Κοροναϊός : To lockdown στην οικονομία – αγορά εργασίας και ανεργία στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης
Οι αντιπαραθέσεις κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ στον απόηχο της εξαγγελίας του πρωθυπουργού για το επίδομα στους μακροχρόνια ανέργους. Γιατί η αντιπολίτευση καταγγέλλει ότι εξαιρέθηκαν 300 χιλιάδες άνεργοι. Η δήλωση Γεωργιάδη που άναψε φωτιές και η αντίδραση του ΚΙΝΑΛ που ζήτησε από το Γιάννη Βρούτση να πάρει θέση
Οι εργασιακές σχέσεις, η προστασία των θέσεων εργασίας και οι πολιτικές για την ανεργία εμφανίζονται ως η κυριότερη διαχωριστική γραμμή μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων.
Εργαζόμενοι και άνεργοι θα πληρώσουν το οικονομικό lockdown
Η απότομη επιδείνωση της αγοράς εργασίας από το «λουκέτο» που επεβλήθη σε μεγάλο μέρος της οικονομίας λόγω των περιοριστικών μέτρων από τον κοροναϊό και η επερχόμενη ύφεση δημιουργούν νέα δεδομένα και η προηγούμενη περίοδος γύρω από αφηγήματα ανάκαμψης φαντάζουν μακρινές.
Μάλιστα για οικονομίες όπως της Ελλάδας το πρόβλημα στην αγορά εργασίας γιγαντώνεται καθώς οι επιπτώσεις της κρίσης από τον κοροναϊό θα λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά στις αρνητικές επιπτώσεις που είχε η επί μία δεκαετία εφαρμογή των μνημονίων στις εργασιακές σχέσεις.
Άλλωστε, ακόμα και οι Financial Times αναφέρουν ότι «τα οικονομικά lockdown έχουν μεγαλύτερο κόστος σε αυτούς που είναι σε χειρότερη θέση. Αυτοί με χαμηλής αμοιβής θέσεις εργασίας, που ακόμα έχουν απασχόληση, ρισκάρουν συχνά τις ζωές τους, ως βοηθητικό προσωπικό σε δομές υγείας αλλά και ως εργαζόμενοι στην εφοδιαστική αλυσίδα, το ντελίβερι και την καθαριότητα».
«Χώρες που επέτρεψαν να αναδυθεί μια άτακτη και επισφαλής αγορά εργασίας, βρίσκουν ιδιαίτερα δύσκολο το να διοχετεύσουν οικονομική βοήθεια σε εργαζόμενους με τέτοια ανασφαλή απασχόληση. Εν τω μεταξύ, η τεράστια νομισματική χαλάρωση από τις κεντρικές τράπεζες θα βοηθήσει όσους έχουν ενεργητικό μεγάλης αξίας», αναφέρει η έγκριτη βρετανική εφημερίδα σημειώνοντας ότι «τα θύματα του Covid-19 είναι στη συντριπτική πλειονότητα οι ηλικιωμένοι».
Υπογραμμίζει ωστόσο με νόημα ότι «τα μεγαλύτερα θύματα, όμως, του lockdown είναι οι νέοι και οι ενεργοί, από τους οποίους ζητήθηκε να σταματήσουν την εκπαίδευσή τους και να αποποιηθούν πολύτιμο εισόδημα».
Ανεργία vs εργασία
Το προχτεσινό διάγγελμα του πρωθυπουργού για τη «δίκαιη μοιρασιά των βαρών», οι υποσχέσεις ταχείας ανάκαμψης για το 2021 και το μήνυμα πως δεν θα μείνει κανείς πίσω, που θέλησε να στείλει ο κ. Μητσοτάκης με την εξαγγελία για 400 ευρώ επίδομα σε 155.000 μακροχρόνια άνεργους, και οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης δίνουν μια πρώτη γεύση γι’ αυτό που την πολιτική αντιπαράθεση που θα ακολουθήσει.
Ουσιαστικά αυτές οι αντιπαραθέσεις αποτελούν συνέχεια των αντιπαραθέσεων γύρω από τις αποφάσεις του Eurogroup και το αν έρχεται ή όχι νέο μνημόνιο, αν θα αυξηθεί το δημόσιο χρέος και αν θα συγκρατηθεί ή όχι και με ποιες πολιτικές μια βαθύτερη ύφεση στην οικονομία.
Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας σήμερα ανέβασε τους τόνους με αφορμή και τις αυριανές κινητοποιήσεις των εμποροϋπαλλήλων και ιδίως των εργαζομένων supermarket.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τις πολιτικές της επιδοτεί την ανεργία και όχι την εργασία, εκφράζοντας για ακόμα μια φορά την αντίθεσή του στην αναστολή των συμβάσεων.
Πάντως στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης βρέθηκε το γεγονός ότι από τους 470 τους μακροχρόνια ανέργους –σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΓΣΕΕ- το έκτακτο επίδομα των 400 ευρώ θα το λάβουν μόνο οι 155 χιλιάδες.
Ουσιαστικά οι δικαιούχοι των 400 ευρώ είναι εκείνος ο αριθμός των μακροχρόνια ανέργων που -σύμφωνα με τον Διοικητή του ΟΑΕΔ κατεγράφησαν ως μακροχρόνια άνεργοι από 1η Απριλίου του 2019 έως 1η Απριλίου του 2020 (12 έως 24 μήνες).
Το ΜέΡΑ25 και το ΚΙΝΑΛ μίλησαν για εμπαιγμό των μακροχρόνια ανέργων και επιτέθηκαν με σφοδρότητα κατά της κυβέρνησης.
Μάλιστα στο ΚΙΝΑΛ κατήγγειλε την κυβέρνηση για εμπαιγμό και των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα καθώς όπως ανέφερε μόλις το 1/3 αυτών θα λάβει τελικά το επίδομα των 800 ευρώ και υπενθύμισε τη θέση του για απόσυρση του άρθρου 9 της ΠΝΠ που επιτρέπει την αναστολή συμβάσεων και την εκ περιτροπής εργασία.
«Η πραγματικότητα, όμως, είναι αμείλικτη. […] η ανασφάλεια, η ανεργία, η πλήρης αποσάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, αργά ή γρήγορα, θα αποκαλύψουν την προσπάθεια να φορτωθεί από το κεφάλαιο, την ΕΕ και τις κυβερνήσεις και αυτή η κρίση στους εργαζόμενους και τους λαούς» σχολίασε από την πλευρά του το ΚΚΕ.
Συνεχίζουμε …ενωμένοι
Πάντως από την πλευρά της κυβέρνησης απάντησαν εστιάζοντας αποκλειστικά στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
«Οι ισχυρισμοί του κ. Τσίπρα και οι αιτιάσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ προκαλούν τους ανέργους, ιδίως μάλιστα τους πιο ευάλωτους, δηλαδή τους μακροχρόνια ανέργους. Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους» ανέφερε ο Στέλιος Πέτσας.
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Πέτσας επεσήμανε ότι «με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, 155.000 μακροχρόνια άνεργοι λαμβάνουν επιπλέον έκτακτη οικονομική ενίσχυση 400 ευρώ» και παράλληλα, «η Κυβέρνηση υλοποιεί ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης για τη στήριξη των ανέργων».
Συγκεκριμένα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι τροποποιείται το πρόγραμμα στήριξης μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 55-67 ετών, ώστε να προσφερθούν επιπλέον 8.500 θέσεις εργασίας, δωδεκάμηνης διάρκειας.
Δεύτερον, ξεκινά το Μάιο πρόγραμμα για οκτάμηνη κοινωφελή εργασία σε Δήμους και Περιφέρειες για 36.500 άνεργους, με υψηλή μοριοδότηση για τους μακροχρόνια ανέργους, ενώ ακολουθούν νέα προγράμματα από αρχές Μαΐου που θα καλύψουν επιπλέον 100.000 ανέργους.
Τρίτον στα επιδόματα ανεργίας που έληξαν το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου 2020 έχουν δοθεί δίμηνες παρατάσεις που καλύπτουν συνολικά 193.000 συμπολίτες μας. Ενώ και για τα επιδόματα ανεργίας που έληξαν τον Απρίλιο θα υπάρξει αντίστοιχα δίμηνη παράταση.
«Συνολικά, δηλαδή, περίπου 500.000 άνεργοι και μακροχρόνια άνεργοι ενισχύονται από τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης. Γιατί αυτή η Κυβέρνηση νοιάζεται. Στα δύσκολα, με έργα. Όχι στα εύκολα, στα λόγια της αντιπολίτευσης. Συνεχίζουμε ενωμένοι για να βγούμε όρθιοι και από αυτή την κρίση, όλοι μαζί, χωρίς να αφήσουμε κανέναν πίσω», υπογράμμισε ο κ. Πέτσας.
Να πάρει θέση ο Βρούτσης
Πάντως το θέμα του επιδόματος των 400 ευρώ και ο αποκλεισμός ενός μεγάλου μέρους των μακροχρόνια ανέργων προκάλεσε και κόντρα με πρωταγωνιστή τον Άδωνι Γεωργιάδη.
Η δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης που άναψε φωτιές ήταν πως «αν κάποιος είναι μακροχρόνια άνεργος 30 μήνες, 40 μήνες, 50 μήνες και δεν παίρνει κανένα επίδομα από το κράτος, με κάποιον τρόπο άλλο επιβιώνει».
Ο κ. Γεωργιάδης απάντησε με αυτό τον τρόπο θέλοντας να υπεραμυνθεί της απόφασης για χορήγηση επιδόματος μόνο στους 155 χιλιάδες μακροχρόνια ανέργους.
Για το γεγονός αυτό κατηγορήθηκε για κρεσέντο κυνισμού.
Μάλιστα το ΚΙΝΑΛ ζήτησε από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση και κατηγόρησε τον Άδωνι Γεωργιάδη ότι προκαλεί το κοινό αίσθημα καθώς «βαφτίζει λίγο-πολύ τους μακροχρόνια άνεργους, αδήλωτους εργαζόμενους στην πλειοψηφία τους».
«Αν ο κ. υπουργός έχει στοιχεία ότι απασχολούνται κάπου παράνομα οι 300.000 άνεργοι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ, που ακόμη και μετά τις εξαγγελίες δεν δικαιούνται το επίδομα των 400 ευρώ, τότε υπάρχει μείζον πολιτικό θέμα. Γιατί αυτό σημαίνει ότι με την ανοχή του ίδιου, η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους και αφήνουν ανεξέλεγκτη πλήρως την αγορά εργασίας, με αποτέλεσμα να δημιουργείται εργασιακή ζούγκλα. Ο υπουργός Εργασίας οφείλει να απαντήσει» τόνισε το ΚΙΝΑΛ.
- Ουκρανία: Η Ρώμη σχεδιάζει διάσκεψη για την ειρήνη με τη συμμετοχή της Ρωσίας και των ΗΠΑ
- Prominent Greek Publisher Antonis Lymberis Passed Away at 71
- Βέφα Αλεξιάδου: Μαγείρισσα κατά λάθος, τα τηλεοπτικά «χρυσά χρόνια» και τα «χτυπήματα» της μοίρας
- Εκλογές στη Ρουμανία: Νικητής στον πρώτο γύρο ο ακροδεξιός και φιλορώσος Καλίν Γκεοργκέσκου
- Αντιδράσεις από την παράταξη «Αθήνα Ψηλά» για τις αυξήσεις στα δημοτικά τέλη
- Πάρκερ: «Ο Παναθηναϊκός μπορεί να ανταγωνιστεί ομάδες του NBA, δεν είναι μακριά από τους Σέλτικς»