ΗΠΑ: Ουσίες για τη… θανατική ποινή μπορούν να σώσουν ασθενείς του κοροναϊού
Οι ουσίες, που έχουν ηρεμιστική ή παραλυτική δράση, μπορούν να φανούν πολύτιμες κατά τη διασωλήνωση των σοβαρών κρουσμάτων του ιού
ΗΠΑ: Φάρμακα που χρησιμοποιούνταν για τη θανατική ποινή στη μάχη του κοροναϊού
Εκατοντάδες ζωές θα μπορούσαν να σώσουν φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη… θανατική ποινή, η οποία εξακολουθεί να εφαρμόζεται σε πολιτείες των ΗΠΑ, αν διατεθούν για ιατρική χρήση απέναντι στον νέο κοροναϊό.
Μια ομάδα διακεκριμένων γιατρών και ερευνητών εξέδωσε ανακοίνωση μέσω της οποίας ζητά από τις πολιτείες που εφαρμόζουν τη θανατική ποινή να διαθέσουν τα ηρεμιστικά και παραλυτικά φάρμακα που συγκεντρώνουν σε τεράστια αποθέματα για χρήση στα πλαίσια εκτελέσεων κρατουμένων.
Τα φάρμακα ανήκουν στα πλέον περιζήτητα στις ΜΕΘ ολόκληρης της χώρας, όπου σημειώνονται ελλείψεις σημαντικών φαρμάκων με αποτέλεσμα η ζωή των ασθενών με κοροναϊό να τίθεται σε κίνδυνο.
Η επιστολή, η οποία συνυπογράφεται από επτά κορυφαίους αναισθησιολόγους, φαρμακοποιούς και ακαδημαϊκούς της ιατρικής, έχει αποσταλεί στα σωφρονιστικά καταστήματα σε όλες τις πολιτείες που εφαρμόζουν ακόμη θανατική ποινή. Σημειώνει ότι τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν τεράστιες ελλείψεις στα συγκεκριμένα φάρμακα, τα οποία χρησιμοποιούνται κατά τη διασωλήνωση και την μηχανική υποστήριξη των πλέον σοβαρών κρουσμάτων του κοροναϊού.
«Μπορεί να τα χρειαστείτε εσείς οι ίδιοι»
Η επιστολή, η οποία απευθύνεται στους διευθυντές των φυλακών, προειδοποιεί ότι οι ελλείψεις σε φάρμακα θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο ακόμη και τις ζωές των υψηλότερων στελεχών των ίδιων των σωφρονιστικών ιδρυμάτων.
“Τα αποθέματά σας μπορούν να σώσουν τις ζωές εκατοντάδων ανθρώπων. Εκείνοι που ενδέχεται να σωθούν μπορεί να είναι συνάδελφοί σας, αγαπημένα σας πρόσωπα, ακόμη κι εσείς οι ίδιοι”, σημειώνει.
Άγνωστος παραμένει ο αριθμός των πολιτειών με αποθέματα φαρμάκων για εκτέλεση κρατουμένων μέσω ένεσης, αν και οι 19 από τις 28 πολιτείες που εφαρμόζουν τη θανατική ποινή διαθέτουν πρωτόκολλα εκτέλεσης που συμπεριλαμβάνουν τη χρήση ηρεμιστικών και παραλυτικών φαρμάκων.
Τεράστια – και απόρρητα – αποθέματα
Τρεις πολιτείες – η Φλόριντα, η Νεβάδα και το Τενεσί – έχουν αποκαλύψει ότι διαθέτουν μεγάλες ποσότητες σχετικών φαρμάκων. Μόνο η Φλόριντα διαθέτει 20.000 mg βρωμιούχου ροκουρόνιου, ποσότητα που σύμφωνα με τους ειδικούς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη διασωλήνωση περίπου 100 ασθενών κοροναϊού.
Ωστόσο, πολλές πολιτείες κρατούν απόρρητες τις προμήθειές τους σε φάρμακα που προορίζονται για τη συγκεκριμένη χρήση. Αυτό κάνει τους ειδικούς να πιστεύουν ότι υπάρχει η δυνατότητα διάσωσης εκατοντάδων επιπλέον Αμερικανών.
“Κανένα από αυτά τα φάρμακα δεν σχεδιάστηκε με στόχο τη χρήση του σε εκτελέσεις”, τονίζει ο Joel Zivot, ένας από τους υπογράφοντες αναισθησιολόγους, ο οποίος ανήκει στο δυναμικό του Emory University και πλέον περιθάλπει ασθενείς του κοροναϊού που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.
“Ποτέ δεν ήταν αποδεκτό να δημιουργούνται τεράστια αποθέματα φαρμάκων τα οποία θα μπορούσαν να σώζουν ζωές με στόχο τη χρήση τους σε εκτελέσεις, όμως τώρα, στο πλαίσιο της πανδημίας, αυτή η πρακτική πραγματικά βλάπτει την κοινότητα”, σημειώνει ο Zivot.
Η Blaire Andres του Reprieve, ενός οργανισμού ανθρώπινων δικαιωμάτων που επιτηρεί τις θανατικές ποινές μέσω ένεσης, δήλωσε στον Guardian: “Όλα τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στις εκτελέσεις θα μπορούσαν να σώζουν ζωές. Δεν έχουν σχεδιαστεί για να προκαλούν βλάβες. Οι εταιρείες φροντίδας υγείας έχουν προειδοποιήσει ότι η συγκέντρωση τέτοιων φαρμάκων σε αποθήκες αιθουσών εκτελέσεων δημιουργεί επικίνδυνες ελλείψεις”.
- Κίνηση: «Φρακαρισμένος» ο Κηφισός και η Αττική Οδός – Πού εντοπίζονται καθυστερήσεις
- Τραμπ: «Σκότωσα το κουτάβι μου γιατί δεν εκπαιδεύονταν» – Ποια είναι η νέα υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας
- Ο Ντένζελ Ουάσινγκτον εισέρχεται στο κινηματογραφικό σύμπαν της Marvel
- Ποιος είναι ο ιός που θα μπορούσε να προκαλέσει την επόμενη πανδημία
- Ανασυγκρότηση στην Κουμουνδούρου – Προχωρά το «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» κόμμα Κασσελάκη
- Αγρίνιο: «Θόλωσα και την πυροβόλησα» – Τι είπε στους αστυνομικούς ο 30χρονος