Κοροναϊός : Πάνω από 130.000 νεκροί παγκοσμίως – Ζητείται «ενότητα» απέναντι στην κοινή απειλή
Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 2.033.000 - αριθμός που δεν αντιστοιχεί παρά σε ένα κλάσμα των πραγματικών μολύνσεων, αφού πολλές χώρες δεν προχωρούν σε διαγνωστικά τεστ παρά μόνο για τα κρούσματα εκείνα που χρειάζονται νοσηλεία.
Η ενότητα απέναντι στην κοινή απειλή : την φονική πανδημία του κοροναϊού, είναι πλέον το ζητούμενο, καθώς η απόφαση του Αμερικανού προέδρου να παγώσει τη χρηματοδότηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, έχει διχάσει τη διεθνή κοινότητα.
Την ίδια ώρα η φονική πανδημία εξαπλώνεται με τρομακτικούς ρυθμούς. Τα κρούσματα ξεπερνούν τα 2.055.743 ενώ η ανθρωπότητα θρηνεί 133.098 νεκρούς, σύμφωνα με τα στοίχεία του worldometers, το βράδυ της Μεγάλης Τετάρτης.
Στην κορυφή της μακάβριας λίστας βρίσκονται οι ΗΠΑ, με 27.605 νεκρούς. Ακολουθούν η Ιταλία (21.645), η Ισπανία (18.579), η Γαλλία (17.167) και η Βρετανία (12.868).
Σύμφωνα με τον απολογισμό που συντάσσει το Γαλλικό Πρακτορείο βασιζόμενο σε επίσημες πηγές, η πανδημία του νέου κοροναϊού έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 131.639 ανθρώπους σε όλον τον κόσμο αφότου πρωτοεμφανίστηκε η ασθένεια Covid-19, στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου στην Κίνα,
Μέχρι τις 22.00 το βράδυ της Τετάρτης είχαν διαγνωστεί με τον SARS-CoV-2 συνολικά 2.033.620 κρούσματα σε 193 χώρες και εδάφη.
Ο αριθμός αυτός δεν αντιστοιχεί παρά σε ένα κλάσμα των πραγματικών μολύνσεων, αφού πολλές χώρες δεν προχωρούν σε διαγνωστικά τεστ παρά μόνο για τα κρούσματα εκείνα που χρειάζονται νοσηλεία. Από αυτούς τους ασθενείς, περίπου 436.100 έχουν πλέον αποθεραπευτεί.
Μέσα σε ένα 24ωρο, αναφέρθηκαν σε όλον τον κόσμο 7.721 νέοι θάνατοι και 71.643 νέα κρούσματα.
Η Κίνα (χωρίς το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο) ανέφερε σήμερα 46 νέα κρούσματα και 1 θάνατο. Συνολικά, τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί από τον Δεκέμβριο είναι 82.295, εκ των οποίων 3.342 πέθαναν και 77.738 ανέρρωσαν.
Η Ευρώπη μετρά 88.760 θανάτους σε σύνολο 1.032.710 κρουσμάτων, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς 28.139 θανάτους (642.688 κρούσματα), η Ασία 5.265 θανάτους (149.027 κρούσματα), η Μέση Ανατολή 5.147 θανάτους (110.372 κρούσματα), η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική 3.355 θανάτους (74.394 κρούσματα), η Αφρική 894 θανάτους (16.744 κρούσματα) και η Ωκεανία 79 θανάτους (7.692 κρούσματα).
Θετικοί στον κοροναϊό 668 ναύτες στο αεροπλανοφόρο Charles-de-Gaulle.
Πάνω από το ένα τρίτο των ναυτών που υπηρετούν στο γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles-de-Gaulle βρέθηκαν θετικοί στον κοροναϊό, μετά την εσπευσμένη επιστροφή τους στη Γαλλία, την περασμένη Κυριακή, αφού εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα, σύμφωνα με έναν πρώτο, προσωρινό απολογισμό που ανακοίνωσε το υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων.
Μέχρι το βράδυ της 14ης Απριλίου, είχαν εξεταστεί 1.767 ναύτες, οι περισσότεροι εκ των οποίων υπηρετούν στο αεροπλανοφόρο. Από αυτούς οι 668 βρέθηκαν θετικοί στον SARS-CoV-2 και οι 31 νοσηλεύονται στο στρατιωτικό νοσοκομείο Σεντ Αν της Τουλόν. Ο ένας έχει διασωληνωθεί.
Το Charles-de-Gaulle είναι το δεύτερο αεροπλανοφόρο στον κόσμο όπου εντοπίζονται κρούσματα της ασθένειας. Είχε προηγηθεί το αμερικανικό USS Theodore Roosevelt, στον Ειρηνικό.
Ζητείται ενότητα ενάντια στην κοινή απειλή
Η «μόνη ανησυχία» του ΠΟΥ είναι να βοηθήσει τις χώρες που δίνουν μάχη κατά της πανδημίας Covid-19 να «σώσουν ζωές», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, μετά την αναστολή της αμερικανικής χρηματοδότησης σε αυτόν τον οργανισμό του ΟΗΕ.
Ο Αντανόμ τόνισε πως «λυπάται» για την απόφαση που έλαβαν οι ΗΠΑ και τόνισε πως «αφού ξεπεράσουμε την κρίση» θα γίνει «αξιολόγηση των δράσεων« του Οργανισμού με «απόλυτη διαφάνεια».
Ο ΠΟΥ απορρίπτει τις κατηγορίες περί μεροληψίας υπέρ της Κίνας και βεβαιώνει ότι προσαρμόζει τις συστάσεις του σε συνάρτηση με τις επιστημονικές πληροφορίες που λαμβάνει για τη συμπεριφορά του νέου κοροναϊού, τη μετάδοσή του και τα μέσα καταπολέμησής του.»Ο ΠΟΥ δεν κάνει πολιτική».
Η απόφαση των ΗΠΑ να στερήσουν από τον ΠΟΥ τη συνεισφορά τους επικρίθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη, την Κίνα, τη Ρωσία, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Αφρικανική Ένωση, αλλά και από τον Μπιλ Γκέιτς, τον συνιδρυτή της Microsoft, του οποίου το ίδρυμα είναι ο πρώτος ιδιωτικός φορέας που συνεισφέρει στον προϋπολογισμό του ΠΟΥ, που έχει την έδρα του στη Γενεύη.
Ως απάντηση στην απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ, ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας, ανακοίνωσε ότι η χώρα θα αυξήσει τη στήριξη και τη χρηματοδότηση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ενώ και η Διεθνής Αμνηστία, μέσω της προέδρου της, καταφέρθηκε δημοσίως εναντίον της απόφασης ζητώντας μάλιστα από το Κογκρέσο να αναλάβει ξεχωριστή δράση.
«Η αμερικανική κυβέρνηση θα πρέπει αμέσως να επανεξετάσει τη στάση της. Επίσης, το Κογκρέσο οφείλει να αναλάβει άμεσα δράση για να σταματήσει τυχόν μέτρα που θα αντιστρέφουν τις δεσμεύσεις των ΗΠΑ για την προστασία της δημόσιας υγείας» τόνισε η Ερίκα Γκεβάρα Ρόσας.
Φόβοι ΔΝΤ για κοινωνικές αναταραχές
Οι πολιτικές αποφάσεις που έχουν ληφθεί προκειμένου να μετριαστούν οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κοροναϊού μπορεί να οδηγήσουν σε «νέα κύματα κοινωνικών ταραχών» στον κόσμο, εκτιμά το ΔΝΤ.«Αν τα μέτρα στήριξης κριθούν ανεπαρκή για τον μετριασμό της κρίσης της COVID-19 και των οικονομικών επιπτώσεών της, ή αν κριθούν άδικα και ότι ευνοούν τους πλούσιους ή τις πολυεθνικές, θα μπορούσαν να προκληθούν διαδηλώσεις», γράφουν οι συντάκτες της σχετικής έκθεσης.
- Τραμπ: Θα σταματήσω το «παραλήρημα των τρανσέξουαλ» από την πρώτη μέρα στον Λευκό Οίκο
- Ρωσία: Ο Πούτιν δηλώνει «πρόθυμος να συνεχίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Δύση»
- Μαγδεμβούργο: Φουντώνει η οργή κατά των γερμανικών αρχών για το μακελειό
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Οδηγός επιβίωσης στην πολυκατοικία
- ΗΠΑ: Ο Τραμπ… διαβεβαίωσε ότι ο Μασκ δεν μπορεί να γίνει Πλανητάρχης
- Super Μπάλα Live: Τα όργια της διαιτησίας αλλοιώνουν το πρωτάθλημα