Κοροναϊός : Διπλωματική κρίση Κίνας – Αφρικής μετά από ρατσιστικά επεισόδια
Με πρόφαση την προστασία από ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας, οι κινεζικές αρχές φέρονται να έχουν προβεί σε ρατσιστικές συμπεριφορές και επιθέσεις εις βάρος Αφρικανών πολιτών
- Ανοικτά τα καταστήματα σήμερα Κυριακή – Πώς θα λειτουργήσουν τις επόμενες μέρες
- Bloomberg: Η λίστα με τις 25 πιο πλούσιες οικογένειες του 2024
- To αγγλικό ΕΣΥ εξετάζει για χρήση χάπι για την επιβράδυνση της νόσου του Αλτσχάιμερ
- Προς μεγάλο συνασπισμό οδεύει η Γερμανία - Τι δείχνει νέα δημοσκόπηση για τον σχηματισμό κυβέρνησης
Αντιμέτωπο με διπλωματικό επεισόδιο έχει έρθει το Πεκίνο μετά από καταγγελίες για διακρίσεις απέναντι σε πολίτες αφρικανικής καταγωγής, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας.
Αφρικανοί φοιτητές και μετανάστες στην Γουανγκζού, μια πόλη του κινεζικού νότου έγιναν αντικείμενο εξαναγκαστικού ελέγχου για τον κοροναϊό, αλλά και υποβλήθηκαν σε μια αχρείαστη καραντίνα 14 ημερών, ανεξάρτητα από το ταξιδιωτικό τους ιστορικό, εν μέσω φόβου για εισαγόμενα κρούσματα.
Ταυτόχρονα, μεγάλος αριθμός Αφρικανών έμειναν άστεγοι, καθώς τους έγινε έξωση από τους ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων τους ενώ δεν έγιναν δεκτοί και από τα ξενοδοχεία της πόλης.
Πριν λίγες ημέρες η Κίνα ανακοίνωσε τον επιτυχημένο περιορισμό του ιού, όμως έκτοτε έχουν εκφραστεί φόβοι για ένα δεύτερο κύμα που θα μπορούσε να προκύψει από εισαγόμενα κρούσματα.
Ωστόσο, στην Αφρική, οι κυβερνήσεις, οι δημοσιογραφικοί οργανισμοί και οι πολίτες αντέδρασαν οργισμένα απέναντι στο εμφανές κύμα ξενοφοβικών συναισθημάτων, τη στιγμή που το διαδίκτυο έχει πλημμυρίσει με βίντεο Αφρικανών που παρενοχλούνται από την κινεζική αστυνομία, κοιμούνται στους δρόμους ή κλειδώνονται στα σπίτια τους με την πρόφαση της καραντίνας.
Το Σάββατο, το πρωτοσέλιδο της μεγαλύτερης κενυατικής εφημερίδας είχε ως κεντρικό τίτλο: “Κενυάτες στην Κίνα: Σώστε μας από την κόλαση”. Την ίδια στιγμή, ένα μέλος του κενυατικού κοινοβουλίου καλούσε τους Κινέζους πολίτες να εγκαταλείψουν αμέσως την Κένυα. Αντίστοιχα δημοσιεύματα πρωταγωνίστησαν και στον Τύπο της Ουγκάντα, της Νότιας Αφρικής και της Νιγηρίας.
Η αναταραχή απειλεί τις διπλωματικές προσπάθειες της Κίνας στην Αφρική. Τα τελευταία χρόνια, οι αφρικανικές χώρες έχουν γίνει κεντρικοί διπλωματικοί και εμπορικοί σύμμαχοι του Πεκίνου, με το εμπόριο μεταξύ Κίνας και Αφρικής να αγγίζει τα 208 δις δολάρια για το 2019, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της κινεζικής Γενικής Αρχής Εμπορίου.
Σε ανακοίνωση του, ο εκπρόσωπος του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών Zhao Lijian αρνήθηκε ότι η Κίνα υποβάλλει ξένους πολίτες σε διακρίσεις.
“Εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε τεράστιο κίνδυνο από τα εισαγόμενα κρούσματα αλλά και την πιθανή ανάκαμψη της πανδημίας στο εσωτερικό της χώρας. Ιδιαίτερα καθώς η πανδημία εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο, τα εισαγόμενα κρούσματα προκαλούν περαιτέρω πίεση”, τόνισε ο Ziao.
“Όλοι οι ξένοι πολίτες αντιμετωπίζονται ισότιμα. Απορρίπτουμε την ευνοϊκή μεταχείριση, ενώ δεν δείχνουμε την παραμικρή ανοχή απέναντι στις διακρίσεις”, πρόσθεσε.
Οι σχέσεις Κίνας – Αφρικής
Οι αφρικανικές χώρες είναι συχνά ο αδύναμος σύμμαχος στις διμερείς σχέσεις με το Πεκίνο, με τους Αμερικανούς αξιωματούχους να προειδοποιούν συχνά τα κράτη της ηπείρου να αντιμετωπίζουν επιφυλακτικά την κινεζική διπλωματία, η οποία χρησιμοποιεί συχνά το χρέος πτος όφελός της. Σε αυτό το πλαίσιο οι χώρες αναγκάζονται να υποθηκεύσουν σημαντικό μέρος της δημόσιας περιουσίας προκειμένου να εξυπηρετήσουν δάνεια, τραυματίζοντας έτσι την εθνική κυριαρχία τους.
Τώρα όμως οι αφρικανικές χώρες δεν καθυστέρησαν στιγμή να απαιτήσουν απαντήσεις από το Πεκίνο για τη μεταχείριση των πολιτών τους.
Η κινεζική απάντηση
Την Κυριακή, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Zhao Lijian τοποθετήθηκε στο ζήτημα, διατυπώνοντας την υπόσχεση ότι οι αρχές των επαρχιών θα έδιναν “ιδιαίτερη σημασία” στις ανησυχίες που εξέφρασαν ορισμένες χώρες της Αφρικής και θα εργάζονταν για τη βελτίωση των μέτρων της καραντίνας, συμπεριλαμβανομένης της στέγασης των ξένων υπηκόων που πρέπει να υποβληθούν σε ιατρικό έλεγχο.
Ωστόσο, ο Zhao δεν αναφέρθηκε στις συγκεκριμένες καταγγελίες ότι οι αρχές είχαν εφαρμόσει πολιτική υποχρεωτικών τεστ και καραντίνας 14 ημερών σε όλους τους Αφρικανούς, ακόμη και αν εκείνοι δεν είχαν ταξιδέψει εκτός της Κίνας τους τελευταίους μήνες, δεν είχαν έρθει σε επαφή με κρούσματα, είχαν μόλις ολοκληρώσει την καραντίνα τους ή διέθεταν αποδεικτικά στοιχεία πως είναι αρνητικοί στον ιό.
Νωρίτερα, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας είχαν δημοσιεύσει πως πέντε Νιγηριανοί στο Γουανγκζού είχαν βρεθεί θετικοί στον ιό.
Η τοπική αστυνομία δήλωσε την Κυριακή πως όλοι οι αλλοδαποί θα πρέπει να ακολουθούν τους κινεζικούς νόμους, ενώ όσοι αρνούνται να δείξουν την ταυτότητά τους κατά τον έλεγχο θα αντιμετωπίσουν κυρώσεις. Οι αρχές υποψιάζονται ότι στο Γουανκγζού πολυάριθμοι Αφρικανοί παραμένουν παράνομα μετά το τέλος της άδεις παραμονής τους.
Πηγή: www.cnn.com
- Γεωργία: Ορκίστηκε εν μέσω διαδηλώσεων ο αμφιλεγόμενος νέος πρόεδρος Μιχαήλ Καβελασβίλι
- Σεισμοί: Απανωτές δονήσεις στα βόρεια προάστια αναστατώνουν την Αθήνα – Μικρής έντασης αλλά επιφανειακοί
- Ο Κέντρικ Ναν ανοίγει ξανά την πόρτα του ΝΒΑ – Η συμφωνία για το καλοκαίρι του 2025, η αλλαγή μάνατζερ και οι τριαντάρες
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις