Τσακαλώτος : Η κυβέρνηση δεν στηρίζει τη μεσαία τάξη – Έρχεται πιο βαθιά ύφεση
«Κάθε ώρα που περνάει χωρίς η κυβέρνηση να λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα, μας φέρνει πιο κοντά σε μια βαθιά και παρατεταμένη ύφεση», σημείωσε ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Οικονομικών.
«Ελπίζουμε τουλάχιστον τώρα να εμπλακεί η κυβέρνηση της ΝΔ σε μία σοβαρή συζήτηση για την οικονομία», δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με αφορμή δύο ερωτήσεις που κατέθεσαν ο ίδιος και άλλοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προς τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, αναφορικά με την «άρνηση της ΝΔ να ενισχύσει τη μεσαία τάξη» και με τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους.
Η ΝΔ αρνείται να ενισχύσει τη μεσαία τάξη
«Κάθε ώρα που περνάει χωρίς η κυβέρνηση να λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα, μας φέρνει πιο κοντά σε μια βαθιά και παρατεταμένη ύφεση», σημείωσε ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Οικονομικών.
Συγκεκριμένα, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι η πρώτη επίκαιρη ερώτηση που ο ίδιος κατέθεσε προς τον κ. Σταϊκούρα «αφορά την άρνηση της ΝΔ να ενισχύσει την μεσαία τάξη» και τον καλεί να απαντήσει:
Αφενός αν είναι προϋπόθεση η ενίσχυση σήμερα των εισοδημάτων μισθωτών, ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και η ενίσχυση των επιχειρήσεων για την ανάσχεση μιας μεγάλης οικονομικής ύφεσης και ενός 4ου μνημονίου που θα είναι καταστροφικό για την χώρα και για την κοινωνία.
Αφετέρου, εάν θεωρεί ότι τα 533 ευρώ τον μήνα είναι αρκετά για όλους τους μισθωτούς, το voucher κατάρτισης των 600 ευρώ είναι αυτό που αρμόζει στους ελεύθερους επαγγελματίες που ασκούν επιστημονικό επάγγελμα, και ότι οι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων δεν έχουν ανάγκη ενίσχυσης.
Να εφαρμοστεί το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ
«Αν όχι», προσθέτει ο κ. Τσακαλώτος, «γιατί δεν προχωράει στην καταβολή πλήρους μισθού στους μισθωτούς, στην καταβολή μηνιαίου επιδόματος σε Ελεύθερους Επαγγελματίες ίσο με το 1/12 του περσινού τους εισοδήματος και σε ενίσχυση ύψους 3 δισ. χωρίς υποχρέωση επιστροφής για τις επιχειρήσεις, όπως προτείνει με το κοστολογημένο πρόγραμμά του ο ΣΥΡΙΖΑ;».
Η δεύτερη ερώτηση, 63 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, αφορά τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, επί των οποίων ζητείται από τον κ. Σταϊκούρα να απαντήσει στα εξής:
«Ποιο θεωρεί ότι είναι το ορθό ύψος των ταμειακών διαθεσίμων που πρέπει να διατηρεί η χώρα; Το ύψος των ταμειακών διαθεσίμων στις 25/01/2015 ήταν επαρκές; Το ύψος τους στις 7/7/2019;
Τα ταμειακά διαθέσιμα που παρέλαβε η παρούσα κυβέρνηση είναι ένα απαραίτητο εργαλείο για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών του Covid-19 χωρίς το οποίο κινδυνεύαμε με νέα χρεοκοπία και 4ο μνημόνιο; Θεωρεί ότι οι αναφορές στελεχών της ΝΔ και της κυβέρνησης όπως του υφυπουργού του αλλά και του πρωθυπουργού σε σχέση με το μαξιλάρι ασφαλείας ήταν άστοχες;
Ταυτόχρονα, ζητείται από τον υπουργό Οικονομικών να καταθέσει επίσημα: Τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους και του συνόλου της γενικής κυβέρνησης όπως ήταν διαμορφωμένα στις 25/1/2015, στις 7/7/2019 και στις 20/03/2020. Την εκτίμηση για το ύψος αυτών την 30/06/2020. Επίσης, τις ανάγκες εξυπηρέτησης χρέους για το έτος 2015 και τις ανάγκες εξυπηρέτησης χρέους για το 2ο εξάμηνο του 2019 και το πρώτο εξάμηνο του 2020».
Έρχονται χιλιάδες λουκέτα και νέες στρατιές ανέργων
Στο μεταξύ ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε άμεσα μέτρα για την οικονομία υπογραμμίζοντας όχι θα έχουμε χιλιάδες λουκέτα και νέες στρατιές ανέργων.
«Η επόμενη ημέρα θα είναι πολύ διαφορετική από ό,τι ζήσαμε» τόνισε ο Αλέξης Χαρίτσης μιλώντας στον ρ/στ Real FM
«Η κρίση του κοροναϊού θα έχει βαριές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, και ειδικά στην ελληνική, που είναι ακόμη εύθραυστη », τόνισε στον ο βουλευτής Μεσσηνίας Αλέξης Χαρίτσης, σημειώνοντας ότι «χρειάζονται τώρα μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας. Δεν μπορούμε να πορευτούμε με τη λογική του ‘βλέποντας και κάνοντας’ που ακολουθεί η κυβέρνηση. Τα δείγματα που έχουμε από την πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι ήδη ανησυχητικά και αν περιμένουμε να δούμε χιλιάδες λουκέτα και νέες στρατιές ανέργων για να διορθώσουμε την κατάσταση, θα είναι καταστροφικό».
«Μετά από ευρεία διαβούλευση προχωρήσαμε σε μια ολοκληρωμένη πρόταση για την στήριξη της οικονομίας, το ‘Μένουμε Όρθιοι’», επεσήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.
«Αναμφίβολα πρέπει να κρατηθούν εφεδρείες. Για αυτό και προτείνουμε, ξεκινώντας από τώρα, να δαπανηθούν 26 δισ. από τα 50 δισ. ευρώ που είναι διαθέσιμα για την ελληνική οικονομία. Πόροι που προέρχονται από ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις και το μαξιλάρι ασφαλείας που δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια» ,υπενθύμισε.
Business as usual
Στο μεταξύ, ο Αλ. Χαρίτσης ξεκαθάρισε ότι «περιμένουμε και πιο γενναία μέτρα από την Ευρώπη. Δυστυχώς οι κυρίαρχες δυνάμεις στον πυρήνα της Ευρωζώνης, η Γερμανία και η Ολλανδία, λειτουργούν με τη λογική ‘business as usual’, τη στιγμή που αντιμετωπίζουμε μια πρωτοφανή κρίση, βαθύτερη από αυτή του 2009».
Ενώ υπογράμμισε πως «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μιλά για απαιτήσεις 1,5 τρισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας και ανακοινώνονται μέτρα ύψους 540 δισ. ευρώ -το 1/3 δηλαδή και μάλιστα με τη μορφή δανεισμού και όχι με απευθείας ενίσχυση των κρατών μελών».
«Είναι ελάχιστα όσα δίνονται», τόνισε ο Αλ. Χαρίτσης, προσθέτοντας ότι «η Ευρώπη είναι πίσω από τις εξελίξεις. Εκτός αν κάποιοι κύκλοι βλέπουν την κρίση ως ευκαιρία για να αποκτήσουν οικονομικό πάτημα στις χώρες του Νότου και τη δική μας χώρα. Δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε αυτό, πρέπει να στηρίξουμε την οικονομία μας τώρα».
Ο Αλ. Χαρίτσης υπογράμμισε ακόμη ότι «το κρισιμότερο ερώτημα που θα απασχολήσει όλες τις δυτικές κοινωνίες τα επόμενα χρόνια είναι αυτό της ιεράρχησης των προτεραιοτήτων τους».
«Πολλές νοοτροπίες πρέπει να αλλάξουν και να υπάρξουν γενναίες πολιτικές πρωτοβουλίες», τόνισε, υπενθυμίζοντας ότι «σε ισχυρές οικονομίες, όπως αυτή των ΗΠΑ, υποχρηματοδοτήθηκε ή και ακόμη και εγκαταλείφθηκε το δημόσιο σύστημά υγείας, και έμειναν άνθρωποι χωρίς πρόσβαση σε ιατρικές και ασφαλιστικές υπηρεσίες».
«Πρέπει να δούμε πώς στηρίζουμε το δημόσιο σύστημα υγείας, πώς ο κρατικός παρεμβατισμός και οι δημόσιες επενδύσεις θωρακίζουν την κοινωνία απέναντι σε φαινόμενα όπως η κρίση του κορονοϊου, που μπορεί να επαναληφθούν και τι σημαίνει έρευνα προς όφελος του κοινωνικού συνόλου», υπογράμμισε ο Αλ. Χαρίτσης.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συμμετέχει πρωταγωνιστικά σε αυτή τη συζήτηση, που πρέπει να γίνει με ειλικρίνεια, ανοιχτά χαρτιά και τη συμμετοχή της ίδιας της κοινωνίας», κατέληξε.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις