Κοροναϊός : Εργοστάσια αλλάζουν την παραγωγή τους για τον περιορισμό της πανδημίας
Μερικές μικρές προσαρμογές στον εξοπλισμό και ελάχιστη έρευνα και σχεδιασμός είναι συχνά όσα απαιτούνται για μια ριζική αλλαγή της παραγωγής, που μπορεί να εξοπλίσει την κοινωνία στη μάχη της με τον νέο κοροναϊό
- Στη φυλακή ο 49χρονος για τον ξυλοδαρμό της Γαρυφαλλιάς
- «Ο Πούτιν δεν τρώει ανθρώπους», απαντά ο Πεσκόφ στον ισχυρισμό της Χάρις ότι θα είχε τον Τραμπ για μεσημεριανό
- «Να γίνει επιτέλους η δίκη» για το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου στο Ναυτοδικείο Πειραιά ζητούν επιζώντες
- Mια ΕΕ με «ακέφαλη» Γερμανία και αμερικανικούς δασμούς ξημερώνει – Θα σώσουν οι πρόωρες εκλογές την κατάσταση;
Μια έκτακτη σύσκεψη στις αρχές Μαρτίου ήταν αρκετή ώστε μια βρετανική εταιρεία παραγωγής Τζιν να αλλάξει τις δραστηριότητές της και να μεταπηδήσει στην παραγωγή… αντισηπτικού.
Το ξαφνικό lockdown που έκλεισε όλα τα μπαρ της Αγγλίας, εξαφάνισε τη ζήτηση για το χειροποίητο Τζιν που παρήγαγαν μέχρι τότε. Με μερικές μετατροπές στις διαδικασίες παραγωγής της, η εταιρεία άλλαξε αστραπιαία το προϊόν της καταφέρνοντας να επιβιώσει, να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας της, αλλά και να συμβάλλει ενεργά στην καταπολέμηση της πανδημίας.
Δεκάδες εταιρείες αλλάζουν αντικείμενο
Την ίδια διαδρομή ακολούθησε ένα πλήθος εταιρειών σε ολόκληρο τον κόσμο. Η Dyson, ο κατασκευαστής ηλεκτρικών σκουπών, ανέλαβε την παραγγελία 10.000 αναπνευστήρων για την βρετανική κυβέρνηση. Ακόμη και η Royal Mint, μια εταιρεία που κατασκευάζει χρυσά νομίσματα και άλλα πολύτιμα αντικείμενα, πλέον ασχολείται με την παραγωγή πλαστικών προσωπίδων για τους Βρετανούς επαγγελματίες υγείας.
Στη Γαλλία, οι εγκαταστάσεις του εργοστασίου της LVMH, που μέχρι τώρα παρήγαγαν πολυτελή αρώματα για οίκους όπως οι Christian Dior, Guerlain και Givenchy, τώρα δημιουργούν αντισηπτικά με ευχάριστο άρωμα. Στην Ιαπωνία, οι αποστειρωμένες εγκαταστάσεις της Sharp που χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή οθονών LCD, πλέον παράγουν 150.000 μάσκες την ημέρα. Και στην Κίνα, ο κατασκευαστής αυτοκινήτων SGMV παράγει μάσκες ήδη από τον Φεβρουάριο, χρησιμοποιώντας υλικά κατάλληλης ποιότητας που προμηθεύεται από έναν προμηθευτή που ως τώρα προσέφερε υφάσματα για καλύμματα αυτοκινήτων.
Όφελος για τα κράτη αλλά και για τις επιχειρήσεις
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για όλες αυτές τις αλλαγές. Στις ΗΠΑ, η μετάβαση έγινε μέσω της νομοθεσίας, η οποία επιτρέπει στην κυβέρνηση να επιτάξει εταιρείες για την παρασκευή απαραίτητου υλικού. Όμως οι περισσότερες εταιρείες προχώρησαν στην αλλαγή εθελοντικά, προκειμένου να διατηρήσουν την παραγωγή και τα κέρδη τους, τη στιγμή που οι κανονικές τους παραγγελίες εκμηδενίζονταν. Παράλληλα, η συγκυρία τους προσφέρει την ευκαιρία να μπορούν να δηλώσουν ειλικρινά ότι βοήθησαν στην μάχη της κοινωνίας με την πανδημία, κάτι που αργότερα μπορούν να κεφαλαιοποιήσουν μέσω του marketing.
Ταυτόχρονα, η παραγωγή απλού υγειονομικού υλικού και προστατευτικών μέσω είναι συχνά αρκετά απλή απαιτώντας ελάχιστες προσαρμογές του εξοπλισμού και την εκπόνηση βασικής έρευνας και σχεδιασμού. Αυτό σημαίνει ότι η παραγωγή μπορεί να ξεκινήσει μέσα σε λίγες μόνο ημέρες.
Ακόμη και πιο περίπλοκα προϊόντα μπορούν να αρχίσουν να κατασκευάζονται σε σύντομο χρονικό διάστημα, χάρη σε σύγχρονες τεχνολογίες όπως η εκτύπωση 3D. Εκμεταλλευόμενες τις δυνατότητες που προσφέρει, εταιρείες που μέχρι τώρα είχαν ένα εντελώς διαφορετικό πεδίο δραστηριοτήτων, μπορούν να παράξουν εξαρτήματα που χρησιμεύουν στα τεστ για τον κοροναϊό ή ακόμη και ως μέρη ιατρικού εξοπλισμού.
Οι δυσκολίες για τη μετάβαση
Φυσικά, δεν λείπουν και οι δυσκολίες, με μία από τις σημαντικότερες να είναι η έλλειψη που παρατηρείται σε πολλές από τις απαραίτητες πρώτες ύλες. Επιπλέον, μετά από το σχεδιασμό της παραγωγής, οι εταιρείες πρέπει να πάρουν κρατική έγκρισή για την παραγωγή του υλικού.
Ένας από τους λόγους είναι τα ιατρικά σκάνδαλα του παρελθόντος, που έκαναν τους νομοθέτες στην Ευρώπη να αυστηροποιήσουν τους όρους κατασκευής ιατρικού εξοπλισμού.
Ωστόσο, στα πλαίσια της επιτακτικότητας της κατάστασης, τέτοιου είδους περιορισμοί χαλαρώνουν προσωρινά.
Στη Μεγάλη Βρετανία το MHRA (Αρχή Ελέγχου Ιατρικών και Υγειονομικών Προϊόντων) δημοσίευσε λεπτομερή στοιχεία για τις “ελάχιστες προδιαγραφές” που πρέπει να πληρούν οι αναπνευστήρες, ενώ εξέδωσε πολιτική εξαίρεσης που επιτρέπει τη γρήγορη έγκριση ιατρικών συσκευών. Παράλληλα, η έγκριση των αιτήσεων για παρασκευή αντισηπτικού και ανάλογων προϊόντων γίνεται πιο γρήγορα παρά ποτέ.
Άλλο ένα πρόβλημα που έχει επιλυθεί με αποφασιστικότητα, είναι αυτό των πατενταρισμένων τεχνολογιών. Από το ξέσπασμα της πανδημίας και έπειτα, οργανισμοί όπως το Engineers for Doctors αλλά και η Βασιλική Ακαδημία Μηχανολογίας μοιράζονται τις γνώσεις τους και καθιστούν διαθέσιμα στο ευρύ κοινό εργαλεία ου επιτρέπουν στις εταιρείες να παράγουν ζωτικής σημασίας προϊόντα υγιεινής.
Κάποιες φωνές μάλιστα μιλούν για μια αλλαγή στον τρόπο που οι εταιρείες συνεργάζονται και ανταλλάσσουν πληροφορίες.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις