεις με τον τουρισμό, τις εξαγωγές, τα περιοριστικά μέτρα οδηγούν σε αδυναμία απορρόφησης της παραγωγής και κατάρρευση του εισοδήματος των παραγωγών. Απαιτείται άμεση στήριξη γιατί κινδυνεύει η εφοδιαστική αλυσίδα και η επάρκεια σε τρόφιμα.
Η κυβέρνηση δεν έχει πάρει ουσιαστικά μέτρα στήριξης των αγροτών και των συνεταιρισμών.
Αδυνατεί μάλιστα να κατανοήσει ότι ο παραγωγικός κύκλος είναι ενιαίος.
Είναι χαρακτηριστικό ότι εντάσσει στα μέτρα προστασίας τη μεταποίηση και την εμπορία, αλλά όχι την παραγωγή των προϊόντων.
Το Κίνημα Αλλαγής προτείνει ειδικό πρόγραμμα στήριξης του αγροδιατροφικού τομέα.
Και τη συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής με τη συμμετοχή εκπροσώπων των παραγωγών, που να παρακολουθεί τις εξελίξεις και να γνωμοδοτεί για τις αναγκαίες παρεμβάσεις.
Το ειδικό Πρόγραμμα πρέπει να περιλαμβάνει:
• Ενισχυμένες κρατικές εγγυήσεις για δάνεια σε επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα, ώστε να εξασφαλιστεί η αναγκαία ρευστότητα.
• Ένταξη στους ΚΑΔ αγροτών και συνεταιρισμών, με αναστολή πληρωμών και οφειλών, για φόρους, εισφορές και δάνεια. Ενισχύσεις για εργαζομένους στις αγροτικές επιχειρήσεις που πλήττονται. Ενεργοποίηση της διαδικασίας deminimis για τις αποζημιώσεις κτηνοτρόφων, πτηνοτρόφων, ιχθυοτρόφων, αλλά και των παράκτιων αλιέων, που οδηγούνται σε αδιέξοδο.
• Προκαταβολή στους παραγωγούς το Μάιο στο 50% της επιδότησης, μέσω ταμειακής διευκόλυνσης του ΟΠΕΚΕΠΕ.
• Επιδότηση μισθού και ασφαλιστικών εισφορών, για να εργαστούν άνεργοι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ ως εργάτες γης. Παράταση της ισχύος των αδειών εργατών γης που έχουν μετακληθεί από τρίτες χώρες.
• Αγορά από το κράτος προϊόντων απευθείας από τους παραγωγούς για διανομή σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.
• Άμεση καταβολή των ενισχύσεων και αποζημιώσεων για καταστροφές που καθυστερούν.
• Αντιμετώπιση του θέματος των επιταγών, ώστε να μη σταματήσει η παραγωγική διαδικασία. Η ευθύνη να παραμείνει στον εκδότη και οι τράπεζες να του χορηγούν ισόποσο δάνειο για να πληρώσει, εφόσον δεν έχει τη δυνατότητα.
• Ειδικά για την αμπελουργία, ενεργοποίηση της διαδικασίας των άρθρων 216, 219 του Κανονισμού 1308/2013 της ΕΕ, για κάλυψη του κόστους παραγωγής».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις