Αυστραλία: Ολοκληρώνονται οι κλινικές δοκιμές φαρμάκων για τον κοροναϊό
Προτεραιότητα η έγκαιρη διάγνωση και η ανάπτυξη αποτελεσματικής θεραπείας μέχρι να έχουμε το εμβόλιο για τον νέο ιό
- Νέοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στην Νταχίγια, στα νότια προάστια της Βηρυτού
- Οι αναποδιές που μπορεί να συμβούν, εάν κάνετε ποδηλατάδα έχοντας δεμένο στο πλάι τον σκύλο σας
- Ρεκόρ μετανάστευσης στις πλούσιες χώρες του ΟΟΣΑ – Δείτε τα στοιχεία για το 2023
- «Μαζική» επίθεση της Ρωσίας στην Οδησσό, μια 35χρονη νεκρή
“Λίγες εβδομάδες” απέχουν οι Αυστραλοί ερευνητές από τη λήξη των πρώτων κλινικών δοκιμών για φάρμακα που ενδέχεται να μειώσουν τη θνητότητα του νέου κοροναϊού.
Καθώς η ιατρική κοινή γνώμη συμφωνεί ότι απέχουμε μήνες – αν όχι χρόνια – από το εμβόλιο για τον νέο κοροναϊό, η σημασία τέτοιων ερευνών είναι αδιαμφισβήτητη.
Ταυτόχρονα γίνονται δοκιμές και για την αξιολόγηση της δυνατότητας επίτευξης ανοσίας της αγέλης.
“Είμαι αισιόδοξη ότι τουλάχιστον θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα πολλών κλινικών δοκιμών μέσα στις επόμενες εβδομάδες, είτε αυτά είναι θετικά είτε αρνητικά”, δήλωσε στον Guardian η Sharon Lewin, διευθύντρια του Ινστιτούτου Peter Doherty για τις Λοιμώξεις και την Ανοσία.
Η Lewin είναι επίσης επικεφαλής των συντονισμένων προσπαθειών των πανεπιστημίων υπό την αιγίδα της Αυστραλιανής Συνεργασίας για την Προετοιμασία απέναντι στην Πανδημία και σε άλλες Λοιμώδεις Ασθένειες APPPID).
Σύντομα αναμένονται τα πρώτα φάρμακα
“Το χρονοδιάγραμμα για τα αντιικά φάρμακα και το κατά πόσον είναι αποτελεσματικά απέναντι στον ιό, είναι πολύ πιο σύντομο από εκείνο που αφορά τα εμβόλια”, ανέφερε η Lewin σε δημοσιογράφους της Μελβούρνης.
“Καθώς αυτές οι έρευνες χρησιμοποιούν υπάρχοντα φάρμακα, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε την ασφάλεια και τη χρήση τους. Το μόνο που δεν γνωρίζουμε, είναι η δράση τους απέναντι στον ιό”.
Οι ερευνητές ελπίζουν ότι θα ανακαλύψουν και διαδικασίες για έγκαιρη διάγνωση του ιού, ιδίως σε οίκους ευγηρίας που στεγάζουν τους πλέον ευάλωτους απέναντι στη νέα ασθένεια.
Ενισχύεται η έρευνα για τον ιό
Ο υπουργός υγείας, Greg Hunt, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η κυβέρνηση θα προσφέρει 3 εκατομμύρια δολάρια για έρευνα πάνω στις θεραπείες και τη διάγνωση.
Το πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ θα λάβει το ένα εκατομμύριο δολάρια για ένα πρόγραμμα που θα μελετήσει τη χρήση αξονικού τομογράφου για τη διάγνωση ασθενών που σε άλλη περίπτωση θα έπρεπε να εισαχθούν στις ΜΕΘ.
“Αυτό θα επιτρέψει την έγκαιρη θεραπεία, την καλύτερη θεραπεία, την καλύτερη ανάρρωση και τα καλύτερα αποτελέσματα”, δήλωσε ο Hunt.
Τα υπόλοιπα 2 εκατομμύρια δολάρια θα κατευθυνθούν σε προγράμματα που πραγματοποιούνται υπό το ινστιτούτο Doherty για να παράξουν μια έγκαιρη, γρήγορη διαγνωστική μέθοδο για τις λοιμώξεις σε οίκους ευγηρίας.
Θετικά τα πρώτα δείγματα
Η Lewin σημείωσε ότι σε ολόκληρο τον κόσμο πραγματοποιούνται αυτή τη στιγμή περίπου 300 κλινικές δοκιμές θεραπείας από τον νέο ιό.
“Έχουμε καλά δείγματα από μικρές μελέτες, σε πρώτο χρόνο από την Κίνα και τώρα από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη”, εξήγησε.
“Όμως στην πραγματικότητα καμία από αυτές δεν έχει αξιολογηθεί με τη μέθοδο της κλινικής σύγκρισης της θεραπείας σε σχέση με την παραδοσιακή περίθαλψη, ενώ δεν έχουν μελετηθεί τα κλινικά αποτελέσματα σε μεγάλους αριθμούς ανθρώπων.
Επομένως, προς το παρόν περιμένουμε τα αποτελέσματα. Κάποια εξ αυτών θα έρθουν από την Κίνα μέσα σε λίγες εβδομάδες”, δήλωσε η Lewin.
Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε στο αμφιλεγόμενο ζήτημα της ανοσίας της αγέλης.
“Πολλοί από εσάς έχετε ακούσει την έννοια της ανοσίας της αγέλης, δηλαδή της ανοσοποίησης των ανθρώπων που δεν εμφάνισαν ποτέ συμπτώματα του ιού. Δεν έχουμε ιδέα πόσο συχνά συμβαίνει αυτό. Για να μάθουμε, χρειαζόμαστε μια αιματολογική εξέταση για τον κοροναϊό, την οποία έχουμε πλέον στα χέρια μας”.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις