ΙΟΒΕ : Εκτιμήσεις για ύφεση 5% έως 9% – Τι περιλαμβάνει το εφιαλτικό σενάριο
Στην πρώτη τους εκτίμηση οι αναλυτές του Ινστιτούτου κατέληξαν σε δύο σενάρια προβλέποντας ύφεση μεταξύ 5% και 9%
Δυσοίωνη έιναι η πρόβλεψη του ΙΟΒΕ για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην ελληνική οικονομία.
Στην πρώτη τους εκτίμηση οι αναλυτές του Ινστιτούτου κατέληξαν σε δύο σενάρια προβλέποντας ύφεση μεταξύ 5% και 9%.
Ο φενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου μέσω τηλεδιάσκεψης έκανε λόγο για άλλα πιθανά σενάρια τα οποία και θα εξετάζονται με την πορεία της υγειονομικής κρίσης, ενώ δεν αποκλείεται και ένα ιδιαίτερα δυσμενές σενάριο, κατά το οποίο η ύφεση και η ανεργία θα εκτιναχθούν.
Το βασικό σενάριο
Σύμφωνα με το βασικό σενάριο που επεξεργάστηκαν οι αναλυτές του ΙΟΒΕ και λαμβάνοντας υπόψη κάθε διαθέσιμο στοιχείο – από την κατάσταση και τις προοπτικές της αγορές, το διεθνές κλίμα αλλά και τα έκτακτα μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας – η ύφεση της ελληνικής οικονομίας θα κυμανθεί στο 5%.
Σε αυτό το σενάριο η ελληνική οικονομία θα έχει αρνητικό πληθωρισμό 2%, η ανεργία θα αυξηθεί κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, στο 19,3%, οι επενδύσεις θα μειωθούν κατά 17% η ιδιωτική κατανάλωση θα μειωθεί 4% ενώ η δημόσια κατανάλωση θα αυξηθεί κατά 4,5%
Η παραδοχή σε αυτό το σενάριο είναι ότι στη χώρα μας θα έχουμε τα περισσότερα έκτακτα μέτρα ως τα μέσα Μαΐου και σταδιακά από το τέλος του και μετά θα υπάρξει άρση μέτρων που θα αφορούν μεταφορές ανθρώπων, κυρίως αεροπορικές. Αυτό σημαίνει ότι και τα κρατικά μέτρα στήριξης μπορούν να αρθούν από τέλη Μαϊου. Επίσης δεν θα χαθεί πλήρως η τουριστική σαιζόν αλλά ότι θα μπορούν οι τουριστικές επιχειρήσεις να δέχονται τουριστικές εισροές έστω απ’ τον Ιούλιο και μετά με μεταφορά της τουριστικής σαιζόν. Επίσης σε αυτό το σενάριο η ύφεση στην Ευρωζώνη θα είναι λίγο πιο κάτω απ’ το 7%.
Το εφιαλτικό σενάριο
Σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο η ύφεση στη χώρα μπορεί να φθάσει το 9%, η ανεργία θα αυξηθεί πάνω απ’ το 21%, ο αρνητικός πληθωρισμός θα φθάσει το 3,5%. Επίσης η μείωση στις επενδύσεις θα φθάσει το 30%, η μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης θα είναι 8% ενώ η δημόσια κατανάλωση θα αυξηθεί 7,5%. Η βασική παραδοχή του δυσμενούς σεναρίου ότι το πρόβλημα της πανδημίας θα παραμείνει και το καλοκαίρι ή θα σταματήσει και θα επανέλθει πάλι απ’ το φθινόπωρο. «Κάτι που σημαίνει ότι το Δημόσιο θα πρέπει να βάλει ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη», σημείωσε ο κ. Βέττας.
Στο σενάριο αυτό, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, η ύφεση στην Ευρωζώνη θα φθάσει το 9% και «θα πρέπει να ξεγράψουμε το μεγαλύτερο κομμάτι της τουριστικής σαιζόν», σημείωσε ο κ. Βέττας.
Ο ίδιος παραδέχθηκε πάντως πως είναι πολλοί οι καθοριστικοί παράγοντες για τις προβλέψεις που γίνονται. Γι αυτό εξάλλου και ο ίδιος προς το παρόν δεν αποκλείει και ακόμα χειρότερες επιδόσεις.
Οι παράγοντες αυτοί, όπως τους κωδικοποίησε ο κ. Βέττας είναι:
-Πόσο θα κρατήσει το υγιεινομικό πρόβλημα όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και διεθνώς. «Το εάν η ύφεση στην Ευρωζώνη θα διαρκέσει ένα, δύο, τρία τρίμηνα είναι πολύ σημαντικό για εμάς», σημείωσε ο κ. Βέττας.
-Το τελικό ύψος των μέτρων που σε ένα βαθμό θα αντισταθμήσουν την αρχική ύφεση μεταφέροντας κάποιο χρέος στο μέλλον. Τόσο σε εγχώριο όσο και σε επίπεδο ΕΕ
-Η τιμή του πετρελαίου, που φαίνεται προς το παρόν να λειτουργεί ευνοϊκά λόγω της μεγάλης πτώσης της.
«Κεντρικό ερώτημα πόσο θα αντέξει το δημόσιο πορτοφόλι»
Ο κ. Βέττας υπογράμμισε επίσης και τη διάσταση των δημόσιων οικονομικών αφού οι κρατικές παρεμβάσεις είναι αυτές με τις οποίες προσπαθούν σήμερα οι κυβερνήσεις να απαντήσουν στην κρίση. Ο ίδιος δεν έκρυψε τον προβληματισμό του σημειώνοντας πως «το κεντρικό ερώτημα είναι ως πότε θα αντέξει το δημόσιο πορτοφόλι».
Γι αυτό και σημείωσε πως «θα πρέπει να σκεφτούμε τη σύνθεση του». Μάλιστα ανέφερε ότι οι δαπάνες για την υγεία παραμένουν πολύ κάτω απ’ το μ.ο. της Ευρωζώνης (5% έναντι 7%) ενώ την ίδια ώρα οι δαπάνες για τις συντάξεις εξακολουθούν να είναι πολύ μεγαλύτερες απ’ τον μ.ο. της Ευρωζώνης. «Επομένως σήμερα έχουμε αποδυναμωμένη τη δημόσια υγεία και δίνουμε περισσότερα χρήματα στους συνταξιούχους. Επειδή όμως οι υπηρεσίες υγείας κατευθύνονται στους συνταξιούχους πρέπει να σκεφτούμε σχέση ανταλλαγής για καλύτερη διαχείριση δημόσιου χρήματος», τόνισε ο κ. Βέττας.
Πηγή: ΑΜΠΕ
- Πτώση του Brent στα 60 δολ. επί Τραμπ «βλέπει«» η Citi
- Φαστ φουντ: Δύσκολοι καιροί για αλυσίδες ταχυφαγείων
- Καμπανάκι για την επάρκεια της Ευρώπης σε φυσικό αέριο – Πόσο θα χρειαστεί να πληρώσει
- Βαθμολογία UEFA: Πάλι μόνος του ο Ολυμπιακός – Που βρίσκεται η Ελλάδα
- Η Λάτσιο πήρε το «θρίλερ» με την Πόρτο στις καθυστερήσεις (2-1) – Έκαναν το 4Χ4 οι λατσιάλι
- Στα «ΝΕΑ» της Παρασκευής: Ρωγμές στις ράγες του μετρό Αθήνας