Online χάρτες «επιτηρούν» την απαγόρευση κυκλοφορίας – Τι δείχνουν για την Ελλάδα
Ακολουθώντας το παράδειγμα της Google, η Apple δημιούργησε και αυτή ένα online εργαλείο που καταγράφει τις αλλαγές στις μετακινήσεις και συνήθειες των ανθρώπων, μετά τα περιοριστικά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης εξαιτίας της πανδημίας Covid-19. Στόχος της εταιρείας είναι να βοηθήσει τις αρχές δημόσιας υγείας να βεβαιώσουν κατά πόσο ο πληθυσμός τηρεί τα μέτρα
- Η τηλεθέαση του debate ΣΥΡΙΖΑ – Ελπίδες για τη συμμετοχή στην κάλπη της Κυριακής – Η σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
Ακολουθώντας το παράδειγμα της Google, η Apple δημιούργησε και αυτή ένα online εργαλείο που καταγράφει τις αλλαγές στις μετακινήσεις και συνήθειες των ανθρώπων, μετά τα περιοριστικά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης εξαιτίας της πανδημίας Covid-19. Στόχος της εταιρείας είναι να βοηθήσει τις αρχές δημόσιας υγείας να βεβαιώσουν κατά πόσο ο πληθυσμός τηρεί τα μέτρα.
To νέο εργαλείο (Mobility Trends Report) καλύπτει αρχικά 63 χώρες (έναντι 131 του αντίστοιχου εργαλείου της Google), μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα, για την οποία δείχνει μια μείωση 63% στο περπάτημα και 68% στο οδήγημα μεταξύ 13 Ιανουαρίου και 13 Απριλίου. Όμως αποκαλύπτει επίσης ότι στη χώρα μας η μείωση στις μετακινήσεις είχε φθάσει στη μεγαλύτερη μείωση της περίπου στις 4 και 5 Απριλίου, αλλά έκτοτε εμφανίζεται μια σταδιακή αύξηση τόσο στις πεζοπορίες όσο και στις μετακινήσεις με αυτοκίνητα.
Το εργαλείο της Apple βασίζεται στη χρήση του Χάρτη σε όλες τις συσκευές iPhone και, σύμφωνα με την εταιρεία, δεν παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών, αφού δεν συσχετίζει τα δεδομένα του Apple Maps με την ταυτότητα των χρηστών, ούτε διατηρεί ιστορικό για το πού πήγε ο κάθε χρήστης.
Προς το παρόν, το εργαλείο της Apple, που ανανεώνεται σε καθημερινή βάση, καταγράφει τις μεταβολές σε μόνο τρεις κατηγορίες μετακινήσεων: με τα πόδια, με όχημα ή με δημόσια μέσα μεταφοράς (γι’ αυτό το τελευταίο δεν αναφέρεται εκτίμηση για την Ελλάδα), ενώ το εργαλείο της Google περιλαμβάνει περισσότερες επιλογές (καταστήματα, πάρκα, γραφεία κ.α.). Σε γενικές γραμμές πάντως τα δύο εργαλεία φαίνεται να δίνουν παραπλήσιες εικόνες για τις επιμέρους χώρες.
Εκ των πραγμάτων, η Apple έχει διαθέσιμα λιγότερα δεδομένα σε σχέση με τη Google, η οποία κάνει χρήση στοιχείων όχι μόνο από κάθε συσκευή Android, αλλά ακόμη και από τα iPhones της Apple, στα οποία είναι εγκατεστημένο το Google Maps.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις