Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Σε μετεγκαταστάσεις ασυνόδευτων εξαντλείται η ευαισθησία της Ευρώπης – Ρουλέτα παίζει στα καμπ η Ελλάδα

Σε μετεγκαταστάσεις ασυνόδευτων εξαντλείται η ευαισθησία της Ευρώπης – Ρουλέτα παίζει στα καμπ η Ελλάδα

Η διασπορά του κοροναϊού ωστόσο στα καμπ, όπως για παράδειγμα στη Ριτσώνα και τη Μαλακάσα, δείχνει ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έπρεπε να είχαν πάρει νωρίτερα και ταχύτερα αποφάσεις.

Κινητικότητα για να συμβάλει στο έργο αποσυμφόρησης των νησιών με προτεραιότητα τις ευάλωτες ομάδες και τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα δείχνει η Ευρώπη.

Η διασπορά του κοροναϊού ωστόσο στα καμπ, όπως για παράδειγμα στη Ριτσώνα και τη Μαλακάσα, δείχνει ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έπρεπε να είχαν πάρει νωρίτερα και ταχύτερα αποφάσεις ώστε να μην είχαν σημειωθεί κρούσματα στα κέντρα φιλοξενίας.

Ακόμα και τα μέτρα που πάρθηκαν μετά τα πρώτα κρούσματα, όπως η καραντίνα ατόμων οι οποίοι προβλήθηκαν από τον κοροναϊό εντός των καμπ, βάζει σε κίνδυνο χιλιάδες πρόσφυγες, καθώς τα μέτρα προστασίας -κοινωνική απομόνωση ή πλύσιμο χεριών- δεν είναι δυνατόν να τηρηθούν στα ήδη υπερπληθή κέντρα φιλοξενίας.

Ήδη από χτες, Μεγάλη Δευτέρα, ξεκίνησε η μεταφορά ανήλικων προσφύγων από το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας για Πειραιά και μετέπειτα για Γερμανία.

Επιπλέον 20 αιτούντες άσυλο αναχωρούν σήμερα για Πειραιά με προορισμό δομές στην ενδοχώρα.

Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 2.000 αιτούντες άσυλο που διαμένουν στα νησιά είναι ευάλωτοι απέναντι στην πανδημία του κοροναϊού και θα μεταφερθούν προσωρινά σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα, στα νησιά και την ενδοχώρα, προκειμένου να προστατευθούν.

Αναχωρούν για Γερμανία 35 προσφυγόπουλα

Αναχώρησαν το απόγευμα της Μ. Δευτέρας 20 ανήλικοι πρόσφυγες από το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας για Πειραιά και το Μ. Σάββατο 18 Απριλίου για Γερμανία.

Επίσης 20 αιτούντες άσυλο αναχωρούν σήμερα, σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα «Στο Νησί», μέσω της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες για Πειραιά με προορισμό δομές στην ενδοχώρα.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, με την εν λόγω αναχώρηση ανηλίκων προσφύγων για Γερμανία και 12 ακόμα ανηλίκων από τα νησιά για το Λουξεμβούργο, ξεκινάει να εφαρμόζεται το ευρωπαϊκό σχέδιο για μετεγκατάσταση 1.600 ασυνόδευτων ανηλίκων σε κράτη-μέλη της ΕΕ.

Προτεραιότητα τα ασυνόδευτα ανήλικα

Υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση ότι η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα ελληνικής πρωτοβουλίας, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που καθόρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θέτοντας ως προσωπική του προτεραιότητα το ζήτημα των ασυνόδευτων ανήλικων μεταναστών στην Ελλάδα.

Το πρόγραμμα μετεγκατάστασης επιτεύχθηκε έπειτα από συμφωνία του αναπληρωτή υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργου Κουμουτσάκου, με τους ομόλογους υπουργούς. Τονίζεται ότι στην προσπάθεια αυτή συνέβαλαν η επίτροπoς Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ίλβα Γιόχανσον, καθώς και η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου.

Ας σημειωθεί ότι πενήντα ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στην Ελλάδα θα δεχτεί η Γερμανία, στο πλαίσιο του αντίστοιχου σχεδιασμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αίσιο τέλος στην «οδύσσεια» του 10χρονου προσφυγόπουλου

Στη μεταβατική δομή φιλοξενίας που λειτουργεί η ΜΕΤΑδραση στην Αθήνα μεταφέρθηκε τελικά το δεκάχρονο ασυνόδευτο παιδί, που βρισκόταν επί σχεδόν ενάμιση μήνα σε κρατητήριο αστυνομικού τμήματος στα Σέρβια Κοζάνης.

Την ιστορία του παιδιού είχε δημοσιοποιήσει η ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ, ομάδα της οποίας εντόπισε το παιδί από τη Συρία να παραμένει για 44 ημέρες έγκλειστο σε καθεστώς προστατευτικής φύλαξης στο συγκεκριμένο αστυνομικό τμήμα.

Σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το αστυνομικό τμήμα Σερβίων και την Εισαγγελία, η ΜΕΤΑδραση ανέλαβε να διεκπεραιώσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες, προκειμένου να καταστεί δυνατή η μεταφορά του παιδιού από την Κοζάνη στην Αθήνα και η εγκατάστασή του στη δομή, που φιλοξενεί άλλα 14 παιδιά της ίδιας ηλικίας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΜΕΤΑδρασης, «το παιδί ήταν εμφανώς ταλαιπωρημένο από τη μακρά παραμονή του σε ένα κρατητήριο, αλλά η συνοδός της ΜΕΤΑδρασης με τη βοήθεια τηλεφωνικής διερμηνείας τού εξήγησε ότι βρισκόταν εκεί για να το συνοδεύσει σε ένα οικογενειακό περιβάλλον, όπου υπάρχουν και άλλα παιδιά της ηλικίας του».

Σχέδιο αποσυμφόρησης

«Αποσυμφόρηση στα νησιά το πρώτο τρίμηνο του 2020 και σημαντική μείωση των ροών προσφύγων και μεταναστών μετά την εφαρμογή των αυξημένων μέτρων, διαπιστώνει το υπουργείο Μετανάστευσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου εκδόθηκαν 31% περισσότερες αποφάσεις Ασύλου το Μάρτιο σε σχέση με το Φεβρουάριο, ενώ μειώνονται οι εκκρεμότητες.

Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου δημοσιεύει το ενημερωτικό δελτίο του Μαρτίου 2020, με τα στοιχεία καταγραφής των μεταναστευτικών ροών, του συνολικού αριθμού των διαμενόντων στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), των μετακινήσεων προς την ενδοχώρα, καθώς και τα στοιχεία που αφορούν στην εξέταση των αιτήσεων ασύλου και των προσφυγών.

Μεταφέρονται από τα νησιά περίπου 2.000 ευάλωτοι πρόσφυγες

Όπως επισήμανε ο επικεφαλής του ελληνικού γραφείου του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, Τζιανλούκα Ρόκο, κατά τη διάρκεια σημερινής διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου, η μεταφορά αφορά σε άτομα που κρίνονται ευάλωτα απέναντι στην πανδημία, κάτι που για παράδειγμα περιλαμβάνει όλους όσοι είναι άνω των 65 ετών, ακόμα και αν δεν έχουν προβλήματα υγείας. Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, στην ενδοχώρα, και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, στα νησιά, αναζητούν θέσεις φιλοξενίας για τη διαμονή αυτών των ανθρώπων «μέχρι ο κορονοϊός να μην είναι πλέον απειλή», όπως είπε ο κ. Ρόκο.

Ο ΔΟΜ, εξήγησε ο επικεφαλής του ελληνικού γραφείου, επιχειρεί να συμπληρώσει τα ήδη υπάρχοντα στο πρόγραμμα φιλοξενίας ξενοδοχεία στην ενδοχώρα «και όχι να σταματήσει το τρέχον πρόγραμμα φιλοξενίας σε αυτά». Όπως διαβεβαίωσε, «υπάρχει ενδιαφέρον από την πλευρά των ξενοδοχείων να φιλοξενήσουν μετανάστες σε αυτή τη φάση και για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα».

Μετεγκατάσταση ασυνόδευτων

Στην κατεύθυνση της αποσυμφόρησης των νησιών κινείται και η μετεγκατάσταση ασυνόδευτων ανηλίκων σε άλλες χώρες. Η αρχή γίνεται την Τετάρτη με τη μετεγκατάσταση δώδεκα ασυνόδευτων παιδιών στο Λουξεμβούργο και θα ακολουθήσει η Γερμανία και πάλι αυτή την εβδομάδα. Όπως εξήγησε ο επικεφαλής του ΔΟΜ, η Γενική Διεύθυνση Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG HOME) επεξεργάζεται ένα γενικό πλαίσιο για όλα τα κράτη μέλη που θα ήθελαν να συμμετάσχουν στη μετεγκατάσταση.

Το σχέδιο αυτό, σύμφωνα με τον κ. Ρόκο, αναμένεται να δημοσιοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα, και θα θέτει κριτήρια επιλεξιμότητας ίδια για όλα τα κράτη μέλη, για να αποφύγουν να θέτουν τους δικούς τους όρους, για το εάν θέλουν να μετεγκαταστήσουν αγόρια ή κορίτσια, από τη Συρία ή από άλλες χώρες, ηλικίας κάτω ή άνω των 14 ετών. Εξετάζεται η προοπτική τα κριτήρια επιλεξιμότητας να μην αφορούν μόνο ασυνόδευτα παιδιά αλλά και παιδιά με τις οικογένειές τους που κρίνονται όμως ως ιδιαίτερα ευάλωτες περιπτώσεις.

«Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς που συμμετέχουμε συστήνουμε να διατηρηθούν τα κριτήρια αυτά όσο το δυνατόν πιο ευρεία προκειμένου να μην υπάρχουν οι περιορισμοί που υπήρξαν στο παρελθόν», παρατήρησε ο επικεφαλής του ΔΟΜ.

ΟΗΕ: Αξιοποιείστε τους πρόσφυγες για τη μάχη κατά του κοροναϊού

Το Συμβούλιο της Ευρώπης και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στηρίζουν τα κράτη μέλη ώστε να συμπεριλάβουν τους πρόσφυγες επαγγελματίες υγείας στην ανταπόκριση απέναντι στην πανδημία για τον κοροναϊό, όπως σημειώνουν σε κοινή τους ανακοίνωση.

Οι δύο φορείς υπενθυμίζουν ότι υπάρχουν πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο που βρίσκονται σήμερα στην Ευρώπη, οι οποίοι διαθέτουν τις απαραίτητες ικανότητες και τη σχετική εμπειρία και είναι πρόθυμοι να εμπλακούν και να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ωστόσο, τα περισσότερα επαγγέλματα που σχετίζονται με την υγεία διέπονται από αυστηρούς κανονισμούς και οι αρμόδιες κρατικές υγειονομικές αρχές χρειάζεται να δώσουν την απαραίτητη έγκριση.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης εγκαινίασε το 2017 το πρόγραμμα «Ευρωπαϊκό Διαβατήριο για τα Προσόντα των Προσφύγων» με σκοπό να βοηθήσει τα κράτη να αξιολογήσουν τα προσόντα των προσφύγων και να διευκολύνουν την ένταξή τους.

Σε αυτό συμμετέχουν κέντρα αναγνώρισης δέκα χωρών (Αρμενία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Ολλανδία, Νορβηγία, Ηνωμένο Βασίλειο), δημόσιες αρχές και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

500 πρόσφυγες έχουν ωφεληθεί από το ευρωπαϊκό διαβατήριο

Ο πρώτος κάτοχος του Ευρωπαϊκού αυτού Διαβατηρίου βρήκε μόνιμη εργασία σε τομέα σχετικό με την υγεία στη Νορβηγία το 2019. Περισσότεροι από 500 πρόσφυγες έχουν επωφεληθεί μέχρι στιγμής από το πρόγραμμα αυτό σε όλη την Ευρώπη.

Όπως σημειώνεται, το Ευρωπαϊκό Διαβατήριο μπορεί να βοηθήσει να δημιουργηθεί μια δεξαμενή πιστοποιημένων επαγγελματιών υγείας που θα έχουν ήδη αξιολογηθεί, προκειμένου οι κρατικές υγειονομικές αρχές να καθορίσουν τον καλύτερο τρόπο για την αξιοποίηση του δυναμικού των προσφύγων, εάν και όταν χρειαστεί.

Η Ύπατη Αρμοστεία συνεργάζεται με εταίρους της προκειμένου να βρουν καινοτόμους τρόπους για να προσεγγίσουν τις προσφυγικές κοινότητες, να εντοπίσουν τους πρόθυμους επαγγελματίες υγείας και να διευκολύνουν την πρόσβασή τους σε διαδικτυακά τεστ.

Διαμένοντες στα νησιά

Στις 31/3/2020 είχαμε 36.387 διαμένοντες στα ΚΥΤ των νησιών, έναντι 38.423 την 31/12/2019. Αναλυτικότερη σύγκριση τέλος Μαρτίου με τέλος Δεκεμβρίου.

ΚΥΤ Διαμένοντες

31/12/19 Διαμένοντες

31/03/2020 Διαφορά

ΛΕΣΒΟΥ 18.615 18.966 1,9%

ΧΙΟΥ 5.782 5.313 – 8,1%

ΣΑΜΟΥ 7.765 7.154 -7,9%

ΚΩ 3.765 2.838 -24,6%

ΛΕΡΟΥ 2.496 2.116 -15,2%

ΣΥΝΟΛΟ ΚΥΤ 38.423 36.387 -5,3%

ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΔΙΑΜΕΝΟΝΤΕΣ

Διαμένοντες

31/12/2019 Διαμένοντες

31/03/2020 Διαφορά

ΛΕΣΒΟΣ 20.785 21.147 1,7%

ΧΙΟΣ 6.078 5.593 -8,0%

ΣΑΜΟΣ 8.064 7.505 -6,9%

ΚΩΣ 4.119 3.472 -15,7%

ΛΕΡΟΣ 2.757 2.330 -15,5%

ΛΟΙΠΑ ΝΗΣΙΑ 96 92 -4,1%

ΣΥΝΟΛΟ ΝΗΣΙΩΝ 41.899 40.139 -4,3%

V. Εκκρεμότητες και ροή αιτήσεων Ασύλου & Προσφυγών

Τα εκκρεμή αιτήματα ασύλου μειώθηκαν κατά 4,7% τον Μάρτιο και 2,7% στο Ά Τρίμηνο του 2020. Σήμερα εκκρεμούν 120.165 αποφάσεις έναντι 126.083 τον Φεβρουάριο και 123.515 σε σχέση με τις 31/12/2019.

Υπηρεσία Ασύλου

ΜΗΝΑΣ ΕΚΚΡΕΜΕΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΜΕΤΑΒΟΛΗ (%) ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΜΕΤΑΒΟΛΗ (%)

Δεκ-19 123.515 4.671

Ιαν-20 126.181 2,20% 3.783 -19%

Φεβ-20 126.083 -0,10% 5.273 +39%

Μαρ-20 120.165 -4,70% 6.904 +31%

Αντίστοιχα, τον Μάρτιο εκδόθηκαν 6.904 αποφάσεις ασύλου, έναντι 5.273 που είχαν εκδοθεί το Φεβρουάριο και 3.783 που είχαν εκδοθεί τον Ιανουάριο του 2020. Συνολικά, το Α΄ τρίμηνο του 2020 έχουν εκδοθεί 15.960 αποφάσεις α΄ βαθμού, έναντι 13.184 το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019 και 13.668 το τελευταίο τρίμηνο του 2019.

Τέλος, συνεχίστηκε η μείωση των εκκρεμοτήτων στην Αρχή Προσφυγών όπου εξετάζονται οι αιτήσεις ασύλου Β΄ Βαθμού, καθώς εξετάστηκαν 2.477 υποθέσεις τον Μάρτιο, έναντι 2.184 τον Φεβρουάριο και 1.927 τον Ιανουάριο. Οι εκκρεμείς υποθέσεις ανέρχονταν σε 14.610 τον Δεκέμβριο του του 2019, 13.311 τον Ιανουάριο του 2020, 11.216 τον Φεβρουάριο του 2020 και 10.459 την 31/3/2020.

Must in

Μαθήματα ελληνικής Ιστορίας

Στη μελέτη «Ιστορία, έθνος και μυθιστόρημα στη Μεταπολίτευση» ο Δημήτρης Τζιόβας προσεγγίζει τη σχέση λογοτεχνίας και έθνους μέσα από τις μεταμορφώσεις του λεγόμενου «ιστορικού μυθιστορήματος», της μνήμης και των τραυμάτων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024