Καμπανάκια χτύπησαν σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή, στο Μέγαρο Μαξίμου, με την κυβέρνηση να προβληματίζεται έντονα από τις εικόνες που έκανα το γύρο του διαδικτύου από εκκλησίες, τα σούπερ μάρκετ και τις αγορές.

Το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι αγνόησαν τα μέτρα και -πολλές φορές- χωρίς καν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από τον κοροναϊό συνωστίστηκαν έξω από διάφορους χώρους χτυπάει κόκκινο συναγερμό στο κυβερνητικό επιτελείο εν όψει των επόμενων ημερών, όπου κορυφώνονται οι εορτασμοί του Πάσχα.

Μάλιστα, σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν τα πιθανά καλέσματα γειτόνων σε σπίτια, βεράντες και αυλές, που είναι από πολύ δύσκολο, έως και αδύνατο να ελεγχθούν την Κυριακή του Πάσχα.

Όλα τα παραπάνω δημιουργούν ένα «εκρηκτικό» μείγμα εν όψει των επόμενων ημερών, το οποίο καλείται η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει, ώστε να μην διαλύσουμε μέσα λίγες μέρες ότι χτίζουμε για παραπάνω από τέσσερις εβδομάδες.

Στο κυβερνητικό επιτελείο έχει σημάνει συναγερμός για τον κίνδυνο εικόνες σαν τις σημερινές να επαναληφθούν και αύριο, αλλά κυρίως οι φόβοι εστιάζονται στο τι θα γίνει την Κυριακή στις γειτονιές. Η εικόνα που υπάρχει είναι ότι οι περισσότεροι έχουν μπει ήδη στον πειρασμό να καλέσουν γείτονες ή συγγενείς ακόμη και για μικρής διάρκειας επισκέψεις, με καταστρατήγηση των κωδικών μετακίνησης, είτε του κωδικού για «παροχή βοήθειας» είτε εκείνου για τη «σωματική άσκηση» και «βόλτα κατοικιδίου».

Δείτε επίσης: Αψήφησαν τα μέτρα – Κοσμοσυρροή σε αγορά και εκκλησίες τη Μ.Παρασκευή

Πάσχα με αυστηρά μέτρα, drone και ελικόπτερα

Το γεγονός ωστόσο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων τηρεί ευλαβικά τα μέτρα ήταν ο κύριος λόγος που ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να μην «παγώσει» τη χώρα με την απαγόρευση των μετακινήσεων των Ι.Χ.

Το μόνο μέτρο που μπήκε, πέραν αυτών που ήδη βρίσκονται σε ισχύ, είναι να αυξηθούν τα πρόστιμα στα 300 ευρώ στον οδηγό, 150 ευρώ στο συνοδηγό και αφαίρεση πινακίδων από τις 21:00 του Μεγάλου Σαββάτου μέχρι τα μεσάνυχτα της δεύτερης μέρας του Πάσχα.

Όμως, για να τηρηθεί η καραντίνα η αστυνομία ήδη εφαρμόζει ένα επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο θα ενταθεί ακόμη περισσότερο την Κυριακή του Πάσχα προς αποφυγήν συναθροίσεων.

Συγκεκριμένα, θα πετάνε ελικόπτερα και drones για τον έλεγχο των ταρατσών και των ανοιχτών χώρων και βεβαίως για να υπάρχει μεγαλύτερος έλεγχος των διοδίων και των παραδρόμων προς τις εξοχικές κατοικίες. Παράλληλα όπως επισημαίνεται από την ΕΛ.ΑΣ, οι έλεγχοι εντατικοί και εξονυχιστικοί, αφού 5.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται επί ποδός.

Μάλιστα, σημειώνεται πως τα εκκλησιαστικά «παρατράγουδα» στον Επιτάφιο και στην Ανάσταση έχουν θέσει σε ετοιμότητα και τις εισαγγελικές αρχές.

Στο επίκεντρο οι εκκλησίες

Στο επίκεντρο των ελέγχων βρίσκονται 1.700 εκκλησίες στην Αττική, εκ των οποίων 100 Ιεροί Ναοί στην Αθήνα.

Οι πρώτες εκτιμήσεις των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. είναι ότι δεν θα υπάρξουν μαζικές συναθροίσεις πιστών έξω από Ιερούς Ναούς.

Δεν αποκλείουν, όμως, να υπάρχουν κάποιες αυθόρμητες κινήσεις αφής του Αγίου Φωτός.

Περιπολίες της ομάδας ΔΙΑΣ αλλά και αστυνομικοί με πολιτικά θα ελέγχουν επίσης για ανοιχτές πόρτες εκκλησιών, ιδιαίτερα το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου.

Το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα θα υπάρχουν 150 περιπολίες ανά Αστυνομική Διεύθυνση στην Αττική προκειμένου να εμποδίσουν την μετακίνηση σε σπίτια συγγενών και φίλων για τις γιορτές.

Δείτε επίσης: Προσήχθη ιερέας που άνοιξε εκκλησία στο Πικέρμι – Συνεχίζονται τα «αντάρτικα» σε όλη την Ελλάδα

Έλεγχοι και σε ιδιωτικούς χώρους

Παράλληλα, στόχος είναι να μην υπάρξουν συναθροίσεις σε σπίτια και εξοχικά, όπου δεν θα τηρούνται οι αποστάσεις και να παραμείνουν όλοι στα σπίτια τους, γι’ αυτό τα μέτρα της Αστυνομίας εστιάζονται κυρίως στην αποτροπή της απομάκρυνσης από τα αστικά κέντρα, των συγκεντρώσεων σε πάρκα και υπαίθριους χώρους, γύρω από χώρους λατρείας, στις αγορές και στους σταθμούς λεωφορείων.

Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ανώτατος αξιωματικός, η αστυνομία είναι υποχρεωμένη να επεμβαίνει την ημέρα του Πάσχα ακόμα και σε ιδιωτικούς χώρους όπου ενδεχομένως συγκεντρώνεται κόσμος για το παραδοσιακό ψήσιμο του οβελία, παραβιάζοντας την τήρηση των αποστάσεων.

«Αν υπάρξουν καταγγελίες δεν μπορούμε να μην επέμβουμε, κυρίως με συστάσεις, αλλά εύχομαι να μην χρειαστεί» δήλωσε ο αρμόδιος αξιωματικός και συμπλήρωσε: «Το νομικό πλαίσιο για την διάλυση τέτοιων συναθροίσεων υπάρχει, αλλά είμαι βέβαιος ότι οι συμπολίτες μας θα τηρήσουν όσα υπογραμμίζουν κάθε μέρα οι ειδικοί, ώστε να περάσουμε ανώδυνα και αυτή τη δυσκολία».

Πού έχουν στηθεί μπλόκα

Ειδικά για την Αττική, εκτός από τα διόδια και τους παράδρομους των εθνικών οδών, πού έχουν «σφραγιστεί» ο σχεδιασμός περιλαμβάνει:

  • Μπλόκα σε όλους τους οδικούς άξονες που οδηγούν εκτός αστικού ιστού, (λεωφόρο Μαραθώνος, Λαυρίου, Αθηνών- Σουνίου, Παραλιακή, Λεωφόρο Διονύσου, κ.λπ.).
  • Έντονη παρουσία έξω από ναούς κυρίως την Μεγάλη Παρασκευή και την Ανάσταση,
  • Αυξημένη επιτήρηση από σήμερα, με περιπολίες και μόνιμη παρουσία αστυνομικών στην Βαρβάκειο αγορά, στην Λαχαναγορά και στις περιφερειακές αγορές, σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα τροφίμων και για την τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας,
  • Αυστηρούς ελέγχους σε ανοιχτούς χώρους όπως το Ζάππειο, Φιλοπάππου, Πεδίο του Άρεως, Τατόι, άλση και πλατείες, ιδίως την ημέρα του Πάσχα.

Μια λεπτή κλωστή…

Η καλή επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει η χώρα μας, οι διεθνείς έπαινοι και ο αριθμός νέων κρουσμάτων που παρουσιάζεται σημαντικά μειωμένος μέρα με τη μέρα, ειδικά την τελευταία εβδομάδα, δημιουργεί συνθήκες εφησυχασμού. Αυτό, σε συνδυασμό με την κόπωση από τους περιορισμούς μπορεί να «βάλει φωτιά» στην προσπάθεια που έχει γίνει όλο το προηγούμενο διάστημα.

Όλοι οι ειδικοί επισημαίνουν πως μία λεπτή κλωστή χωρίζει την νίκη από την καταστροφή. Εάν υπάρξουν ανεύθυνες συμπεριφορές μπορεί να πυροδοτήσουν μια αύξηση της διασποράς του φονικού ιού.

Σύμφωνα με το εφιαλτικό αυτό σενάριο, το αποτελέσματα θα φανούν σε 10-15 μέρες, όταν η κυβέρνηση θα είναι έτοιμη να ανακοινώσει τα μέτρα της σταδιακής επαναφοράς σε μια κανονικότητα. Αρκούν λίγες ώρες απερισκεψίας για να τιναχθεί στον αέρα ότι κερδήθηκε μέχρι τώρα…

Μόλις 17 κρούσματα

Μόλις 17 νέα κρούσματα του κοροναϊού ανακοινώθηκαν στη χώρα μας σήμερα, με γραπτή ενημέρωση, από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, Σωτήρη Τσιόδρα.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.224, εκ των οποίων το 56% αφορά άνδρες.

Από αυτά, 568 (25.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 927 (41.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

71 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 14 (19.7%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 83.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

35 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 3 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 108 θανάτους συνολικά στη χώρα. 29 ήταν γυναίκες (26.5%) και οι υπόλοιποι άνδρες.

Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 74 έτη και το 89.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.