Κοροναϊός: Ολοταχώς προς τα 2 εκατ. κρούσματα – Ανησυχία για τη χαλάρωση μέτρων
Παρά τις θετικές ενδείξεις σταδιακής αναχαίτισης του νέου κοροναϊού σε διάφορες περιοχές του πλανήτη, ο πλανήτης συνεχίζει να νοσεί και ο φονικός ιός συνεχίζει να κρατά δέσμια πολίτες, κοινωνίες και οικονομίες
Παρά τις θετικές ενδείξεις σταδιακής αναχαίτισης του νέου κοροναϊού σε διάφορες περιοχές του πλανήτη, ο πλανήτης συνεχίζει να νοσεί και ο φονικός ιός συνεχίζει να κρατά δέσμια πολίτες, κοινωνίες και οικονομίες. Μέσα στις επόμενες ώρες, ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον φονικό ιό αναμένεται να ξεπεράσει τα 2 εκατομμύρια.
Από τα τέλη Δεκεμβρίου μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης έχουν διαγνωστεί θετικοί στον κοροναϊό 1.986.000 άνθρωποι σε 193 χώρες και εδάφη, ενώ τραγικό θάνατο έχουν βρει περισσότεροι από 125.000. Τη θλιβερή πρωτιά σε αυτά τα δύο μεγέθη κατέχουν οι ΗΠΑ, οι οποίες για μια ακόμη ημέρα είδαν τα «κοντέρ» να γράφουν υψηλότατους αριθμούς νεκρών και κρουσμάτων.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι νεκροί από κοροναϊό στις ΗΠΑ πλησιάζουν τις 25.000, με τον απολογισμό να διπλασιάζεται σε διάστημα μιας εβδομάδας (12.868 στις 7 Απριλίου), δείγμα ότι συνεχίζουν να αποτελούν το επίκεντρο του ιού χωρίς να είναι δεδομένο ότι έχει επέλθει η κορύφωση.
Στην αντίπερα όχθη, στην Ευρώπη, με εξαίρεση το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία που συνεχίζουν να καταγράφουν καθημερινά υψηλούς αριθμούς, παρουσιάζεται επιβράδυνση η πορεία της νόσου, ενώ πολλές χώρες βάζουν σε εφαρμογή σχέδια χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων.
Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων, όπως επισημαίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), μειώνεται σε ορισμένες περιοχές της Ευρώπης, όπως στην Ιταλία και την Ισπανία, αλλά η επιδημία συνεχίζει να εξαπλώνεται στην Βρετανία και την Τουρκία. Στη συνολική εικόνα της επιδημίας, «το 90% των κρουσμάτων προέρχεται από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αρα είναι βέβαιο ότι δεν βλέπουμε ακόμη την κορύφωση» δήλωσε η εκπρόσωπος του Οργανισμού Μάργκαρετ Χάρις κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Γενεύη.
Με τα δεδομένα αυτά, κι ενώ σε εργαστήρια και ακαδημαϊκά ιδρύματα δίνεται μεγάλος αγώνας ενάντια στο χρόνο ώστε να βρεθεί η θεραπευτική αγωγή και το εμβόλιο που θα δώσει ένα τέλος στον πρωτόγνωρο εφιάλτη που ζούμε, ο ΠΟΥ ήρθε να βάλει «φρένο» στις όποιες ελπίδες για άμεση παραγωγή του.
«Δεν θα πρέπει να περιμένουμε το εμβόλιο του επόμενους 12 μήνες ή και περισσότερο καθώς θα πρέπει να εξακριβωθεί ότι είναι ασφαλές» δήλωσε η εκπρόσωπος του Οργανισμού, τη στιγμή που ειδικοί προειδοποιούν ότι, αν χρησιμοποιηθεί βιαστικά κάποιο εμβόλιο, μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ.
Τα θύματα αγγίζουν τις 25.000 στις ΗΠΑ
Τις 25.000 πλησιάζει ο αριθμός των νεκρών από τον νέο κοροναϊό στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον απολογισμό του πρακτορείου ειδήσεων Reuters. Μάλιστα, ο αριθμός αυτός διπλασιάστηκε σε διάστημα μίας εβδομάδας, σύμφωνα με την ίδια καταμέτρηση.
Οι ΗΠΑ έχουν καταγράψει περισσότερους θανάτους από οποιαδήποτε χώρα.
Τα κρούσματα φτάνουν τις 597.000, τα τριπλάσια από οποιαδήποτε άλλη χώρα, ενώ οι θάνατοι στις ΗΠΑ ξεπέρασαν τις 24.400, με περίπου 1.500 νέους θανάτους κι ενώ ακόμη πολλές Πολιτείες δεν έχουν ανακοινώσει τους νεκρούς τους.
Στη Νέα Υόρκη, η οποία συνεχίζει να καταγράφει καθημερινά εκατοντάδες νεκρούς, ανακοινώθηκαν σε ένα 24ωρο ακόμη 778 θύματα του κοροναϊού.
Πάνω από 800 νεκροί σε ένα 24ωρο στο Ηνωμένο Βασίλειο
Αποκαρδιωτική είναι η εικόνα που παρουσιάζει η πανδημία του νέου κοροναϊού και στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Συγκεκριμένα, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 803 θάνατοι σε ολόκληρη την επικράτειά του. Από τον αριθμό αυτό, τα 744 άτομα πέθαναν σε νοσοκομείο στην Αγγλία, ανεβάζοντας το σύνολο για τη συγκεκριμένη περιοχή σε 11.005, ανέφεραν αξιωματούχοι από τον τομέα της υγείας την Τρίτη.
Από τους 744, 58 δεν είχαν γνωστά υποκείμενα νοσήματα και είχαν ηλικία μεταξύ 38 και 96 ετών.
Ξεπέρασαν τις 15.000 οι νεκροί στη Γαλλία
Την ίδια ώρα, ο κορονοϊός έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 15.000 ανθρώπους στη Γαλλία, καθώς 762 νέοι θάνατοι ανακοινώθηκαν το τελευταίο 24ωρο, με το Γαλλικό Πρακτορείο να κάνει λόγο για τον βαρύτερο απολογισμό σε μία μόνο ημέρα.
Πλέον οι νεκροί από τον κοροναϊό στη Γαλλία ανέρχονται σε 15.729, ενώ τα κρούσματα ξεπέρασαν τις 100.000, καθώς συνολικά 103.573 άνθρωποι έχουν νοσήσει.
Με τον νεότερο απολογισμό των θυμάτων του κοροναϊού, η Γαλλία έγινε και επίσημα η τέταρτη χώρα που ξεπερνά το όριο των 15.000 νεκρών, μετά την Ιταλία, την Ισπανία και τις ΗΠΑ.
Πάνω από 1.400 νεκροί στην Τουρκία
Ο κοροναϊός στην Τουρκία έχει στοιχίσει συνολικά τη ζωή σε 1.403 ανθρώπους, καθώς 107 νέοι θάνατοι τη Μεγάλη Τρίτη από τον υπουργό Υγείας της χώρας.
Ο ίδιος ανακοίνωσε 4.062 νέα κρούσματα κοροναϊού, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 65.111.
Την ίδια στιγμή, 842 άνθρωποι έχουν αναρρώσει, όπως ανακοινώθηκε, γεγονός που σημαίνει ότι συνολικά 4.799 βγήκαν «νικητές» κόντρα στον ιό.
Σημειώνεται πως στο διάγγελμά του προς το έθνος, ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε νέα καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας κάθε Σαββατοκύριακο σε 31 μεγάλες πόλεις της Τουρκίας για την αντιμετώπιση της επιδημίας.
Σχετική μείωση στην Ιταλία
Τη Μεγάλη Τρίτη, ακόμη 602 άνθρωποι έχασαν τη μάχη με τον κοροναϊό στην Ιταλία, με τον συνολικό αριθμό των θυμάτων να σπάει το «φράγμα» των 21.000.
Την ίδια στιγμή, μέσα σε 24 ώρες καταγράφηκαν και 2.972 νέα κρούσματα του COVID-19. Τα κρούσματα στο σύνολό τους υπολογίζονται σε 162.488.
Πάντως, ένα αισιόδοξο στοιχείο είναι πως παρατηρείται σχετική μείωση τόσο στον αριθμό των νεκρών όσο και σε εκείνο των κρουσμάτων.
Πάνω από 18.000 οι νεκροί στην Ισπανία
Τέλος, τις 18.000 ξεπέρασαν οι νεκροί στην Ισπανία, ενώ σημαντική αύξηση συνεχίζει να εμφανίζει ο αριθμός των κρουσμάτων.
Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του τελευταίου 24ωρου, καταγράφηκαν ακόμη 567 θάνατοι, ανεβάζοντας τον συνολικό απολογισμό σε 18.056.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ρυθμός αύξησης των νεκρών παρουσίασε μικρή επιτάχυνση, καθώς τη Δευτέρα είχε διαμορφωθεί σε 517 – το χαμηλότερο επίπεδο από τις 18 Μαρτίου.
Όσον αφορά τα κρούσματα, οι υγειονομικές αρχές επιβεβαίωσαν πάνω από 3.000 νέες περιπτώσεις, με τον συνολικό αριθμό να διαμορφώνεται σε 172.541.
Πρώτες «ανάσες» σε Αυστρία, Ισπανία και Ιταλία
Παρά τις χιλιάδες νεκρούς που καταγράφονται καθημερινά παγκοσμίως, τα πρώτα βήματα χαλάρωσης των μέτρων για την καταπολέμηση του κοροναϊού έκανε η Αυστρία, ενώ σε μια φυσιολογική καθημερινότητα επιχειρούν να επανέλθουν σταδιακά Ισπανία και Ιταλία. Η συζήτηση για χαλάρωση των μέτρων έχει ξεκινήσει και στη Γερμανία, όχι όμως και στη Γαλλία, με τον Εμανουέλ Μακρόν να ανακοινώνει παράταση της καραντίνας μέχρι και τις 11 Μαϊού.
Ειδικότερα, σε υπό όρους χαλάρωση των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κοροναϊού, προχώρησε η Αυστρία επιτρέποντας να ξανανοίξουν καταστήματα με εμβαδόν κάτω από 400 τετραγωνικά μέτρα. Στους απείθαρχους επιβάλλεται πρόστιμο. Εστιατόρια και μπαρ παραμένουν κλειστά ενώ για τα σχολεία, παραμένει η εξ αποστάσεως μάθηση.
Στην Ιταλία, οι αρχές επέτρεψαν σε πρώτη φάση το άνοιγμα βιβλιοπωλείων και καταστημάτων παιδικών ρούχων.
Στην Ισπανία η κυβέρνηση χαλάρωσε τα μέτρα για τις βιομηχανίες και τις κατασκευές, μοιράζοντας 10 εκατομμύρια μάσκες στους εργαζόμενους που πάνε στις δουλειές τους με τις δημόσιες συγκοινωνίες.
Στη Γερμανία, η Εθνική Ακαδημία Επιστημών πρότεινε στην κυβέρνηση μέτρα για τη σταδιακή επαναλειτουργία της χώρας. Όμως για να λάβει την τελική απόφαση η Μέρκελ θα πρέπει να έχει λύσει ένα πρακτικό ζήτημα, πώς θα εξασφαλίσει δισεκατομμύρια μάσκες.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις