Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου: «Στέλνουμε το μήνυμα της σοβαρής και ασφαλούς Περιφέρειας
Η περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου μιλάει για όλα στο in.gr
Εν μέσω πανδημίας η πρώτη γυναίκα περιφερειάρχης στην Ελλάδα, Ρόδη Κράτσα, έχει αναλάβει την ευθύνη τα Ιόνια νησιά να ξανανακαλύψουν τον “εαυτό τους”. Να επαναπροσδιορίσουν την ταυτότητα τους, να θεραπεύσουν ότι τα “πλήγωνε” στο παρελθόν και να μετατραπούν σε πυλώνα ανάπτυξης με επίκεντρο τον άνθρωπο. Η κυρία Κράτσα στην συνέντευξη που μας παραχώρησε έκανε και ιδιαίτερη αναφορά στις δομές υγείας των νησιών λέγοντας μεταξύ άλλων:
“Η δημόσια υγεία αποτελεί τον μεγάλο ασθενή σε ολόκληρη την χώρα, ιδιαίτερα στην περιφέρεια, με έμφαση στις νησιωτικές Περιοχές, όπως η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Δεν έγιναν τα τελευταία χρόνια οι απαραίτητες επενδύσεις ούτε σ’ εξοπλισμό, ούτε σε ανθρώπινο δυναμικό. Λειτουργούν οι δομές (Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας) υποστελεχωμένες με έλλειψη μονίμων θέσεων ιατρών και νοσηλευτών, ενώ οι θέσεις των περαστικών επικουρικών δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες και την ασφάλεια που επιζητούν οι τοπικές κοινωνίες.”
Κυρία Κράτσα, ποιά τα μέτρα που λάβατε για την προστασία της υγείας, λόγω της πανδημίας; Κατά πόσο εφαρμόζονται;
Από την πρώτη στιγμή αντιμετωπίσαμε με υπευθυνότητα και ενότητα αυτή την πρωτόγνωρη κρίση με την κατάρτιση σχεδίου προσαρμοζόμενου στις κυβερνητικές αποφάσεις εφαρμογής μέτρων, ώστε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να προστατευθεί το ανθρώπινο δυναμικό στις Υπηρεσίες μας και η δημόσια υγεία σε μικρά και μεγάλα νησιά. Στέλνουμε σε κάθε κατεύθυνση το μήνυμα της σοβαρής και ασφαλούς Περιφέρειας.
Θέσαμε σε άμεση εφαρμογή την αποσυμφόρηση των Υπηρεσιών από εργαζόμενους και πολίτες, ενεργοποιήσαμε τις εθελοντικές ομάδες για την βοήθεια στους συμπολίτες μας που παραμένουν στο σπίτι και δεν έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν τις ανάγκες των προμηθειών τους, δημιουργήσαμε ειδικές τηλεφωνικές γραμμές σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα για την ενημέρωση των πολιτών αλλά και ανοιχτή τηλεφωνική γραμμή βοήθειας για την παροχή συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης.
Συνεργαστήκαμε με τους Δήμους για την προστασία των πολιτών, ιδιαίτερα στα μικρά νησιά, προχωρήσαμε σε απολυμάνσεις των κτιρίων των Περιφερειακών Ενοτήτων, προμηθευτήκαμε είδη ατομικής υγιεινής και μέσα συλλογικής προστασίας (μάσκες γάντια, προστατευτικές στολές), συγκροτήσαμε Ομάδες Κρούσης για τη διαχείριση κρίσιμων θεμάτων που μπορεί να ανακύψουν σε σχέση με τον ιό και έχουμε καθημερινή επικοινωνία με τις Αρχές στις πύλες εισόδου (αεροδρόμια, λιμάνια) για την παρακολούθηση της εφαρμογής των οδηγιών του ΕΟΔΥ και την καταγραφή περιστατικών. Αναλάβαμε πρωτοβουλία για την παραχώρηση πέντε οικίσκων και την τοποθέτησή τους, στα νοσοκομεία της Περιφέρειας, για την κάλυψη έκτακτων αναγκών τους.
Παράλληλα έχουμε αναλάβει την αναβάθμιση των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας σε κτηριακές εγκαταστάσεις και εξοπλισμό προ της κρίσης, ενώ σήμερα προσπαθούμε να ενισχύσουμε με τον αναγκαίο εξοπλισμό και υλικά προστασίας το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό.
Τέλος, με τις επισταμένες παρεμβάσεις μας και την επιμονή μας πετύχαμε την απαγόρευση κατάπλου των επαγγελματικών πλοίων θαλάσσιας αναψυχής (όπως κρουαζιερόπλοιων και ημερόπλοιων αναψυχής) όπως και ιδιωτικών σκαφών αναψυχής για την προστασία των νησιών μας. Παραμένουμε σε συνεχή εγρήγορση και ετοιμότητα τονίζοντας βέβαια ότι η καλύτερη πρόβλεψη και αντιμετώπιση είναι να «Μείνουμε σπίτι».
Πως εξηγείτε την υποβαθμισμένη κατάσταση στις δομές υγείας με τις μεγάλες ελλείψεις στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων;
Η δημόσια υγεία αποτελεί τον μεγάλο ασθενή σε ολόκληρη την χώρα, ιδιαίτερα στην περιφέρεια, με έμφαση στις νησιωτικές Περιοχές, όπως η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Δεν έγιναν τα τελευταία χρόνια οι απαραίτητες επενδύσεις ούτε σ’ εξοπλισμό, ούτε σε ανθρώπινο δυναμικό. Λειτουργούν οι δομές (Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας) υποστελεχωμένες με έλλειψη μονίμων θέσεων ιατρών και νοσηλευτών, ενώ οι θέσεις των περαστικών επικουρικών δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες και την ασφάλεια που επιζητούν οι τοπικές κοινωνίες.
Με την ανάληψη των καθηκόντων μας , θέσαμε στόχο την χρηματοδότηση μέσω του ΕΣΠΑ σε υποδομές και εξοπλισμό στις μονάδες υγείας. Έχουμε καταγράψει τις ανάγκες σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό, τις οποίες επικαιροποιούμε σήμερα εν μέσω κρίσης και ξεκινάμε τις διαδικασίες για την κτηριακή και τεχνολογική αναβάθμιση των 12 Κέντρων Υγείας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Είναι το πρώτο βήμα για την δημόσια υγεία , την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων, την κοινωνική συνοχή και την οχύρωση για ενδεχόμενες κρίσεις.
Οι αθλητικές εγκαταστάσεις της Περιφέρειάς σας είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο;
Ούτε και αυτές δυστυχώς κρίνονται στα βασικά κριτήρια. Εικόνες ντροπής προσφέρουν. Οι αθλητικές εγκαταστάσεις δεν ανήκουν στην Περιφέρεια. Ένα αθλητικό κέντρο είναι εθνικό στην Κέρκυρα και τα άλλα αθλητικά κέντρα είναι δημοτικά. Συνεργαζόμαστε όμως με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για την αναβάθμιση των υποδομών και είμαστε έτοιμοι να συνάψουμε προγραμματικές συμβάσεις με τους Δήμους που το επιθυμούν, για να πετύχουμε μαζί τους ενίσχυση του αθλητισμού με τα πλεονεκτήματα που αυτό προσφέρει στην σωματική και ψυχική υγεία αλλά και στη διοργάνωση αθλητικών γεγονότων. Παράλληλα έχουμε συνάψει συνεργασία με τον Υφυπουργό Αθλητισμού κ. Λευτέρη Αυγενάκη για να ξεκινήσει από τα Ιόνια Νησιά το πρόγραμμα «Ζούμε Αθλητικά». Αναστείλαμε την έναρξη, λόγω κρίσης κορωνοϊού, αλλά προετοιμαζόμαστε με αισιοδοξία.
Σχετικά με το νομοσχέδιο που αφορά τον “Εκσυγχρονισμό της Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας” ως Περιφερειακή Αρχή τι διεκδικείτε;
Το νομοσχέδιο κινείται σε σωστή κατεύθυνση. Φέρνει την προστασία των περιοχών με ιδιαίτερη περιβαλλοντική αξία, πιο κοντά στην κοινωνία και κάνει την διαχείριση τους πιο αποτελεσματική και διαφανή. Η Περιφέρειά μας προτείνει και ζητά από το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος την ουσιαστική συμμετοχή και με ορισμένο ρόλο των Περιφερειών στις Μονάδες Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΜΔΠΠ), που θα λειτουργούν εντός των διοικητικών τους ορίων για να υπάρξει συντονισμός στην προστασία του περιβάλλοντος και στην αξιοποίηση ανθρώπινων και οικονομικών πόρων που διατίθενται.
Διεκδικούμε επίσης την στελέχωση των νέων Μονάδων με το κατάλληλο προσωπικό και με προτεραιότητα στο προσωπικό που υπηρετεί ήδη στους λειτουργούντες Φορείς Διαχείρισης, καθώς επίσης και την πρόβλεψη μεταβατικής περιόδου, ικανού χρόνου, για την ομαλή διαδοχή και μεταφορά των πάσης φύσεως λειτουργιών από τους υπάρχοντες, στους νέους φορείς.
Τέλος διεκδικούμε, σε καίρια ζητήματα που θα έχουν σχέση με τον σχεδιασμό δράσεων και ενεργειών επί των Προστατευομένων Περιοχών, οι συσταθησόμενες Τοπικές Επιτροπές διαχείρισης με μέλη ειδικούς επιστήμονες και εμπειρογνώμονες, να έχουν στα θέματα αυτά, όχι μόνο συμβουλευτική έκφραση γνώμης, αλλά δεσμευτική, ώστε να επιτευχθεί η απόλυτη προστασία των κατά τόπους Προστατευομένων Περιοχών. Θέλουμε οι Περιφέρειες και οι τοπικές κοινωνίες να έχουν τα μέσα της προστασίας και της αξιοποίησης του περιβάλλοντος, συνειδητοποιώντας την σημασία του και την ευθύνη τους.
Πριν λίγο καιρό κατατέθηκαν στην Περιφέρειά σας 67 επενδυτικά σχέδια ποσού 84,4 εκατ.ευρώ, κυρίως με τουριστικό προσανατολισμό. Είναι σε υψηλό βαθμό ωριμότητας ώστε να χρηματοδοτηθούν και δεύτερον τα Ιόνια νησιά δεν έχουν περιθώρια ανάπτυξης και σε άλλους τομείς;
Υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Περιφέρειά μας, μεγάλων αλλά και μικρών, κι αυτό φαίνεται και από τον συνολικό αριθμό αιτήσεων υπαγωγής που υποβλήθηκαν στα αντίστοιχα προγράμματα του Αναπτυξιακού Νόμου 4399/2016.
Αυτή τη στιγμή 17 από τα 67 επενδυτικά σχέδια που αφορούν τον 3ο κύκλο του καθεστώτος ενίσχυσης «Γενική Επιχειρηματικότητα» έχουν ελεγχθεί ως προς την πληρότητά τους από τους αξιολογητές του Εθνικού Μητρώου Πιστοποιημένων Αξιολογητών του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων και όσα κρίθηκαν πλήρη έχουν προχωρήσει στη δεύτερη φάση αξιολόγησης. Απομένει ο έλεγχος των αξιολογήσεων αυτών από την υπηρεσία, η οποία θα ξεκινήσει άμεσα με την συγκρότηση των Επιτροπών Αξιολόγησης.
Για τα υπόλοιπα 50 νέα επενδυτικά σχέδια, που υποβλήθηκαν στον 1ο κύκλο του καθεστώτος ενίσχυσης «Επιχειρηματικότητα Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων», είμαστε σε αναμονή έναρξης από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων της διαδικασίας αξιολόγησης μέσω του ΕΜΠΑ, ώστε να δύναται να προχωρήσει η υπηρεσία στην ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης. Άρα ο βαθμός ωριμότητας είναι ενθαρρυντικός.
Τα Ιόνια Νησιά είναι καταξιωμένος τουριστικός προορισμός και επενδύουμε σε μια βιώσιμη προοπτική, προωθώντας την καινοτομία σε όλο το φάσμα της επιχειρηματικότητας.
Η οικονομία της Περιφέρειάς μας βασίζεται κατά κύριο λόγο στον τουρισμό. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν γίνονται προσπάθειες και σε άλλους τομείς. Τα προϊόντα της Ιόνιας Γης έχουν αρχίσει να αποκτούν διεθνή αναγνωρισιμότητα ως προς τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά. Μέσω της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Ιονίων Νήσων αλλά και με το μνημόνιο συνεργασίας που υπογράψαμε με την Enteprise Greece ενισχύεται η προσπάθεια για την προώθησή τους αλλά και η ανάδειξη της Περιφέρειάς μας ως ελκυστικός επενδυτικός προορισμός.
Προετοιμάζουμε επίσης ένα σύγχρονο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης, όπως και μεγάλες παρεμβάσεις στα οδικά δίκτυα, σε εμβληματικά κτήρια, μαρίνες και τουριστικά καταφύγια. Ελπίζω οι συνέπειες της πρωτόγνωρης αυτής κρίσης να μην καθυστερήσουν την υλοποίηση των σχεδίων μας.
Ένα φιλόδοξο όσο και χρονοβόρο όπως αποδεικνύεται θέμα είναι τα περίφημα υδατοδρόμια. Τελικά θα προχωρήσει και πότε στην Περιφέρειά σας και ποια νησιά θα εξυπηρετεί;
Η έλλειψη βούλησης, τεχνογνωσίας και συντονισμένων ενεργειών με απερίγραπτες παλινωδίες από το 2016 της προηγούμενης Περιφερειακής Αρχής, στέρησαν από τα νησιά της Περιφέρειας την ευκαιρία ενός αξιόπιστου και ελκυστικού δικτύου υδατοδρομίων και τις πτήσεις υδροπλάνων.
Αυτό ερχόμαστε να το αλλάξουμε κάνοντας πράξη την δέσμευσή μας για επιτάχυνση των διαδικασιών με ένα πλήρες και ολοκληρωμένο σχέδιο αδειοδότησης των υδατοδρομίων, εξοπλισμού, θέσης σε λειτουργία και υποστήριξης των επιμέρους έργων, που εγγυάται την ταυτόχρονη λειτουργία του δικτύου υδατοδρομίων στα Ιόνια νησιά.
Ο αρχικός σχεδιασμός μας, ήταν να έχουμε ένα ολοκληρωμένο δίκτυο υδατοδρομίων στην Περιφέρειά μας, τον ερχόμενο Ιούνιο, αλλά θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας και την νέα κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την πανδημία του κορωνοϊού, την καθυστέρηση που επιφέρει στα πάντα και την αβεβαιότητα της κρίσης.
Όπως γνωρίζετε έχει ήδη εγκριθεί η σύναψη της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, των Λιμενικών Ταμείων της Ζακύνθου, της Κεφαλονιάς & Ιθάκης, της Λευκάδας και του Μεγανησίου (της Κέρκυρας και των Παξών έχουν ήδη αδειοδοτηθεί από τον Οργανισμό Λιμένος Κέρκυρας) και της ΔΕΠΑΝ (Δίκτυο ελληνικών Πόλεων για την Ανάπτυξη),ώστε το πρώτο πιλοτικό δίκτυο υδατοδρομίων στην Ελλάδα να αναπτυχθεί στα Ιόνια Νησιά. Το δίκτυο αυτό θα αναπτυχθεί στην Κέρκυρα, στους Παξούς, στη Λευκάδα, στο Μεγανήσι, στο Αργοστόλι, στην Ιθάκη και στην Ζάκυνθο.
Ευελπιστούμε ότι θα προχωρήσουν όλα κανονικά, έστω με κάποια καθυστέρηση και το δίκτυο μάλιστα θα επεκταθεί και στην γύρω περιοχή μας με πολλούς προορισμούς, Ελλάδας και Ιταλίας.
Διαχείριση απορριμμάτων. Μείζονος σημασίας θέμα, καθώς τα σκουπίδια τα έχουμε αναγάγει ως πρόβλημα και όχι επιχειρηματική δυνατότητα. Θα ξαναδούμε στα νησιά τόνους σκουπιδιών ή θα λυθεί επιτέλους το θέμα; Ποια είναι η δική σας θέση και παρέμβαση στο ζήτημα αυτό;
Εικόνες ντροπής που είδατε στο παρελθόν δεν θα επιτρέψουμε να σκιάσουν ξανά τα Ιόνια Νησιά μας. Αν και η διαχείριση των απορριμμάτων είναι αρμοδιότητα των Δήμων, εμείς στεκόμαστε δίπλα στις δημοτικές αρχές, καθώς κρίνεται αναγκαία η συνεργασία όλων των δυνάμεων στην τοπική αυτοδιοίκηση και στην κυβέρνηση για την αειφόρο ανάπτυξη, την αντιμετώπιση των χρόνιων παθογενειών αλλά και την εγρήγορση για αξιοποίηση όλων των ευκαιριών με λύσεις που θα οδηγήσουν στη σύγχρονη διαχείριση.
Μείναμε πίσω. Σήμερα αξιοποιούμε το ΕΣΠΑ σε επίπεδο πόρων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για υποδομές μονάδων διαχείρισης.
Πρέπει όμως να εντατικοποιηθεί η ανακύκλωση και η διαλογή στην πηγή, καθώς και τα «πράσινα σημεία» στα νησιά. Είναι ένας μονόδρομος που εξασφαλίζει την επιτυχία κάθε συστήματος διαχείρισης στα νησιά μας και σε όλες τις περιοχές της χώρας.
Κυρία Κράτσα, διανύοντας τις Άγιες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας θα επιθυμούσατε να μεταφέρετε ένα μήνυμα προς όλους τους Έλληνες;
Για το Πάσχα το brand name του Ιονίου είναι ισχυρό. Τα θρησκευτικά και λαογραφικά έθιμά μας είναι ξεχωριστά, με καταβολές από την βενετσιάνικη και βυζαντινή κληρονομιά, ζυμωμένα με την ελληνική παράδοση.
Αυτά, μαζί με την υπέροχη φύση και το ήπιο ανοιξιάτικο κλίμα φέρνουν πολλούς επισκέπτες στα νησιά μας για τις γιορτές του Πάσχα.
Φέτος θα ζήσουμε μια διαφορετική ατμόσφαιρα, θέτοντας ως απόλυτη προτεραιότητα την προστασία μας από τον κορονοϊό και την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων.
Θα έχουμε τη ευκαιρία όμως να ξαναζήσουμε ξεχασμένα πράγματα πιο σπιτικά, να αναζητήσουμε τις παλιές συνταγές και συνήθειες, να στολίσουμε τα σπίτια μας με τα συμβολικά λουλούδια και στολίδια του Πάσχα, να χαρούμε τις αυλές και τα μπαλκόνια μας.
Μήνυμα μας είναι: ΠΑΣΧΑ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ . Μένουμε σπίτι . Στέλνουμε ευχές. Μεταδίδουμε την αγάπη, όχι τον ιό.
- Τραμπ: Εξαπολύει πυρά για υπερβολικές χρεώσεις και ζητεί πίσω τη Διώρυγα του Παναμά
- Μπαρτζώκας: «Έρχεται τη Δευτέρα ο Μενσά – Ήταν το 5ο ματς σε 10 μέρες»
- Μπένι Γκαντζ: Ο Νετανιάχου σαμποτάρει τη συμφωνία για τους ομήρους
- Κουτσούμπας: Δεν συμφωνώ με την άποψη ότι «το ΚΚΕ δεν θέλει να κυβερνήσει», έχουμε πρόγραμμα εξουσίας
- Γκουαρδιόλα, ο πραγματικός υπεύθυνος για την κρίση της Σίτι
- Οι λύκοι επέστρεψαν στον Ταΰγετο έναν αιώνα μετά