ΣΥΡΙΖΑ και μεσαία τάξη : Η αντιπολίτευση της «γραβάτας» στην εποχή του κοροναϊού
Γιατί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μίλησε για άρνηση της ΝΔ να ενισχύσει τη μεσαία τάξη. Επιστήμονες, ελεύθεροι επαγγελματίες και προστασία της πρώτης κατοικίας ψηλά στην ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ που αναζητά πολιτική ρεβάνς για την εκλογική ήττα του 2019 όταν και απώλεσε πρωτίστως την εμπιστοσύνης της λεγόμενης μεσαίας τάξης λόγω της υπερφορολόγησης
Η οικονομική κρίση που προκαλεί η πανδημία του κοροναϊού αξιοποιείται από τον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για μια πολιτική «ρεβάνς» έναντι της κυβέρνησης σχετικά με τη …«μεσαία τάξη».
Η «ρεβάνς» του Τσακαλώτου
Ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το 2015 έχασε κατά κράτος τη μάχη αυτή, καθώς αρχικά με την υπερφορολόγηση απώλεσε την κοινωνική υποστήριξη της λεγόμενης μεσαίας τάξης και αυτό με τη σειρά του οδήγησε και στην απώλεια μέρους της εκλογικής του βάσης με αποτέλεσμα την απώλεια της εξουσίας το 2019.
Οι οικονομικές επιπτώσεις των περιοριστικών μέτρων (πχ κλειστά μαγαζιά και γραφεία, μικρές επιχειρήσεις, επιστημονικοί κλάδοι κλπ) σε συνδυασμό με τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης που ο ΣΥΡΙΖΑ τα θεωρεί «ανεπαρκή» δημιουργεί το έδαφος από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης να περάσει στην αντεπίθεση.
Μάλιστα ο ίδιος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος στο παρελθόν είχε χρεωθεί προσωπικά ως υπουργός Οικονομικών, επιλογές που οδήγησαν σε εκλογικές απώλειες το ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο της μεσαίας τάξης, είναι αυτός που τώρα επανέρχεται να …πάρει το αίμα του πίσω.
«Κάθε ώρα που περνάει χωρίς η κυβέρνηση να λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα, μας φέρνει πιο κοντά σε μια βαθιά και παρατεταμένη ύφεση», σημείωσε ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Οικονομικών.
Συγκεκριμένα, ο κ. Τσακαλώτος μίλησε για «άρνηση της ΝΔ να ενισχύσει τη μεσαία τάξη» σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.
Ελεύθεροι επαγγελματίες και επιστήμονες
«Γιατί δεν προχωράει στην καταβολή πλήρους μισθού στους μισθωτούς, στην καταβολή μηνιαίου επιδόματος σε Ελεύθερους Επαγγελματίες ίσο με το 1/12 του περσινού τους εισοδήματος και σε ενίσχυση ύψους 3 δισ. χωρίς υποχρέωση επιστροφής για τις επιχειρήσεις, όπως προτείνει με το κοστολογημένο πρόγραμμά του ο ΣΥΡΙΖΑ;» αναρωτήθηκε ο κ. Τσακαλώτος.
Στην ίδια κατεύθυνση ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σηκώσει ψηλά τη σημαία για το χώρο των επιστημόνων που την περίοδο του ασφαλιστικού Κατρούγκαλου είχε αποκληθεί ειρωνικά «κίνημα της γραβάτας».
Σε αυτό το πλαίσιο ο ΣΥΡΙΖΑ επιτίθεται στην κυβέρνηση για το voucher κατάρτισης των 600 ευρώ ρωτώντας ρητορικά την κυβέρνηση αν «είναι αυτό που αρμόζει στους ελεύθερους επαγγελματίες που ασκούν επιστημονικό επάγγελμα, και ότι οι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων δεν έχουν ανάγκη ενίσχυσης»;
Καθώς φαίνεται η εκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ πως έρχεται πιο βαθιά ύφεση με το εφαρμοζόμενο μείγμα οικονομικής πολιτικής για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, συμβαδίζει με την εκτίμηση ότι θα υπάρξει μεγάλη κοινωνική και κατ’ επέκταση πολιτική κινητικότητα στη λεγόμενη μεσαία τάξη.
Ως εκ τούτου στην Κουμουνδούρου σπεύδουν να λάβουν θέση για να μην τους προλάβουν οι εξελίξεις.
Τα χιλιάδες λουκέτα
Μάλιστα ο κ. Χαρίτσης ανέφερε ότι έρχονται χιλιάδες λουκέτα και νέες στρατιές ανέργων καθώς «η επόμενη ημέρα θα είναι πολύ διαφορετική από ό,τι ζήσαμε».
«Δεν μπορούμε να πορευτούμε με τη λογική του ‘βλέποντας και κάνοντας’ που ακολουθεί η κυβέρνηση. Τα δείγματα που έχουμε από την πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι ήδη ανησυχητικά και αν περιμένουμε να δούμε χιλιάδες λουκέτα και νέες στρατιές ανέργων για να διορθώσουμε την κατάσταση, θα είναι καταστροφικό».
Πλειστηριασμοί
Σε κάθε περίπτωση μέρος της διεκδίκησης (ανάμεσα στην κυβέρνηση και το ΣΥΡΙΖΑ) της πολιτικής συμπεριφοράς της μεσαίας τάξης είναι και το ζήτημα των πλειστηριασμών και της πρώτης κατοικίας.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν κάνει σημαία τους την παράταση της προστασίας και πέραν της 30ης Απριλίου.
Από την πλευρά της κυβέρνησης όλα τα ενδεχόμενα εξετάζονται με τον Χρήστο Σταϊκούρα να μην έχει ανοίξει τα χαρτιά του οικονομικού επιτελείου.
Από την πλευρά της κυβέρνησης προς ώρας δεν έχει αλλάξει στον πυρήνα της η στρατηγική αντιμετώπισης των οικονομικών συνεπειών σε αυτή την κοινωνική κατηγορία που συνηθίζεται να αποκαλείται μεσαία τάξη.
Η επέκταση των μέτρων το Μάιο και Ιούνιο
Ο Στέλιος Πέτσας στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών στάθηκε στην ετοιμότητα της κυβέρνησης να επεκτείνει για τον Μάιο και τον Ιούνιο τα οικονομικά μέτρα που έχουν ληφθεί για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.
Πέραν της παράτασης των προθεσμιών θα υπάρξει και ορισμένη διεύρυνση των δικαιούχων προκειμένου να καλυφθούν περισσότεροι από τα μέτρα αυτά, όπως είπε ο κ. Πέτσας.
Σε αυτή την κατεύθυνση και σε ότι αφορά ειδικότερα τη λεγόμενη μεσαία τάξη:
Παρατείνεται έως τις 21 Απριλίου, η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων ένταξης στο μηχανισμό της επιστρεπτέας προκαταβολής, (αρχικού ύψους 1 δισ. ευρώ) των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί, ενώ εντάσσονται στους δικαιούχους οι επιχειρήσεις με τη μορφή ομόρρυθμων και ετερόρρυθμων εταιρειών, εταιρειών περιορισμένης ευθύνης και ιδιωτικών κεφαλαιουχικών εταιρειών που δεν απασχολούν εργαζόμενους.
Επεκτείνεται η έκπτωση κατά 40% του ενοικίου της επαγγελματικής στέγης και στους πληττόμενους κλάδους ελευθέρων επαγγελματιών-επιστημόνων. Επιπλέον, το μέτρο αφορά και τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις αυτές, εφόσον η σύμβαση εργασίας τους έχει τεθεί σε προσωρινή αναστολή.
Επεκτείνεται και στα νομικά πρόσωπα η δυνατότητα αναστολής των φορολογικών υποχρεώσεων, εφόσον είναι ιδιοκτήτες ακινήτων που εκμισθώνονται σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους που πλήττονται και εισπράττουν μειωμένο, κατά 40%, ενοίκιο.
Δίνεται δυνατότητα μέχρι και τις 24 Απριλίου σε επιχειρήσεις, που είχαν δηλώσει κύριο Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) που δεν ανταποκρίνονταν στην κυριότερη δραστηριότητά τους, να προβούν σε αναδρομική τροποποίηση με την προϋπόθεση ότι ο νέος κύριος Κωδικός ήταν δηλωμένος ως δευτερεύων.
Παρέχεται η δυνατότητα σε επιχειρήσεις που έχουν υποκατάστημα η δραστηριότητα των οποίων έχει ανασταλεί, να συμπεριληφθούν τόσο στο σχήμα αποζημίωσης ειδικού σκοπού των εργαζομένων, όσο και στο δικαίωμα έκπτωσης 40% επί του μισθώματος του υποκαταστήματος, ανεξάρτητα από τον Κωδικό της κύριας επιχειρηματικής δραστηριότητας της επιχείρησης.
Συμπεριλαμβάνονται στους πληττόμενους κλάδους και θα λάβουν όλα τα σχετικά ευεργετήματα, καταστήματα και επιχειρήσεις κάθε είδους που λειτουργούν εντός ξενοδοχειακών μονάδων και αεροδρομίων, όπως και καταστήματα λιανικής πώλησης τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.
Μέσα στην Μ. Εβδομάδα οι επαγγελματίες και ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων – έως πέντε εργαζόμενους – που έχουν πληγεί σημαντικά από την κρίση του κορονοϊού και είναι δικαιούχοι της έκτακτης αποζημίωσης των 800 ευρώ θα πρέπει να καταχωρήσουν το αίτημά τους στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ myBusinessSupport.
Από την Μ. Τετάρτη επίσης καταβάλλεται στους επιστημονικούς κλάδους η προκαταβολή των 400 ευρώ για το πρόγραμμα κατάρτισης, ενώ τα υπόλοιπα 200 ευρώ θα καταβληθούν μέχρι το τέλος του μήνα.
Την Μ. Πέμπτη θα καταβληθούν από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, αναδρομικά ποσά, που αφορούν μερίσματα του πρώτου τριμήνου, συνολικού ύψους 2,8 εκατ. ευρώ, σε σχεδόν 4.000 νέους μερισματούχους, που η αίτησή τους υποβλήθηκε έως και τις 31 Ιανουαρίου 2020.
Ξεκινά μέσα στη Μ. Εβδομάδα η υποβολή αιτήσεων από τις επιχειρήσεις προς τις τράπεζες για την πληρωμή από το Κράτος των τόκων των ενήμερων δανείων για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο.
Παρατείνεται έως τις 24 Απριλίου η προθεσμία καταβολής οφειλών, που έληξαν στις 31 Μαρτίου για όσους συμπληρώνουν φέτος το εβδομηκοστό έτος της ηλικίας τους, καθώς και για όσους παρουσιάζουν αναπηρία σε ποσοστό 80% και άνω. Επίσης, παρατείνεται έως τις 21 Απριλίου η προθεσμία καταβολής, με δικαίωμα έκπτωσης 25%, των οφειλών των πληττόμενων επιχειρήσεων.
- Βλαντίμιρ Πούτιν: Υπόσχεται ακόμη περισσότερες «καταστροφές» στην Ουκρανία μετά την επίθεση στο Καζάν
- Στη Βαρβάκειο ο Κασσελάκης – Τι συζήτησε με εμπόρους και καταναλωτές
- Χριστουγεννιάτικο δέντρο: Το μεγαλύτερο του κόσμου έχει ύψος 750 μέτρα και αποτελείται μόνο από λαμπάκια
- Τρία «Σ» για το 2025
- Ηνωμένα Έθνη: Πόσες χώρες έχουν εκλέξει γυναίκα ηγέτιδα μέχρι το 2024;
- Ολυμπιακός – Μαρούσι 106-94: Ο Πίτερς μοίρασε τα… δώρα στο ΣΕΦ