Κοροναϊός : Κλείνουν τα «παραθυράκια» στα μέτρα – Μετά το Πάσχα ο σχεδιασμός της άρσης τους
Δεν είναι άλλωστε μυστικό ότι στην κυβέρνηση φοβούνται πως η Μεγάλη Εβδομάδα με αποκορύφωμα το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα μπορεί να αποτελέσει αφορμή για να «χυθεί η καρδάρα», την οποία με τόσο κόπο γεμίζουμε για παραπάνω από ένα μήνα οι περισσότεροι από εμάς
Βρισκόμαστε στην 4η εβδομάδα επιβολής της απαγόρευσης κυκλοφορίας, η οποία επιβλήθηκε με σκοπό τον περιορισμό της εξάπλωσης του κοροναϊού στη χώρα μας.
Όλες οι «θυσίες» που χρειάστηκε να κάνουμε, η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, φαίνεται πως αποδίδουν από τους αριθμούς, τη στιγμή που η Ελλάδα αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, όπως άλλωστε καταγράφεται από όλα τα διεθνή ΜΜΕ.
Το πόσο καλά τα πηγαίνουμε γίνεται κατανοητό και από τις δηλώσεις του Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για τον κοροναϊό τόνισε πως «η νόσος φθίνει», ενώ παράλληλα για πρώτη φορά αναφέρθηκε ανοιχτά στην άρση των περιοριστικών μέτρων και την επόμενη ημέρα στη χώρα μας.
Όμως για να γίνει αυτό πραγματικότητα χρειάζεται να περάσουμε το τελευταίο μεγάλο τεστ. Αυτό του Πάσχα.
Δεν είναι άλλωστε μυστικό ότι στην κυβέρνηση φοβούνται πως η Μεγάλη Εβδομάδα με αποκορύφωμα το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα μπορεί να αποτελέσει αφορμή για να «χυθεί η καρδάρα», την οποία με τόσο κόπο γεμίζουμε για παραπάνω από ένα μήνα οι περισσότεροι από εμάς.
Αυτός είναι και ο λόγος που οι αρχές βρίσκονται σε απόλυτη εγρήγορση για να αποτρέψουν τυχόν εστίες υπερμετάδοσης, αυξημένους συγχρωτισμούς και ανοιχτές εκκλησίες.
Όμως εφόσον κριθεί απαραίτητο η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να πάρει ακόμα πιο αυστηρά μέτρα για τις ημέρες κορύφωσης των εκδηλώσεων του Πάσχα, οι οποίες θα αφορούν ακόμα και απαγόρευση κυκλοφορίας των ΙΧ από το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, έως και τις 06:00 το πρωί της Δευτέρας του Πάσχα.
Στο τραπέζι η απαγόρευση της κυκλοφορίας των Ι.Χ.
Ανάσταση και Κυριακή του Πάσχα χωρίς ΙΧ, δηλαδή με απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων για συγκεκριμένες ώρες, φαίνεται ότι είναι ένα σενάριο που εξετάζει το Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να τηρηθούν χωρίς εξαιρέσεις τα έκτακτα μέτρα κατά της διασποράς της πανδημίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να απαγορευτεί η κυκλοφορία των αυτοκινήτων από το βράδυ της Ανάστασης και ανήμερα το Πάσχα και να επιτραπεί εκ νέου η κυκλοφορία τους τα ξημερώματα της Δευτέρας του Πάσχα.
Όσον αφορά στο Μεγάλο Σάββατο, σε περίπτωση που το μέτρο ισχύσει, θα υπάρξει απαγόρευση μετακίνησης των ΙΧ από τις 8 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, οπότε και κλείνουν τα καταστήματα.
Με τον τρόπο αυτό θα μπορούσε να μπει «φρένο» στις μετακινήσεις πιστών προς εκκλησίες για την Ανάσταση, αλλά και την Κυριακή σε σπίτι συγγενών και φίλων. Με την απαγόρευση θα μπορούσε να ελεγχθεί έτι περαιτέρω η μετακίνηση μεγάλης μερίδας πολιτών που θα θελήσουν με διάφορους τρόπους να σπάσουν τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας.
Σε περίπτωση που υιοθετηθεί ένα τέτοιο μέτρο οι έλεγχοι θα είναι εντατικοί και τα πρόστιμα ιδιαίτερα τσουχτερά, ακόμη και αφαίρεση πινακίδων.
Φόβοι και για Ανάσταση σε ιδιωτικές εκκλησίες μέσα σε εξοχικές κατοικίες
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του δημοσιογράφου της εφημερίδας «Το Βήμα», Βασίλη Λαμπρόπουλου, η αστυνομία φοβάται πολύ και τα ιδιωτικά εκκλησάκια σε εξοχικές στην Αττική και σε άλλα περιαστικά κέντρα, όπου μπορεί να τελεστούν αναστάσιμες ακολουθίες αλλά και να προσφέρεται θεία κοινωνία σε πιστούς, επισκέπτες των σπιτιών.
Με το δεδομένο ότι πολλοί ιερείς δεν θα είναι απασχολημένοι σε λειτουργίες σε «δημόσιες» εκκλησίες και μπορεί να προσκληθούν σε αυτές τις ιδιωτικές τελετές.
Παράλληλα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ αλλά και εκκλησιαστικοί παράγοντες τονίζουν ότι δεν θα αποφευχθούν περιπτώσεις ιερέων που θα επιχειρήσουν να προσφέρουν –παρά τις αντίθετες εντολές- Θεία Κοινωνία στους πιστούς ή να επιτρέψουν τη συγκέντρωση πιστών γύρω ή εντός των εκκλησιών.
Φόβοι για αύξηση των μετακινήσεων
Την ίδια ώρα η ΕΛ.ΑΣ φοβάται τις επόμενες ημέρες μεγαλύτερη μετακίνηση πολιτών προς τα διόδια των Αφιδνών και της Ελευσίνας όπου έχουν εντοπισθεί περίπου 40-50 παραβάσεις, τις περισσότερες φορές με επίκληση των εκδρομέων ότι συγγενής τους στην επαρχία είναι βαριά ασθενής και… σπεύδουν να τον βοηθήσουν.
Σε τουλάχιστον 7-10 περιπτώσεις έχουν εντοπισθεί οδηγοί να προσπαθούν να φύγουν από την Αθήνα, μέσω περιφερειακών οδών αφού αγνοούν ότι η Τροχαία Αττικής έχει μπλόκα στα Βίλια, στην Μάνδρα, στην Μονή Κλειστών, κοντά στα Δερβενοχώρια, στον Σχίνο (κοντά στο Λουτράκι), όπως και σε παράδρομους της Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας για να σταματήσει κάθε προσπάθεια χρήσης παρακαμπτηρίων δρόμων.
Μπλόκα και στην παλιά Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου
Μπλόκα υπάρχουν και στην παλιά Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου, σε περιφερειακούς δρόμους όπως και στην παλιά γέφυρα αλλά και στα δύο μικρά πορθμεία του Ισθμού. Ωστόσο στελέχη της ΕΛ.ΑΣ επισήμαναν ότι το ποσοστό της παραβατικότητας είναι εξαιρετικά μικρό με το δεδομένο ότι ο αριθμός των αυτοκινήτων που κινήθηκαν μέσω των διοδίων προς τις εξόδους της Αθήνας – το προηγούμενο Σαββατοκύριακο – δεν ξεπερνούσαν τις 12.000-13.000.
Αριθμός που θεωρείται μειωμένος κατά 20% σε σχέση με το προηγούμενο Σαββατοκύριακο (4-5 Απριλίου).
Σημειώνεται ότι το περσινό Πάσχα μέχρι τη Μεγάλη Πέμπτη είχαν εξέλθει από την πόλη περίπου 100.000 οχήματα.
Σχεδόν διπλάσιος αριθμός παραβάσεων έχει εντοπισθεί στα πέριξ της Θεσσαλονίκης με μαζικές προσπάθειες κατοίκων της συμπρωτεύουσας να κινηθούν μέσω Κασσάνδρας, Πολυγύρου και άλλων μικρότερων δρόμων προς Χαλκιδική όπου έχουν εξοχικές κατοικίες.
Κλειστά τα κοιμητήρια την Μ.Παρασκευή
Επιπλέον, σε μια ακόμα προσπάθεια να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι την Μ.Παρασκευή τα κοιμητήρια θα παραμείνουν κλειστά.
Όπως είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, δυστυχώς αυτήν την Μ.Παρασκευή δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να ανάψουμε το καντηλάκι και να προσευχηθούμε για τους αγαπημένους μας που έχουν φύγει.
Κάλεσε να το προσευχηθούμε για τους δικούς μας από το σπίτι μας. «Η αγάπη της θύμισής τους ας περιμένει λίγες ημέρες. Αλλωστε και εκείνοι αυτό θα ήθελαν» υπογράμμισε για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα.
Ανοιχτά για έξι ώρες τα καταστήματα
Σε ό,τι αφορά τα ψώνια της τελευταίας στιγμής για το πασχαλινό τραπέζι, ο Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε ότι τα καταστήματα θα παραμείνουν ανοιχτά για έξι ώρες.
Συγκεκριμένα, τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά από τις 13:00 έως 19:00 για να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού.
Σαφές μήνυμα Τσιόδρα σε όσους πήγαν στην επαρχία
Εν τω μεταξύ, σαφές μήνυμα σε όσους έχουν καταφέρει να μεταβούν στην επαρχία, αλλά και σε όσους σκέφτονται να προσπαθήσουν, έστειλε κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό, Σωτήρης Τσιόδρας.
Ο κ. Τσιόδρας απευθύνθηκε σε όσους έφυγαν «νόμιμα ή παράνομα», με προορισμό την επαρχία, προσθέτοντας πως είναι πολύ σημαντική η τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας από τον ιό.
«Σχετικά με κάποιους συμπολίτες μας που όπως ακούγεται ήδη έχουν μετακινηθεί στην επαρχία πρέπει να θυμίσω ότι είναι σημαντικότατη η τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας, της παρακολούθησης της υγείας τους και αυτοαπομόνωσης επί του παραμικρού συμπτώματος, ακόμα και αν αυτό είναι ένας πονόλαιμος» είπε αρχικά και συμπλήρωσε.
«Επίσης θα πρέπει να προσέξουν τους μόνιμους κατοίκους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Οι συγκεκριμένοι συμπολίτες μας δεν ξέρω αν κινήθηκαν «νόμιμα ή παράνομα» αλλά δεν θα ήθελα να χαλάσουμε με αφορμή τις γιορτές, τις ίδιες τις γιορτές μας» συμπλήρωσε.
«Προσωπικά δεν θα ήθελα να έχω πάνω μου τέτοια ευθύνη. Δηλαδή ότι μετέφερα τον ιό σε κάποιον ηλικιωμένο, ή επαρχιώτη ο οποίος μέχρι σήμερα δεν είχε δει τον ιό, επ’ ευκαιρία των γιορτών» κατέληξε ο κ. Τσιόδρας.
25 νέα κρούσματα, στα 2.170 τα συνολικά – 101 θάνατοι
Ακόμα, αναφορικά με την πορεία του κοροναϊού στη χώρα μας, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, μετράμε 101 νεκρους, εκ των οποίων οι δύο το τελευταίο 24ωρο.
Τα συνολικά κρούσματα ανέρχονται στα 2.170 μετά την επιβεβαίωση 25 νέων κρουσμάτων σήμερα.
Από τους νοσούντες οι 555 σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό, ενώ 869 με ήδη γνωστό κρούσμα.
Από το σύνολο των θανόντων γυναίκες είναι οι 27, ενώ η μέση ηλικία όσων κατέληξαν είναι τα 73 χρόνια. Σχεδόν οι 9 στους 10 (89%) είχαν υποκείμενο νόσημα ή ήταν ηλικίας άνω των 70 ετών.
Σε ΜΕθ νοσηλεύονται 76 συμπολίτες μας, με μέση ηλικία τα 68 έτη. Εξ αυτών 17 είναι γυναίκες και όλοι οι υπόλοιποι άνδρες, ενώ το 80% έχει υποκείμενο νόσημα ή ηλικία άνω των 70.
Παράλληλα 27 άτομα εξήλθαν από τις ΜΕΘ.
Τσιόδρας: Η νόσος φθίνει
Σε αυτό το πλαίσιο και σχετικά με το αν ο ιός έφτασε στην κορύφωσή του στην Ελλάδα ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε σήμερα πως «το R0 αυτή τη στιγμή στην πατρίδα μας είναι κάτω από το 1, χάρη στα μέτρα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι η νόσος φθίνει και τελικά εξαφανίζεται. Ελπίζουμε στη διατήρηση αυτών των μεγεθών».
«Θα ήθελα να σας πω με σαφήνεια, αυτή τη στιγμή καταγράφεται μείωση των κρουσμάτων που νοσηλεύονται και καταγράφονται. Το γνωστό σε όλους μας R0 που αντιπροσωπεύει τον μέσο αριθμό ανθρώπων που θα κολλήσουν τη νόσο από έναν άνθρωπο (δηλαδή αν τον αφήσεις χωρίς μέτρα με R0 2 ένας θα κολλήσει άλλους δύο) φαίνεται πως μειώνεται» είπε χαρακτηριστικά.
«Για όλα τα κράτη το επιθυμητό αποτέλεσμα θα ήταν η χρυσή ισορροπία κρουσμάτων που θα μπορούσε να χειριστεί το σύστημα υγείας, χωρίς μαζική εισροή περιστατικών και πολλούς θανάτους. Εμείς δεν είδαμε τέτοια κορυφή εξαιτίας των προσπαθειών όλων μας. Το R0 αυτή τη στιγμή στην πατρίδα μας είναι κάτω από το 1, χάρη στα μέτρα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι η νόσος φθίνει και τελικά εξαφανίζεται. Ελπίζουμε στη διατήρηση αυτών των μεγεθών. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάποια πρόβλεψη» συμπλήρωσε.
«Αυτή η διατήρηση των μεγεθών μας επιτρέπει να δούμε μέσα στις επόμενες μέρες σαν επιστημονική ομάδα ένα πλάνο για το μέλλον, έναν σχεδιασμό για την επόμενη φάση» κατέληξε.
Τα τέσσερα κριτήρια για την χαλάρωση των μέτρων
Τέλος, αναφορικά με την επόμενη ημέρα, σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Τσιόδρας, την επόμενη εβδομάδα ή ίσως λίγο αργότερα θα συζητηθεί το θέμα της περιορισμένης άρσης των μέτρων.
Όπως είπε χαρακτηριστικά «δεν περιμένεις να δεις μηδέν κρούσματα για να χαλαρώσεις τα μέτρα».
Παράλληλα υπογράμμισε πως «θα δούμε με προσοχή ένα πλάνο για το άμεσο μέλλον, έναν σχεδιασμό για την επόμενη φάση. Ακούτε καλά νούμερα, αλλά δεν είμαστε ακόμα στο σημείο να πούμε ότι αίρονται τα μέτρα. Το «ωχ αδερφέ» και το «δεν βαριέσαι» δεν είναι γι αυτή την περίοδο. Θέλει προσοχή. Είναι φοβερή ευκαιρία (σ.σ. το Πάσχα) για τον ιό να διασπαρεί αν δεν τηρήσουμε τις αποστάσεις αυτή την περίοδο».
Έτσι, σε αυτό το πλαίσιο ανακοίνωσε τα τέσσερα βασικά κριτήρια που χρησιμοποιούν οι επιστήμονες για να συμφωνήσουν και να προτείνουν τη μείωση στα περιοριστικά μέτρα και τελικά στην άρση της καραντίνας ή τη λήψη νέων μέτρων.
Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε τις τέσσερις βασικές προϋποθέσεις με τις οποίες οι επιστήμονες κρίνουν για να εισηγηθούν στην αρμόδια επιτροπή την άρση των απαγορεύσεων έστω και μερικώς.
Αυτά είναι τα εξής:
- Να υπάρχει μείωση της μεταδοτικότητας στον γενικό πληθυσμό (αριθμός R0)
- Να υπάρχει αντοχή του συστήματος υγείας το οποίο όπως είπε «ευτυχώς σε μας υπάρχει και ενδυναμώθηκε ακόμη περισσότερο»
- Να ελέγχεις τις εστίες αναζωπύρωσης του ιού ώστε να μπορείς να ελέγξεις την επιδημία
- Να έχει αναπτυχθεί ανοσία στον πληθυσμό, για το οποίο, προς το παρόν, κανείς δεν μπορεί να τοποθετηθεί επιστημονικά
Η επόμενη ημέρα και τα on/off μέτρα
Παράλληλα, αναφορικά με την επόμενη μέρα ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι τα μέτρα είναι ελαστικά και θα γίνεται άρση σε… δόσεις, ενώ θα λαμβάνονται και πάλι στην περίπτωση που παρατηρείται εκ νέου διασπορά.
Γι΄αυτό άλλωστε φέτος το Πάσχα κλείνουν ακόμη και τα κοιμητήρια.
«Αν δεις ότι ξεφεύγει η κατάσταση ξαναπαίρνεις μέτρα» εξήγησε.
Μάλιστα, έφερε και το παράδειγμα άλλων χωρών, οι οποίες χαλάρωσαν τα μέτρα, όμως λόγω επιθετικής αύξησης των κρουσμάτων, επιβλήθηκε να τα αυξήσουν και πάλι.
- Μαγνήτης για τους επενδυτές τα πράσινα ακίνητα – Τη ανιούσα παίρνουν οι τιμές
- Ολυμπιακός: Οι πέντε πρώτοι σε λεπτά συμμετοχής σε όλες τις διοργανώσεις (pics)
- Ρωσία: Παρακάμπτει τις κυρώσεις με…. Bitcoin
- Αναζητείται (;) αντίπαλος πόλος
- Ευρώπη: Ποιες χώρες της Γηραιάς Ηπείρου έχουν απαγορεύσει τα Χριστούγεννα στο παρελθόν
- Δούκας: Γεύματα αγάπης από τον Δήμο Αθηναίων – «Να βοηθήσουμε όσο περνάει από το χέρι μας»