ΔΝΤ : Η πανδημία του κοροναϊού μπορεί να προκαλέσει κοινωνική αναταραχή
Οι πολιτικές αποφάσεις που έχουν ληφθεί προκειμένου να μετριαστούν οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κοροναϊού μπορεί να οδηγήσουν σε «νέα κύματα κοινωνικών ταραχών» στον κόσμο, εκτιμά το ΔΝΤ.
- Στους 94 έχουν φτάσει οι νεκροί στη Μοζαμβίκη μετά το πέρασμα του κυκλώνα Σίντο
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Μηχανική βλάβη σε πλοίο με 115 επιβάτες - Επέστρεψε στον Πειραιά
- Απίστευτο περιστατικό σε κηδεία: 20χρονος χόρευε δίπλα στο φέρετρο και τράβαγε τα γένια των ιερέων
Οι πολιτικές αποφάσεις που έχουν ληφθεί προκειμένου να μετριαστούν οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κοροναϊού μπορεί να οδηγήσουν σε «νέα κύματα κοινωνικών ταραχών» στον κόσμο, εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) σε έκθεσή του που δημοσιοποιείται σήμερα στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του.
«Αν τα μέτρα στήριξης κριθούν ανεπαρκή για τον μετριασμό της κρίσης της COVID-19 και των οικονομικών επιπτώσεών της, ή αν κριθούν άδικα και ότι ευνοούν τους πλούσιους ή τις πολυεθνικές, θα μπορούσαν να προκληθούν διαδηλώσεις», γράφουν οι συντάκτες της έκθεσης παρακολούθησης των δημοσίων οικονομικών (Fiscal monitor).
Προειδοποίηση για διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο
Διαδηλώσεις θα μπορούσαν επίσης να ξεσπάσουν όταν τα μέτρα βοήθειας αποσυρθούν.
Το ΔΝΤ αναφέρεται σε έναν αυξανόμενο αριθμό διαμαρτυριών που ξέσπασαν τα δύο τελευταία χρόνια σε διάφορα μέρη του κόσμου, παραθέτοντας εκείνες στον Ισημερινό, στην Αϊτή ή στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε αύξηση της τιμής των καυσίμων.
Αναφέρεται επίσης στα κινήματα των Κίτρινων Γιλέκων στη Γαλλία τον χειμώνα του 2018-2019, που ξέσπασε, μεταξύ άλλων, λόγω της αύξησης της φορολογίας στα καύσιμα και πήρε τη μορφή μιας ευρύτερης έκκλησης για περισσότερη κοινωνική ισότητα.
«Στον Λίβανο, οι άνθρωποι κατέβηκαν στον δρόμο όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε την επιβολή επιβαρύνσεων στο διαδίκτυο, ενώ στη Χιλή, η αύξηση της τιμής του εισιτηρίου δημόσιων μέσων μαζικής μεταφοράς πυροδότησε κοινωνικές διαδηλώσεις για θέματα πολύ ευρύτερα», γράφει το ΔΝΤ.
Σημειώνει πως οι διαδηλώσεις κάθε χώρας είναι μοναδικές, όμως «μοιάζουν να έχουν κοινές θεματικές».
Και, συχνά, ο κόσμος κατεβαίνει στους δρόμους λόγω δυσαρέσκειας και αισθημάτων αδικίας, που πολλά απ΄αυτά είναι πολύ παλιά. Μια μεταρρύθμιση ή ένα ειδικό μέτρο μπορεί να είναι τότε η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι.
Τι προτείνει το ΔΝΤ
Εκτός από το γεγονός ότι εκείνοι που λαμβάνουν τις αποφάσεις πρέπει να αντιμετωπίσουν τις βαθύτερες, πολύπλοκες και ειδικές αιτίες σε κάθε χώρα που προκαλούν τη δυσαρέσκεια, το ΔΝΤ συνιστά «μια προοδευτική προσέγγιση που θα επιτρέπει στους πολίτες να προσαρμοστούν».
Υπογραμμίζει τη σημασία της καλής επικοινωνίας με τους πολίτες ώστε να αποφευχθεί μια αναβίωση της δυσαρέσκειας.
Όσον αφορά στα έκτακτα μέτρα βοήθειας προς άτομα και επιχειρήσεις που έχουν πληγεί πιο σκληρά από τον νέο κορονοϊό, το ΔΝΤ συνιστά ως εκ τούτου να δηλώνεται «σαφώς πως τα μέτρα στήριξης προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση είναι προσωρινά».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις