Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Πρόωρη η συζήτηση για άρση των μέτρων – Χωρίς εμβόλιο επαγρύπνηση για τα επόμενα δύο χρόνια

Πρόωρη η συζήτηση για άρση των μέτρων – Χωρίς εμβόλιο επαγρύπνηση για τα επόμενα δύο χρόνια

Παρότι δηλαδή το ερώτημα «πότε θα βγούμε από την καραντίνα;» γίνεται επίμονο όσο περνάνε οι ημέρες, δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων και όλα θα κριθούν τις επόμενες ημέρες, με τον Σωτήρη Τσιόδρα πάντως να χαρακτηρίζει τη συζήτηση πρόωρη

Η περίοδος του Πάσχα θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της πανδημίας του κοροναϊού στη χώρα μας, με την κυβέρνηση να επεξεργάζεται και να σχεδιάζει σε κάθε περίπτωση σταδιακή άρση των μέτρων για το διάστημα μετά την 27η Απριλίου, ημερομηνία δηλαδή μέχρι την οποία ισχύουν τα μέτρα αυτά.

Αυτή θα είναι πιο δύσκολη διαδικασία σε σχέση με τον περιορισμό στις μετακινήσεις, ωστόσο όλα θα καθοριστούν από τα στατιστικά στοιχεία των κρουσμάτων του Απριλίου και από τις συμβουλές των ειδικών επιστημόνων. Παρότι δηλαδή το ερώτημα «πότε θα βγούμε από την καραντίνα;» γίνεται επίμονο όσο περνάνε οι ημέρες, δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων.

Εφόσον η κυβέρνηση έθεσε σε προτεραιότητα τη δημόσια υγεία έναντι όλων των άλλων δημόσιων αγαθών, αυτή θα προστατεύσει ως το τέλος της κρίσης. Κρίσιμος παράγοντας και πηγή μεγάλης ανησυχίας για την κυβέρνηση θα είναι η συμπεριφορά των πολιτών τις ημέρες του Πάσχα για δύο λόγους.

Ο πρώτος είναι η αναμενόμενη κορύφωση της επιδημιολογικής καμπύλης, δηλαδή των κρουσμάτων και των θανάτων, και ο δεύτερος είναι, αν θα τηρηθούν με θρησκευτική ευλάβεια τα περιοριστικά μέτρα ή θα υπάρξει συνωστισμός έξω από τις εκκλησίες και γύρω από τον οβελία, ούτως ώστε η καμπύλη αυτή να αρχίσει την πτωτική της πορεία και να μην υπάρξει πισωγύρισμα.

Όπως διαμηνύουν οι ειδικοί, δεν πρέπει να υπάρξει κανενός είδους εφησυχασμός παρά μόνο πιστή τήρηση των μέτρων και… αργότερα συζήτηση για την επόμενη ημέρα.

Κατά την καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, για το θέμα ρωτήθηκε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος υποστήριξε πως είναι «πρόωρο» να μιλάμε για την επόμενη ημέρα, διαμηνύοντας ότι «ακόμη δεν είναι ο καιρός» για την άρση των μέτρων.

Ξεκαθάρισε δε, ότι το όλον θέμα θα συζητηθεί με την πολιτική ηγεσία, καθώς και με την Επιτροπή εμπειρογνώμων του υπουργείου Υγείας. «Το ζητούμενο είναι η κατάλληλη στιγμή. Και θα πρέπει να βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα» πρόσθεσε.

Ελεγχόμενη και σταδιακή

Σε κάθε περίπτωση, διευκρίνισε ότι η μετάβαση στην επόμενη ημέρα θα είναι ελεγχόμενη και σταδιακή. «Τα μέτρα θα αξιολογούνται για ένα διάστημα, προτού ληφθούν νέα».

Διαμήνυσε, επιπλέον, ότι θα πρέπει να βρισκόμαστε σε απόλυτη επιφυλακή, ενώ απαρίθμησε τις βασικές παραμέτρους της άρσης των μέτρων:

  • τη διαγνωστική επάρκεια
  • την αντοχή του συστήματος υγείας
  • την προστασία των ευάλωτων ομάδων

Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας «υπάρχει αισιοδοξία από τα μέχρι στιγμής επιστημονικά δεδομένα, αλλά ακόμη δεν είναι ο καιρός. Δεν υπάρχει μαγική τομή» υποστήριξε, επαναλαμβάνοντας ότι «αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η προστασία των ευάλωτων ομάδων».

Φόβοι για νέα επιδημικά κύματα – Επαγρύπνηση για τα επόμενα δύο χρόνια

Ένα σημείο πάντως στο οποίο αξίζει να σταθεί κανείς είναι η αναφορά του κ. Τσιόδρα στο φόβο να υπάρξουν νέα επιδημικά κύματα του ιού τους επόμενους χειμώνες.

Ο λοιμωξιολόγος ανέφερε ότι σε πρόσφατη προβολή των εκτιμήσεων μετάδοσης του ιού την περίοδο μετά την πανδημία, επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Harvard χρησιμοποίησε γνωστά δεδομένα για τις επιδράσεις της εποχικότητας και της ανοσίας από άλλους κοροναϊούς και με αυτά τροφοδότησε ένα μαθηματικό μοντέλο που αφορά στην πορεία του νέου ιού.

«Το μοντέλο εκτιμά πως θα υπάρχουν νέα επιδημικά κύματα του ιού τους επόμενους χειμώνες μετά το σοβαρό αρχικό κύμα που έχουν νιώσει οι περισσότερες χώρες» τόνισε επικαλούμενος τη μελέτη του Harvard.

Την ίδια στιγμή, υπογράμμισε ότι εάν δεν υπάρχουν ένα καλό εμβόλιο ή μια επιτυχής θεραπεία, τότε τα περιοριστικά που ζούμε όλοι μας με στόχο την επάρκεια του συστήματος υγείας, θα είναι το κρίσιμο σημείο για την επιτυχία αντιμετώπισης του ιού μέχρι να χτιστεί αυτό που ονομάζουμε συλλογική ανοσία.

«Οι επιστήμονες τονίζουν την πιθανότητα πιο σημαντικών επιδημιών τον χειμώνα σε σχέση με το καλοκαίρι. Χρειάζεται επαγρύπνηση και επιτήρηση του ιού για τουλάχιστον τα επόμενα δύο χρόνια» είπε χαρακτηριστικά.

Το παράδειγμα της Δανίας

Μάλιστα, έδωσε το παράδειγμα της Δανίας που αίρει σταδιακά κάποια μέτρα απαγόρευσης.

«Η φίλη Δανία έχει ανακοινώσει κάποια μέτρα περιορισμού του lockdown. Πρέπει κι εμείς να σκεφθούμε ότι αυτή η διαδικασία θα ‘ναι ήσυχη, αργή και όχι απότομη. Θέλει σώφρονα σκέψη, σύνεση και όχι παρόρμηση» είπε.

Αναφερόμενος στο γεγονός ότι η Δανία ανοίγει ξανά τα σχολεία, σχολίασε: «Τι νομίζετε, ότι δεν θα τα ξανακλείσει όταν δει ότι υπάρχει έξαρση κρουσμάτων; Ετοιμαστείτε».

«Θα αντιδράσουμε με βάση την επιστήμη, με βάση αυτό που ονομάζουμε evidence, δηλαδή αποδεικτικά στοιχεία, και φυσικά και με βάση τη βοήθεια ακόμα περισσότερων μεθόδων για να παρακολουθήσουμε την πορεία της επιδημίας στην χώρα, όπως ο μαζικός εργαστηριακός έλεγχος, η ανοσία στον πληθυσμό. Είναι νωρίς, νομίζω, ακόμα για εμάς και φυσικά θα περιμένουμε να δούμε και πώς θα περπατήσουν τα πράγματα στη Δανία» σημείωσε ο κ. Τσιόδρας.

Είμαστε ακόμη μακριά από το εμβόλιο

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στον αγώνα δρόμου που γίνεται για την παρασκευή εμβολίων από πανεπιστήμια και εργαστήρια σε όλο τον κόσμο.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας τόνισε ότι μόνο ένα έχει προκριθεί στη φάση κλινικών δοκιμών 2, ενώ τα υπόλοιπα 69 υποψήφια εμβόλια που έδιναν καλά αποτελέσματα στο εργαστήριο και σε πειράματα σε ζώα, δεν ήταν κατάλληλα για να χρησιμοποιηθούν σε ανθρώπους.

«Ακούγονται καθημερινά όλο και περισσότερα σενάρια σχετικά με τα φάρμα και τα εμβόλια για τον κοροναϊό» ανέφερε και υποστήριξε πως «ελπίζουμε σε σύντομο χρόνο να υπάρχουν απαντήσεις σχετικά με τα φάρμακα, ενώ νέα για τα εμβόλια θα υπάρξουν τους επόμενους μήνες».

«Η ανθρωπότητα είναι μακριά ακόμα από την εύρεση εμβολίου, καθώς σύμφωνα με τον ΠΟΥ τουλάχιστον 12 μήνες θα πρέπει να περιμένουμε για τη μαζική παραγωγή και διάθεση ενός εμβολίου» κατέληξε.

Must in

Τι σημαίνουν τα εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ

Ανεξαρτήτως πρακτικής εφαρμογής, τα εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ ενισχύουν την πίεση προς τις δυτικές κυβερνήσεις να μετατοπιστούν από την υποστήριξη των ισραηλινών πολεμικών επιχειρήσεων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024