Θα φέρει κάλπες ο κοροναϊός; – Τι κρύβουν τα μηνύματα του πρωθυπουργού
Φουντώνουν οι φήμες για κάλπες μετά την κρίση. Ομως, μετά το τέλος της καραντίνας, η κυβέρνηση ξεκινά το σχέδιο για την επανεκκίνηση της χώρας, αφού θα απαιτηθεί ένα αποτελεσματικό σχέδιο για την αναστήλωση της οικονομίας.
- Κερδίζει έδαφος η ακροδεξιά ατζέντα για το Μεταναστευτικό – Τρομάζει η «νέα κανονικότητα» που υπόσχεται
- Παρέμβαση Δένδια για τον καρκινοπαθή αστυνομικό - Διατάχθηκε ΕΔΕ για τα αίτια της καθυστέρησης
- Washington Post: Αιμοραγεί ο Ισραηλινός στρατός – «Προτιμώ την οικογένειά μου από τον πόλεμο»
- «Έχουμε μάθει να ζούμε με τον πόνο» - Ραγίζει καρδιές η μητέρα της Έμμας
Θα έχουμε εκλογές;
Στο… σύνδρομο στέρησης εξόδου και κυκλοφορίας δεν λείπει και η εξάρτηση της σεναριολογίας των πρόωρων εκλογών, μεσούσης της κυβερνητικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση της επιδημικής κρίσης.
Τροφή στα πολιτικά σενάρια για κάλπες, από το ερχόμενο φθινόπωρο, δίνουν μία σειρά από πιθανοί λόγοι και αφορμές. Πηγάζουν είτε από τα ενδεχόμενα “κρυφά” μηνύματα που βλέπουν κάποιοι πίσω από τα διαγγέλματα του πρωθυπουργού, είτε από αναλύσεις ότι η κυβέρνηση θα χρειαστεί πολιτική νομιμοποίηση του σχεδίου επανεκκίνησης της επόμενης ημέρας, είτε πως υπάρχουν σκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου να «τελειώσει» πολιτικά τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ως προς το τελευταίο, η κεντρική ιδέα, όσων το διακινούν, είναι να γίνει μία αναμέτρηση όταν η δημοφιλία βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, λόγω των αποτελεσματικών χειρισμών στην πανδημία και στον Έβρο. Και οι δύο περιπτώσεις είναι κρίσεις εθνικές. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η πλειοψηφία των πολιτών επικροτεί τις κινήσεις της κυβέρνησης.
Και εδώ έρχεται η πολιτική “ανάλυση”: Το κυβερνών κόμμα επεξεργαζεται τρόπους να «τελειώσει» πολιτικά την αξιωματική αντιπολίτευση;
Επανεκκίνηση
Στην παρούσα φάση η χώρα κυβερνάται σε συνθήκες έκτακτων αναγκών, με αποφάσεις του επείγοντος, σε όλα τα επίπεδα. Μετά το τέλος της καραντίνας, η κυβέρνηση ξεκινά το σχέδιο για την επανεκκίνηση της χώρας, αφού θα απαιτηθεί ένα αποτελεσματικό σχέδιο για την αναστήλωση της οικονομίας.
Στο διάγγελμα του, χθες, ο πρωθυπουργός έκανε χρήση λέξεων που φωτογραφίζουν την επόμενη ημέρα, το πως, δηλαδή, θα κυβερνάται η χώρα μετά την πανδημία. Η λέξη “λογοδοσία” που χρησιμοποίησε ο κ. Κυριάκος Μητσοτσάκης έδωσε τροφή για ερμηνείες πως κάτι τέτοιο θα γίνει με τις κάλπες.
Από την άλλη, όσοι είναι συνομιλητές με το περιβάλλον του πρωθυπουργού δίνουν την εικόνα πως η μόνη προτεραιότητα είναι η αντιμετώπιση της πανδημίας και η επόμενη ημέρα στην οικονομία.
“Στην αρχή αυτής της περιπέτειας, ζήτησα την ισχύ της εμπιστοσύνης σας. Και μου την προσφέρατε απλόχερα. Πιστεύω ότι, με σκληρή δουλειά, σας την ανταποδίδω καθημερινά. Δεν ξεχνώ, όμως, ότι αυτή η κατάσταση δεν θα συνεχιστεί επ’ αόριστον. Μετά την κρίση, η κάθε εξουσία οφείλει να εγκαταλείπει το απυρόβλητο της ανάγκης, δυναμώνοντας την λογοδοσία. Γιατί καμία έκτακτη συνθήκη δεν μπορεί να αμφισβητεί τη δημοκρατική ευαισθησία”, τόνισε χθες ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι “η Βουλή και οι θεσμοί, λοιπόν, λειτουργούν παρά τους περιορισμούς. Όμως, θα το ξαναπώ: Η Ελλάδα μετά την πανδημία πρέπει να είναι μία ανανεωμένη Ελλάδα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εκλογές… κοροναϊού: Σενάρια για πρόωρες κάλπες για την ανασυγκρότηση της χώρας
Δημοσκόπηση για τον κοροναϊό: Ικανοποίηση από τη διαχείριση, προβληματισμός για τα οικονομικά
Η κρίση ίσως μας πληγώσει. Θα μας έχει οπλίσει, ωστόσο, με πολύτιμες εμπειρίες για να οικοδομήσουμε ένα πιο ισχυρό και σύγχρονο κράτος. Γιατί, ακριβώς, τα μεγάλα βήματα που γίνονται τώρα είναι όπλα που μπορούν να κάνουν αυτή την πρόσκαιρη δοκιμασία μοχλό σταθερής προόδου. Να εντάξουν τις σκοπιμότητες της στιγμής στο στρατηγικό σκοπό του μέλλοντος. Και έτσι τα μέτρα της επικαιρότητας, να γίνουν πυροδότες διαρκών μεταρρυθμίσεων. Πρόκειται για κατακτήσεις που θα μας βοηθήσουν, ώστε μετά την καταιγίδα να κάνουμε μία νέα αρχή. Με άλλα λόγια, μετά την εμπειρία του Κορωνοϊού, είναι στο χέρι μας η «ανάγκη του σήμερα» να θεμελιώσει την «αναγέννηση του αύριο»”.
Στον πάγο η οικονομία
Ένα πιθανό σενάριο εκλογών, λοιπόν, το φθινόπωρο θα έβαζε την οικονομική δραστηριότητα στον πάγο, πριν καν ξεπεράσει τις πληγές που προκάλεσε καραντίνα. Μετά από αυτή την κρίση η αβεβαιότητα είναι το τελευταίο που θα σκεφτόταν η κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό να επενδύει στην εγγύηση της επανεκκίνησης της χώρας. Από την Ηρώδου Αττικού ξορκίζουν τα σενάρια σκέψεων για εκλογές και πως η λογοδοσία την επόμενη ημέρα θα γίνει με την κοινωνία, ειδικά σε μία περίοδο που η χώρα κυβερνάται με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου.
Ο πρωθυπουργός έστειλε μηνύματα και στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ, παράλληλα, δεν ωραιοποίησε την κατάσταση στην οικονομία, με την ύφεση το 2020 να θεωρείται δεδομένη. Το στοίχημα που δίνει η κυβέρνηση είναι σε μία ταχεία ανάκαμψη, μετά την πανδημία. Στο παρόν, όμως, στάδιο η στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων αν χρειαστεί θα επεκταθεί μέχρι τον Ιούνιο.
«Σε αντίθεση με το παρελθόν, σήμερα διαθέτουμε ένα μεγάλο πλεονέκτημα: Ένα τεράστιο απόθεμα αξιοπιστίας και σοβαρότητας. Αυτό το εθνικό κεφάλαιο, λοιπόν, δεν επιτρέπεται να σπαταληθεί σε αλόγιστα αιτήματα και πρόχειρες παροχές. Γιατί ένας πόλεμος σε εξέλιξη απαιτεί εφεδρείες”, δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε “ Θα μοιραστούμε τα βάρη της κρίσης με τρόπο δίκαιο, όπως το κάνουμε μέχρι σήμερα. Για να έχουν όλοι μετά, μέρισμα από την αναπτυξιακή έκρηξη που θα ακολουθήσει».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις