Η εμπιστοσύνη των αγορών και ο Αρμαγεδδώνας – Στα χαρακώματα κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ
Η έκδοση του 7ετούς ομολόγου, η πρόταση του ΣΕΒ, οι εξηγήσεις που ζητά ο Τσακαλώτος για το μαξιλάρι ρευστότητας και η πολεμική κατά Βρούτση για «περιστολή των εργασιακών δικαιωμάτων»
- Η τηλεθέαση του debate ΣΥΡΙΖΑ – Ελπίδες για τη συμμετοχή στην κάλπη της Κυριακής – Η σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
Η αποτίμηση της επιτυχούς έκδοσης του 7ετούς ομολόγου από το μέγαρο Μαξίμου ως ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και την πολιτική της, ουσιαστικά κλείνει και οποιαδήποτε συζήτηση για αλλαγή της οικονομικής της στρατηγικής και κατ’ επέκταση και της κατεύθυνσης των μέτρων στήριξης της οικονομίας.
Οι αγορές εγκρίνουν την πολιτική και τα μέτρα της κυβέρνησης
Μάλιστα αυτό το μήνυμα θέλησε να στείλει το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη στον απόηχο της άντλησης 2 δισεκατομμυρίων ευρώ από τις αγορές με 2% επιτόκιο.
Ο πρωθυπουργός συζήτησε σήμερα με τους συνεργάτες του και τους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας την πορεία της εφαρμογής των μέτρων και τόσο οι διαρροές των συνεργατών, όσο και η δήλωση του κ. Σταϊκούρα συγκλίνουν στο ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο παρά την παγκόσμια οικονομική καταιγίδα.
Αργά το βράδυ ο πρωθυπουργός έκανε και σχετικό tweet με αυτό το περιεχόμενο.
Η Ελλάδα άντλησε €2 δισ. με έκδοση επταετούς ομολόγου και επιτόκιο 2%. Μέσα στην παγκόσμια οικονομική καταιγίδα, η χώρα συνεχίζει να έχει πρόσβαση στις αγορές με λογικό επιτόκιο. Αυτό αποδεικνύει ότι οι αγορές εμπιστεύονται την κυβέρνηση και την ελληνική οικονομία.
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) April 15, 2020
Όχι σε αλόγιστα αιτήματα
Ουσιαστικά με αυτή την ένεση αισιοδοξίας η κυβέρνηση θέλησε να επισκιάσει επικοινωνιακά άλλες δυσοίωνες προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας όπως αυτή του ΔΝΤ για την πορεία της ύφεσης και της ανεργίας, αλλά και να αντιπαρέλθει τις σφοδρές αντιδράσεις για τα εργασιακά, όπου η παρέμβαση του ΣΕΒ για «δανεισμό εργαζομένων» ανάβει φωτιές.
Το βέβαιο είναι πάντως πως ο κ. Μητσοτάκης θα επιμείνει στην στρατηγική του και αυτό ουσιαστικά το είχε διαμηνύσει και με το διάγγελμα της Μεγάλης Δευτέρας.
Μάλιστα ο πρωθυπουργός είχε μιλήσει για «αλόγιστα αιτήματα» που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν προκειμένου να αναταχθεί η οικονομία.
Ένα βήμα πίσω για το μαξιλάρι
Βέβαια σήμερα υπήρξε ένα βήμα πίσω από την κυβέρνηση καθώς μέσω διαρροών το οικονομικό επιτελείο επιβεβαίωσε πως θα χρησιμοποιηθούν 12-14 δισεκατομμύρια ευρώ από το μαξιλάρι της ρευστότητας για το τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου.
Αυτό φέρνει την κυβέρνηση πιο κοντά στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δια του Ευκλείδη Τσακαλώτου ζήτησε διαφάνεια και όχι εν κρυπτώ αξιοποίηση των ταμειακών διαθεσίμων και υποστήριξε πως η κυβέρνηση σύρεται έστω και καθυστερημένα από την πίεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Σε ότι αφορά την γενικότερη οικονομική πολιτική, η κυβέρνηση εγκαλείται για αποσπασματικά ή ανεπαρκή μέτρα και καθυστερήσεις στη λήψη μέτρων που μπορεί να φέρουν τη χώρα αντιμέτωπη με ένα νέο μνημόνιο.
Ο ΣΕΒ δείχνει το δρόμο στην κυβέρνηση
Όμως η κυβέρνηση δέχεται πολεμική για την πολιτική της και τις παρεμβάσεις της στην αγορά εργασίας, καθώς στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης με την αντιπολίτευση βρίσκεται οι ρυθμίσεις του υπουργείου Εργασίας.
Ο ΣΕΒ δείχνει το δρόμο στην κυβέρνηση είναι η εκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ με την Έφη Αχτσιόγλου να τονίζει πως «οι επιλογές της κυβέρνησης συνθέτουν μία εικόνα εξαιρετικά δυσμενή για την επόμενη μέρα της εργασίας».
Η πρώην υπουργός Εργασίας και νυν τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενη στην πρόταση του ΣΕΒ επισήμανε ότι η πρόταση αυτή «επενδύει στο έδαφος της υποβάθμισης της εργασίας που έχει καλλιεργήσει η κυβέρνηση αυτό το διάστημα, πράγμα που δεν συμβαίνει σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα».
«Όταν η κυβέρνηση οδηγεί το εργατικό δίκαιο στο σημείο μηδέν, είναι αναμενόμενο ο ΣΕΒ να ζητά κάτι ακόμη πιο επιθετικό. Η γενικευμένη εργολαβοποίηση που προτείνει ο ΣΕΒ συνιστά τον ορισμό της επισφαλούς εργασίας, ο εργαζόμενος δεν θα έχει καμία ασφάλεια ούτε για το πού δουλεύει, ποια δουλειά κάνει, ποιος είναι ο μισθός του, τα ωράρια του κ.λπ.», είπε.
Περιστέλλονται εργασιακά δικαιώματα
Ο Αλέξης Χαρίτσης αφού εκτίμησε ότι έρχεται οικονομικός Αρμαγεδδώνας θεωρώντας έωλες τις εκτιμήσεις του πρωθυπουργού για ανάκαμψη το 2021, σημείωσε ότι «δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να υπάρχει μια μόνιμη περιστολή εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων» και πρόσθεσε ότι στην εργασία «ο κ. Βρούτσης και η κυβέρνηση ήδη επιχειρούν να το κάνουν».
Μάλιστα ο Νίκος Βούτσης επεσήμανε ότι το διάγγελμα του πρωθυπουργού δεν περιελάμβανε καμία δέσμευση για τη στήριξη του κόσμου της εργασίας.
Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης έθεσε σε πρώτο πλάνο την ανάγκη παρεμβάσεων στην οικονομία για να κλείσουν όπως είπε όσο το δυνατόν λιγότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να διασωθούν όσο γίνεται περισσότερες θέσεις εργασίας.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η εκτίμηση του Αλέξη Χαρίτση κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ήταν πως το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών το συντηρεί η κυβέρνηση αν κληθεί να λάβει επώδυνα μέτρα στην οικονομία.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις