Κοροναϊός : Ξεκινά η πειραματική θεραπεία με πλάσμα ιαθέντων
Στη δοκιμή θεραπείας κατά του κοροναϊού με χρήση πλάσματος από ιαθέντες πρώην νοσούντες αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας
- Νέα επιδείνωση του καιρού με καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους και χιόνια
- Στους 94 έχουν φτάσει οι νεκροί στη Μοζαμβίκη μετά το πέρασμα του κυκλώνα Σίντο
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Απίστευτο περιστατικό σε κηδεία: 20χρονος χόρευε δίπλα στο φέρετρο και τράβαγε τα γένια των ιερέων
Στη δοκιμή θεραπείας κατά του κοροναϊού με χρήση πλάσματος από ιαθέντες πρώην νοσούντες αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας.
Ο κ. Τσιόδρας έκανε αναφορά στην μέθοδο αυτή, για την οποία έχουν γραφτεί αρκετά δημοσιεύματα στο εξωτερικό.
Όπως εξήγησε ο Σωτήρης Τσιόδρας, η θεραπεία βασίζεται στην χρήση πλάσματος από το αίμα ασθενών που ανάρρωσαν πλήρως από τον κοροναϊό.
«Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων το Σαββατοκύριακο συζήτησε πρωτόκολλο θεραπείας με έγχυση πλάσματος από αναρρώσαντες ασθενείς, για την αντιμετώπιση της λοίμωξης, σαν πολυκεντρική μελέτη φάσεως 2, με συντονιστή τον Πρύτανη του ΕΚΠΑ». είπε ο κ. Τσιόδρας και πρόσθεσε:
«Η μελέτη θα περιλαμβάνει συλλογή πλάσματος από δότες με πλασμαφαίρεση και στη συνέχεια χορήγησή του σε σοβαρά ασθενείς με τη νέα νόσο. Θα κατατεθεί στα επιστημονικά συμβούλια των 7 συμμετεχόντων νοσοκομείων αυτή την εβδομάδα, με σκοπό να προχωρήσει άμεσα».
«Ένα τέτοιο πρόγραμμα, όπως καταλαβαίνετε, λειτουργεί με λίστα εθελοντών, που ήταν θετικοί για τον ιό, έχουν αναρρώσει και δεν έχουν συμπτώματα κι είναι αρνητικοί για την παρουσία του ιού για τουλάχιστον δύο εβδομάδες», είπε ακόμη ο έμπειρος λοιμωξιολόγος επισημαίνοντας πως «η έρευνα εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται ως πειραματική και η προοπτική εφαρμογής στην πατρίδα μας, με όλους τους κανόνες της επιστήμης, είναι σημαντική, αλλά δεν μπορούμε ακόμα να πούμε για τα αποτελέσματά της ή τη χρήση της, σαν υλικού μέσου θεραπείας για σοβαρά αρρώστους».
«Αν αποδειχθεί αποτελεσματική, θα είναι ένα ακόμα θεραπευτικό όπλο στα χέρια των γιατρών μας», επισήμανε ο κ. Τσιόδρας, ο οποίος στη συνέχεια αναφέρθηκε και στα τεστ αντισωμάτων.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις