Η Μεγάλη Εβδομάδα στην Κέρκυρα : Το πένθιμο μοβ, οι φογάτσες και οι κολομπίνες
Η επιδημία του κοροναϊού και ο περιορισμός στις μετακινήσεις δεν εμπόδισαν τους Κερκυραίους να τηρήσουν και φέτος όλα αυτά τα μοναδικά έθιμα που ακολουθούν εκατοντάδες χρόνια τώρα
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Το πένθιμο μοβ «φορά» πλέον η Κέρκυρα, με το φωτεινό σταυρό της στο Παλαιό Φρούριο, που είναι ορατός μέχρι την Ηγουμενίτσα, να στέλνει το μήνυμα πένθους και θρησκευτικής κατάνυξης της Μεγάλης Εβδομάδας.
Στα μοβ ντύθηκαν και οι φανέστρες, τα μικρά μπαλκονάκια στα ψηλά παράθυρα των ιδιόμορφων κερκυραϊκών σπιτιών, όπου τα οικόσημα με τα βαριά μοβ βελούδινα υφάσματα δε θυμίζουν τίποτα από τα κοκκινόχρυσα χρώματα της πριγκιπέσας του Ιονίου.
Μοβ χρώμα φωτίζουν και τα φανάρια στο Λιστόν, στα καντούνια, στα μικρά σοκάκια, στα Ανάκτορα και στους δρόμους του νησιού, με την Κέρκυρα να βυθίζεται στη θλίψη για τα Άγια Πάθη, που βρίσκονται στο αποκορύφωμά τους.
Το έθιμο της θλίψης του νησιού τη Μεγάλη Εβδομάδα χάνεται στα βάθη των αιώνων, ακόμη κι όταν το νησί βρισκόταν υπό ενετική κατοχή.
Η επιδημία του κοροναϊού και ο περιορισμός στις μετακινήσεις δεν εμπόδισαν τους Κερκυραίους να τηρήσουν και φέτος όλα αυτά τα μοναδικά έθιμα που ακολουθούν εκατοντάδες χρόνια τώρα, ενώ έδωσαν την ευκαιρία σε όλα τα κερκυραϊκά σπίτια να φρεσκαριστούν και να ασπρίσουν, για να είναι έτοιμα να υποδεχτούν την Ανάσταση του Κυρίου.
Τα παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία στόλισαν τις βιτρίνες τους με φογάτσες και κολομπίνες, τα παραδοσιακά τσουρέκια της Κέρκυρας, που οι συνταγές τους έχουν βενετσιάνικες ρίζες και ξεχωρίζουν για το σχήμα και για το υπέροχο άρωμά τους, με το κουμ κουάτ να πρωταγωνιστεί στη γεύση.
Η φογάτσα είναι μια παραλλαγή του τσουρεκιού, σε στρογγυλό σχήμα.
Χαρακτηρίζεται ως το πασχαλινό ψωμί της Κέρκυρας, ενώ οι κολομπίνες, που πήραν το όνομά τους από την ιταλική λέξη colomba, που σημαίνει περιστέρι, στολίζονται με ένα κόκκινο αβγό, ένα φτερό και έχουν σχήμα περιστεριού, συμβολίζοντας το Άγιο Πνεύμα.
(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις