ΠΟΥ : Δέκα φορές πιο θανατηφόρος από τον Η1Ν1 ο κοροναϊός
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο κοροναϊός είναι δέκα φορές πιο θανατηφόρος από τον ιό της γρίπης τύπου Α (Η1Ν1), που εμφανίστηκε στα τέλη Μαρτίου 2009 στο Μεξικό, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας
- Πατέρας βίαζε και εξέδιδε την ανήλικη κόρη του σε άγνωστους άνδρες - Σοκάρει υπόθεση στη Γαλλία
- Πολάκης: Τη Δευτέρα θα είμαι μπροστάρης σε μια προσπάθεια ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ
- Φάμελλος: Τυχοδιώκτης ο Κασσελάκης – Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να σταματήσει το πάρτι δισεκατομμυρίων του Μητσοτάκη
- Το «εστιατόριο των λανθασμένων παραγγελιών» στην Ιαπωνία έχει να μας διδάξει πολλά
Σε νέες ανακοινώσεις για την εξέλιξη του κοροναϊού προχώρησε τη Δευτέρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο κοροναϊός είναι δέκα φορές πιο θανατηφόρος από τον ιό της γρίπης τύπου Α (Η1Ν1), που εμφανίστηκε στα τέλη Μαρτίου 2009 στο Μεξικό, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
«Τα δεδομένα από αρκετές χώρες μας δίνουν μια σαφέστερη εικόνα αυτού του ιού, πώς συμπεριφέρεται, πώς να τον σταματήσουμε. Γνωρίζουμε ότι η Covid-19 εξαπλώνεται γρήγορα και γνωρίζουμε ότι είναι θανατηφόρος: Δέκα φορές περισσότερο από τον ιό που είναι υπεύθυνος για την πανδημία της γρίπης του 2009», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους στην ψηφιακή συνέντευξη Τύπου από τη Γενεύη.
Μπορούν να νοσήσουν όσοι έχουν ιαθεί;
Ακόμα, ο ΠΟΥ αναφέρθηκε και στην πιθανότητα άτομα που έχουν ιαθεί από τον ιό να νοσήσουν εκ νέου.
Πρόκειται για ένα θέμα που τις τελευταίες ημέρες συζητείται εντόνως, μετά την είδηση ότι σχεδόν 100 άνθρωποι που είχαν ιαθεί στη Νότια Κορέα, νόσησαν εκ νέου.
Σύμφωνα λοιπόν με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι που έχουν ιαθεί από τον ιό αντισώματα ικανά να πολεμήσουν μια δεύτερη μόλυνση.
Σύμφωνα με το αμερικανικό CNBC αυτό σημαίνει ότι πολλοί ασθενείς μπορεί να μην αποκτήσουν ανοσία, μετά τη μάχη με τον φονικό ιό.
«Δεν έχουμε απάντηση σε αυτό. Είναι άγνωστο» ήταν οι δηλώσεις του Δρ. Μάικ Ράιαν.
Με περισσότερους από 300.000 ανθρώπους να έχουν ιαθεί από τον κοροναϊό, ο ΠΟΥ υπογραμμίζει την ανάγκη για κατανόηση του πως ανταποκρίνονται τα αντισώματα και αν αυτά παρέχουν ανοσία και για πόσο καιρό.
«Αυτό είναι κάτι που πραγματικά χρειάζεται να κατανοήσουμε καλύτερα. Τι δείχνει αυτή η αντίδραση αντισωμάτων όσον αφορά την ανοσία» είπε από την πλευρά της η Δρ. Μαρία φαν Κερκόουβ.
Έξι κριτήρια για τη χαλάρωση των μέτρων
Νέες συστάσεις προς τις χώρες που μελετούν άρση των περιοριστικών μέτρων πρόκειται να εκδώσει αύριο Τρίτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Οι συστάσεις θα έχουν έξι κριτήρια τα οποία θα πρέπει να λάβουν υπόψη στον σχεδιασμό τους τα κράτη που σκέφτονται να προχωρήσουν σε χαλάρωση των μέτρων.
Οι επικεφαλής του ΠΟΥ σημείωσαν επίσης κατά την σημερινή ενημέρωση, ότι η ιατρική και ερευνητική κοινότητα παίρνει πολύ σοβαρά τις δυνατότητες της χλωροκίνης και της υδροχλωροκίνης.
Αναφορικά με τις πρόσφατες αιχμές αλλά και τις έμμεσες απειλές που εκτόξευσε ο Πρόεδρος Τραμπ για διακοπή χρηματοδότησης του Οργανισμού, ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντάνομ Γεμπρεγεσούς είπε: «Αυτό που ξέρω είναι ότι (ο Τραμπ) ειναι υποστηρικτικός. Ελπιζω ότι η χρηματοδότηση θα συνεχιστεί. Η σχέση που έχουμε είναι καλή και ελπίζω να συνεχιστεί».
Να μην αρθούν ακόμη τα περιοριστικά μέτρα
Τέλος, υπογράμμισε την ανάγκη να μην αρθούν πρόωρα τα περιοριστικά μέτρα.
Όπως σημείωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Δρ. Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, «ενώ η εξάπλωση του COVID επιταχύνεται πολύ γρήγορα, η αποκλιμάκωσή του είναι πιο αργή». Και συνέστησε οι όποιοι περιορισμοί να αρθούν αργά.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις