Βρετανία και Γαλλία ζητούν εξηγήσεις από την Κίνα για την πανδημία του κοροναϊού
Μετά το δριμύ «κατηγορώ» του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, Βρετανία και Γαλλία «δείχνουν» με τη σειρά τους και αυτές την Κίνα και ζητούν εξηγήσεις για την πανδημία του κοροναϊού.
Μετά το δριμύ «κατηγορώ» του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, Βρετανία και Γαλλία «δείχνουν» με τη σειρά τους και αυτές την Κίνα και ζητούν εξηγήσεις για την πανδημία του κοροναϊού.
Το Ηνωμένο Βασίλειο προειδοποίησε το Πεκίνο ότι πρέπει να απαντήσει σε «δύσκολα ερωτήματα σχετικά με την εμφάνιση του ιού και γιατί δεν τον σταμάτησε νωρίτερα».
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ντομινίκ Ράαμπ, που αυτήν την περίοδο αντικαθιστά τον Μπόρις Τζόνσον, ξεκαθάρισε το εξής: «Οι σχέσεις μας δεν θα είναι οι ίδιες με την Κίνα μετά το πέρας της κρίσης».
Μάλιστα, ο Ντομινίκ Ράαμπ τόνισε ότι η Βρετανία θα επιδιώξει διεθνή έρευνα πάνω στην αιτία εμφάνισης του κορωνοϊού και στον λόγο της ανεξέλεγκτης διασποράς της νόσου.
Επεσήμανε ακόμη ότι η Βρετανία θα χρειαστεί να υιοθετήσει μια πιο αυστηρή πολιτική σε θέματα εμπλοκής της κινεζικής Huawei στα δίκτυα τηλεπικοινωνιών 5G, προκειμένου να αποφευχθεί η εξάρτηση της χώρας από το κομμουνιστικό κράτος.
Γαλλία: Υπάρχουν πράγματα που δεν γνωρίζουμε
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι υπάρχουν σκοτεινά σημεία στη διαχείριση της επιδημίας της νόσου Covid-19 από την Κίνα, λέγοντας στους Financial Times ότι «υπάρχουν προφανώς πράγματα που έχουν συμβεί για τα οποία δεν γνωρίζουμε».
«Ας μην είμαστε τόσο αφελείς λέγοντας ότι ήταν πολύ καλύτερη», είπε για το πώς χειρίστηκε η Κίνα την κατάσταση. «Δεν ξέρουμε. Και ακόμη, προφανώς υπάρχουν πράγματα που έχουν συμβεί που δεν γνωρίζουμε», πρόσθεσε.
Η αμερικανική κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, από την πλευρά της, κατηγόρησε την Κίνα ότι «απέκρυψε» τη σοβαρότητα της πανδημίας στο ξεκίνημά της στην Κίνα και την Τρίτη πάγωσε την αμερικανική χρηματοδότηση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), κατηγορώντας τον ότι ευθυγραμμίστηκε με τις κινεζικές θέσεις.
Υπερασπίζεται την Κίνα η Ρωσία
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, κατά την διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν σήμερα το απόγευμα, καταδίκασαν τις απόπειρες πολιτικοποίησης της πανδημίας, υπονοώντας σαφώς τους ισχυρισμούς του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την πεποίθηση ότι με την στενή τους συνεργασία θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της πανδημίας.
Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, όπως μετέδωσε η Κεντρική τηλεόραση της Κίνας, δήλωσε κατά την διάρκεια της συνομιλίας του με τον Ρώσο πρόεδρο ότι η Ρωσία και η Κίνα πρέπει να αντιπαλέψουν τις προσπάθειες πολιτικοποίησης της πανδημίας και την «τοποθέτηση ταμπελών».
«Η πολιτικοποίηση της πανδημίας και η «τοποθέτηση ταμπελών» δεν ωφελούν την διεθνή συνεργασία, η Κίνα και η Ρωσία πρέπει ενωμένες να συνεργασθούν, μαζί να υπερασπίσουν το παγκόσμιο σύστημα ιατρικής περίθαλψης», δήλωσε ο Σι Τζινπίνγκ όπως μετέδωσε η Κεντρική τηλεόραση της Κίνας.
Ο Κινέζος πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι η Κίνα θα παράσχει σταθερή υποστήριξη και βοήθεια στην Ρωσία στην αντιμετώπιση του κοροναϊού.
«Η Κίνα ήδη παρέδωσε στην Ρωσία ένα φορτίο (ανθρωπιστικής) βοήθειας, συνδράμει ενεργά την ρωσική πλευρά να πραγματοποιεί αγορές ιατρικών ειδών στην Κίνα. Η Κίνα θα συνεχίσει να παρέχει σθεναρή υποστήριξη στην Ρωσία (στην καταπολέμηση) της επιδημίας» δήλωσε ο Σι Τζινπίνγκ.
O Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξήρε ως ιδιαιτέρα θετικές τις ενέργειες της Κίνας στην καταπολέμηση της πανδημίας του κοροναϊού και χαρακτήρισε ως αντιπαραγωγικές τις κατηγορίες που επιχειρούνται να αποδοθούν στο Πεκίνο σύμφωνα με τις οποίες δεν ενημέρωσε έγκαιρα την διεθνή κοινότητα, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο
Στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου αναφέρεται επίσης ότι «η ρωσική πλευρά αξιολογεί ως ιδιαίτερα θετικές τις ενέργειες της Κίνας που επέτρεψαν να σταθεροποιηθεί η επιδημιολογική κατάσταση στην χώρα» ενώ «υπογραμμίσθηκε ο αντιπαραγωγικός χαρακτήρας των προσπαθειών που γίνονται να κατηγορηθεί η Κίνα, ότι δεν ενημέρωσε έγκαιρα την διεθνή κοινότητα για την εμφάνιση της επικίνδυνης λοίμωξης».
Παράλληλα επισημαίνεται πως «οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την πεποίθηση για το ότι συνεχίζοντας την στενή συνεργασία μεταξύ τους» οι χώρες τους «θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της πανδημίας».
- «Μονόκλινο σε Μπουάτ» της Όλγας Στέφου στο θέατρο Αλκμήνη από τις 18 Ιανουαρίου
- Θεσσαλονίκη: Άγνωστοι λήστεψαν και προκάλεσαν φθορές σε σχολικές μονάδες
- Κλιματική αλλαγή: Έξι απλοί τρόποι για να βοηθήσουμε τον πλανήτη μας το 2025
- Βήμα πίσω για ηλεκτρονικό ραντεβού με γιατρό ΕΟΠΥΥ: Από Φεβρουάριο και βλέπουμε
- Οι αθόρυβοι MVP είναι το μυστικό του
- Απάτες υψηλής τεχνολογίας: Από πλαστές τηλεφωνικές κλήσεις μέχρι deepfake φωνές και βίντεο