Προσφυγικό : Αποστάσεις της κυβέρνησης από τα περί τουρκικού σχεδίου μεταφοράς προσφύγων με κοροναϊό στην Ελλάδα
Παρατηρούμε μια κινητικότητα στις απέναντι ακτές. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ποια είναι η κατάσταση των ανθρώπων που βρίσκονται εκεί, απάντησε ο Στέλιος Πέτσας κληθείς να σχολιάσει τα περί προώθησης από την Τουρκία προσφύγων με κοροναϊό στην Ελλάδα. Σε ανάλογο μήκος κύματος ο Νότης Μηταράκης. Επίθεση από τον ΣΥΡΙΖΑ που χρεώνει τα σχετικά δημοσιεύματα σε κυβερνητικές διαρροές
- Έκλεψαν το… ΑΤ Ομόνοιας – Έκαναν φτερά κατασχεμένα οχήματα
- Ισραηλινοί έποικοι πυρπόλησαν αυτοκίνητο, επιτέθηκαν σε σπίτι στη Δυτική Όχθη
- Νέα Ιωνία: Ξεσπά ο πατέρας του 12χρονου που τον έκλεισαν σε φρεάτιο – «Αν δεν είχε σκύψει θα είχε θρυμματιστεί»
- Καυστικό sms της Μελόνι: «Είμαι άρρωστη αλλά δουλεύω γιατί δεν έχω συνδικαλιστικά δικαιώματα»
Αποστάσεις κρατούν τα κυβερνητικά στελέχη από το σενάριο το οποίο εμφανίζει την Τουρκία να επιδιώκει την πρόκληση διπλής κρίσης (προσφυγικής και υγειονομικής) προωθώντας καραβιές προσφύγων με κρούσματα κοροναϊού στα ελληνικά νησιά.
Στην κυβέρνηση ήδη από χτες εμμένουν στη γραμμή πως οι Αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή και παρακολουθούν την κινητικότητα που παρατηρείται στα παράλια της Τουρκίας.
Ωστόσο σε καμία περίπτωση τα στελέχη της κυβέρνησης επισήμως δεν υιοθετούν τα όσα γράφονται σχετικά με τη ευθεία σύνδεση προσφυγικού και κοροναϊού από πλευράς της Τουρκίας.
Κανείς δεν γνωρίζει…
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σήμερα ρωτήθηκε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών και στην απάντησή του απέφυγε να πάρει πάνω του τα όσα γράφονται σχετικά στον Τύπο και τα ΜΜΕ τα τελευταία 24ωρα.
Ο Στέλιος Πέτσας ουσιαστικά αποσύνδεσε το θέμα του κοροναϊού και του προσφυγικού και εστίασε στην προσπάθεια της Τουρκίας να συνεχίσει τις απόπειρες εργαλειοποίησης του προσφυγικού μέσω των νησιών του Αιγαίου μετά την αποτυχία της να το καταφέρει στον Έβρο.
«Παραμένουμε πάντα σε εγρήγορση για το ενδεχόμενο να επαναληφθεί μια τέτοια προσπάθεια στα νησιά, αυτή τη φορά. Παρατηρούμε μια κινητικότητα στις απέναντι ακτές. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ποια είναι η κατάσταση των ανθρώπων που βρίσκονται εκεί» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας αποφεύγοντας να συνδέσει το προσφυγικό και τη δημόσια υγεία.
Ο κ. Πέτσας περιορίστηκε μόνο να σημειώσει ότι υπάρχει μια έξαρση της πανδημίας και στην Τουρκία και από εκεί και πέρα η κυβέρνηση τόνισε είναι έτοιμη να κάνει ότι χρειάζεται για την φύλαξη των συνόρων της και την προάσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.
Μάλιστα και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης μιλώντας στο MEGA απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε ευθεία σύνδεση κοροναϊού και προσφυγικού και εστίασε αποκλειστικά στο θέμα της προσπάθειας της κυβέρνησης να αποτρέψει παράνομες εισόδους μεταναστών.
Τακτική για χτυπήματα σε μεγάλες θρησκευτικές γιορτές
Σε ανάλογο μήκος κύματος και ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος επεσήμανε ότι «υπάρχει τακτική της Άγκυρας για χτυπήματα σε μεγάλες θρησκευτικές εορτές», επισημαίνοντας ότι η απόπειρα εισροής μεταναστών και προσφύγων στον Έβρο έγινε το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας.
«Εμείς έχουμε πληροφορίες, είναι συγκεκριμένες, αλλά δεν είναι μόνο αυτά τα στοιχεία που όλοι βλέπουμε και ακούμε, μελετάμε κι άλλα στοιχεία» πρόσθεσε ο Ν. Παναγιωτόπουλος.
Από εκεί και πέρα στην κυβέρνηση η μόνη σύνδεση που γίνεται μεταξύ κοροναϊού και προσφυγικού αφορά στην επισήμανση ότι «η Τουρκία βρίσκεται σε δύσκολη θέση και λόγω του κοροναϊού» και σε αυτό το πλαίσιο θα επιχειρήσει να εξάγει την εσωτερική της κρίση μέσω νέων εκβιασμών προς την Ευρώπη και την Ελλάδα με την εργαλειοποίηση του προσφυγικού.
Πυροδοτούν ακροδεξιά ρητορική
Πάντως από το ΣΥΡΙΖΑ χρεώνουν τα δημοσιεύματα στον Τύπο σε κυβερνητικές διαρροές και επιτίθεται στην κυβέρνηση για πυροδότηση ακροδεξιάς ρητορικής και καλλιέργεια επικίνδυνων λογικών που θέλουν τους πρόσφυγες ως «υγειονομική βόμβα» και όχι ως ευάλωτη ομάδα.
Ωστόσο την ίδια ώρα στην Κουμουνδούρου καταγράφουν ότι τα κυβερνητικά στελέχη αποφεύγουν να υιοθετήσουν ευθέως αυτά τα σενάρια.
Ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5», σημείωσε ότι τα στελέχη της κυβέρνησης «δεν έχουν το σθένος να στηρίξουν την ακροδεξιά τους ρητορική».
«Πρέπει να απαιτηθεί από την κυβέρνηση Μητσοτάκη να μην κινείται με διαρροές, αλλά να λέει απευθείας και υπεύθυνα την αλήθεια στους πολίτες χωρίς διγλωσσία και να παίρνει πραγματικά μέτρα προστασίας της πατρίδας μας, με τον αυτονόητο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου» υποστήριξε ο κ. Κατρούγκαλος.
Μάλιστα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κινείται σε λογικές Όρμπαν θέλοντας να χαϊδέψει τα αυτιά ενός ακροδεξιού ακροατηρίου.
Χρειάζεται σοβαρότητα
Ο Αλέξης Χαρίτσης από την πλευρά του επικαλέστηκε τις χτεσινές δηλώσεις τόσο του αναπληρωτή υπουργού Μετανάστευσης όσο και της Αριστοτελίας Πελώνη επισημαίνοντας τις αποχρώσεις των διατυπώσεων που είχαν όταν κλήθηκαν να σχολιάσουν το σενάριο περί τουρκικού σχεδίου σύνδεσης του προσφυγικού και του κοροναϊού.
«Το αυτονόητο είναι ότι η τουρκική πολιτική της εργαλειοποίησης μεταναστών και προσφύγων, που είδαμε το προηγούμενο διάστημα, δεν αποκλείεται να συνεχιστεί, να επανέλθει. Αυτονόητο επίσης είναι ότι η Ελλάδα έχει το δικαίωμα και οφείλει να φυλάσσει τα σύνορά της σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου» ανέφερε ο Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στον «Realfm 97,8».
Πρόσθεσε ωστόσο πως «αυτά τα ζητήματα είναι πολύ σοβαρά και η διαχείρισή τους δεν γίνεται με όρους δημιουργίας εντυπώσεων. Είδαμε το ΓΕΕΘΑ να διαρρέει ότι η Τουρκία σπρώχνει πάλι πρόσφυγες προς την Ελλάδα, μετά τον κ. Κουμουτσάκο να λέει ότι τα δημοσιεύματα που βασίζονται στις κυβερνητικές διαρροές θα εξεταστούν. Μετά είδαμε την αναπληρώτρια εκπρόσωπο Τύπου της κυβέρνησης να λέει ότι δεν ξέρει αν όντως υπάρχει μια τέτοια κίνηση. Χρειάζεται σοβαρότητα, να αντιμετωπίζουμε τέτοια ζητήματα με υπευθυνότητα και πάντα με αποφασιστικότητα απέναντι στην Τουρκία».
Καραντίνα σε όποιον εισέρχεται στη χώρα
Σε ότι αφορά νέες εισόδους μεταναστών και προσφύγων στη χώρα, ο κ. Μηταράκης επεσήμανε πως στην περίπτωση που κάποιοι καταφέρουν να εισέλθουν στα ελληνικά εδάφη, δεν θα μεταφερθούν σε κάποια από τις γνωστές δομές των νησιών, αλλά σε ειδικούς χώρους καραντίνας, -όπως θα συνέβαινε για τον οποιοδήποτε-, προκειμένου να παραμείνουν αποκλεισμένοι για 14 μέρες και να ελεγχθούν αν νοσούν από κοροναϊό.
2000 πρόσφυγες από ευπαθείς ομάδες μεταφέρονται από τα νησιά στην ενδοχώρα
2000 πρόσφυγες μεταφέρονται στην ενδοχώρα
Στο μεταξύ υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 2.000 αιτούντες άσυλο που διαμένουν στα νησιά είναι ευάλωτοι στον κοροναϊό και θα μεταφερθούν προσωρινά σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα, στα νησιά και την ενδοχώρα, προκειμένου να προστατευθούν.
Όπως επισήμανε ο επικεφαλής του ελληνικού γραφείου του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, Τζιανλούκα Ρόκο, κατά τη διάρκεια σημερινής διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου, η μεταφορά αφορά σε άτομα που κρίνονται ευάλωτα απέναντι στην πανδημία, κάτι που για παράδειγμα περιλαμβάνει όλους όσοι είναι άνω των 65 ετών, ακόμα και αν δεν έχουν προβλήματα υγείας.
Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, στην ενδοχώρα, και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, στα νησιά, αναζητούν θέσεις φιλοξενίας για τη διαμονή αυτών των ανθρώπων «μέχρι ο κοροναϊός να μην είναι πλέον απειλή», όπως είπε ο κ. Ρόκο.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις