Καθηγητής Γώγος: Ο κοροναϊός μπορεί να μείνει και μετά το 2022, σαν δεύτερη γρίπη
«Θα εξαρτηθεί από την αντοχή του, το πώς θα αλλάζει. Μπορεί να μείνει σαν δεύτερη γρίπη μέχρι το 2022» ο καθηγητής Παθολογίας - Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος συμμετέχει στην επιτροπή ειδικών του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό..
- Εισφορά αλληλεγγύης: Νέα κλίμακα για να μη χαθεί η αύξηση στις συντάξεις
- Γονέας ξυλοκόπησε μαθητή έξω από σχολείο – Θεώρησε ότι τον καθυστέρησε
- Νέα προθεσμία έλαβε η 33χρονη που παραμένει στον «Ευαγγελισμό» μετά την έκρηξη στους Αμπελόκηπους
- Έκλεψαν την φουστανέλα μαραθωνοδρόμου και δε θα μπορεί να τρέξει την Κυριακή - Δίνει αμοιβή για να βρεθεί
Ο κοροναϊός μπορεί να παραμείνει ενεργός τουλάχιστον έως το 2022 αν δεν ανακαλυφθεί σύντομα εμβόλιο εκτιμά ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος συμμετέχει στην επιτροπή ειδικών του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό..
«Θα εξαρτηθεί από την αντοχή του, το πώς θα αλλάζει. Μπορεί να μείνει σαν δεύτερη γρίπη μέχρι το 2022» είπε ο κ. Γώγος μιλώντας στον Σκάι.
«Πιθανόν να είναι ως μια δεύτερη, μικρότερης έκτασης, επιδημία για την οποία θα πρέπει να έχουμε το νου μας. Δεν αποκλείεται καθόλου να περπατάνε μαζί με τη γρίπη» πρόσθεσε ο επιστήμονας.
Παράλληλα, επεσήμανε τους κινδύνους που κρύβει πιθανή πρόωρη άρση των περιοριστικών μέτρων λέγοντας ότι το μέτρο της τήρησης απόστασης μεταξύ μας θα πρέπει να παραμείνει για καιρό: «Έχουμε ένα κενό μέχρι να έρθει το εμβόλιο. Θέλουμε να βγούμε να λειτουργήσουμε στην κοινωνία αλλά να μην μπούμε στο ίδιο λούκι».
«Στόχος μας είναι να μειωθεί στο ελάχιστο ο επιπολασμός του ιού» είπε ο κ. Γώγος, διευκρινίζοντας ότι «συλλογική ανοσία με τα μέτρα που εφαρμόζουμε είναι δύσκολο να έχουμε».
«Από αυτά που σκεφτόμαστε και υπολογίζουμε αυτή τη στιγμή δεν πρέπει να είναι πάνω από 5% η συλλογική ανοσία» πρόσθεσε συμπληρώνοντας ότι «αυτό που επιθυμούμε είναι 20% έως 30% του πληθυσμού να έχει ανοσία».
Ποια μέτρα θα αρθούν εν καιρώ πρώτα
Όσον αφορά, τέλος, τα μέτρα εκτίμησε ότι «από τα πρώτα θα είναι η άρση περιορισμών των μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας» και θα ακολουθήσουν «τα πιο μικρά και μετά τα πιο μεγάλα καταστήματα».
«Με την απόκτηση ανοσίας μπορεί να μειωθεί η ένταση των συμπτωμάτων ή να τροποποιούνται και να έχουμε περισσότερα κρούσματα γαστρεντερολογικής φύσεως» είπε ακόμα ο καθηγητής.
Αναφερόμενος στη συμπεριφορά που θα πρέπει να έχουμε το καλοκαίρι, ο κ. Γώγος είπε ότι θα πρέπει να φροντίσουμε να διατηρούμε αποστάσεις μεταξύ μας, καθώς πρόπκειται για ένα μέτρο που θα παραμείνει.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις