Βρετανία : Συρρίκνωση του ΑΕΠ έως 35% – Στο 10% η ανεργία
Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσε να συρρικνωθεί κατά 35% με 2 εκατομμύρια περισσότερους ανέργους
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
- Ο Τραμπ διορίζει τον παραγωγό του «Apprentice», ως ειδικό απεσταλμένο στη Μεγάλη Βρετανία
Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου δέχεται το χειρότερο χτύπημα στην οικονομία ακόμη κι από αυτό που κατεγράφη τόσο στον Α’ όσο και στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η παρατήρηση αυτή έγινε σύμφωνα με τον επίσημο εθνικό παρατηρητή δαπανών. Το Γραφείο Ευθύνης για τον Προϋπολογισμό, το ανεξάρτητο όργανο που αναλύει τα δημόσια οικονομικά του Ηνωμένου Βασιλείου, την Τρίτη 14 Απριλίου δημοσίευσε ένα πιθανό σενάριο σύμφωνα με το οποίο το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 35% το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, το οποίο βασίζεται στο συνεχόμενο lock-down τριών μηνών, με μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης που συνεχίζονται πέρα από αυτό, η ανεργία θα αυξηθεί από 2,1 εκατομμύρια σε 3,4 εκατομμύρια, πράγμα που σημαίνει ότι το 10% των ανθρώπων θα είναι εκτός εργασίας.
Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου θα ανακάμψει γρήγορα σε αυτό το σενάριο, με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά περίπου 25% το τρίτο τρίμηνο και περίπου το 20% το τέταρτο, μετά την αναμενόμενη χαλάρωση των μέτρων περιορισμού και της καραντίνας και των ανθρώπων που επιστρέφουν στην εργασία.
Ωστόσο, η συνολική επίδραση στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου θα ήταν η πτώση του ΑΕΠ κατά 13% το 2020, χειρότερη από εκείνη που υπέστη η χώρα τόσο στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο όσο και στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Εδώ είναι το γράφημα του OBR που δημοσιεύτηκε σήμερα.
Η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων έκλεισαν για τρεις εβδομάδες λόγω των εθνικών μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης που εισήγαγε η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Αυτό οδήγησε ορισμένες επιχειρήσεις να απολύσουν το προσωπικό, ενώ άλλες έχουν υποβάλει αίτηση για κρατικά δάνεια και επιχορηγήσεις για να καλύψουν τους μισθούς των εργαζομένων και να μείνουν εν ενεργεία.
Πηγή: pulse.com.gh
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις