Κοροναϊός : Το Λονδίνο προετοιμάζεται για σενάριο ύφεσης έως 35%
Κληθείς να σχολιάσει το σενάριο του γραφείου ευθύνης προϋπολογισμού, σύμφωνα με το οποίο εκτιμάται μείωση του ΑΕΠ κατά 35% και αύξηση της ανεργίας στο 10% κατά το δεύτερο τετράμηνο του έτους, ο κ. Σουνάκ είπε ότι πρόκειται για ένα πιθανό σενάριο
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Μηχανική βλάβη σε πλοίο με 115 επιβάτες - Επέστρεψε στον Πειραιά
- Στο στόχαστρο της αστυνομίας τρία άτομα που χειροκροτούσαν τον μακελάρη στο Μαγδεμβούργο
- Αμερικανικό μαχητικό καταρρίφθηκε κατά λάθος από αμερικανικό καταδρομικό
Στα εφιαλτικά σενάρια για την οικονομία της Μεγάλης Βρετανίας, τα οποία είδαν το φως της δημοσιότητας, αναφέρθηκε ο βρετανός υπουργός Οικονομικών, Ρίσι Σουνάκ.
Κληθείς να σχολιάσει το σενάριο του γραφείου ευθύνης προϋπολογισμού, σύμφωνα με το οποίο εκτιμάται μείωση του ΑΕΠ κατά 35% και αύξηση της ανεργίας στο 10% κατά το δεύτερο τετράμηνο του έτους, ο κ. Σουνάκ είπε ότι πρόκειται για ένα πιθανό σενάριο.
Μάλιστα, σε αυτό το πλαίσιο συμπλήρωσε πως είναι σημαντικό η κυβέρνηση να είναι ειλικρινής με τους ανθρώπους για όλα όσα μπορούν να συμβούν.
Σύμφωνα με τον βρετανό ΥΠΟΙΚ η κατάσταση που αντιμετωπίζει η Βρετανία «θα έχει πολύ σημαντικές συνέπειες στην οικονομία μας», όπως συνέβη και σε άλλες χώρες.
«Αυτές που ζούμε είναι δύσκολες στιγμές και θα έρθουν ακόμα δυσκολότερες» υπογράμμισε.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον υπουργό, οι οικονομικές επιπτώσεις στη Βρετανία θα είναι προσωρινές και δεν θα επηρεάσουν μία ολόκληρη γενιά, ενώ η ανάκαμψη θα είναι γρήγορη.
Ερωτηθείς για το πώς θα βρει τα χρήματα για να καλύψει το έλλειμμα που θα δημιουργήσει ο μεγάλος δανεισμός, απάντησε ότι δεν μπορεί να μιλήσει για μελλοντικές φορολογικές πολιτικές, ωστόσο η καλύτερη πολιτική είναι να διασφαλιστεί ότι η οικονομία της χώρας θα μπορέσει να επιστρέψει στην κανονικότητα το συντομότερο δυνατό.
Το υπουργείο Οικονομικών, ανέφερε ο Σουνάκ, ετοιμάζεται για να θέσει σε λειτουργία το πρόγραμμα διατήρησης εργασίας, το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα στους δικαιούχους – εταιρείες να αιτούνται για χρήματα με τα οποία θα πληρώνουν το εργατικό προσωπικό τους, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε προσωρινή άδεια λόγω του κοροναϊού.
«Η προγραμματισμένη οικονομική μας απάντηση προστατεύει εκατομμύρια θέσεις εργασίας, επιχειρήσεις, αυτοαπασχολούμενους, φιλανθρωπικά ιδρύματα και νοικοκυριά» τόνισε και συμπλήρωσε πως «το σχέδιό μας είναι το σωστό».
Τέλος, κατέληξε λέγοντας πως αυτή τη στιγμή «το πιο σημαντικό πράγμα που μπορούμε να κάνουμε για να προστατεύσουμε την οικονομία, είναι να προστατεύσουμε την υγεία των ανθρώπων.
Το σενάριο για μείωση 35% του ΑΕΠ
Υπενθυμίζεται πως το γραφείο ευθύνης για τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης δημοσίευσε σήμερα ένα σενάριο, κατά το οποίο το ΑΕΠ της Βρετανίας μπορεί να μειωθεί κατά 35% στο δεύτερο τετράμηνο του έτους και η ανεργία να αυξηθεί κατά 2 εκατομμύρια.
Μάλιστα, διευκρινίζει ότι δεν πρόκειται για πρόβλεψη, αλλά για μία πιθανότητα που θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί, εξαιτίας του lockdown από την πανδημία του κοροναϊού.
Στο σενάριο αυτό εκτιμάται ότι η πανδημία θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση του δημόσιου δανεισμού και του χρέους, αντανακλώντας τη διακοπή της οικονομικής δραστηριότητας.
Για την απάντηση της κρατικής πολιτικής σε αυτή την πανδημία αναφέρεται ότι, αν και θα έχει άμεσο κόστος στον προϋπολογισμό, θα συμβάλει στον περιορισμό της μακροχρόνιας οικονομικής ζημίας και των δημοσιονομικών, καθώς το κόστος από μία μηδενική κρατική ενέργεια θα ήταν υψηλότερο.
Το σενάριο αυτό θεωρεί πιθανή την υπόθεση ενός lockdown επί τρεις μήνες, ακολουθούμενο από μία περίοδο άλλων τριών μηνών στην οποία κάποια από τα μέτρα θα έχουν αρθεί.
Εκτός από την πτώση του ΑΕΠ κατά 35%, που όμως θεωρείται ότι θα ανακάμψει γρήγορα, η ανεργία εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει το 10%, αλλά θα μειωθεί με πιο αργό ρυθμό από ό,τι η ανάκαμψη του ΑΕΠ, ενώ ο καθαρός δανεισμός του δημοσίου θα αυξηθεί κατά 218 δισεκατομμύρια λίρες για το 2020 – 2021 -το μεγαλύτερο έλλειμμα μίας χρονιάς από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο- πριν πέσει και πάλι στο ποσό που προβλεπόταν μεσοπρόθεσμα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις